aradon.ro Web analyticsCui se aplică noile reguli de carantinare la intrarea în țară?

De Sorina Ambrus

Cui se aplică noile reguli de carantinare la intrarea în țară?

EPA-EFE/Jose Jacome
Cum au fost modificate condițiile de carantinare la intrarea în România și cine este exceptat de la carantinare.
Scris de Sorina Ambrus - Cum au fost modificate condițiile de carantinare la intrarea în România și cine este exceptat de la carantinare.

București. Hotărârea de Guvern emisă la sfârșitul săptămânii trecute prin care se modifică condițiile de carantiare la intrarea în România, a creat mai degrabă confuzie, din cauza modului în care au fost formulate prevederile.

Direcția de Sănătate Publică Arad a făcut o trecere în revistă a noilor măsuri, pentru o mai bună înțelegere a regulilor după care se vor emite deciziile de carantină, la intrarea în țară.

Astfel, pentru cetățenii care sosesc din ţări aleUniunii Europene, aflate pe lista verde sau galbenă, se aplică următoarele măsuri: fără carantină – vaccinaţii şi trecuţii prin boală (180 de zile) și nevaccinaţii care pot prezenta un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore. Nevaccinații fără test PCR vor sta în carantină 10 zile. Copiii sub 12 ani sunt exceptați de la carantină, în timp ce copiii între 12 și 16 ani trebuie să prezinte un test PCR negativ.

La sosirea din țări ale Uniunii Europene aflate pe lista roșie, condițiile sunt următoarele: fără carantină – vaccinaţii şi trecuţii prin boală (180 de zile), dar și copiii sub 12 ani. Persoanele nevaccinate vor primi o decizie de carantinare pentru o perioadă de 10 zile. Nu se acceptă rezultatul negativ al unui test PCR. Pentru copii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, nu se aplică regula carantinării dacă prezintă un test PCR negativ.

Reguli mai dure pentru țările non-UE

Când vine vorba despre persoanele care sosesc din țări terțe (non-UE), regulile sunt puțin mai aspre.

Exceptate de la carantină sunt doar persoanele vaccinate şi trecute prin boală (180 de zile) care prezintă, la intrarea în țară, inclusiv un test PCR negativ, nu mai vechi de 48 de ore. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală, dar care nu pot prezenta un test PCR negativ vor fi carantinate pentru o perioadă de 5 zile. Cei care nu s-au vaccinat vor primi o decizie de carantinare pe 10 zile. În privința minorilor, regulile rămân aceleași: copiii sub 12 ani nu stau în carantină, în timp ce cei cu vârste cuprinse între 12 și 16 anu au nevoie de un test PCR negativ, efectuat în ultimele 48 de ore, pentru a fi exceptați.

Excepții de la carantinare

Hotărârea de Guvern mai prevede și o serie de excepții, care se aplică indiferent de țara din care cei menționați sosesc în România. Astfel, sunt exceptate de la carantină, indiferent de unde vin: persoanele aflate în tranzit dacă părăsesc teritoriul României în 24 de ore; persoanele care rămân pe teritoriul național mai puțin de 3 zile și prezintă un test PCR negativ (efectuat cu 72 de ore înainte dacă sosesc din țări ale UE și 48 de ore dacă vin din țări non UE); elevi/studenți dacă prezintă un test PCR negativ (efectuat cu 72 de ore înainte dacă sosesc din țări ale UE și 48 de ore dacă vin din țări non UE); conducătorii transport marfă; conducătorii transport persoane, dacă sunt vaccinați, trecuți prin boală în ultimele 180 de zile sau prezintă un test PCR negativ (efectuat cu 72 de ore înainte dacă sosesc din țări ale UE și 48 de ore dacă vin din țări non UE).

8 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Leu says:

  Vaccinați cu boala sunt bine primiți. Sa aduceți și noua varianta deltacrom cu voi. Mulțumesc anticipat

  • cris says:

   Hotararea emisa de CNSU nu impune obligatoriu test PCR negativ la intrarea in tara dinspre tarile non UE indiferent de zona de risc epidemiologic. ( art 4. )

 2. gOguta says:

  Stimata doamna Sorina Ambrus ,cand mai comentezi o Hotărârea de Guvern emisă la sfârșitul săptămânii trecute,trece si numarul acelei hotarari ca altfel noi cei mai putin informati o sa stam sa cautam in toate Hotararile luate de Guvern .

 3. Iisus Cristos says:

  in Imparatia cerului nu se carantineaza nimeni! nici restrictii nu exista! si casatoriile intre homosexuali sunt posibile.

 4. ica says:

  cei care au fost acasa de sarbatori au trebuit sa se vaccineze pt ca altfel nu te mai primesc inapoi in tara in care lucrezi, asa ca de unde atata infectare????

 5. UT Arad

  Meszar anunță că nu va fi nimic spectaculos în noul sezon, chiar dacă vin noii investitori la UTA
  „Va fi continuitate și stabilitate, nicidecum performanțe sportive spectaculoase. Vom avea același buget salarial și pentru anul viitor, precum în acesta! Nu avem petro-dolari, ci bani munciți de parteneri”.

  Local

  Ultimele somaţii pe Mărului
  Au mai rămas de demolat 24 de construcții ilegale pe strada Mărului. Familiile care locuiesc aici și care sunt privite ca ultima piedică în calea modernizării nu vor primi însă alte locuințe.

  Mapamond

  Ryanair avertizează că preţurile zborurilor către Europa vor creşte în această vară
  Preţurile biletelor de avion vor creşte în această vară din cauza cererii mari pentru vacanţele pe plajă în Europa, a anunţat Ryanair.

  Local

  A murit fostul senator arădean Ioan Crețu
  3

  Local

  Zeci de baxuri cu țigări de contrabandă ascunse după lăzi cu mere, la Timișoara
  Captură însemnată a polițiștilor, la Timișoara. Oamenii legii au găsit 75 de baxuri cu țigări de contrabandă într-un autovehicul încărcat cu mere. Marfa ilegală era ascunsă în spatele lăzilor cu fructe. 1

  Local

  Mai bine de jumătate din populația județului s-a autorecenzat
  Direcția de Statistică îi sfătuiește pe arădeni să verifice în platformă, după șapte zile, dacă autorecenzarea a fost validată sau trebuie reluată.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad are potențial juvenil
  Două finale jucate și un trofeu câștigat arată că există o rețetă a succesului.

  ARADON Sport local

  Se conturează campioanele din Liga 5

  Local

  Direcția Regională de Drumuri avertizează: se lucrează inclusiv pe autostrada Arad - Nădlac!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.