aradon.ro Web analyticsFilarmonica Arad: Corul și orchestra, cu cei mai puțini membri din istorie

De Eugen Rogojan

Filarmonica Arad: Corul și orchestra, cu cei mai puțini membri din istorie

Orchestra simfonică și Corul academic au ajuns, în stagiunea 2021-2022, la cel mai mic număr de membri din istoria instituției.
Scris de Eugen Rogojan - Orchestra simfonică și Corul academic au ajuns, în stagiunea 2021-2022, la cel mai mic număr de membri din istoria instituției.

Am încercat să aflăm câte posturi vacante există la nivelul celor două formații artistice ale Filarmonicii Arad, astfel că am transmis o solicitare instituției. I-am întrebat câte posturi vacante sunt în Orchestră, câte sunt în Cor, care a fost motivul vacantării acestor posturi, dar și când a fost organizat ultimul concurs de ocupare a posturilor artistice.

Cei de la Filarmonică ne-au transmis că în organigrama instituției sunt prevăzute 56 de posturi în Orchestra simfonică și 43 în formația corală. În acest moment sunt ocupate 46 de posturi – cu tot cu consultantul artistic – în cadrul Orchestrei și 36 de posturi în cadrul Corului. Rămân, astfel, neocupate de ceva vreme 10 posturi în Orchestră, toate de artiști instrumentiști, respectiv 7 posturi în cor. La Orchestră, ultimul post a fost eliberat în septembrie 2021, iar la Cor, ultimul a fost declarat vacant în februarie 2021. Conform răspunsului dat de Filarmonică, motivele vacantării posturilor sunt pensionarea și demisia – în cazul Orchestrei, respectiv pensionarea – în cazul Corului.

Starea de alertă

Motivul invocat de conducerea Filarmonicii pentru lipsa organizării unor concursuri pentru ocuparea posturilor din formațiile artistice este…starea de alertă. „Conform art. 27 alin. (3) din Legea 55/2020, „Până la încetarea stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante sau temporar vacante” – se arată în extrasul de lege trimis de Filarmonică.

Tot cei de la Filarmonică menționează că, printr-o altă lege, s-a acordat posibilitatea organizării de concursuri, până la data de 31 decembrie 2021, „cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate în bugetul pentru anul 2021”. Totuși, reprezentanții Filarmonicii precizează că „Această condiție nu a fost îndeplinită în timp util pentru a putea fi organizat un concurs în condițiile legii”.

Nu au avut bani

Totodată, în răspunsul semnat de managerul Filarmonicii, Doru Orban, se menționează că și pentru anul 2022 sunt permise organizarea și desfășurarea de concursuri, până la data de 1 iunie 2022, „cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate în bugetul pentru anul 2022”. Cei de la Filarmonică menționează că „La data întocmirii prezentei (răspunsului – n.r.), nu este aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al Filarmonicii Arad”. Rămâne de văzut, așadar, dacă după aprobarea bugetului, cei din conducerea Filarmonicii vor fi în stare să organizeze concursuri pentru posturile vacante, sau vor ajunge, la fel ca în 2021, să „nu îndeplinească la timp” condițiile pentru organizarea concursului.

Ultimul concurs de angajare la Filarmonica Arad s-a desfășurat în perioada octombrie-noiembrie 2019, conform reprezentanților instituției.

Printre cele mai mici orchestre

Consultând datele Institutului Național al Patrimoniului, din cadrul Ministerului Culturii, doar trei filarmonici din țară au în acest moment orchestre mai mici decât cea din Arad: Botoșani – 43 de membri, Vâlcea – 42 de membri și Pitești – 35 de membri. Filarmonica Arad a transmis că nu a putut organiza concursuri din cauza stării de alertă și a lipsei banilor, însă în alte orașe, situația este complet diferită. În ultimele luni ale anului trecut au fost organizate concursuri de angajare la filarmonici din București, Brașov, Bacău sau Botoșani, iar altele, cum ar fi cele din Vâlcea sau Oradea, au organizat concursuri de angajare la începutul acestui an, cu toate că instituțiile nu au încă bugetul aprobat.

Angajări și la Arad

Ba mai mult, chiar și la nivelul municipiului Arad, instituțiile de cultură au făcut angajări în ultima perioadă. Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, de pildă, a organizat în noiembrie 2021 concurs pentru ocuparea a patru posturi în cadrul instituției.

Artiștii instrumentiști

Conform site-ului Filarmonicii Arad, în Orchestră sunt 44 de artiști instrumentiști (față de 45 câți a transmis instituția în răspunsul pentru Jurnal arădean): Florin Gherghel, Natalia Gorceacova, Cristina Sînmărtinean, Mioara Chevereșan, Teodora Niculescu, Monia Chiriac, Mădălinna Băldean, Gabriel Bărăștean, George Apostolescu, Vasile-Andrei Ana, Felicia Cenădan (vioară I), Ladislau Bock, Ovidiu Mișcovici, Cristina Miculescu, Maria Cîrstulescu, Ramona Șanta (vioară II), Marcel Angel Cameniță, Monica Negrea, Amalia-Teodora Creștin, Theodora Benașiu, Gavril Cenădan (violă), Cristina Ungureanu, Andreea Barabaș (violoncel), Romeo Sălăjan (contrabas), Ionuț Cădariu, Constantin Tălmaciu, Alina Moneanu (flaut), Săndel Lazăr, Ovidiu Gherman, Iasmina Breșneni (fagot), Ovidiu Giurgiu, Oana Stoica (oboi), Tibi Boc, Adrian Gal (clarinet), Valentin Gavrilă, Flavius Deac, Ionuț Dumitraș (corn), Bogdan Barbu, Samuel Bala (trompetă), Claudius-Octavian Nicitean, Sergiu Bacoș (trombon), Ceraz Moraru (tubă), Lucica Florescu (pecrucție) și Sorin Dogariu (pian).

