aradon.ro Web analytics

Mai puțini bani pentru cultura Aradului, în 2020

De Eugen Rogojan
Reactualizat la:

Mai puțini bani pentru cultura Aradului, în 2020

Reactualizat la:
Proiectul pentru bugetul general de venituri și cheltuieli al Aradului pe anul 2020 vine cu bani mai puțini pentru cultura municipiului.
Scris de Eugen Rogojan - Proiectul pentru bugetul general de venituri și cheltuieli al Aradului pe anul 2020 vine cu bani mai puțini pentru cultura municipiului.

S-a tăiat din bani de evenimente ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Filarmonicii de Stat Arad și Centrului Municipal de Cultură Arad, cu toate că bugetul general este mai mare decât în 2019. De la Filarmonica de Stat Arad, instituția care primea oricum cei mai puțini bani pentru acțiuni culturale, s-au tăiat 150 de mii de lei. Dacă anul trecut instituția a avut alocați în bugetul inițial 650 de mii de lei, anul acesta va avea doar 500 de mii. S-au tăiat 40 de mii de lei de la concertul Rock Simfonic, tot atâtea de la Gala de Operă Open Air 2020, 30 de mii de lei de la Toamna Muzicală Arădeană și câte 20 de mii de la EC-Opera Arad 2020 și Festivalul Iubiți Muzica Românească.

Minus și la teatru

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” pierde și el 63 de mii de lei, ajungând la un buget destinat acțiunilor culturale pentru anul 2020 de 1.537.000 lei. De la Festivalul Internațional de Teatru Nou, ediția a VIII-a, s-au tăiat o sută de mii de lei, de la Euromarionete, ediția XXI, s-au tăiat 25 de mii de lei, de la Festivalul Internațional de Teatru Clasic, aflat la cea de-a XXVI-a ediție, s-au tăiat 50 de mii de lei, în timp ce Proiectul Teatru Multilingv a primit 20 de mii de lei în plus față de anul trecut. În alocarea bugetară apare și un proiect nou – Proiect Teatru Fără Frontiere – ce primește 112 mii de lei. Suma destinată participării teatrului arădean la festivalurile internaționale a rămas neschimbată – 100 de mii de lei, în timp ce suma destinată participării la festivaluri naționale și turnee a scăzut cu 20 de mii de lei, ajungând la 50 de mii de lei.

A pierdut două milioane

La cealaltă instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului Arad – Centrul Municipal de Cultură, bugetul total destinat programului cultural general a scăzut cu două milioane de lei față de 2019. Aici, acțiunile sunt împărțite în cinci categorii: Cultural-artistice, Educative, de tineret și recreative, Cultural-științifice, Sportive și Acțiuni care se desfășoară pe tot parcursul anului. La categoria Acțiuni Cultural-Artistice, bugetul a scăzut față de 2019 cu peste 1,3 milioane de lei, ajungând la 4,55 milioane de lei. Au fost tăiate fonduri de la evenimente precum Festivalul de Teatru-Circ Fantasticoo (20 de mii de lei), Festivalul Minorităților Naționale (70 de mii de lei, ajungând la un buget de 10 mii de lei), Festivalul Internațional de Artă Contemporană (90 de mii de lei, ajungând la un buget de 10 mii de lei), sau Zilele cartierelor Aradului (100 de mii de lei). Și Festivalul Vinului a pierdut 150 de mii de lei, în timp ce Festivalul Internațional de Film Documentar fARAD a pierdut 50 de mii de lei.

Florile, suplimentate!

De la Zilele Aradului s-au tăiat 500 de mii de lei, însă cel mai probabil, la fel ca în anii trecuți, suma pentru acest eveniment va fi suplimentată prin rectificări bugetare. Apare și un eveniment nou – Festival Istoric-al romanilor și al cartaginezilor, finanțat cu 400 de mii de lei. Cel mai „câștigat” eveniment va fi Festivalul Florilor – FlorAR, căruia Centrul Municipal de Cultură a decis să îi dubleze bugetul. Anul acesta, CMC-ul are de gând să cheltuie jumătate de milion de lei pentru a împodobi cu flori Piața Avram Iancu!

Bani pentru vecini

La Acțiuni Educative, de tineret și recreative, s-au suplimentat fondurile cu 40 de mii de lei, ajungând la 1,1 milioane. Sărbătoarea Vecinilor a primit 20 de mii de lei în plus, Ziua Familiei a primit 30 de mii de lei, iar Oktoberfestul a pierdut 50 de mii. Și aici a apărut un eveniment nou în calendar – Arad Fashion Days, care va fi finanțat cu 20 de mii de lei.

Știința…economiei

Acțiunile cultural-științifice vor primi cu 320 de mii de lei mai puțin în 2020, suma fiind aproape jumătate din ceea ce au primit în 2019. Au dispărut din calendar Târgul de Carte, Colocviul Revistelor de Cutlură și participarea Aradului la „Porți Deschise la Comitetul Regiunilor”. Au rămas Festivalul Științelor Umaniste, Discuția Secretă, Gala Sănătății și Conferințele Historia, care au pierdut însă între 10 și 30 de mii de lei față de anul trecut.

