aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
O stradă pentru Miloș Cristea. Scrisoarea unui fost coleg al arhitectului

O stradă pentru Miloș Cristea. Scrisoarea unui fost coleg al arhitectului

De Adriana Barbu
la 4 December 2022 12:38
9 Comentarii

O stradă pentru Miloș Cristea. Scrisoarea unui fost coleg al arhitectului

4 December 2022 12:38
Unul dintre arădenii care l-au cunoscut pe Miloș Cristea consideră că arhitectul arădean nu trebuie uitat şi că ar merita cu vârf şi îndesat, pentru realizările sale, dar şi pentru ideile geniale care nu au fost puse în practică, o stradă care să-i poarte numele.
Scris de Adriana Barbu - Unul dintre arădenii care l-au cunoscut pe Miloș Cristea consideră că arhitectul arădean nu trebuie uitat şi că ar merita cu vârf şi îndesat, pentru realizările sale, dar şi pentru ideile geniale care nu au fost puse în practică, o stradă care să-i poarte numele.

Trimite articolul

X

 

Un arhitect ale cărui merite le recunosc acum mai toţi. O iubire pentru Arad greu de egalat. Câteva realizări de excepție, pe lângă care trecem zi de zi, și o serie de idei geniale care, dacă ar fi fost îmbrățișate și puse în practică de către autorități, ar fi schimbat fața oraşului şi am fi trăit acum într-o urbe pe care să nu o mai asemuim cu un sat ponosit, ci poate cu o capitală de regiune. Pentru toate aceste merite, dar şi pentru multe altele, un arădean care l-a cunoscut, care a lucrat cu arhitectul şi care l-a apreciat, consideră că Miloş Cristea ar merita o stradă a sa în oraş. O stradă care să-i poarte cu cinste numele.

Inginerul Ioan Andreiescu a venit cu această propunere la redacţia noastră, de mai bine de două luni, sperând că iniţiativa va prinde şi la alţi arădeni şi că numele lui Miloş Cristea nu va fi uitat. Ioan Andreiescu a şi găsit strada care ar merita să poarte numele arhitectului arădean, iar în susţinerea demersului său ne-a indicat câteva dintre realizările lui Cristea, a făcut câteva comparații cu realizările din alte orașe pe care le admirăm și a povestit despre propunerile sale care nu au fost îmbrățișate, din păcate, de autorități, de sabotajul de care a avut parte arhitectul și de forța și tăria caracterului său. Redăm mai jos parte importantă din scrisoarea arădeanului dedicată lui Miloș Cristea.

„ …Cu durere în suflet scriu aceste rânduri, reflectând asupra valorii acestui om cu totul deosebit – un talent de excepție – iar aprecierea și recunoștința noastră pentru ceea ce a făcut, pentru ce ar fi vrut să mai facă și pentru cât de mult a iubit el Aradul – nu le-a primit! Și iată că astăzi Aradul nu știe ce personalitate artistică de seamă a avut! Sau n-a vrut să știe? Ce pot să cred altceva? Regretabil!”

„Fiind un arhitect de top, invidia era la ea acasă și răutatea triumfa. Și n-ar fi primul caz în lumea asta. Pentru că numai de simpatie nu s-a putut bucura, vezi doamne, că era un om dificil. Nimic mai neadevărat! I-am fost un apropiat, un bun prieten și l-am cunoscut în toate privințele. Într-adevăr mai că nu-i plăcea aproape nimic. Critica tot! Dar culmea e că avea dreptate. N-am remarcat nici măcar o singură dată să fie altfel, atunci cum să-l contrazici? Era un perfecționist. La el totul trebuia să fie super! Și nu era răutăcios deloc, dar își susținea oarecum vehement și argumentat opiniile. Asta nu le plăcea interlocutorilor. Că pierdeau disputa”.

