aradon.ro Web analytics

Copii care nasc copii în Arad

De M.B.

Copii care nasc copii în Arad

Aradul, lider pe vest la minore cu copii/Foto: M.B.
Zeci de adolescente au născut în 2020, la Maternitatea Arad, cea mai tânără mămică având doar 13 ani.
Scris de M.B. - Zeci de adolescente au născut în 2020, la Maternitatea Arad, cea mai tânără mămică având doar 13 ani.
ARAD. România este ţara europeană cu cele mai multe mame minore, 23% dintre tinerele sub 18 ani care au născut pe bătrânul continent fiind din ţara noastră. Statistica este oferită de Eurostat, care mai relevă că 83% dintre mamele minore au abandonat şcoala.
Cifrele sunt completate de Institutul Naţional de Statistică, care arată că, în 2019, 9,44% din totalul naşterilor a provenit din rândul adolescentelor. În cifre absolute, este vorba despre 700 de naşteri la minore sub 15 ani şi de 16.831 de naşteri la adolescentele cu vârste între 15 şi 19 ani.
Cifrele sunt îngrijorătoare şi în judeţul Arad. Potrivit datelor primite de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, în Secţia Obstetrică-Ginecologie au venit pe lume 2.619 copii, în anul 2020. Dintre aceştia, 89 au fost născuţi de mame minore, cea mai tânără având doar 13 ani, însă majoritatea au avut între 15 şi 17 ani.
În anul 2019, relevă datele, au fost mai puţine naşteri la Maternitatea Arad, respectiv 2.424, dar cu toate acestea au fost mai multe mame minore care au adus pe lume copii, respectiv 92.
Spitalul Judeţean şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) au un protocol, în baza căruia toate cazurile ajung să fie monitorizate de specialişti.

Reprezentanţii DGASPC Arad ne-au declarat că toate cele 89 de mame minore au primit consiliere și au fişe de evaluare. „Un singur copil a intrat în sistemul de protecție, fiind încredințat spre creștere unui asistent maternal profesionist”, a precizat instituţia.

Pe tot parcursul anului 2020, s-au derulat campanii de prevenire privind apariția sarcinilor în comunitățile marginalizate, mai ales în cazul tinerilor, care nu au mijloace de întreţinere şi sunt predispuşi să-şi abandoneze copiii.

“S-a deplasat în județ o echipă mobilă de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial, formată din asistenți sociali și psihologi care au oferit servicii specializate, precum și mijloace contraceptive”, a mai precizat DGASPC Arad.

Aradul conduce în vest
Primul copil venit pe lume în România în 2021 a fost o fetiţă, a cărei mamă are doar 15 ani, este din judeţul Mureş şi a născut în Botoşani. O statistică naţională privind mamele mai tinere de 20 de ani arată că județul Călărași raportează cele mai multe cazuri de acest fel. Aici, 21,43% din tinerele sub 20 de ani au cel puţin un copil. Datele au fost extrase din statisticile INS din perioada 1993-2019 şi prezentate de newsweek.ro.
Conform acestor date, următorul județ cu un număr foarte ridicat de nașteri în rândul tinerelor sub 20 de ani este Giurgiu, cu 20,29%.
Judeţul Arad conduce în vestul ţării, în acest top nedorit: 12,58% din tinerele sub 20 de ani au cel puţin un copil. În celelalte judeţe din vest, procentele sunt următoarele: Timiş – 10,46%, Bihor – 12,41%, Hunedoara – 11,66%.
25 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan says:

  Ei, propagandiștilor anti-avort, ce faceți CONCRET pt ca astfel de situații să dispară sau, cel puțin, să se reducă…?
  Că de lozinci și discursuri “sforăitoare” sunt sătul …!

  • Emmm says:

   Eu sunt unul , propangardist anti avort…in primul rand nu noi suntem de vina pt aceasta situatie , pe werner iohanis il intereseaza legea antitiganeasca , nu sa educe și să integreze minoritatea asta , sper ca te ai prins ca despre romales ii vorba in majoritatea cazurilor de adolescente mame . Majoritatea persoanelor anti avort sunt creștini practicanți și deci sunt si pentru abstinenta sexuală in afara casatoriei . Concret , comunitatea din care fac parte , participa la tot felul de campanii de ajutorare a familiilor defavorizate din diferite zone a țării…si printre altele ajuta cu o vb , sfat , acolo unde ii nevoie . Deci in comunitățile anti avort nu sunt mame adolescente pt ca se vestește abstinenta . Am auzit de cazuri de pastori neoprotestanti care au refuzat sa boteze tigani pt motivul ca isi casatoreau copiii de minori…deci se pune presiune pe ei sa renunte la obiceiul asta tampit ( casatorie la 12 ani)…daca ai gandi mai profund ai pricepe ca nu avortul ii raspunsul la problema asta.

