aradon.ro Web analytics

Ora de istorie: despre marele corifeu Nicolae Oncu

De Valentin Goran

Ora de istorie: despre marele corifeu Nicolae Oncu

Reactualizat la:
„Odinioară, în Arad, numele Oncu îi electriza pe toți, toți ascultau sfatul acestui bărbat puritan. Pe urmele unor astfel de mari bărbați ai Aradului trebuie să mergem pentru ca să nu ne rătăcim!”, spune profesorul Cristian Stoica.
Scris de Valentin Goran - „Odinioară, în Arad, numele Oncu îi electriza pe toți, toți ascultau sfatul acestui bărbat puritan. Pe urmele unor astfel de mari bărbați ai Aradului trebuie să mergem pentru ca să nu ne rătăcim!”, spune profesorul Cristian Stoica.

Vă oferim un nou episod din Ora de istorie predată în aer liber de profesorul Cristian Stoica elevilor săi de la Școala Profesională „ASTRA”. În episodul de astăzi, profesorul face vorbire despre Nicolae Oncu (1843-1914), o mare mândrie a orașului de pe Mureș. Meritele lui sunt mari, spune profesorul Stoica. „Ele nu să mărginesc numai la Arad (unde a vieţuit), ci cuprind ţinuturile cele mai depărtate, căci era persoană cunoscută”, scrie în necrologul său apărut în Foaia Diecezană din Caransebeș.

Aradul a avut oameni de seamă

Pășim grăbiți prin centrul orașului, copleșiți de greutățile zilei. În jurul nostru numeroase clădiri cu valoare istorică care ascund fiecare câte o poveste despre oameni și fapte de mult apuse… Pe câte o clădire o placă de bronz sau marmură încearcă să țină în viață o personalitate a vremurilor apuse. Faptele lor mărețe străbat timpul și dau strălucire Aradului. Atunci când vorbești despre ei o faci cu emoție în glas și cu teamă ca nu cumva să uiți ceva important. Aradul a avut oameni de seamă, de care trebuie să fim mândri. Atunci când scriem despre ei încercăm să aducem la lumina prezentului, faptele lor mărețe pentru a fi pildă celor de azi”, își începe ora prof. Stoica.

Numele lui Nicolae Oncu semnifica odinioară succesul tuturor acțiunilor noastre sociale și va trece multă vreme până să ni se întunece amintirea lui” – scrie în necrologul său apărut în ziarul „Românul”.

Un prunc de țăran

Nicolae Oncu, spune profesorul Stoica, s-a născut în decembrie 1843, lângă Țebea, în satul Rișca, într-o familie de țărani. Valurile vieții îl vor purta în multe locuri, dar la final a lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat în cimitirul satului unde a văzut lumina zilei. La Arad, unde a activat cel mai mult, ne aducem azi aminte de el și de cei din generația sa.

La studii

Viitorul deputat și director de bancă va studia la Beiuș, Brad, Lugoj și Oradea. Va studia științele juridice la Viena. Doctoratul în drept îl va obține la Universitatea din Bruxelles în 1873, după doi ani de studii. După Bruxelles, va merge la Paris și Londra pentru desăvârșirea pregătirii juridice.

La Viena va înființa alături de Ioan Slavici și Mihai Eminescu Societatea «România Jună». Nicolae Oncu a fost cel care a pus în circulație proza clasică a lui Mihai Eminescu, apelând la ajutorul cumnatului său Enea Hodoș”, explică Stoica.

Aradul, în locul Bucureștiului

După finalizarea studiilor juridice, ministrul Cultelor, Titu Maiorescu, îi oferă lui Oncu un post de profesor la Catedra de drept a Universității București. Tânărul jurist refuză motivând că statutul «Fundației Transilvania», cea care îi acordase bursa de studii îl obliga să rămână în Transilvania.

În anul 1877, după ce își va da examenul de liberă practică ca avocat, își deschide biroul de avocat la Arad. De Arad va fi legat apoi tot restul vieții. Timp de zece ani va practica avocatura, până când va fi ales director executiv al băncii «Victoria». În această calitate a activat timp de 25 de ani. La bancă, alături de Sava Raicu, va sprijini activitatea culturală și politică a românilor. Va sprijini cu bani Războiul de Independență din 1877-1878”, povestește Stoica.

Deputat în Parlamentul de la Budapesta

În anul 1906, continuă profesorul, este ales deputat în Parlamentul de la Budapesta din partea cercului Iosășelului. La data de 16 februarie 1908, a fost inaugurat la Arad Clubul Național Român, acesta îl avea ca președinte pe Nicolae Oncu, alături de acesta fiind viitorii corifei ai Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu. Deputatul va organiza o mare adunare publică la Hălmagiu în anul 1909.

