aradon.ro Web analyticsISU Arad așteaptă autospeciale noi

De Ioana Costas

ISU Arad așteaptă autospeciale noi

Cinci autospeciale folosite de ISU Arad la stingerea incendiilor, vechi de 25 de ani, ar putea fi înlocuite cu unele noi.
Scris de Ioana Costas - Cinci autospeciale folosite de ISU Arad la stingerea incendiilor, vechi de 25 de ani, ar putea fi înlocuite cu unele noi.

ARAD. Mijlocul de intervenție de bază al pompierilor sunt mașinile de stingere de incendii. Statistica, la nivel național, în ceea ce privește aceste autospeciale, este puțin îngrijorătoare: 40 la sută din mașinile de stingere au o vechime de peste 25 de ani, unele depășind chiar și 30 de ani. Având în vedere aceste cifre, plus nevoia de a moderniza parcurile auto ale inspectoratelor pentru situații de urgență din țară, având în vedere că misiunile pompierilor sunt tot mai complexe, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a accesat un proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare totală de 800 de milioane de euro. Marți, 15 iunie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost semnat contractul pentru livrarea a 476 de mașini de stingere pentru pompieri. Semnarea contractului a fost făcută printr-o videoconferință – cu participarea inspectoratelor pentru situații de urgență din țară, din partea ISU Arad fiind prezent primul adjunct al inspectorului șef, colonel Cătălin Pințescu, dar și prefectul județului Arad, Toth Csaba – prezidată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general-maior Dan-Paul Iamandi.

Mai vechi de 25 de ani

Secretatul de stat Raed Arafat a explicat necesitatea accesării acestui proiect: “Pompierii sunt o armă care nu merge numai la incendii. Sunt cea mai complexă armă din punct de vedere al diversității intervențiilor fie că merg la incendii, cazuri medicale, inundații sau alte probleme grave cu care se confruntă cetățenii care necesită intervenție rapidă. Mijlocul de intervenție de bază al pompierilor sunt mașinile de stingere de incendii, inclusiv la inundații și descarcerare și la misiuni de prim ajutor. 40 la sută din mașinile de stingere ale pompierilor sunt cu o vechime de peste 25 de ani, unele depășind și 30 de ani vechime. Aceste autospeciale sunt încă în dotare și sunt folosite ca cisterne de intervenție. Vorbim despre cea mai importantă mașină de intervenție a pompierilor și aceasta este mașina de stingere. Marți, 15 iunie, s-a semnat contractul cadrul și ulterior contractul subsecvent pentru 476 de mașini de pompieri. Vorbim aici de 200 de autospeciale de capacitate de 10.000 de litri, contractul cu TVA fiind de 69,321,142 euro și 276 de autospeciale de intervenție la incendii, dar și la descarcerare, în valoare de 89,795,361 de euro. Este prima dată când se face o astfel de investiție, cu o astfel de sumă în care vom înlocui aproximativ tot ce este mai vechi de 25 de ani în următoarea perioadă, la pompieri”.

Cinci pentru ISU Arad?

Nu se știe câte autospeciale noi va primi fiecare inspectorat din țară, însă la ISU Arad ar fi nevoie de cinci astfel de autospeciale. Și asta deoarece la Detașamentul de Pompieri Arad există două autospeciale care au atins deja „vârsta” de 25 de ani: una de 9.000 de litri – așa zisa cisternă de intervenție – și o alta de 4.000 de litri. De asemenea, alte trei autospeciale – toate cu capacitate de 9.000 de litri – de la Bârzava, Ineu și Sebiș au atins borna de 25 de ani și ar trebui înlocuite. Însă mai durează până când autospecialele vor fi distribuite la inspectoratele pentru situații de urgență din țară, și asta deoarece, după semnarea contractului, urmează ca acestea să fie fabricate.
Totuși, la capitolul dotare ISU Arad stă destul de bine. Și asta deoarece, spune colonelul Pințescu „suntem beneficiarii mai multor proiecte regionale sau naționale cu care s-a început îmbunătățirea capacității noastre de răspuns.”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  UPDATE. Groapa de gunoi de la CET, în flăcări 
  Un nou incendiu a izbucnit la groapa de gunoi a Aradului, de lângă CET, la doar câteva zile după ce pompierii au stins un alt incendiu. 2

  ARADON Sport local

  Oriaku a dominat aruncarea suliței la CN U20
  Vannessa Oriaku a câștigat cu peste zece metri avans, iar Andrei Severin a obținut medalia de bronz la masculin.

  Local

  Sute de locuri libere în liceele din Arad
  Sute de locuri au rămas neocupate în liceele din județul Arad, în urma repartizării computerizate. 4

  Local

  Aglomerație și ore de așteptare, la intrarea în țară
  Câteva mii de persoane au intrat, în decurs de 24 de ore, în țară, prin punctele de trecere a frontierei de la Nădlac. 8

  Local

  Cod portocaliu de caniculă, la Arad. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade
  O mare parte dintre județele țării se va afla, duminică, sub incidența unui cod portocaliu de caniculă. Temperaturile ar putea ajunge la 41 de grade Celsius. 7

  Local

  Două cazuri noi de Covid-19 în județul Arad
  Județul a raportat, de vineri dimineață până duminică dimineață, un număr de două cazuri noi de infecție. 7

  ARADON Sport local

  O nouă carte despre istoria sportului arădean
  165 de foto-documente din colecţia lui Iosif Sârbuţ puse într-o carte coordonată de Ionel Costin.

  Local

  Restricții de circulație pe drumurile naționale, duminică și luni
  Autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone nu vor avea voie să circule pe drumurile naționale, duminică și luni, între orele 12 și 20. 1

  Local

  Secvențe urbane la Sala Clio
  Asociația Foto Club Arad organizează, la Sala Clio, expoziția „Secvențe urbane – Urban Frames”, cu participarea a 50 de artiști din 4 țări.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.