aradon.ro Web analyticsDistincții literare naționale

Distincții literare naționale

Poetului Vasile Dan i s-a conferit, zilele trecute, titlul de cetățean de onoare al Gorjului, alăturându-se unor nume respectate ale literaturii române contemporane – de la Ana Blandiana și Nicolae Manolescu la Mircea Dinescu și Alex Ștefănescu – cu ocazia câștigării Premiului Național „Tudor Arghezi”, „Opera Omnia”, poezie, ediția a 37-a, mai, 2017. Premiul a fost votat secret de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România și este cel mai important după cel de la Botoșani, „Eminescu”, acordat la fiecare 15 ianuarie.
Scris de Butaru - Poetului Vasile Dan i s-a conferit, zilele trecute, titlul de cetățean de onoare al Gorjului, alăturându-se unor nume respectate ale literaturii române contemporane – de la Ana Blandiana și Nicolae Manolescu la Mircea Dinescu și Alex Ștefănescu – cu ocazia câștigării Premiului Național „Tudor Arghezi”, „Opera Omnia”, poezie, ediția a 37-a, mai, 2017. Premiul a fost votat secret de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România și este cel mai important după cel de la Botoșani, „Eminescu”, acordat la fiecare 15 ianuarie.

Între 25-28 mai a. c., la Târgu-Jiu, și în mai multe localități din județul Gorj, s-a desfășurat Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”. Au fost invitați, alături de nume importante ale literaturii de azi, reputați scriitori străini: din Rusia, Franța, Germania, Israel, Bulgaria, R. Moldova, Grecia. Cu această ocazie, într-un cadru festiv, s-a acordat și marele premiu „Opera Omnia” pentru poezie și altul pentru critică și istorie literară. La poezie cel votat secret de Comitetul Director al USR a fost Vasile Dan, iar la critică și istorie literară, Răzvan Voncu, redactor-șef al „României literare”.

Despre Vasile Dan au susținut „Laudatio” poetul Liviu Ioan Stoiciu și criticii literari Alex Ștefănescu și Nicolae Manolescu. Apoi primarul orașului, Birău Dănuț, a citit Hotărârea Consiliului local prin care celor doi premiați li s-a acordat și titlul de „cetățean de onoare”, iar portretele lor au fost expuse, pe un panou, alături de cele ale premiaților din edițiile anterioare, în Muzeul Tudor Arghezi. De asemenea, cei doi distinși scriitori au fost invitați, prin statutul festivalului, să participe la ediția din 2018 în calitate de copreședinți ai Festivalului.

ARCA, revista de cultură a anului 2016, în România

Luni, 29 mai, în sala „Media” a Teatrului Național din București a avut loc festivitatea acordării premiilor Uniunii Scriitorilor din Români pentru anul editorial 2016. Totodată, s-a acordat și premiul „Revista de cultură a anului” revistei ARCA (susținut de ARIEL, Asociația Imprimeriilor, Revistelor și Editurilor Literare) „unei reviste de colecție” (Nicolae Manolescu). Acest premiu se acordă o singură dată unei publicații și a fost câștigat până acum de „România literară”, „Memoria”, „Viața Românească”, „Familia”, „Orizont” ș. a.

Călin Chendea
5-premiu-vasile-dan
5-poetul-vasile-dan

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Interviu aradon.ro cu Inspector principal de poliție Livia Pescar: „Munca de teren oferă mai multe satisfacții”
  Pe Livia Pescar o știți din presa locală. Cu siguranță, i-ați văzut numele în ziar sau pe site-urile de știri arădene sau la tv. Ea este cea care oferă declarații presei atunci când în Arad au loc evenimente care ajung să fie anchetate de Poliție. Este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad din anul 2021. Recent, inspectorul principal de poliție Livia Pescar s-a întors dintr-o misiune internațională ce a avut loc la Sevilla, Spania, organizată de Biroul Atașatului de Afaceri Interne la Madrid.

  Local

  Curtea, grădinile și parcurile mănăstirii Feredeu, acoperite de o viitură puternică
  Curtea, grădinile și parcurile cunoscutei mănăstiri Feredeu din județul Arad au fost acoperite de o puternică viitură, marți spre seară, venită de pe dealurile din jurul lăcașului de cult.

  Oameni

  Amber Heard este acuzată că a falsificat pozele cu rănile provocate de Johnny Depp
  Avocatul lui Johnny Depp a acuzat-o pe Amber Heard că a falsificat imaginile cu rănile provocate de fostul ei soţ.

  România

  Meditațiile cu profesorii de la clasă vor fi interzise. Sancțiuni prin lege pentru cadrele didactice
  Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat marți că profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau. Regula ar putea fi aplicată din anul școlar 2022-2023. Vor exista sancțiuni pentru cadrele didactice care nu o respectă. 2

  Local

  Vrea să afle of-urile locuitorilor din „6 Vânători”
  Viceprimarul municipiului Arad, Ilie Cheşa, ţine să se informeze direct de la cetăţeni în legătură cu problemele din cartier. 

  Local

  „Sanitarii pricepuţi” de la „Moise” vor reprezenta Aradul la faza naţională

  Local

  Expoziţie documentară: Bicentenarul teologiei arădene

  Local

  „Prietenii pompierilor”, calificaţi la faza naţională

  Local

  Un bărbat din Barațca a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul
  Tragedia a avut loc marți, 17 mai, în satul Cuveșdia, comuna Șiștarovăț. Victima efectua lucrări agricole cu tractorul când a avut loc incidentul. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.