Dragarea Mureșului

„Ne-a surprins nepregătiți inundația din 1970. Aradul însă, s-a luptat eroic și n-a avut repercusiuni majore. Ulterior am construit diguri. Corect, dar la cota de siguranță de atunci, ori Mureșul depune permanent. Atunci să tot înălțăm pe diguri? Miloș a avut o altă idee, genială pur și simplu. Dragarea Mureșului, care ar aduce rezultate benefice multiple și imediate: balast curat și mai la îndemână, adică mai aproape; adâncirea albiei, care nu mai necesită diguri; Mureșul navigabil, sporturi nautice etc. Tare rău mai era să mergi la «Zori de zi» cu… vaporul! S-a întreprins ceva în acest sens? Absolut nimic! Canalul Bergheiului – Bega din Timișoara, incomparabil mai mic decât Mureșul, este navigabil! La Arad nu se poate?! Luptei eroice cu inundațiile, Miloș i-a dedicat o lucrare – un obelisc – amplasat exact în fața Palatului Cultural, dar care nu a mai fost finalizat. De ce? Aș remarca aici însă, un detaliu inedit. Încorporate în acest obelisc erau prevăzute niște vălurele și deasupra două profile – un bărbat și o femeie, care se luptă cu apele – executate din inox la Uzina de Vagoane și care… atenție! la o anumită intensitate a vântului, scoteau un sunet lugubru, un muget al apelor, amintind de clipele de groază din acea noapte de iulie 1970. Miloș a studiat acest fenomen, acest efect, într-un tunel aerodinamic. Nemaipomenit! Cine a mai făcut așa ceva? Un mesaj acustic!”.

Bulevard fără mașini

„În altă ordine de idei, milita pentru închiderea completă a circulației pe Bulevardul Republicii… Revoluției, mă rog. Era ceva modern și elegant. Miloș «vedea» Bulevardul ca pe un imens parc cu arbori ornamentali, plin de flori și de bănci, astfel ca lumea să poată admira în voie și în liniște frumusețea vechilor clădiri cu nostalgii istorice. El chiar a avut inițiativa înființării unei firme specializate în restaurarea acestor lucrări pretențioase de arhitectură. Din păcate, nu a reușit! Mi-am amintit că mi-a fost dat să vizitez cândva orașul Tallinn – capitala Estoniei. Trei orașe într-unul singur. Observația îmi aparține. Unul este ORAȘUL VECHI păstrat cu sfințenie, așa cum a fost edificat cu sute de ani în urmă, fără nici o modificare sau, doamne ferește, demolare. Sunt și străzi de 5-6 m lățime, cu pavele de piatră, uși sculptate la intrare, cu clanțe de alamă etc. Altul este ORAȘUL NOU, complet aparte, super-modern, cu construcții și căi de comunicație de ultimă creație în materie. Și mai este unul, ORAȘUL DIN PĂDURE, cu construcții miniaturale, numai parter, executate fără a se tăia nici un singur copac. În țările nordice vegetația este mult mai respectată decât la noi. Crește mai greu, dar compensează civilizația, care este superioară. Trebuie să recunoaștem. L-am rugat pe ghid să oprească autocarul – ceea ce a și făcut – pentru a putea savura splendoarea acestor jucării de basm în toate culorile pământului. Parcă erai în Țara Piticilor… în Andersen sau Frații Grimm. Am fost profund impresionat, dar și invidios totodată. La România Noastră, la frumusețea ei, noi nu putem avea așa ceva? Miloș Cristea la asta năzuia. Ce e vechi și valoros să fie restaurat și păstrat cu grijă și ce e nou să fie astfel încât să dăinuie peste veacuri.”

Proiectul Monumentului Marii Uniri, pe Bulevard // Foto: Mișcarea Arădeană

O altă catedrală

„Catedrala Ortodoxă – o capodoperă, o bijuterie arhitectonică, este o adevărată chintesență a întregii opere, a întregii creații a marelui arhitect. Este o minunăție! Dețin un album cu 1000 de catedrale și biserici din întreaga lume și n-am mai găsit ceva asemănător. Magnific! Am asistat în 1981 la lansarea proiectului în biroul fostului prim-vicepreședinte de atunci al municipiului Arad – Mircea Groza, un sufletist – expus chiar de maestru. Undă verde! Toate bune și frumoase, numai că nu după multă vreme, s-a aflat că această minunată catedrală nu se mai face, pe motiv că – Iosif Constantin Drăgan, finanțatorul lucrării – ar fi fost legionar!? A fost o dureroasă lovitură pentru Miloș. Nu l-am auzit niciodată plângându-se, dar l-am simțit. Era un om demn. Și poate mai spera că «lumea» se va trezi! O lucrare de ani de zile în care și-a pus tot sufletul, talentul și vocația, să-i fie abandonată! Și mai trebuie făcută o remarcă deloc neglijabilă. Această catedrală -unicat- nu putea fi amplasată decât acolo unde a fost concepută, adică în centrul urbei, unde bulevardul are cea mai mare lățime -109 m – cu două fațade identice – una orientată spre Teatru, alta spre Podgoria – o construcție impunătoare, cu toate accesoriile. Țin să subliniez faptul că nu Miloș, ci Aradul avea nevoie de realizarea acestei monumentale opere de artă! Oare nu-i mustră conștiința pe cei care au «torpilat» executarea acestei minunate catedrale? Sau li s-a atrofiat sentimentul patriotismului local și… de ce nu, chiar național.”

