aradon.ro Web analyticsGigacalorie cu 95% mai scumpă în Arad! ANRE a aprobat prețul de livrare către CET

De Andreea Pintea

Gigacalorie cu 95% mai scumpă în Arad! ANRE a aprobat prețul de livrare către CET

Prețul de producție a gigacaloriei la CET Arad crește cu 94,65%, de la 163,51 lei la 318,25 lei, conform celei mai recente decizii a Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).
Scris de Andreea Pintea - Prețul de producție a gigacaloriei la CET Arad crește cu 94,65%, de la 163,51 lei la 318,25 lei, conform celei mai recente decizii a Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

ARAD. Scumpirea gigacaloriei a fost confirmată și de ANRE. CET-ul arădean va produce o gigacalorie cu aproape 95% mai scumpă în perioada noiembrie 2021- martie 2022 față de iulie – octombrie 2021. ANRE a aprobat preţurile energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție a energiei termice şi a bonusului pentru sprijinirea producerii energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență.

„În ședința Comitetului de reglementare din data de 27.10.2021, ANRE a aprobat, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările și completările ulterioare, prețul energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție a energiei termice şi bonusul acordat utilizând datele unor centrale de cogenerare de referință și respectiv ale unei centrale termice de referință, așa cum au fost notificate Comisiei Europene”, transmite ANRE.

Astfel prețul către CET Arad S.A. crește de la 163,51 lei la 318,25 lei, ceea ce înseamnă o variația de aproape 95 de procente.

„Aceste creșteri se datorează unei creșteri medii a prețului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de +140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport şi cu circa +23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021. De asemenea, prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice”, se mai arată în decizia luată de ANRE.

Bonus acordat pentru sprijinirea producerii energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență a fost și el majorat de la 224,82 lei la 352,97 lei.

Important de precizat este că aceste prețuri nu sunt prețurile de furnizare a energiei termice la populație. Așa cum explică ANRE, „prețul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea prețului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preț și prețul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preț astăzi), precum și tarifele de transport și distribuție a energiei termice”.

20 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tacora says:

  Dacă prețul gigacaloriei de la CET era 163 de lei, cum ajunge să coste la cetățean acasă 487,01 lei. Poate ne explică unul din consiliul de administrație al CET Hidrocarburi de unde vine această diferență. Nu am înțeles ce rol a avut firma de selectare a candidaților pentru acel CA de la CET H dacă au fost numiți politic. Eu aș fi propus pe cineva care a participat la lucrările care pas cu pas repun pe picioare CET( pe lignit) fără nici un sprijin de la primărie.

  • vanter says:

   cet arad ,cel de linga balta ghilin este producator,iar cet hidrocarburi este distribuitor,de aici diferenta,am tot zis cet hidrocarburi trebuie sa plateasca salariatii,directorii,etc ,sint o gaura neagra in bugetul aradului din anii 90

   • berter says:

    Aceasta gaura neagra pe bugetul local-CET-ul a fost si este de multi ani bazinul electoral al administratiei portocalii patronata de baronul falconetti; aici au fost pastrati pe posturi si cu salaroaie babaneangajatii si sefimea ! Iar noi,aradenii, am platit ca oile…prostii au mai si sarit in strada si au strigat ciuma rosie…desigur ,nu din cauza scumpirilor facute de catre aceasta cloaca!

  • Ioana says:

   Dacă îți fierbi apa pentru ceai și o duci la vecina, apa se mai răcește , aici e vb despre 100 de km… boule

   • Nicu says:

    Pai si ce? O mai incalzeste CET-ul pe drum?
    Hai sa fim seriosi… acel pret final e din burta si nu are nimic de a face cu “distributia”.
    Daca tu dai drumul la apa la dus, iese in capatul celalalt… nu e nevoie de nici o “distributie”.
    Aaaa, da… daca s-ar moderniza conductele si tot sistemul in fiecare an, atunci da… sumele ar fi justificate. Altfel, totul e din pix.

    • mig29 says:

     Mai tovarase Nicu si compania: nu apa fierbinte care vine pe tevile CET (care apropos nu mai functioneaza cu carbune de cel putin 5 ani ci functioneaza 100% cu gaz) merge la voi direct in casa ca si apa calda la robinet sau in calorifere. Acea apa fierbinte de la CET trece, in punctele termice ale CET Hidrocarburi-fosta ARTERM-, prin niste schimbatoare de caldura (sepentine, mai vechi sau mai moderne), cedeaza energia termica (nu apa din conducta primara) prin intermediul acestor schimbatoare , catre tevile secundare ale CET Hidrocarburi si prin care tevi (secundare tur-retur) vine apa calda sau caldura la calorifere! Si da, trebuia sa vina si momentul acesta, trebuie sa vedem realitatea: cat va mai baga mana in buzunarul meu CLM Arad ca sa subventioneze gigacaloria la consumatorul final (adica pierderile imense de pe reteaua secundara si pretul energiei de la pompele de recirculare)!! Ia sa va vad hotilor din CLM, indiferent de culoara politica , ca toti votati la fel, sa-mi furati banii din impozite ca sa subventionati o porcarie de gigacalorie in sistem centralizat din demagogie politica!!!!!!

   • vanter says:

    stiu ce vorbesc,am lucrat 26 ani la cet lignit…vaca

 2. Un ins din urbe says:

  Mirific!
  Vai de …. capul nostru. Ce iarnă ne așteaptă.

