aradon.ro Web analyticsModificări la terasele de pe centrul Aradului

De Adriana Barbu

Modificări la terasele de pe centrul Aradului

Terasele din Arad, la noi propuneri legislative locale/Foto: Arhivă JA
Ce s-a schimbat în Regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale şi al pieţelor în municipiul Arad, schimbări votate de aleși de curând?
Scris de Adriana Barbu - Ce s-a schimbat în Regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale şi al pieţelor în municipiul Arad, schimbări votate de aleși de curând?

ARAD. Stufosul regulament de desfăşurare a activităţilor comerciale şi al pieţelor în municipiul Arad a suferit noi modificări, modificări votate de aleșii locali acum, în decembrie. Actul care vine să reglementeze mai toate activitățile ce au loc în oraș a suferit, potrivit datelor primite de la Primăria Arad, modificări doar în ceea ce privește terasele de pe centrul Aradului, modificări votate de aleșii municipali în ultima ședință CLM. Despre ce capitole și ce modificări de articole este vorba?

Muzică, în anumite condiţii

La articolul cu numărul 18 al regulamentului, care face vorbire despre „Reguli specifice activității desfășurate pe terase în Municipiul Arad”, la aliniat e, care reglementează amplasarea teraselor, la litera h se precizează acum faptul că se admite în zonele pietonale, din zona construită protejată, organizarea de evenimente de tipul: concerte și reprezentații live, prezentări de modă, teatru etc. cu desfășurare stradală în zona teraselor, în zile de sărbătoare națională sau locală, precum și în weekend – doar vineri și sâmbătă, cu respectarea orarului de funcționare. Organizarea acestor evenimente, precum și în alte zile decât cele menționate se poate realiza numai cu acordul Primăriei Municipiului Arad”. Tot ca noutate, tot la acest capitol al regulamentului, la litera i „se permit reprezentații live cu instrumente fără amplificare în perioadele în care nu este interzisă difuzarea muzicii, cu respectarea prevederilor din orarul de funcționare avizat”.

Legat tot de capitolul referitor la amplasarea de terase, Primăria nu a uitat să scoată din calculele veniturilor obținute de cei care administrează parcările locurile de parcare cu plată ocupate între timp de terase (lit.7 „Pentru locurile de parcare desființate se va diminua corespunzător obiectul contractului de concesiune a parcărilor publice, încheiat în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 510/2019 și se va taxa conform prevederilor H.C.L.M.Arad privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, în condițiile legii”).

O altă modificare votată de aleşi când vine vorba de terase se referă la interdicţiile impuse la acelaşi atricol 18. Potrivit votului dat acum de aleşi, se interzice „difuzarea muzicii de orice fel după ora 22 de luni până joi, respectiv duminica și după ora 23 vineri și sâmbătă”.

Alte schimbări

Acestea par a fi cele mai importante modificări ale regulamentului. La acestea se mai adaugă doar patru mici intervenţii, la articolul 19 – Criterii privind stabilirea aspectului arhitectural al teraselor.

Noutăţile sunt următoarele: „d) elementele de umbrire vor avea culori calde, pastelate, în armonie cu imobilul în fața căruia se află. Se admite o suprafață maximă de 10% din suprafața elementelor de umbrire inscripționată cu numele sau sigla firmei. Tipurile de elemente de umbrire permise sunt umbrele, copertine retractabile, marchize sau sisteme extensibile, cu dimensiunea mai mică sau egală cu lățimea culoarului pe care se va amplasa mobilierul, poziționate astfel încât să nu depășească limitele culoarului respectiv. Sistemul de umbrire ales va avea înălțimea liberă de minim 2,20 m;

e) pe zona construită protejată sunt permise elemente de umbrire tip umbrele cu înălțimea maximă de 3,00 m, de culoare albă sau în armonie cu coloristica fațadei și a elementelor de amenajare a terasei, iar în zonele pietonale din zona construită protejată sunt permise și sisteme de umbrire extensibile, cu înălțimea maximă determinată de elementele decorative ale fațadei clădirii în fața căreia este amplasată terasa, de culoare albă sau în armonie cu coloristica fațadei și a elementelor de amenajare a terasei;

f) suprafața terasei amplasate pe trotuar poate fi delimitată prin elemente ambientale și de protecție transparente cu înălțimea totală de maxim 1,80 m și/sau jardiniere cu vegetație având înălțimea totală de maxim 1,20m”.

6 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. aradean says:

  nu trebuiau desfiintate acele locuri deparcare si asa e f aglomerat traficul in Arad
  Nici strazile inchise de dragul unor terase nu trebuiau inchise. Ia vedeti ca sunt putini clienti ce stau la mese si tersasa ocupa toata strada! Le ajungea trotuarul .

 2. Emi says:

  ma mir ca inca nu pune cineva terase pe platoul din fata primariei ca e loc destul si nu incurca traficul rutier.!

