aradon.ro Web analytics
Porci de Crăciun disimulaţi în „lemne de foc” pentru a fi vânduţi ilegal

De JA-M.B.

Porci de Crăciun disimulaţi în „lemne de foc” pentru a fi vânduţi ilegal

Unii crescători comercializează grăsunii fără documente, motiv pentru ca maschează anunţurile cu titluri false, susţinând că vând lemne sau materiale de construcţii, însă în fotografiile ataşate sunt porci.
Scris de JA-M.B. - Unii crescători comercializează grăsunii fără documente, motiv pentru ca maschează anunţurile cu titluri false, susţinând că vând lemne sau materiale de construcţii, însă în fotografiile ataşate sunt porci.

Se apropie Crăciunul, iar porcii sunt la mare căutare, motiv pentru care a explodat numărul anunţurilor de vânzare a grăsunilor. Nu toate animalele sunt vândute, însă, cu acte în regulă. Pentru a nu fi prinşi, unii crescători încearcă să evite autorităţile prin trucarea anunţurilor publicate în mediul online, pe site-uri specializate sau chiar pe reţelele de socializare. Multe titluri de anunţuri sunt false, pentru a nu atrage atenţia inspectorilor de la Direcţia Sanitară Veterinarăşi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, care verifică şi comerţul online.

Fără documente
Judeţul Arad se confruntă în continuare cu focare de pestă porcină africană, dar stăm mult mai bine decât anul trecut pe vremea asta. În acest moment mai avem active patru focare, la Almaş, Bocsig, Zărand şi Semlac. Cel mai mare focar este la Semlac, la o gospodărie cu 120 de porci, crescuţi pentru vânzare.

Chiar dacă avem pestă în judeţ, vânzarea porcilor direct din gospodării este permisă, cu excepţia zonelor cu focare şi pe o rază de 10 kilometri în jurul acestora. De altfel, crescătorii pot vinde doar direct de acasă, pentru că târgurile de animale sunt închise încă din 2018, de când a apărut pesta africană. În aceste condiţii, internetul este plin de anunţuri, doar că unii preferă să vândă grăsunii “la negru“, adică fără documente.

„Comerţul cu porci nu este interzis în această perioadă, cu excepţia zonelor în care avem active focare de pestă porcină africană. Condiţia este aceea de a se respecta legislaţia, de a exista documente pentru animale. Din păcate, unii vânzători nu solicită medicului veterinar documente, asta pentru că probabil primesc oferte de la cei care vor să cumpere animale neînregistrate. Alţii doar vor să evite costurile pentru eliberarea documentelor, deşi acestea sunt modice. Vânzarea ilegală a porcilor în mediul online ia amploare, motiv pentru care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat, recent, proceduri prin care putem depista vânzătorii prin metoda cumpărătorului anonim”, ne-a declarat directorul DSVSA Arad, Marcel Roşu.

Vânează anunţuri
În următoarea perioadă, DSVSA va verifica anuţurile online şi va face controale inclusiv împreună cu Poliţia. Încercări de depistare a acestor comercianţi au avut loc şi anul trecut, dar nu au avut succes. Vânzătorii care nu respectă legea îşi dau mereu întâlnire cu clienţii la altă adresă decât cea în care cresc animalele şi dacă simt că sunt verificaţi de autorităţi spun că nu mai au de vânzare nimic sau că a fost o neînţelegere. “Aceşti comercianţi sunt foarte precauţi, au grijă să nu fie depistaţi. Până acum nu am reuşit să-i sancţionăm, dar sperăm că noile proceduri elaborate de ANSVSA ne vor ajuta în acest sens”, a spus Marcel Roşu.

Conform sursei citate, judeţul nostru are specific de creştere şi vânzare a animalelor vii pentru că există resursa de hrană, fiind un judeţ cu mari suprafeţe agricole pe care sunt cultivate cereale. Astfel se explică nu doar comerţul intens cu animale, dar şi apariţia frecventă a focarelor de pestă africană.

Anunţuri trucate
Jurnal Arădean şi www.aradon.ro au sunat mai mulţi comercianţi care au publicat anunţuri trucate. „Nu avem de vânzare lemne, noi vindem doar porci, dar nu avem voie şi de aceea am pus aşa anunţul”, ne-a spus o femeie din Conop, care susţinea că vinde lemne de foc, în timp ce publica o imagine cu grăsunii din gospodărie.

„Vând lemne de foc… 300 de lei bucata negociabil”, scrie într-un alt anunţ, la care este ataşată o imagine cu o foaie pe care este scris de mână, cu pixul: „Vând purecei de 8 săptămâni”. Prin faptul că nu a scris în corpul anunţului cuvântul „porci”, care apare doar în fotografie, autorul anunţului evită să fie găsit la o căutare în online după cuvinte-cheie. El ştie că autorităţile caută anunţuri după cuvinte-cheie şi ne-a recunoscut-o într-o convorbire telefonică.