 3. Aradean says:

  Asa ceva se poate doar in Arad orasul condus de Mafia condusa de Falconeti si locotenentul lui Bibart

  • SoldatD says:

   Bibart nu este sprijinit deloc de Falca, din contră. A ajuns în dizgrație și nu mai are suportul PNL, cel puțin la nivel local.

  • Unul oarecare says:

   Ai dreptate dar gresesti profund.Vino la Timisoara unde maria sa DONIMIC FRIG a vrut sa mareasca taxele de 3(trei)pentru incalzire.Si cu toate ca se platesc taxele de incalzire si vara acuma colac peste pupaza nu mai este caldura si apa calda deloc in tot orasul.Esti asteptat in orasul “CALDUROS” Timisoara

   • mig29 says:

    Vorbesti tovarase Unu oarecare de “taxe’ adica pretul gigacaloriei la pret subventionat puternic din bugetul local al Cimisoarei! Dar ia mai terminati odata cu comunismele si nu mai subventionati la gramada gigacaloria, vindeti-o la pretul real de productie si transport si ajutati doar persoanele vulnerabile! Ceilalati carora nu le place pretul liberalizat la energie termica nu au decat sa se debranseze odata!! Pricepit ceva tovarase Unul oarecare/! Procedeaza corect Dominic la Timisoara! Asa trebuieste si la Arad si la mitici si peste tot!! Pricepit ceva tovarase Unul???!!!!

 4. Mort caut caldurA si says:

  De vreo trei ani mă frig stau și acuma vorbesc din mormânt așa blestemați soarta asta de mult și în România de a trăii la limita sărăciei nu văd cum mă nu mai putea scoate din mormântul ăsta rece doamne dacă ai putea să faci o muncă pe toți ăia care lucrează acolo ajută și pe ei să aibă căldură în casă și să nu fie așa de scumpă ca să pot și eu săSă mă chemi și la ei acasă și să-mi pună ceva pe masă să mănânc că tare mi-aș dori să am cui să mulțumesc mai ales divinului ceresc

 5. Cetatean says:

  Nu mai speriati lumea. Aratati calea cea mai scurta de debransare de la colhozul incalzirii centralizate a strazilor (in primul rand) si al apartamentelor celor care nu iau aceasta masura de a fugi de sub tutela Primariei.

 6. jack cel mare says:

  Aradul sta pe apa termala fierbinte daca de 10 ani o capta aradul se incalzea aproape gratis si era statiune balneo climaterica asa avem cet avem pedelisti cu viile si aradenii saraci si prosti care au tot votat…hoti!

 7. Mocofan-club says:

  Cum poate cineva să fie atât de ticălos, de lipsit de caracter și de-o minimă credință în Dumnezeu, și fără nicio considerație față de semenii săi, încât să aprobe o astfel de mărire hiper-aberantă a prețului pe gigacaorie, doar pt. că așa i s-a sculat politicului din el și cumetrilor lui, intelectualii de la conducerea de partid?

  • Cineva says:

   Si dacă pretul este controlat si avizat de BOSII de la ANRE , e clar !
   Totul cu avizul si stirea Guvernanților!

   • mig29 says:

    Fara subventii lagigacalorie tovarase Mocofan-club si tovarase Cineva!!!! Pricepit???

    • Mocofan-club says:

     mig29, punctul 1., pt. matale care ai deschis aparatu’, mai târziu, precizez că, nu mi-s tovarăș, n-am fost niciodată membrache pcr, n-am fost niciodată gușat, sifonar, ciripoi, sau lucrător dss, cu toate că, mi s-a propus, acest lucru, și nu odată, și nu cu duhul blândeții. Iar la punctul 2, am susținut și susțin în continuare dezafectarea de urgență a monstrului energofag, poluant, mare halitor de mangoți din bugetul statului, întreținator de niște neica nimeni pe posturi inutile dar plătite gras cu lefuri babane, într-un cuvânt acest cet, și trecerea populației, instituțiilor, în regim de urgență, pe centrale. Ori, dacă văd că, nu se procedează, cum ar fi normal să se procedeze, propun subvenționarea, căci la cât s-a footut match-ul de jdă ani incoace, la cât de mult am fost jefuiți, mai ține nenicule și o subvenție acolo, na.

 8. Un om says:

  Bai papagalilor, dar de ce acceptați acum plafonarea prețului la gaz și electricitate??
  Ar trebui sa Urlați că nu vreți că e același lucru că și subvenția la gigacalorie, statul plătește diferența

 9. tombola lunii

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj.

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 7

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 2

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  Local

  Ziua Drapelului Național al României, marcată la Arad
  Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. 4

  Local

  Femeie de 71 de ani, lovită pe trecerea de pietoni în timp ce traversa strada pe roșu
  4

  România

  România şi alte patru ţări încearcă să amâne planurile UE de a interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi diesel
  România, Italia, Portugalia, Slovacia şi Bulgaria vor să amâne cu cinci ani un plan al Uniunii Europene de interzicere efectivă a vânzării de maşini noi pe benzină şi diesel începând cu 2035, potrivit unui document consultat de Reuters. 9

  Mapamond

  Unitatea grupului G7 este în pericol pe măsură ce costul războiului din Ucraina creşte
  Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria. Ultimele luni au însemnat un efort financiar considerabil pentru statele occidentale care susţin înarmarea Ucrainei.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.