   • anonim says:

    Emm minoritatea cu pricina mai bine ar calca in mod regulat pragul scolilor ca sa invete carte si disciplina si purtare civilizata. La scoala sa mearga sa invete carte, buna purtare, harnicie, nu sa batjocoreasca profesorii si pentru asta sa ia si alocatii si mancare gratis. Presedintele probabil e atacat in mod vulgar si salbatic tocmai de masa de manevra a partidului rosu, acea parte ce traeste din pomeni, nu vrea scoala, educatie,ca e bine asa analfabet si ,,jmecher,, Si tolernata si sprijinul ar trebui sa fie in niste limite, doar pentru cei ce dovedesc prin fapte ca vor sa se civilizeze.

  • anonim says:

   O sa trimita din nou popa Negreanu batalionul de frustrati-imbrobodite si lenesi cu devieri comportamentale- ce ii creste in capela lui, pe la sectiile de ginecologie. Vor recita catisme, psalmi amenintatori, vor bloca intrarile si personaje ce se cred sfinti dar sunt doar niste neispraviti lenesi, neproductivi, vor incerca sa puna presiune psihica pe niste amarate.

 2. .... says:

  Asta e si din cauză lipsei de educație sanitară din scoli! Când s-a cerut ,au sărit habotnicii cum că s-ar leza nu știu ce drepturi ale copilului ! Mai bine așa, haterilor! Mame-copii,micuți abandonați prin spitale care apoi unii ajung viitori infractori ai țării,vieți distruse!
  Pe noi ne conduce popimea si idiotii de lângă ei, care ne vor prosti,supuși și idioți!

  • Jo Jo says:

   Vin copii pe lume la acele cupluri care nu-s capabile să-si crească și educe copiii intr-un mod sănătos deoarece nici ei nu dau un exemplu proprilorcopii având un grad scazut de școlarizare chiar fiind analfabeți.
   A aduce pe lume copii e ușor dar a face din ei oameni e dificil.

 3. Jo Jo says:

  Totul pleacă din lipsa de educație din partea părinților care nici ei nu au fost educați și nu-s in măsură să dea educație și exemplu propriile lor copii.

 4. Basil says:

  Parintii sunt vinovati.Educatie sexuala 0.Parintii din Romania se rezuma a le da mancare si a le cumpara …telefoane “micutilor’ si cam atit.

 5. intrebare says:

  si? institutiile abilitate au facut cercetari pt a afla cine au fost cei ce au avut relatii sexuale cu minore? Au luat ceva masuri?

 6. anotimp says:

  HALAL TARA!

  SUNTEM CAMPIONI NEGATIVI IN UE LA TOT, INCLUSIV LA MAME MINORE! DAR TOT

  EDUCATIE 0
  MEDICINA 0
  INFRASTRUCTURA 0
  ADMINISTRATIE 0
  SOCIETATE 0

  ORICE AM VOTA E TOTUNA! CA E PSD PNL E TOTUNA, CA E USR SAU AUR E TOTUNA!
  STATISTICILE DAU IN FIECARE ZI, AN SI LUNA, CA SUNTEM CEI MAI DE JOS SPETA DE PE BATRANUL CONTINENT!
  RUSINE RUSINE RUSINE!

  MA IAU SI PLEC! TARA NIMANUI IN PLM!!!

 7. dgrm says:

  Suntem intr-o scadere demografica abrupta. Fiecare copil aste o comoara.

  • vaisiamar says:

   si tu ai impresia ca o sa o duca tara mai bine daca o sa se umple de copii nascuti din fete adolescente? visezi cai verzi pe pereti, doamne apara ma
   sunt doar niste copile care abia au grija de ele, dar de alti copii

 8. asdfghj says:

  dragi jurnalisti, lasati politically correctness la o parte si precizati va rog etniile reale ale mamicilor. cate sunt rromales? despre asta nu vorbiti. de ce? a spune adevarul a devenit jignire la adresa etniei respective? sa isi schimbe ei modul de gandire si civilizatia si nu noi restul. nu ii mai tratati cu manusi, dati cartile pe fata

  • Gicu says:

   Si daca ar fi, conteaza? Tot o lipsa de educatie este indiferent de culoarea pielii sau etnia mamei. Educatie sexuala nu se face ca sar popii si habotnicii de cur in sus, iar institutiile statului dorm pe ele mancand o caruta de bani.

   • Adrian says:

    Si daca s-ar face crezi ca ei frecventează scoala sa afle? Las-o balta cu educația sexuala,de obicei ,cei cu probleme nu frecventează nici scoala,deci nu-i ajuta nici o educație!

 9. Zippo says:

  Pofticioase de mici pirandele.