Între 12 și 15 lei kilogramul
Mulţi alţi vânzători au publicat titluri false la anunţuri, susţinând că vând lemne, materiale de construcţii sau diverse obiecte din gospodărie. Pe unii i-am întrebat dacăau şi documente sanitar-veterinare, recunoscând că nu au, dar insistând că animalele lor sunt sănătoase. Preţurile cerute pentru grăsuni sunt cuprinse între 12 şi 15 lei kilogramul.

23 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cristi says:

  Pai dacă ei vând lemne de foc, cei care cumpără, după taiere , vor manca rumeguș. Logic, nu? 🙂

 2. Teretean says:

  Tot asa se vinde si canabisul 😂Vind plante orientale pentru inhalați . Efecte terapeutice foarte benefice. Plin de anunțuri pe olx si ciocoi dorm in haina statului pe salari decente. La anunțurile cu animale domestice nu comentam,este truda taranului roman.

  • ptTeretean says:

   …Si “taranul roman” nu trebuie sa respecte legea ???

   • Someru says:

    Pt @ptTeretean, mananca tu cu familia din comert si atunci sa nu te miri ca fiu tu are tatele mai mari ca nevasta ta….

   • Radu says:

    Dar guvernul nu trebuie sa respeste legea??pai daca nunai asa pot vinde ce vrei sa faca cum vrei sa supravietuiasca??cu omul muncitor nu tine nici o lege sa imispui tu mie cabd tine guvernul cu tara si poporul??niciodata!!uite cum fura guvernul si ei nu patesc nimic nu stiude ce ar pati cineva pentru munca lui cinstita

    • REPONDEZvOUX says:

     radu, nu e chiar ceea ce sustii tu,fiindca cei care au animale nu doar “supravietuiesc” ! Du-te pe la sate sa-i vezi ce case au si ce bunastare,tractoare,masini agricole,turme de animale ,pe care le pasuneaza pe terenuri PENTRU CARE NU PLATESC NIMIC,sau doar sume simbolice! In plus, pute satul de la gunoiul animalelor lor, sunt adevarate focare de infectie;e bine asa,nu??

     Cum fiecare pentru venitul pe care il obtinem , platim impozit , ei ,crescatorii de animale(taranii) de ce sa nu plateasca? fiindca sunt mai cu cohones?? De ce trebuie sa existe categorii privilegiate,cand legea interzice asta?? DACA VREI SA CRESTI ANIMALE,DU-TE FA-TI FERMA INAFARA LOCALITATII, nu imputi si infecta localitatea cu cacarezele tale!! iar daca nu esti capabil, du-te si lucra la aptive sau takata in 3 schimburi,fiindca acolo esti primit!

     Ii raspund si cretinoidului “anonim” care ma jigneste in comentariu: daa, eu sunt de acord sa inlocuim din consum, animalele cu plantele;ce ar fi rau in asta? Macar nu ar mai suferi oamenii de la atatea boli provocate de colesterol si nu vor mai fi chinuite si ucise animalele! Sau tie, anonim-bovin,iti place scena lugubra a uciderii barbare a acestora? ELE NU SUNT SUFLETE, trebuie sa fie ucise doar ca sa ai tu burdihanul plin??; ZI-I FIARO,CU CHIP DE OM!!

     • Manuc says:

      Mergeti in Germania pe A3 la iesirea 111 si vedeti ferma de vaci in mijlocul satului, la ei e voie, nimeni nu zice ca miroase, la romani … pute, din ce oua de ministri a-ti iesit?

     • Anonim says:

      Bai taranoiule, tu ai văzut vreo ferma agroturistica din Elvetia, Germania, Austria?
      Ai văzut ca la etaj sunt camere pt.turiști iar la parter sunt grajdurile pt animale si păsări?

     • Mintiti says:

      NU MAI MINTITI ca exista ferme si animale de ferma in Germania ,in mijlocul satului!! MINTITI CU NERUSINARE !!

      O tara civilizata nu isi tine cetatenii in cacareze de animale.Punct!!

   • anonim says:

    Ai, teretean prost, vedea-te-as mancand doar lacuste si viermi si legume crescute in apa cu chimicale, cum recomanda omenirii un escroc international !

   • juristul says:

    Dar guvernantul respecta legea?

  • Joni says:

   Ce plante orientale online mai ionică, vezi dacă ți-ai dat masca jos brusc, aeru rece te-o afectat la cap și acuma îți dai filme și ni le proiectezi noua

 3. Una says:

  Bravo, statule!!! Ia si coada porcului de la taranul roman!

  • ALTA says:

   nu le plange de mila taranilor, SUNT MULT MAI INSTARITI CA TINE, SUNT PLINI DE AVERI,du-te pe la sate sa vezi: animale multe, tractoare ,masini agricole, terenuri,etc,traiesc mult mai bine decat cei de la oras ! Dar ei,taranii de ce sa nu plateasca si ei impozit pentru veniturile pe care le realizeaza?/ Vrei tu sa se creeze o alta tagma de privilegiati??