Proiectul Catedralei Ortodoxe, gândit de Miloș Cristea // Foto: Mișcarea Arădeană

Dați Cezarului ce-i al Cezarului

„Așadar, în final, sintetizând cele de mai sus, neuitând și celelalte lucrări ale distinsului arhitect – Astoria, Libelula, esplanada din fața Primăriei și altele, afirm cu tărie că o asemenea personalitate artistică arădeană ar merita ce i se cuvine. Cum este citatul biblic din Sfânta Evanghelie după Matei – aparținând lui Isus – «Dați Cezarului ce-i al Cezarului». Cu mare ardoare, respectuos mă adresez autorităților locale cu rugămintea de a se orienta spre un bulevard, o stradă centrală care să-i poarte numele eminentului și regretatului arhitect Miloș Cristea, consfințindu-i astfel valoarea și meritul cuvenit, măcar post-mortem, anul viitor comemorându-i 20 de ani de când ne-a părăsit. Văd tot felul de nume de străzi, motivate sau mai puțin, care au apărut după 1990. Nu dau exemple.

Aș îndrăzni totuși, fără absolut nicio exagerare, să sugerez… Bulevardul General Vasile Milea, căruia nici acum, după 32 de ani de la evenimente, nu i se cunoaște «statutul»: victimă, sinucidere…?! Sunt numai supoziții neelucidate, iar pe de altă parte nu știu ce merite ar fi avut pentru Arad. Bine, vor spune unii, că nici Lenin nu a avut. Așa este, dar să nu uităm în ce regim a fost «botezat» Bulevardul V.I.Lenin. Acum facem la fel? Cum ar arăta acest mic bulevard totuși, cu noul și binemeritatul nume, iar acolo la începutul bulevardului, la Primărie, în Parcul Eminescu să troneze o statuie a genialului arhitect! Apelez cu căldură și la Comunitatea Sârbilor, ca în limita posibilităților, să se implice și să se alăture acestei frumoase inițiative”, încheie scrisoarea sa inginerul Ioan Andreiescu.

Trimite articolul

X
Taguri:
catedrala ortodoxa ,
marea unire ,
milos cristea
9 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. cinefil says:
    December 4, 2022 at 1:40 pm

    Va salut cu deosebit respect stimate domn, si totodată va felicit pt. frumoasa initiativa!

    Reply
  2. Real says:
    December 4, 2022 at 2:10 pm

    Foarte bine, merita din plin!

    Reply
  3. Oanaas says:
    December 4, 2022 at 2:18 pm

    Păcat că nu s-au realizat aceas biserica, era mult mai frumoasă decât hidoșenia de la podgoria. Ar fi frumos să primească o stradă în Arad, dar sa nu se modifice numele unei străzi deja existente.

    Reply
    • Yuri says:
      December 4, 2022 at 4:19 pm

      Daca str Paduri sa schimbat in Aurel Ardelean atunci sa se schimbe si str Bodrogului in Milos Cristea

      Reply
    • Cetatean says:
      December 4, 2022 at 6:54 pm

      Corect, nu toți suntem fascinați de Ortodoxie și nu toți suntem spălați pe creieri de homosexualii de acolo (Bodrog)

      Reply
  4. clontzanel says:
    December 4, 2022 at 3:02 pm

    Daca la strada PADURII , .. ati reusit sa-i gasiti un nume nou ….poate o sa reusiti si cu strada COCORILOR,…
    Din respect .pentru Domnul Arhitect Milos Cristea s-ar putea sa existe si alte ….disponibilitati , mai centrale sau ….ultracentrale
    Succes si Doamne ajuta ! ca la cat a iubit si a facut pentru Arad, o merita cu toata consideratia.

    Reply
  5. Săvan Florin says:
    December 4, 2022 at 11:19 pm

    Mă alătur inițiativei ing. Andreiescu Ioan și semnez!

    Reply
  6. Idee says:
    December 5, 2022 at 7:38 am

    Fiind sârb se poate da numele acestuia pieței sârbești, numinru-se piața Miloș Cristea .

