aradon.ro Web analyticsLifturile „cad” pe capete

Lifturile „cad” pe capete

<p>Reparaţii zilnice la lifturile din Arad<br /> Foto: M.B.</p>
Jumătate dintre ascensoarele instalate în oraș au perioada de exploatare depășită și de două sau trei ori.
Scris de M.B. - Jumătate dintre ascensoarele instalate în oraș au perioada de exploatare depășită și de două sau trei ori.

Legislația modificată în anul 2005 prevede că durata normală de funcționare a ascensoarelor trebuie să fie de minimum opt ani și de maximum 12 ani. Zece ani este și garanția medie oferită de firmele care instalează lifturi moderne, în timp ce ascensoarele din blocurile arădenilor au perioada de exploatare depășită cu decenii.

Unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în ascensoare este arădeanul Cornel Cionca. Începând cu mijlocul anilor 70, acesta a participat la instalarea tuturor lifturilor din blocurile comuniste. Arădeanul cu o experiență de 40 de ani în domeniu spune că situația nu e deloc bună în orașul nostru, unde jumătate dintre cele aproape 450 de lifturi sunt cu garanția dată de producător depășită. Cele mai mari probleme sunt în Vlaicu, unde mai există în funcțiune lifturi vechi de 30 sau 40 de ani. „La vremea la care au fost instalate, producătorul oferea o garanție destul de  mare, de 20 de ani, dar chiar și așa jumătate dintre ascensoare au această perioadă depășită. Ele sunt în funcțiune pentru că se fac reparații periodice”, ne-a declarat specialistul.

În unele cazuri, lifturile au perioada de exploatare legală depășită și de două sau trei ori.

Asta pentru că asociațiile de locatari sau proprietari nu își permit să le schimbe. În medie, o instalație completă costă 15.000 de euro și puține sunt blocurile în care lifturile au fost schimbate în ultimii ani. Oamenii preferă să le „cârpească”, iar toate riscurile și le asumă firma care le întreține.

„Când considerăm că un ascensor nu mai prezintă siguranță, îl oprim. În general, proprietarii preferă să le repare, prin schimbarea pieselor esențiale, sau să le modernizeze, iar astfel le mai pot folosi câțiva ani. Din fericire, în carierea mea de 40 de ani nu au existat accidente grave cu lifturi în Arad”, ne-a spus Cornel Cionca.

Blocați în lift

Chiar dacă vechimea nu prezintă risc de accident, pentru că piesele esențiale sunt schimbate la timp, defecțiunile sunt la ordinea zilei. Locatarii blocurilor sună zilnic la firmele specializate pentru că au rămas blocați. „E ceva obișnuit pentru noi. De cel puțin două ori pe lună se blochează liftul”, a spus administratorul unui bloc din Vlaicu. „Zilnic avem unul sau două cazuri în care se blochează lifturi vechi”, confirmă și Cornel Cionca. Acesta are în întreținere 260 de ascensoare din Arad, dar cu incidente de acest fel se confruntă și celelalte firme care întrețin și repar lifturile din oraș.

Piese de muzeu

Printre ascensoarele existente în oraș, unele ar putea fi piese de muzeu, fiind foarte vechi. Este cazul unora instalate în palate sau clădiri monument. De exemplu, pe strada Vasile Goldiș, liftul de producție austriacă montat într-o clădire construită în 1913 a intrat în atenția unor anticari străini, care în ultimele decenii au vrut să-l cumpere, dar proprietarii imobilului nu l-au cedat. Ascensorul a fost scos din uz în anii 1990, însă dă farmec imobilului, astfel că proprietarii nu vor să se despartă de el. „Mai sunt și alte lifturi foarte vechi. Într-o clădire de pe bulevardul Revoluției era în funcțiune, până acum doi ani, un lift care avea peste 70 de ani. Mă ocupam de întreținerea lui și sub oglinda din cabină am găsit lipit un ziar din 1939”, ne-a mai spus Cornel Cionca.

01 (2)

1 (4)

2 (4)

3 (3)

4 (5)

5 (2)

6 (3)

7 (2)

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.