aradon.ro Web analytics
Doi ani cu suspendare pentru un notar din Arad

Doi ani cu suspendare pentru un notar din Arad

Notarul arădean Savin Năstase a fost condamnat pentru abuz în serviciu, dar a fost lăsat, totuşi, să profeseze în continuare.
Scris de Alin Gherasim - Notarul arădean Savin Năstase a fost condamnat pentru abuz în serviciu, dar a fost lăsat, totuşi, să profeseze în continuare.

Cunoscutul notar arădean Savin Năstase a fost trimis în judecată încă din primăvara anului 2016, acesta fiind acuzat de procurori de abuz în serviciu. Anchetatorii susţineau că „inculpatul, în calitate de notar public în cadrul B.N.P. Savin Năstase din municipiul Arad, a autentificat la data de 02.07.2012 un contract de cesiune de creanţă, deşi cunoştea faptul că garantul ipotecar a fost pus sub interdicţie judecătorească şi că acesta nu putea garanta cu bunurile sale o datorie a altuia fără încuviinţarea instanţei de tutelă”. În spatele acestor rânduri preluate din comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara stă o realitate dură: notarul a acceptat ca o persoană cu probleme psihice (alienaţie sau debilitate mintală) să preia o datorie a altei persoane. Mai grav este faptul că, în tot acest timp, notarul Savin Năstase a ştiut că garantul, respectiv cel care a preluat datoria, are probleme psihice. Cu toate acestea, a autentificat acel document prin care persoana cu probleme a preluat o datorie. Exact acesta este motivul, spun procurorii, pentru care notarul arădean a fost trimis în judecată.

La Timişoara

Ţinând cont de calitatea inculpatului, respectiv cea de notar public, prima instanţă care a judecat dosarul a fost Curtea de Apel Timişoara. Judecătorii de aici l-au condamnat, la începutul acestui an, pe notarul arădean la doi ani de închisoare cu suspendare şi i-au interzis să mai profeseze. „Condamnă pe inculpatul Savin Năstase la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit. a), b) şi g) Cod penal, respectiv dreptul a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi dreptul de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru a săvârşi infracţiunea, adică de a exercita profesia de notar, toate pe o durată de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale. (…) Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială la alegerea Serviciului de Probaţiune Arad, derulat şi stabilit de acest serviciu. Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad sau al Consiliului Local al Municipiului Arad”, se arată în decizia Curţii de Apel.

50.000 de euro, de plată

Mai mult decât atât, Savin Năstase a fost obligat să plătească suma de 50.000 de euro, sumă pe care persoana bolnavă psihic a preluat-o cu titlu de datorie.  „Admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă B.Z.B. şi, în consecinţă, obligă pe inculpatul Savin Năstase la plata sumei de 50.000 euro către această parte civilă cu titlul de daune materiale şi respinge solicitarea de obligare a inculpatului la plata daunelor morale. Menţine măsura asiguratorie luată prin ordonanţa din data de 9 martie 2016, din dosar nr. 465/P/2015 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, referitoare la menţinerea măsurii asiguratorii a sechestrului dispus asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Savin Năstase, respectiv clădire proprietate privată în suprafaţă de 468 mp şi teren în suprafaţă de 1030 mp, situate în municipiul Arad, strada Andrei Şaguna, număr 142, judeţ Arad, şi teren în suprafaţă de 403 mp situat în municipiul Arad, strada Andrei Şaguna, număr 144, judeţ Arad, până la concurenţa sumei de 50.000 Euro”, au mai stabilit judecătorii timişoreni.

Mai blând la Bucureşti

Dar notarul arădean nu a fost mulţumit de sentinţa Curţii de Apel Timişoara, aşa că a atacat-o, prin apel, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii de la Bucureşti par să fi fost mai blânzi cu Savin Năstase. După numai câteva termene de judecată, magistraţii de la Înalta Curte au decis că toată sentinţa de la Timişoara este corectă, cu excepţia unui singur aspect: exercitarea profesiei de notar. „Admite apelul declarat de inculpatul Savin Năstase împotriva sentinţei penale nr. 58/PI pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia Penală. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând: înlătură din conţinutul pedepsei complementare şi a celei accesorii pedeapsa interzicerii exercitării dreptului de a exercita profesia de notar public. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate”, au stabilit judecătorii de la Bucureşti. Aşadar, cu toate că s-a folosit de profesia lui pentru a comite abuzul în serviciu, Savin Năstase este, în continuare, notar public. Trebuie menţionat şi faptul că sentinţa Înaltei Curţi este definitivă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Covid Arad: 696 cazuri, din peste 3 mii de teste
  3.185 de teste au fost realizate în județul Arad, de marți până miercuri. Dintre acestea, 2.626 au fost teste rapide, iar 559 au fost teste RT-PCR.

  Local

  Șoferiță din Arad aflată sub influența amfetaminei, implicată într-un accident
  Un eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme a avut loc marți seara, pe o stradă din municipiul Arad. Incidentul s-a soldat exclusiv cu pagube materiale, potrivit IPJ Arad. Șoferii implicați în eveniment au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative. Nu același lucru l-a indicat și aparatul Drugtest. În urma testării, rezultatul a fost pozitiv pentru cannabis și amfetamină în cazul unuia dintre cei doi conducători auto, o tânără de 24 de ani, din Arad. 1

  Local

  Plecat de acasă, un bărbat din Chișineu-Criș este căutat de polițiști
  Ștefan Tolnai, în vârstă de 65 de ani, din orașul Chișineu-Criș, a plecat de acasă în seara de 25 ianuarie și nu s-a mai întors. Polițiștii îl caută.

  România

  34.255 de cazuri din peste 100 de mii de teste, în 24 de ore
  România a „doborât” recordul stabilit marți, în ceea ce privește numărul de cazuri noi de Covid-19 înregistrate. 6

  Local

  Premiaţi în „Luna Culturii la UVVG”
  Virgil Jireghie şi Televiziunea Arad au primit premiile „Ioan Slavici”, respectiv, „Mihai Eminescu”.

  ARADON Sport local

  Coman și Vidrea au început cu victorii sezonul indoor
  BUCUREȘTI. Nicolae Marian Coman și Răzvan-Gabriel Vidrea au câștigat probele de alergare de 1500 și 800 de metri la Cupa RMA București. Competiția care a deschis sezonul indoor s-a disputat în Sala „Ioan Soter” din cadrul CSNB „Lia Manoliu”.

  Local

  Interviu cu europarlamentarul Vlad Botoș, membru în Renew Europe Group „Mă îngrozesc cât de mult s-a putut degrada orașul nostru”
  Interviu cu europarlamentarul Vlad Botoș despre Arad, prezentul care lasă de dorit și viitorul care ar putea fi altfel. 5

  România

  Vasile Dâncu despre activarea rezerviştilor: „Nu suntem într-o asemenea situaţie”
  Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri că nu s-a discutat despre activarea rezerviştilor. Declaraţiile au fost făcute înainte de şedinta Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care se va discuta despre criza din Ucraina. 1

  România

  Guvernul Ciucă a aprobat plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale
  Guvernul a aprobat marți plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Astfel, consumatorii casnici nu vor plăti mai mult de 0,80 lei/kwh la energie electrică și 0,31 lei/kw la gaze naturale. Premierul spune că a decis ridicarea nivelului de compensație. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.