Banca „Victoria” din Arad

Aradul veacurilor trecute, explică Stoica, a excelat și în ceea ce privește activitatea bancară. După banca „Albina” din Sibiu, cea mai mare bancă cu capital românesc din cadrul monarhiei a fost banca „Victoria” din Arad, fondată la 1 noiembrie 1887, la inițiativa a 20 de fruntași arădeni. Banca a susținut majoritatea inițiativelor culturale românești din comitatul Aradului. Printre acestea s-au numărat înființarea ziarului „Tribuna Poporului”, construcția Casei Naționale (clădire situată pe strada Dorobanți), ridicarea palatului „Tribuna”. Au fost sprijinite cu bani internatele elevilor din Beiuș și Timișoara. Bani au fost alocați pentru zidirea Școlii Civile de Fete din Arad, fiind sprijinite societățile culturale ale studenților „România Jună” din Viena și „Petru Maior” din Budapesta.

Să mergem pe urmele lor, să nu ne rătăcim!”

Banca sprijinea asocierea țăranilor români în vederea cumpărării de moșii scoase la vânzare. Pe urmele unor astfel de mari bărbați ai Aradului trebuie să mergem pentru ca să nu ne rătăcim. Memoria lor trebuie cinstită și lupta lor pentru orașul nostru și oamenii lui de azi trebuie continuată. Cred că versurile lui Eminescu «La trecutu-ți mare, mare viitor!», sunt și astăzi mai actuale ca niciodată”, își încheie ora de istorie profesorul Cristian Stoica.

 

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. emotie says:

  Sunt emotionante lectiile de istorie ale dl.profesor,si cred ca s-ar putea bucura de o popularizare mult mai intensa,in locul unor “realizari epocale”ale unor falcosi,balci,caprari,janini si fifori,personaje triste ce nu au ce cauta in istoria mandra a Aradului. Unde a fost Aradul si unde a ajuns…

 2. conservator says:

  Fain cu marii romanii … Toti au fost in parlamentul ungariei…

 3. Ferenc says:

  “ Banca a susținut majoritatea inițiativelor culturale românești din comitatul Aradului. Printre acestea s-au numărat înființarea ziarului „Tribuna Poporului”, construcția Casei Naționale (clădire situată pe strada Dorobanți), ridicarea palatului „Tribuna”. Au fost sprijinite cu bani internatele elevilor din Beiuș și Timișoara. Bani au fost alocați pentru zidirea Școlii Civile de Fete din Arad, fiind sprijinite societățile culturale ale studenților „România Jună” din Viena și „Petru Maior” din Budapesta.”, si asta la sfarsitul sec XIX si inceputurile sec XX
  QED

 4. România

  Bolnav de Covid-19 la Terapie Intensivă la „Victor Babeș”, după ce a refuzat tratamentul cu Remdesivir
  Nu a vrut ca medicii „să facă experimente” pe el, așa că a refuzat tratamentul cu cel mai cunoscut antiviral în lupta cu SARS-Cov2. Vorbim despre un bărbat internat cu Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a spus „Nu” Remdesivirului. Acum e prea târziu pentru tratament. 6

  Local

  Noi zone pline de gunoi, identificate în Arad
  Comisarii Gărzi de Mediu – Comisariatul Județean Arad au inventariat mai multe depozite ilegale de deșeuri de pe raza municipiului Arad. 4

  UT Arad

  500 de fani utişti în Piaţa Avram Iancu
  ARAD. Succesul de care s-a bucurat iniţiativa de a organiza vizionarea jocului cu Turris Turnu Măgurele în Piaţa Avram Iancu pe un ecram gigant, i-a obligat pe cei de la UTA, în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad, să recidiveze. 2

  Local

  Ministrul Educației, Monica Anisie: Unii elevi vor studia online
  Ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat, luni, că sunt șanse mici ca școala să se redeschidă la toamnă, ea spunând că cel mai bun scenariu va fi acela în care o parte dintre elevi vor veni fizic la unitățile de învățământ, iar restul vor participa la cursuri din fața calculatorului. 3

  Local

  Cinci spectacole din partea Teatrului, pentru arădeni
  Cinci spectacole de teatru pentru cei mici și cei mari vor ajunge în mijlocul arădenilor în această săptămână.

  Local

  Violențe în familie la Pecica și în municipiu
  Pe numele a doi bărbați au fost emise ordine de protecție după ce aceștia și-au agresat soția, respectiv mama, în timp ce un al treilea bărbat a încălcat ordinul de protecție.

  Local

  Sub influența drogurilor și a alcoolului, la volan
  Polițiștii arădeni au depistat, în weekend, în trafic, trei conducători auto care se aflau sub influența drogurilor, respectiv a alcoolului. 2

  Local

  Restricțiile cu Ungaria: în ce condiții se poate tranzita și ce trebuie să știe cei din zona de frontieră
  MAE: Precizări de presă privind modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Ungariei în contextul pandemiei de COVID-19. 8

  Local

  UPDATE. Cinci cazuri noi de Covid-19 în Arad. Doi pacienți au refuzat spitalizarea
  Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, la ora 13, că Aradul a înregistrat în 24 de ore cinci noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2 – noul coronavirus. 16

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.