aradon.ro Web analyticsCrucea Roşie deschide la Arad un depozit regional

De Diana Duțu

Crucea Roşie deschide la Arad un depozit regional

Spaţiul primit de Crucea Roşie pe strada Grădinarilor din Gai/Foto: FAN
Cu avizul ministrului Educaţiei şi cu acordul CLM, depozitul va fi amenajat în fosta Şcoală Gimnazială Nr.10 din cartierul Gai.
Scris de Diana Duțu - Cu avizul ministrului Educaţiei şi cu acordul CLM, depozitul va fi amenajat în fosta Şcoală Gimnazială Nr.10 din cartierul Gai.

ARAD. Crucea Roşie a primit în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 20 de ani, imobilul în care a funcţionat Școala Gimnazială Nr.10 „Frații Neuman” din Arad. E vorba de două corpuri de clădire în suprafață de 818, respectiv 354 de metri pătraţi (şcoala veche, respectiv sala de sport) și un teren în suprafață de 5.859 de metri pătraţi. Amplasamentul imobilului este în cartierul Gai, pe strada Grădinarilor nr. 7/9, 15, 25. În acest loc, Crucea Roşie Arad urmează să amenajeze un centru regional pentru depozitarea materialelor de intervenție, dezastre și ajutoare umanitare pentru patru județe (Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin și Arad).

Hotărâre CLM

În şedinţa ordinară a CLM din luna noiembrie, aleşii locali municipali au adoptat – cu unanimitate de voturi – un proiect de hotărâre în acest sens. Practic, s-a aprobat schimbarea destinației imobilului unde a funcționat şcoala din spațiu de învățământ în spațiu necesar înființării unui centru regional pentru Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Arad. De asemenea, s-a aprobat atribuirea în folosință gratuită către Crucea Roșie Arad a imobilului, proprietate publică a municipiului Arad, pe o perioadă de 20 ani.

Potrivit Contractului de folosință gratuită – aprobat, şi el, în CLM – valoarea de inventar a celor două clădiri este de 4.385.412,31, iar a terenului, de 1.388.705,61 de lei. Acelaşi document stipulează că Crucea Roşie are obligaţia de a nu schimba destinația bunului primit în folosință gratuită. Totodată, „folosința dobândită cu titlu gratuit asupra bunului în cauză nu poate fi transmisă nici cu titlu oneros, nici cu titlu gratuit altei persoane.”

Paşii anteriori

Demersurile privind crearea depozitului regional al Crucii Roşii la Arad au pornit la începutul anului 2021. În luna februarie, CLM a aprobat propunerea de schimbare a destinației imobilului de pe strada Grădinarilor din imobil cu destinația de unitate de învățământ preuniversitar de stat, în imobil la dispoziția Consiliului Local al Municipiului Arad, pe perioadă nedeterminată.

Patru luni mai târziu, în iunie, Comitetul de Direcţie al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie a decis ca depozitul zonal din vestul ţării să fie mutat de la Oradea la Arad.

În luna septembrie, ministrul Educaţiei a emis Avizul Conform privind schimbarea destinației, pe o perioadă de 20 de ani, a imobilului în care și-a desfășurat activitatea Școala Gimnazială Nr.10 „Frații Neuman” – imobil care face parte din baza materială a învățământului preuniversitar de stat – din spațiu de învățământ, în spațiu necesar înființării unui centru regional pentru Societatea Națională de Cruce Roșie.

 

Scurt istoric al imobilului şcolii

Școala Gimnazială Nr.10 „Frații Neuman” a funcţionat în imobilul de pe strada Grădinarilor până în anul 2009, când a fost relocată într-un alt corp de clădire nou, edificat de către autoritatea publică locală, la aceeași adresă. În urma efectuării unor lucrări cadastrale specifice, terenul a fost dezmembrat în două loturi: unul de 5.859 mp (locația școlii vechi, nefolosită de peste 12 ani) și un lot de 6.813 mp (școala nouă).

Din anul 2009 până în prezent, numărul elevilor a scăzut considerabil, corpurile de clădire aparţinând şcolii vechi nu au mai fost utilizate, sunt degradate şi necesită alocări bugetare pentru investiții. „Pentru a opri degradarea edificatelor nefolosite în procesul instructiv-educativ și, ținând cont de faptul că locația actuală deține suficiente spații pentru o desfășurare corespunzătoare a actului educațional”, CLM a decis schimbarea destinației imobilului și utilizarea acestuia de către instituții care desfășoară activități de utilitate publică (cum este Crucea Roşie).

 

Urmează greul

„Aveam nevoie de acest spaţiu pentru centrul regional vest al Crucii Roşii pentru că primim foarte multe donaţii, avem proiecte cu parteneri din Germania, Italia şi Elveţia şi, până acum, era foarte dificil să depozităm materialele primite. Vom avea mult de lucru cu amenajarea depozitului, nu o să putem singuri, dar cred că sunt persoane care vor să facă bine, care vor să se implice alături de noi pentru a aduce acest spaţiu la standardele dorite, astfel încât să-l putem folosi pentru ceea ce am cerut” – ne-a declarat dr. Beniamin Dragoş, preşedintele Crucii Roşii Arad.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Bilbao says:

  Frumos! Cu igrasie de 1,2m ca sa mucegaiasca tot in cel mai scurt timp. Bravo, Romania lucrului bine facut.

 2. UT Arad

  Meszar anunță că nu va fi nimic spectaculos în noul sezon, chiar dacă vin noii investitori la UTA
  „Va fi continuitate și stabilitate, nicidecum performanțe sportive spectaculoase. Vom avea același buget salarial și pentru anul viitor, precum în acesta! Nu avem petro-dolari, ci bani munciți de parteneri”.

  Local

  Ultimele somaţii pe Mărului
  Au mai rămas de demolat 24 de construcții ilegale pe strada Mărului. Familiile care locuiesc aici și care sunt privite ca ultima piedică în calea modernizării nu vor primi însă alte locuințe.

  Mapamond

  Ryanair avertizează că preţurile zborurilor către Europa vor creşte în această vară
  Preţurile biletelor de avion vor creşte în această vară din cauza cererii mari pentru vacanţele pe plajă în Europa, a anunţat Ryanair.

  Local

  A murit fostul senator arădean Ioan Crețu
  3

  Local

  Zeci de baxuri cu țigări de contrabandă ascunse după lăzi cu mere, la Timișoara
  Captură însemnată a polițiștilor, la Timișoara. Oamenii legii au găsit 75 de baxuri cu țigări de contrabandă într-un autovehicul încărcat cu mere. Marfa ilegală era ascunsă în spatele lăzilor cu fructe. 1

  Local

  Mai bine de jumătate din populația județului s-a autorecenzat
  Direcția de Statistică îi sfătuiește pe arădeni să verifice în platformă, după șapte zile, dacă autorecenzarea a fost validată sau trebuie reluată.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad are potențial juvenil
  Două finale jucate și un trofeu câștigat arată că există o rețetă a succesului.

  ARADON Sport local

  Se conturează campioanele din Liga 5

  Local

  Direcția Regională de Drumuri avertizează: se lucrează inclusiv pe autostrada Arad - Nădlac!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.