    Reply
  7. arhitect says:
    December 5, 2022 at 12:05 pm

    O initiativa laudabila careia ma alatur cu toata convingerea. Totusi, ce bine ar fi fost sa fie ascultat si apreciat antum si nu postum. Orasul nostru ar fi aratat altfel. Ambitiile politice si orgoliile politicienilor asezati vremelnic in fruntea orasului au fost cele care au determinat modul in care Aradul urmeaza sa se dezvolte iar rezulatul se vede. Nu se pune problema de dezvoltare, de viziune, dar nici macar de pastrare si conservare a ceea ce aradenii au mostenit. Exemplele sunt multe, cel mai recent fiind marea transformare a Pietei Catedralei.
    Daca ar fi fost ascultat Dl. Arhitect Milos Cristea si s-ar fi realizat, macar partial, proiectul remodelarii Bulevardului Revolutiei astazi nu s-ar fi cautat solutia salvatoare care sa impace orgoliile edililor cu obligativitatea respectarii normelor urbanistice de pastrare a zonelor verzi, de realizarea traseelor pietonale, de eliminare a circulatiei auto din centrele oraselor, etc. Proiectul dansului este la fel de actual azi ca si atunci cand a fost realizat.
    Dragarea Muresului, daca s-ar fi realizat nu ar fi fost tema de campanie in alegerile locale. Introducerea Cetatii in circuitul civil, o alta tema vesnic actuala pentru care Dl. Milos Cristea avea o viziune la fel de actuala.
    De demolat insa s-au demolat sau s-au distrus constructii proiectate de dansul. Un exemplu este Strandul Neptun, cladirea atelierelor artistilor plastici din Padurice, demolata in cateva zile, in loc sa fi fost reabilitata. Chiar si Hotelul Astoria, azi Continental, a fost refacut fara prea mare respect fata de cladirea initiala. Exemplele pot continua.
    Deci, DA, este nevoie sa ne aducem aminte ca in acest oras am fost concetateni cu un ARHITECT care a iubit Aradul si care a incercat cu pasiune si mult profesionalism sa-l transforme intr-un oras al viitorului care-si respecta patrimoniul mostenit, dar pe care nu am stiut sa-l apreciem atunci cand ar fi trebuit.

    Reply
  8. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    A "căzut" cea mai nouă terasă din Arad 
    3
    Fermierul Dimitrie Muscă protestează împotriva Austriei: a închis conturile bancare și boicotează OMV
    4
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    5
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    9
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul
    10
    Povestea unui polițist controversat din Chișineu-Criș

    Mapamond

    A murit celebrul designer și parfumier Paco Rabanne. Avea 88 de ani
    Celebrul designer Paco Rabanne a murit la vârsta de 88 de ani într-un oraș din Franța.

    Mapamond

    Pentagonul reafirmă că balonul Chinei detectat pe teritoriul SUA, este un dispozitiv de spionaj
    Departamentul american al Apărării a respins, vineri seară, afirmaţiile Chinei, care susţine că balonul depistat deasupra Statelor Unite este un dispozitiv civil, Washingtonul menţinând poziţia că este vorba despre un aparat militar de recunoaştere.

    Local

    POLITIC. Bîlcea: „Aradul, mai dinamic şi mai atractiv”
    ARAD. Calitatea vieții în Arad va crește odată cu investițiile pregătite pentru următorii ani, a spus Sergiu Bîlcea, președintele PNL Municipiul Arad, în cadrul unei conferințe de presă în care a fost prezentat bugetul pentru anul 2023.

    Local

    POLITIC. Faur: „56% din buget, spre investiții”
    ARAD. Viceprimarul municipiului Arad, Lazăr Faur, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă situaţia bugetului pentru 2023 adoptat de Consiliul Local Municipal. 1

    UT Arad

    Laszlo Balint: „Suntem cu toții de Liga a II-a”
    Antrenorul echipei UTA a răbufnit după înfrângerea contra târgoviștenilor. Mladinovici și Hoxhallari, luați la țintă! 2

    Local

    Anexele unei case din Gurba, cuprinse de flăcări
    Două anexe ale unei gospodării din satul Gurba au luat foc vineri după masa. Incendiul a pornit de la un scurtcircuit electric.

    UT Arad

    Încă o bătălie pierdută de UTA
    Deși nu a jucat rău, echipa arădeană a plecat învinsă din meciul cu Chindia. 5

    România

    GALERIE FOTO
    Strat de zăpadă de 70 – 90 de cm în Munții Bihor
    Urmează primul weekend de iarnă adevărată la munte, în Bihor!

    Mapamond

    China susține că „dirijabilul” care survolează SUA este un balon meteorologic
    Ministerul chinez de Externe susţine că balonul nu a fost destinat să intre în spaţiul aerian al SUA.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.