 10. anonim says:

  Spuneti ca ,,s-a deplasat în județ o echipă mobilă de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial, formată din asistenți sociali și psihologi care au oferit servicii specializate, precum și mijloace contraceptive”. De ce nu li se face elevilor in preadolescenta educatie indreptata spre moralitate, abstinenta de la act sexual savarsit de minori ce ar trebui sa aiba preocupare majora invatatura ? De ce nu sunt identificati si trasi la raspundere barbatii ce practica act sexual cu minor ale carui consecinte se vad in maternitati ? De ce CNA nu cere legi care sa aduca unde ar trebui sa fie si sa puna la respect media care tipareste, transmite, raspandeste pe banda rulanta reviste, carti, filme, asa-zise pamflete, filme de animatie pentru copii cu continut si limbaj violent si vulgar, filme si programe pentru toti in care se vede act sexual si perversiuni prezentate in mod explicit, limbaj execrabil, acte de terorism, talharii, batai ? Acum va mirati ca avem minori de ambe sexe ce se batjocoresc unii pe altii sau se bat pana la omor, minore ajunse prematur mame ,prostituate, ucigase. Totul porneste de la educatia deviata si devianta, de la parinti neglijenti, absenti ,needucati De la asa -zisi psihologi ce in mod ascuns instiga la ura intre copii si parinti, pentru ca ei in familie nu si-au ascultat, respectat si iubit parintii ci au fost ei insisi adolescenti-problema. Toata acesta degringolada morala porneste de la societatea romana prabusita sub setea de castig usor, imoralitate, devieri comportamentale aprobate direct sau tacit tot prin media..Sa nu uitam genul de popi habotnici, ce plini de ei cred ca ei, popii, nu Dumnezeu da mantuire si care prin predici subtil agrementate cu dorinta lor de manipulare si cu pregnant maschiliswm scot generatii de tineri frustrati, Vezi tineri imbracati in rufele acelea terne, urate, cu priviri mereu plecate, cu fete umbrite de asa zisa smerenie, apasati de interdictii la adevarata cultura generala, la bucuria de a trai curat si sanataos fara constrangerile popilor-inchizitori la moda, elitisti mohorati, ce ii arunca tot ce sta in jurul lor in tristeti, frustra, complexe de inferioritate si frica de a sta pe propriile picioare fara un popa care sa le supravegheze pana si visele din somn. ,

 11. România

  1 din 4 vârstinici din România sunt afectați de singurătate
  1 din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban resimte un grad ridicat de singurătate şi peste 50% se simt singuri deseori. 3 din 10 vârstnici nu au cu cine socializa sau pe cine să se poată baza în situaţii de necesitate. 28% nu interacţionează cu mai mult de 4 persoane într-o lună întreagă. 1 din 4 vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică şi mentală, iar singurătatea le accentuează acestora problemele medicale. În luna decembrie, Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor lansează o campanie menită să atragă atenţia asupra izolării sociale şi a singurătăţii persoanelor vârstnice.

  Ştiri sportive

  Ana-Maria Popescu și-a anunțat retragerea
  Ana-Maria Popescu își încheie după 20 de ani cariera de sportivă pentru că nu mai are motivație.

  Local

  Un arădean a fost amendat de jandarmi cu 1.000 de lei pentru injurii aduse pe o rețea de socializare
  Marți după-amiază, un echipaj de Jandarmerie s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat a adus injurii și expresii jignitoare, printr-un comentariu, la o postare făcută de către o persoană juridică pe o rețea de socializare. Injuriile erau adresate atât autorului postării respective, cât și subiecților prezentați în text. 2

  Local

  Se deschid ofertele pentru pasajul din Micălaca
  CNAIR va deschide în data de 13 decembrie ofertele primite de la firme pentru finalizarea pasajului din Micălaca. 1

  Local

  Masa pe roți pentru bunicii comunității
  Un proiect pentru sufletul comunității, demarat de Cantina Sfântul Nicolae, pentru 170 de bunici din comunitatea arădeană.

  Local

  13 centre din județ – pregătite pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani
  În municipiu, lista nu a fost încă definitivată. Vaccinarea ar putea începe la mijlocul lunii decembrie. 3

  România

  Noile măsuri restrictive aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România
  Guvernul a transmis, marţi, măsurile stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă.

  Mapamond

  Elveția a autorizat folosirea capsulelor SARCO pentru sinucidere asistată
  Capsulele „Sarco” induc moartea prin sufocare, fără senzația de panică. Capsulele pentru sinuciderea asistată sunt controlate de către pacient. Doar în 2020, 1300 de oameni au ales sinuciderea asistată, în Elveția. 2

  Mapamond

  Schimbare majoră în Emiratele Arabe Unite: țara își mută weekendul
  Emiratele Arabe Unite devin singurul stat din Golf care nu va mai avea un weekend de vineri până sâmbătă. UAE îşi reduc săptămâna de lucru la patru zile şi jumătate şi îşi mută weekendul care tradiţional era de vineri până sâmbătă. Schimbările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie şi vor fi obligatorii pentru tot sectorul public. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.