aradon.ro Web analyticsPande(le)mia care a cuprins Aradul

De Adriana Barbu

Pande(le)mia care a cuprins Aradul

Foto: A.B.
E altfel la Arta în grădina de vară, de când artistul Radu Pandele a finalizat opera de artă comandată de CitiZenit, ce a acoperit întregul perete scorojit al clădirii învecinate, care găzduia până acum doar ecranul cinematografului.
Scris de Adriana Barbu - E altfel la Arta în grădina de vară, de când artistul Radu Pandele a finalizat opera de artă comandată de CitiZenit, ce a acoperit întregul perete scorojit al clădirii învecinate, care găzduia până acum doar ecranul cinematografului.

ARAD. O seara în care îți poate crește sufletul mare. Și îți poate apărea din nou zâmbetul pe buze. O seară în care ești înconjurat de tineri, de artiști, de oameni interesați de frumos, o seara de speranță. Aceasta a fost seara de luni de la Cinematograful Arta, seara în care, după o zi de amânare din cauza ploii, a avut loc inaugurarea, în Grădina de Vară, a celei mai mari lucrări de artă murală din Arad, semnată de Radu Pandele, artist arădean.

„Vă așteptăm cu mic cu mare să celebrăm arta urbană printr-o discuție cu artistul și prin proiecția filmului Mur Murs, în regia lui Agnès Varda, a fost invitația celor care au făcut posibil acest eveniment, Asociația CitiZenit, cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură din Arad și a multor oameni cu suflet. Arădenii au fost invitați să arunce o privire la zidul ce a primit viață în mâinile lui Radu Pandele, asistat de Antonia Corduneanu și ajutat și de Diana Serghiuță-Popa și Jo Pilgrim.

Socializarea de dinainte

Și au venit arădenii, așa cum nu te-ai fi așteptat, în număr mare, cu prieteni, cu vecini, cu câini, au venit atât de mulți încât până și artistul s-a arătat impresionat de prezența de luni seara de la Arta. Și nu doar prezența a fost de remarcat, ci și socializarea, care a curs imediat între și printre cei prezenți, fapt ce a amânat cu jumătate de oră prezentarea efectivă a evenimentului de inaugurare. O prezentare, de altfel, simplă, fără cuvântări politice, ci doar cu câteva vorbe ale organizatorului și altele, puține, ale lui Radu Pandele, pentru că – nu-i așa – nu se pricepe la vorbe, ci la imagini. Și cu imagini i-a încântat artistul pe arădeni, în scurta prezentare de dinaintea filmului lui Agnes Varga: cu lucrările sale de pe pereții din Sibiu, București și alte orașe deschise artei murale.

Cei prezenți

Printre cei prezenți la eveniment i-ai putut vedea pe tinerii artiști de la Liceul de Artă, provocați de cei de la CitiZenit să își arate talentul în zilele ce vor urma, în cadrul proiectului care a inclus și acest mural, pe artiștii arădeni consacrați deja, mai cunoscuți și apreciați la București și în străinătate decât la Arad (așa cum e și cazul lui Radu Pandele), regizori, profesori etc. Ba chiar i-am întâlnit și pe organizatorii festivalului de film ce își deschide porțile joi tot la Arta (fARAD) și chiar și pe fostul ministrul al culturii, Corina Șuteu, și ea printre organizatorii festivalului de film documentar, dar prinsă și în munca istovitoare cu viitoarea capitală culturală din vecini.

Povestea muralului

După lunga și relaxanta socializare, după o scurtă prezentare a intențiilor CitiZenit legate de acest proiect, mai amplu, care include și spectacole și proiecții de film, Radu Pandele a descris pe scurt mesajul picturii sale murale de pe zid, realizată de-a lungul a două săptămâni. A precizat că ar putea fi vorba despre o piesă de teatru, fictivă, ce are loc într-un părculeț, noaptea târziu, într-un context artificial, înconjurat de spațiu negativ, plin de urzici, în care artistul a incorporat și un stâlp arădean și personaje pe lângă reflectoare, care se bucură strict de reflexe subtile pe propria lor textură. Dar poate nu despre aceasta e vorba pe zidul care a prins viață, în sfârșit, la Arta, ci despre ce va vedea fiecare arădean care va poposi câteva secunde să admire, din stradă, opera de artă care a acaparat peretele obosit de la Arta.

Luni seara, îți venea ușor să crezi că e posibil, așa cum speră și tinerii de la CitiZenit, ca alți pereți uitați ai Aradului să „prindă artă“, cu sprijinul Primăriei și al altor oameni de bine, așa cum s-a întâmplat acum (oamenii de bine fiind amintiți rând pe rând, nume cu nume, de către organizatori).

Ultima parte a evenimentului, povestea filmată de Agnes Varga, a vieții pereților din Los Angeles, a spectacolului picturii murale din acea parte de America, spusă genială, dar și șoptită parcă cu fior, te lăsa să mai visezi încă la viitorul pereților din Arad.

Proiectul „Intervenţii la Intersecţii: artă, comunitate şi spaţii”, din care face parte și muralul de la Arta, promite multe în acest sfârșit de vară, nu doar câștigarea de către artă a unui perete și oferirea unui loc bine-meritat artistului de loc din Arad, Radu Pandele. Cel puțin așa părea luni seara.

 

4 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cucu says:

  …se pare ca nimeni nu-i curios…

 2. Cartarescu says:

  Felicitari Radu Pandel

 3. tombola lunii

  ARADON Sport local

  Salbă de medalii pentru atleții arădeni la „Naționale”
  Luchianov, Coman, Both, Vidrea, Severin și Oriaku au fost pe podium la CN de seniori și U23 pentru cluburile arădene.

  România

  Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de 60 milioane de euro pentru transportatorii rutieri români
  Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 60,7 milioane euro (300 milioane lei) pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. 1

  Mapamond

  Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023
  Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei în octombrie anul viitor, promiţând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfăşurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze, scrie Reuters.

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România
  Ministerul Sănătății a anunțat că pe teritoriul României au fost confirmate încă trei cazuri de variola maimuței. Toți pacienții sunt din București. 1

  România

  Premierul anunţă că depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate
  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că depozitele de gaz ale României sunt în prezent la 41% din capacitate, dar că procentul va ajunge la 80% până la 1 noiembrie.

  Local

  Încă o investiție ratată de Arad: STIHL investește 125 de milioane de euro la Oradea
  Managementul bun al orașului Oradea și județului Bihor dă, din nou, roade. Dar și o lecție Aradului, despre cum ar trebui tratați potențialii invetitori. 5

  Local

  18 noi cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore, la Arad
  Cazurile de Covid-19 sunt din nou în creștere, atât la nivel național, cât și european.

  Local

  Nu le pasă de nimic
  O lună, două sesizări, o amendă, o promisiunea ratată şi bălăriile cresc pe mai departe în Micălaca 300, în vecinătatea supermarketului Supeco. 1

  Advertorial

  Tipuri de salam mai puțin cunoscute, dar care merită atenția ta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.