aradon.ro Web analytics
Inspectorii de muncă au verificat angajatorii din domeniul panificației

De Sorina Ambruș

Inspectorii de muncă au verificat angajatorii din domeniul panificației

Foto: FAN
Aceștia au urmărit, în special, identificarea și sancționarea angajatorilor care folosesc forță de muncă fără forme legale.
Scris de Sorina Ambruș - Aceștia au urmărit, în special, identificarea și sancționarea angajatorilor care folosesc forță de muncă fără forme legale.

ARAD. În perioada 30 august – 02 septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au întreprins acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase.

Acțiunea, parte a Planului de măsuri realizat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a urmărit în principal reducerea incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, având ân vedere consecințele sociale și economice pe care le generează. În primul rând persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, de drepturi pe care i le conferă contractul de muncă, cum are fi dreptul la concediu de odihnă, la concediu medical, la indemnizația de șomaj în caz de concediere, respectiv dreptul de a beneficia de pensie, atenționează ITM Arad.

De asemenea, munca nedeclarată sau subdeclarată atrage riscul ca lucrătorii să nu fie plătiți, plata urmând a fi făcută în funcție de voința angajatorului, riscul ca activitatea să se desfășoare în condiții precare ce pot pune în pericol sănătatea și securitatea acestora.

Copii și tineri, la negru

“Având în vedere aceste considerente, inspectorii de muncă au urmărit cu precădere identificarea angajatorilor din domeniul fabricării produselor de panificație care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor, care nu au încheiate contracte individuale de muncă sau care, deși le-au încheiat în formă scrisă, nu le-au înregistrat în Registrul General de Evidență al Salariaților, respectiv nu le-au transmis la Inspectoratul Teritorial de Muncă astfel cum norma legală prevede. Paralel cu verificarea respectării dispozițiilor legale, inspectorii de muncă au efectuat și acțiuni de informare, îndeosebi despre avantajele pe care le aduce munca declarată și în egală măsură dezavantajele și riscul la care se expun în cazul muncii fără forme legale. Modul receptiv în care angajatorii și angajații au primit informațiile, ne determină să afirmăm că acțiunea și-a atins obiectivul, în speță de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă. Cu toate acestea, la angajatorii la care s-au constatat nereguli, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni proporționale cu gravitatea faptelor, fiind dispuse de asemenea măsuri de remediere a neconformităților constatate”, se mai arată în comunicatul de presă remis de către ITM Arad.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  UT Arad

  Balint a vrut să plece de la UTA, Meszar l-a întors în ultima clipă!
  ARAD. Înfrângerea de ieri, contra celor de la Gaz Metan Mediaș a turnat „gaz pe foc” la UTA. Fanii nu l-au menajat pe Laszlo Balint, atrenorul UTA-ei fiind huiduit la scenădeschisă, unii cerându-i demisia. Mai mult decât atât, tehncianul arădenilor a declarat că a fost, pur și simplu, înjurat de familie. 3

  Local

  50 de arădeni bolnavi de Covid s-au adresat Centrului de evaluare de la Județean
  În județul Arad, sunt funcționale, începând de vineri, patru astfel de centre de evaluare. 11

  UT Arad

  Balint, huiduit după prima înfrângere a anului
  UTA a pierdut cu Gaz Metan, iar antrenorul a fost primul care a "plătit". 43

  Local

  Coșmarul cozilor de la frontieră continuă! Se așteaptă mai bine de două ore la Nădlac II, pe sensul de ieșire din țară
  ARAD. Timpi de așteptare de două ore la mașini mici, pe sensul de ieșire din țară, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II - Autostradă, indică aplicația Poliției de Frontieră. În realitate, se așteaptă și până la trei ore, iar explicația celor de la frontieră este, în continuare, lipsa personalului. Momentan sunt deschise doar patru benzi pentru ieșirea din țară și două benzi pe sensul de intrare. 1

  Mapamond

  Legumele, fructele și cerealele ar putea suferi noi scumpiri, datorită crizei îngrașămintelor chimice
  Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură se teme de compromiterea recoltelor la nivel mondial. Stocurile de îngrăşăminte s-au redus şi s-au scumpit datorită creşterii preţurilor gazelor. 1

  Mapamond

  Incendiu la un spital din centrul Budapestei: O tânără a murit, alte trei persoane au fost rănite
  Incendiul a izbucnit duminică dimineață la parterul spitalului Szent Imre din Budapesta. 6

  Local

  Dezbatere publică pentru „blocurile dintre case”
  Direct vizat este PUZ-ul privind construirea a 30 de blocuri în Micălaca, în zona străzilor Podgoriei-Păstorului. 6

  Mapamond

  Un student din Indonezia s-a îmbogățit din greşeală, vânzând selfie-uri pentru NFT
  Sultan Gustaf al Ghozali are 22 de ani şi studiază Informatică la un colegiu din Indonesia. Timp de cinci ani, s-a fotografiat în faţa computer-ului, zilnic. 13

  Local

  Vin ajutoarele de stat pentru HoReCa
  Sergiu Bîlcea, deputat PNL, spune că ajutorul acordat este corect și binevenit, pentru a sprijini economia și locurile de muncă. 8

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.