aradon.ro Web analytics

Începe procesul medicului psihiatru Delia Podea

Începe procesul medicului psihiatru Delia Podea

<p>Dosarul va fi soluţionat de către Tribunalul Arad Foto: I.C.</p>
A fost stabilit primul termen de judecată în procesul Deliei Podea, pusă sub acuzare pentru... experimente pe pacienţi.
Scris de Ioana Costas - A fost stabilit primul termen de judecată în procesul Deliei Podea, pusă sub acuzare pentru... experimente pe pacienţi.

Luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale sunt infracţiunile pentru care medicul psihiatru a fost trimis în judecată. Primul termen de judecată a fost fixat pentru 14 februarie, procesul desfăşurându-se la Tribunalul Arad. Alături de medicul Delia Podea, şeful Secţiei de Psihiatrie Arad, a fost inculpată şi Haiduc Claudia, iar ca părţi civile s-au constituit Pierre Fabre Medicament, Institutul de Recherche Pierre Fabre, Otsuka Pharmaceutical Development & Comercialization Inc. şi Spitalul Clinic de Urgenţă Arad.

Obţinerea de sume de bani

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au documentat activitatea infracţională a medicului arădean constatând că „în calitate de medic psihiatru, a solicitat și a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie, în vederea fundamentării/întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală. În realitate persoanele în cauză nu sufereau de afecțiuni psihice, însă în schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cât şi cu tratament de specialitate”.
Potrivit procurorilor, majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital şi nici nu urmau tratamentul prescris, iar unora dintre pacienți le condiționa internările fictive de participarea la studiile clinice pe care acelaşi medic le conducea. Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani şi asta pentru că retribuția medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcție de numărul de pacienți înrolați.

Pacienta trimisă în judecată

Claudia Haiduc, pacienta medicului psihiatru Delia Podea, va fi judecată pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată.
Procurorii susţin că pacienta „a determinat-o şi a ajutat-o pe inculpata Podea Delia ca, în calitatea de medic specialist psihiatru, să procedeze în data de 27 mai 2016 la diagnosticarea sa fictivă cu <<tulburare de anxietate>> și ulterior la internarea sa în mod fictiv, în cadrul Secţiei Clinice de Psihiatrie, pentru perioada 27 mai – 1 iunie 2016, ajutând-o astfel la eliberarea, prin consemnarea în fals, a foii de observație, unde la externare s-a menționat diagnosticul de episod depresiv anxios reactiv și a unor documente medicale precum referatul medical, consimțământul informat, fișa de circuit a pacientului și biletul de trimitere, documente medicale eliberate în fals de inculpata Podea Delia, pentru a fi depuse la Cabinetul de Expertiză Medicală, cu o solicitare de prelungire a concediului medical peste 90 de zile”.

Experimentele

Procurorii susţin că Delia Podea a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia. Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, medicul arădean a acționat în două modalități: în prima prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, iar în a doua contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura pacienţilor.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  UT Arad

  UTA știe programul până la finalul anului
  ARAD. După ce am anunțat ziua meciului cu FC Botoșani, au apărut și datele de disputare a celorlalte jocuri din Liga I, până la finalul anului.

  Local

  Modernizarea Policlinicii CFR, la final
  Lucrările de recompartimentare şi modernizare a fostei Policlinici CFR au fost finalizate.

  Local

  Afacerişti chinezi la Consiliul Judeţean

  Local

  A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Franța și Portugalia, în zona roșie, Spania, în zona galbenă
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat, vineri, lista țărilor și teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. 1

  Local

  Bradul de Crăciun a ajuns în fața Primăriei!
  Iluminatul festiv al bradului de Crăciun va fi pornit, ca în fiecare an, pe data de 5 decembrie, la ora 19.00, când în fața Primăriei este așteptat și Moș Nicolae. 2

  Local

  Peste 4.500 de elevi arădeni fac ore online
  În săptămâna 6-10 decembrie 2021, peste 4.500 de elevi din județul Arad vor urma cursurile online.

  Local

  Liderii studenților din România se decid la Arad
  În acest weekend, studenții din 30 de universități din țară și-au dat întâlnire la Universitatea Aurel Vlaicu, cu scopul de a-și alege viitoarea conducere.

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” revin în fața fanilor cu Phoenix
  FCC Baschet UAV Arad repetă formula cu o dublă la Arad și Timișoara cu Phoenix CSU Simona Halep Constanța.

  Local

  Grădiniţa nouă, aproape gata
  O grădiniţă nouă, în valoare de aproximativ două milioane de lei, este aproape finalizată în comuna Zărand.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.