   Aaaa,ca se tot pland unii ca nu le ajunge castigul?? In general bogatanii fac asta: nu se mai satura de bani si de averi..ORI PLATIM TOTI IMPOZIT PE VENIT, ORI NU MAI PLATIM NICI UNUL,jUST !!!

 4. Cetatean says:

  VOI ALTE STIRI NU AVETI LASATI OAMENI SA ISI VANDA PORCI , ASA MAI AJUNGEI SI VOI DE LA ORAS SA MANCATI SIORIC

 5. Cetatean says:

  Când o sa dea bani statul pentru hrana animalelor când o sa le curate la porci și o sa puta a porci atunci vor avea dreptul și la taxe

 6. Molnar says:

  Camioanele cu porci care vin din Ungaria ,dimineata la 4, pe “centura”din Gai,aia toți sunt verificați, numărați,Acolo in Ungaria,în fermele mari,nu a dat pesta?chiar în nici una?știe ansvsa ce nivel de antibiotice și hormoni are carnea din import?

 7. anonim says:

  Nu te rusinezi tu, nenorocit de JA-M.B.care scrii impotriva taranului ce ar vinde produsul muncii sale sa poata plati taxele si utilitatile ? Vrei ca romanul sa fie oprit sa creasca animale ca unii inventeaza ca bantuie boli ? vrei ca romanii sa manance carnea aia insipida, adusa de peste hotare dupa ce a fost tinuta cu anii prin congelatoarele retailerilor straini ? Sau sa fim reprofilati pe carnea artificiala inventata de scalvii din laboratoarele unui scelerat ce vrea sa conduca omenirea ?

 8. Hai ma frate, se vand porci de cand exista pe planeta asta! Acum cu vanzarea online nu mai e voie, bate la ochi. Dar cand apareau prin “Vand si cumpar” nu zicea nimeni nimic…. Oricum se comercializeaza si tuica si porcii si rosiile si ce vreti voi, you name it!

 9. Pilu says:

  Sus porcul tare la lemnul.

 10. Anonimescu says:

  Și vă mirați de ce pleacă tinerii din țară…
  J.A.-M.B., acesta este unul din multele articole in care vă pozitionati de partea politicienilor, ai acelora care, probabil, vă și finanțează.

 11. Local

  Premiul Național „Mihai Eminescu” a ajuns la Arad
  La cea de-a XXXI-a ediție a Zilelor Eminescu, desfășurată la Botoșani, poetului arădean Vasile Dan i-a fost înmânat acest premiu pentru cartea „O cartografie a invizibilului”.

  Local

  Arădeanul Relu Pănescu a intrat în competiția Survivor
  La 50 de ani, arădeanul a plecat în Republica Dominicană, acolo unde se desfășoară competiția televizată Survivor. 1

  Local

  Consilierul local Florin Stana a salvat un om în Munții Țarcu
  Pasionat de munte, consilierul local Florin Stana este mai mereu pe munte, împreună cu familia sa. Duminică, însă, prezența sa a fost una salvatoare pentru un schior care s-a aflat la un pas de moarte. 5

  Oameni

  Ce dietă urmează Sharon Stone de arată excepţional la 64 de ani
  La 30 de ani de la Basic Instinct, actriţa este mereu în formă datorită dietei şi a antrenamentelor pe care le urnează cu sfinţenie. 2

  Mapamond

  VIDEO. Scenă incredibilă la Bruxelles: femeie împinsă pe linia de metrou, trenul s-a oprit la câţiva metri!
  Scena, petrecută vineri, 14 ianuarie, a fost surprinsă de camerele de securitate. 2

  Mapamond

  Marea Britanie renunţă la certificatul verde din 26 ianuarie. Englezii vor avea de respectat o singură condiţie obligatorie
  Certificatul de vaccinare introdus înainte de Crăciun va fi, cel mai probabil, desfiinţat pe 26 ianuarie, când guvernul va revizui reglementările anti-Covid. Cetăţenii trebuie să respecte doar obligaţia de a purta masca în interior. Măsurile se înscriu în gândirea britanicilor, care şi-au propus să „trăiască împreună cu virusul”. 22

  Local

  COVID în Arad: trei decese în 24 de ore! Numărul internaților, în creștere
  În această dimineață, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, cuprinzând date furnizate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, la nivelul județului Arad erau înregistrate 1.533 de cazuri active. 19

  Local

  Grevă de avertisment în școli
  Miercuri între orele 11:00-13:00 profesorii din învățământul preuniversitar vor intra în grevă de avertisment. 4

  ARADON Sport local

  Narcis Jurj, convocat la naționala de futsal Under-19
  „Tricolorii” U19 vor juca două meciuri de pregătire cu selecționata similară a Moldovei.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.