aradon.ro Web analyticsCriza CET Arad, dezbătută în Comisia de Dialog Social

Criza CET Arad, dezbătută în Comisia de Dialog Social

<p>FOTO: DIANA DUŢU</p>
Timp de o oră şi jumătate, problema a fost întoarsă pe toate părţile, fără a se găsi însă o rezolvare certă.
Scris de Diana Dutu - Timp de o oră şi jumătate, problema a fost întoarsă pe toate părţile, fără a se găsi însă o rezolvare certă.

Sala Rotondă a Prefecturii Arad a găzduit, vineri dimineaţa, şedinţa Comisiei de Dialog Social. Principalul punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei a fost „situaţia critică în care se află SC CET Arad SA, prin neasigurarea cantităţii de gaz de la furnizorul C-Gaz, analizarea consecinţelor ce pot decurge prin sistarea furnizării agentului termic în perioada următoare”. Pe lângă directorii CET Arad şi CET Hidrocarburi, pe lângă reprezentanţi ai consiliilor de administraţie ale celor două centrale termice, pe lângă liderii sindicali, la întâlnire au participat şi parlamentarii PSD Arad, Dorel Căprar, Adrian Todor şi Florin Tripa şi consilierii locali municipali Marin Lupaş (independent) şi Ionel Ciupe (ALDE). Mai toată lumea a evidenţiat absenţa reprezentanţilor Executivului Primăriei, în frunte cu edilul Gheorghe Falcă. („Cei care sunt de vină nu au venit” – a remarcat Dorel Căprar.) Şedinţa a durat mai bine de o oră şi jumătate şi probabil s-ar mai fi prelungit mult şi bine dacă sala nu ar fi trebuit eliberată.

Nu s-au spus noutăţi în privinţa situaţiei celor două CET-uri dar, cu toate acestea, unii dintre participanţii la şedinţă s-au arătat surprinşi să afle o informaţie sau alta. Orgoliile au aprins pe alocuri discuţiile purtate, conducând la devierea de la subiect. Nu au lipsit nici intervenţiile politice sau aluziile adresate unor lideri de sindicat cum că ar reprezenta o tabără politică sau alta. Au fost trecute în revistă şi demersurile făcute până acum în scopul rezolvării problemei CET, insistându-se pe întâlnirea iniţiată de deputatul Florin Tripa, la Comisia Economică a Camerei Deputaţilor, cu reprezentanţi ai ANRE şi Ministerului Energiei.

Problemele, în detaliu

Dincolo de toate discuţiile, însă, rămâne o problemă de netăgăduit: activitatea CET Arad este oprită total. Practic, societatea „se află în faliment, mascat de insolvenţă” – cum spunea unul dintre liderii de sindicat. S-a atras atenţia că „la minus patru grade îngheaţă toate instalaţiile, iar la repornire plesnesc” şi că „se vor produce pagube irecuperabile”. S-a vorbit şi despre problema socială care mocneşte la CET Arad, cei aproximativ 250 de angajaţi aflându-se în pericol de a rămâne fără loc de muncă. Nefiind plătiţi, oamenii vor alege să plece să lucreze în altă parte şi ar putea fi cu greu înlocuiţi pentru că nu există forţă de muncă calificată pe acest sector de activitate.

După ce a vorbit despre „ţinerea CET ca monedă politică în prag de iarnă”, deputatul Adrian Todor a întrebat dacă CET Hidrocarburi va face faţă în a asigura confortul termic al arădenilor la temperaturi mult mai scăzute decât au fost până acum (minus 15 – minus 20 de grade). Directorul Victor Ciulean a dat asigurări că CET Hidrocarburi are capacitatea de a furniza energie termică pentru încălzirea locuinţelor. Ceva mai prăpăstios, Ionel Ciupe i-a replicat lui Victor Ciulean: „Eu, în locul dumneavoastră, nu mi-aş asuma asemenea responsabilitate.”

Ulterior, directorul CET Hidrocarburi a fost încolţit cu mai multe întrebări. Astfel, am aflat că, săptămâna aceasta, compania a obţinut licenţă de la ANRE pentru a produce energie termică. De asemenea, am fost informaţi că s-a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei aprobarea majorării preţului gigacaloriei la 460 de lei, cu menţiunea că această majorare nu va afecta populaţia (care ar urma să plătească în continuare 274 de lei/gigacalorie).

Posibile soluţii

În ceea ce priveşte posibilele soluţii la criza CET Arad, s-a vorbit despre trecerea companiei în patrimoniul Ministerului Energiei, despre retehnologizarea totală a acesteia prin accesarea de fonduri europene, iar ca „soluţie de urgenţă”, reprezentantul Patronatului Naţional Român a propus alocarea de fonduri de la Guvern (pentru că nu doar CET Arad se află în dificultate, ci şi alte centrale termice din ţară).

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  ARADON Sport local

  Salbă de medalii pentru atleții arădeni la „Naționale”
  Luchianov, Coman, Both, Vidrea, Severin și Oriaku au fost pe podium la CN de seniori și U23 pentru cluburile arădene.

  România

  Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de 60 milioane de euro pentru transportatorii rutieri români
  Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 60,7 milioane euro (300 milioane lei) pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. 1

  Mapamond

  Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023
  Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei în octombrie anul viitor, promiţând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfăşurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze, scrie Reuters.

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România
  Ministerul Sănătății a anunțat că pe teritoriul României au fost confirmate încă trei cazuri de variola maimuței. Toți pacienții sunt din București. 1

  România

  Premierul anunţă că depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate
  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că depozitele de gaz ale României sunt în prezent la 41% din capacitate, dar că procentul va ajunge la 80% până la 1 noiembrie.

  Local

  Încă o investiție ratată de Arad: STIHL investește 125 de milioane de euro la Oradea
  Managementul bun al orașului Oradea și județului Bihor dă, din nou, roade. Dar și o lecție Aradului, despre cum ar trebui tratați potențialii invetitori. 5

  Local

  18 noi cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore, la Arad
  Cazurile de Covid-19 sunt din nou în creștere, atât la nivel național, cât și european.

  Local

  Nu le pasă de nimic
  O lună, două sesizări, o amendă, o promisiunea ratată şi bălăriile cresc pe mai departe în Micălaca 300, în vecinătatea supermarketului Supeco. 1

  Advertorial

  Tipuri de salam mai puțin cunoscute, dar care merită atenția ta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.