Lupte pe bani mulți

Evenimentele din categoria acțiunilor sportive par să-i atragă mai mult pe cei de la Centrul Municipal de Cultură, această secțiune primind cu 120 de mii de lei mai mult decât anul trecut. În calendar au apărut și două evenimente noi: Turneul de polo pe apă, finanțat cu 15 mii de lei și „Dynamite Fighting Show” (lupte de tip kickboxing, Box MMA, BJJ, Muay Thai și Karate), finanțat cu 200 de mii de lei.

Fonduri pentru maghiari

Categoria evenimentelor ce se desfășoară pe toată perioada anului va primi anul acesta cu aproape jumătate de milion de lei mai puțin decât anul trecut. S-au tăiat bani de la activitățile de colaborare cu orașele înfrățite, de la cele cu orașele partenere și prietene, de la evenimentul „Aradul în România Mare”, de la participarea Aradului la evenimente cultural internaționale, dar și de la proiecțiile cinematografice în aer liber. Și proiecțiile de film de la Arta, Solidaritatea și Grădiște au fondurile tăiate, pierzând 50 de mii de lei, în timp ce Muzeul Preparandiei a pierdut 60 de mii de lei. S-au suplimentat, în schimb, fondurile pentru manifestările culturale și sărbătorile minorității maghiare – ajungând la un buget de jumătate de milion de lei, pentru „Festivaluri, spectacole și concerte în aer liber și alte spații urbane” – ajungând la 450 de mii de lei, respectiv pentru „Acțiuni nenominalizate”, care au un buget de 400 de mii de lei anul acesta.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Lion says:

  Au dispărut din păcate din calendar Stagiunea lirică arădeană, Mini stagiunea de operă penrtru copii, evenimente care nu sunt acoperite de oferta cultruală oferită de Teatru sau Filarmonică.

 2. dj Bobi says:

  care-i legatura dintre romani, dar mai ales cartaginezi cu mealugurile aradene? numa Bibi si cei 100 de isterici a lu’ Ali Baba ne poate spune !!!

  Vorba aia pentru boboru prost si incult “panem et circenses” , Decimus Juvenalis dixit … valabila de 2000 de ani!

 3. Local

  Interviu JA cu Sergiu Cosmin Vlad, deputat USR de Arad
  „Vom reforma administrația locală”

  Local

  Dr. Domșa, propus pentru titlul de Cetățean de Onoare
  Implicarea cadrelor medicale și gestionarea crizei sanitare cauzate de noul coronavirus au fost apreciate în cadrul unei conferințe de presă susținută la Instituția Prefectului Județului Arad. Europarlamentarul Gheorghe Falcă a făcut chiar și propunere: dr. Gheroghe Domșa să fie recompensat cu titlul de Cetățean de Onoare. 1

  Mapamond

  Autopsia lui George Floyd: a murit sau nu asfixiat sub genunchiul polițistului?
  Moartea lui George Floyd, un american de culoare din Minneapolis, aflat în custodia poliţiei, a dus la izbucnirea unor proteste de amploare şi extrem de violente în Statele Unite.

  Local

  Elev cu autism, șef de promoție la Școala Gimnazială „Aron Cotruș”
  Vă prezentăm un elev arădean care suferă de autism și care, cu ajutorul familiei, al cadrelor didactice, al colegilor și al terapeuților, a reușit o performanță demnă de notat. Mihnea a terminat clasa a VIII-a ca șef de promoție la Școala Gimnazială „Aron Cotruș”. 2

  Local

  Moartea a ocolit drumurile din Arad
  Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere, în Arad, a scăzut cu mai bine de jumătate în acest an, față de anul trecut.

  Local

  Primele „pietonale” după pandemie
  Zona Biserica Roşie – doar în weekend. Zona Art-Cafe din Piaţa Avram Iancu – zilnic; la fel şi strada 1 Decembrie 1918. 1

  Local

  Maestrul bucătar al Castelului de la Săvârşin s-a pensionat
  Viorica Luciana Călin a fost sărbătorită în curtea Castelului, în prezenţa Majestăţii Sale Margareta şi a Principelui Radu. 1

  ARADON opinii

  DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Gândirea de tip alb-negru, cel mai banal mod de autosabotare
  Renunțând la gândirea alb-negru, de tip totul sau nimic, renunțăm practic la propria autosabotare.

  Local

  Sesiuni speciale pentru elevii cu febră, la Evaluare şi Bacalaureat
  Evaluarea Națională și Bacalaureatul vor avea fiecare câte o sesiune specială, destinată absolvenților care au temperatura corporală prea mare pentru a fi lăsați să susțină examenele.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.