 3. ARADEAN says:

  CRED CA PRIMARIA ( PRIMARUL ) CAT SI CONSILIERI LOCALII NU CUNOSC LEGEA 61/1991 RESPECTIV ART.2 PUNCTELE 25 ; 26 SI 27 DIN ACEASTA LEGE :
  25. tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte
  sau larmă;
  26. tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de
  zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în
  sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori
  situat în imediata vecinătate a acestora;
  27. organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura
  liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu
  destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;
  VEZI — https://www.snppc.ro/uploads/fisiere/categorii/Legea-61-1991.pdf
  SI SA NU MAI VORBESC DE INCALCAREA OUG 195/2002 CU AMPLASAREA TERASELOR PE CAROSABIL PENTRU OARE CINE TREBUIE SA CEARA RESPECTAREA LEGII ( I.P.J. ARAD )????

 4. Sătucul Arad. says:

  Astea ce comentează doar sa se dea și ei interesanți ,chiar cred că nu au ieșit din curtea lor în viața lor .
  In toata lumea sunt terase cu străzi pietonale, zone de divertisment ,de-aia au și turiști.
  Dar în sătucul Arad nu se poate așa ceva aici nu e voie trebuie sa fie liniște sa fie doar mașini ce poluează ,sa intre arădeanul cu mașina până în casă la etajul 2 sau 3 ,sa nu ai nimic de făcut de-aia și jita falca a distrus standul să oprească turiști să oprească totul în acest oraș uitat de timp .
  Toate orașele din Romania se dezvolta numai aici în poarta de intrare dinspre vest tre sa fie ținutul uitat de timp .
  Paracativa mașinile în pupu targului sa nu mergeți 2m pa jos că va doare lenea ,bravo mă interesanților ,stați în casă și nu ieșiți nici să mergeți la lucru ,să aveți liniște și pace .
  Inhibaților .
  După cum vad pozele istorice Aradul arata mult mai bine decât ce e acum și totuși e 2022 ,sa din serioși .
  Și pa vremea lu împușcatu arata mai bine și ștrandul și orașul nu ați evoluat cu nimic .

 5. Ama says:

  Ar trebui inchise acele terase sau limitate ca spatiu ca si asa nu avem destule locuri de parcare in Arad,ne-au mai luat si terasele din locurile de parcare.In spate la Teatru au inchis o strada pentru acele terase si noi,soferii ocolim pana la Bou Rosu aiurea,dar na,asa se intampla cand domnul Falca isi bea acolo cafeaua,nu o putea bea in liniste daca treceau masinile pe langa el.La noi,in Arad e legea junglei,cine mituieste bine autoritatile poate sa inchida si strada sa isi faca terasa.De ce nu le face un loc amenajat unde sa fie doar terase,fara sa incurce circulatia,parcarile si trotuarele?

 6. Teo says:

  Terase doar pe trotuare. Redeschideti traficul si parcarile. Revitalizati strandul.

 7. Local

  VIDEO. Incendiu puternic la o hală, în Calea Dorobanților din Timișoara
  Intervenție a pompierilor, duminică după-masă, la o hală din Timișoara, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. UPDATE. Pompierii au localizat incendiul și nu există risc de propagare

  ARADON Sport local

  Piroș s-a impus din nou la scor
  „Leoaicele” au câștigat cu 6-0 în ultimul meci de pe propriul teren în acest campionat.

  Local

  Foto. Un nou accident pe autostrada Arad-Timișoara
  Accidentul rutier a avut loc duminică după masa, pe autostrada Arad-Timișoara, pe raza județului Timiș. Din fericire, evenimentul rutier nu s-a soldat cu victime, dar traficul rutier se desfășoară cu o oarecare dificultate. 1

  România

  Nunţi între minori la Strehaia
  Strehaia este o localitate în care predomină populaţia de etnie romă şi unde căsătoria de la fragedă vârstă, interzisă de legea din România, este posibilă aici datorită tradiţiilor.

  România

  A început Roland Garros: Sorana Cîrstea este prima jucătoare a turneului care s-a calificat în turul doi
  La al doilea turneu de Mare Şlem al anului, Sorana Cîrstea, eliminată în turul 4 la ediţia trecută, a trecut azi, în ărimul tur, de Tatjana Maria, după o oră şi 4 minute, scor 6-3, 6-3.

  ARADON Sport local

  Lipova și Crișul nu au reușit să câștige nici în ultima etapă

  Mapamond

  S-a aflat cât primea Gerhard Schröder de pe urma postului din consiliul de conducere al Rosneft
  Fostul cancelar german a renunţat la funcţia sa în gigantul petrolier rus, după ce Bundestagul i-a revocat biroul şi personalul. 3

  Mapamond

  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente
  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-şi debloca porturile, spune preşedintele. 5

  România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.