Artiștii lirici

Corul Filarmonicii Arad este format în acest moment, conform site-ului instituției, din 36 de membri: Lucia Aioanei, Denisa Bădăi, Luminița Becheș, Ramona Bogoșel, Ioana Cusursuz, Eleonora Fărcaș, Denise Handaric, Helga Gaal, Lucia Jurj, Elena Pasc, Valentina Văcean, Gabriela Zelenin (sopran), Diana Barbu, Melinda Drug, Sarah Handric, Diana Moricz Birta, Daciana Rădoiaș, Elisabeta Csilla Szabo, Laura Suciu, Angelica Urs, Monica Valea (alt), Ovidiu Boar, Nicolae Brîncovan, Ștefan Bugyi, Ciprian Crișan, Laviniu Morariu, Ioan Moțiu, Dan Pui (tenor), David Buzgău, Adrian Cicirean, Adrian Cotuna, Dan Crișan, Paul Frunzău, Gheorghe Nicoară, Andrei Omanji și Carol Pataki (bas). Acestora li se adaugă și dirijorii permanenți ai Filarmonicii Arad. Conform site-ului instituției, este vorba despre Cristian Neagu, Robert Daniel Rădoiaș și Hermann Szabolcs.

Munca de birou

Conform răspunsului dat de Filarmonica Arad, în organigrama instituției sunt cuprinse 10 posturi care presupun „strict munca de birou”, din care 8 sunt ocupate, iar 2 sunt vacante. În cele 10 posturi administrative sunt cuprinse și cele de plasatori, pompieri și muncitori – conform organigramei fiind 5 posturi de pompier, 2 de plasator, 1 de muncitor.

Ca și UTA cu 6 oameni”

Faptul că numărul artiștilor este tot mai mic, de la an la an, afectează – așa cum era de așteptat – activitatea orchestrei și a corului, spun artiștii. „Momentan suntem în imposibilitatea de a mai cânta, nu avem instrumentiștii necesari. Sunt partide care nu sunt complete în momentul de față. Ca să facem o comparație, e ca și cum UTA ar fi nevoită să joace în șase oameni. Numai în 2021 am pierdut cinci membri din orchestră și unul din cor”, spun artiștii Filarmonicii Arad.

17 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. părerea mea says:

  no si nu-s destui? io zic ca da!
  Poate ar fi bine sa se subventioneze din castigurile proprii ( concerte pe plan local deplasari in alte localitati etc )

  • Radio says:

   Tu ai maneaua…minte la ce folos?

  • Alina says:

   Da
   ……si multele milioane de la cmca? Pt ce ne trebuie cmca? Sa se ciordească….

  • Urs says:

   Parerea ta e una de pnl ist ieftin….. cât credeți ca o să mai păcatiți lumea cu furăciunile voastre? Filarmonica e o institutie emblematică a aradului administrată de o slugă de partid.

  • Tokyo says:

   Multumim PNL Arad, pentru distrugerea identității și a patrimoniului cultural aradean! Avem nevoie doar de târguri, paranghelii , brad artificial … bani sifonati !

 2. Doru says:

  :)))) la cmca trebuie bani 2200 față de filatmonica plus teatru 1400
  La.ce ne trebuie filarmonică la sat? Aradul a ajuns la nivel de kitch

 3. Ioana says:

  Vorbim despre cultura… nu oricine e in stare sa priceapa un concert dat de oamenii astia. Sunt artisti, bravo lor! Doar ca… noi nu ne putem caca de foame. Ar trebui sa isi caute fiecare un job adevarat si sa lase miloaga de la autoritati, fiindca nu mai sunt de zeci de ani in trend cu interpretarile lor. Sunt de acord cu ceea ce fac, dar la nivel de hobby si pe banii lor. Nu aruncati cu pietre, e prerea unui antitalent artistic. Atata tot.

 4. Adrian says:

  Pnl a distrus tot in Aradul asta. pacat

 5. tombola lunii

  ARADON Sport local

  Salbă de medalii pentru atleții arădeni la „Naționale”
  Luchianov, Coman, Both, Vidrea, Severin și Oriaku au fost pe podium la CN de seniori și U23 pentru cluburile arădene.

  România

  Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de 60 milioane de euro pentru transportatorii rutieri români
  Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 60,7 milioane euro (300 milioane lei) pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. 1

  Mapamond

  Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023
  Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei în octombrie anul viitor, promiţând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfăşurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze, scrie Reuters.

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România
  Ministerul Sănătății a anunțat că pe teritoriul României au fost confirmate încă trei cazuri de variola maimuței. Toți pacienții sunt din București. 1

  România

  Premierul anunţă că depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate
  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că depozitele de gaz ale României sunt în prezent la 41% din capacitate, dar că procentul va ajunge la 80% până la 1 noiembrie.

  Local

  Încă o investiție ratată de Arad: STIHL investește 125 de milioane de euro la Oradea
  Managementul bun al orașului Oradea și județului Bihor dă, din nou, roade. Dar și o lecție Aradului, despre cum ar trebui tratați potențialii invetitori. 5

  Local

  18 noi cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore, la Arad
  Cazurile de Covid-19 sunt din nou în creștere, atât la nivel național, cât și european.

  Local

  Nu le pasă de nimic
  O lună, două sesizări, o amendă, o promisiunea ratată şi bălăriile cresc pe mai departe în Micălaca 300, în vecinătatea supermarketului Supeco. 1

  Advertorial

  Tipuri de salam mai puțin cunoscute, dar care merită atenția ta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.