aradon.ro Web analytics
„Priveghi” pentru stațiunea Moneasa

De Adriana Barbu

„Priveghi” pentru stațiunea Moneasa

Perla Munților Apuseni, stațiunea balneoclimaterică Moneasa, pare să-și trăiască de ani întregi, în lipsa oricărei oferte, ultimele zile de viață.  
Scris de Adriana Barbu - Perla Munților Apuseni, stațiunea balneoclimaterică Moneasa, pare să-și trăiască de ani întregi, în lipsa oricărei oferte, ultimele zile de viață.  
Moneasa. Fără pârtie de schi, fără pârtie de săniuș (înghițită de hoteluri și vile), fără alte oferte decât cele de cazare, cu o piață care nu-ți oferă nimic și cu gherete zăvorâte de ani de zile, stațiunea Moneasa pare să-și scrie, de ani întregi, ultimele zile de viață, unele extrem de triste. Dacă vara stațiunea e cât de cât animată, toamna și iarna atmosfera din stațiune pare una de priveghi.
O scurtă vizită, marți, 30 noiembrie, în stațiunea situată la 110 de kilometri de Arad, cu drum asfaltat până la ea, ne-a reamintit de ce mai nimeni nu mai vorbește de Moneasa ca destinație turistică. Absența oricărei alte oferte decât strict a celor de cazare, cele câteva restaurante deschise, pe care le poți număra pe degetele unei mâini, clădiri abandonate – așa cum este din păcate cel mai celebru hotel al stațiunii, Hotel Moneasa, aflat într-o stare avansată de degradare – colindele lui Hrușcă răzbind până pe aleea principală a stațiunii dintr-o boxă amplasată lângă Schitul Sf. Petru și Pavel, gropile și bălțile, absența trotuarelor și cei doar câțiva oameni plimbându-se pe aceeași alee, conturează imaginea unei localități pustii, nicicum a unei stațiuni.
La o căutare pe internet afli că, undeva în 2018, Moneasa a primit un rating de 4.8 din 5 de la clienții Direct Booking, doar că a fost vorba de doar două opinii formulate în privința stațiunii. Alte vești din zona Moneasa nu mai ajung de la nimeni, nici de la primarul de aici, nici de la oficialii de la CJA, nici de la cei care dețin hoteluri, moteluri și vile în zonă, și ele de numărat pe degete. Moneasa a fost cu siguranță abandonată de toți, lăsată să moară puțin câte puțin, într-o luptă politică care nu a folosit nimănui, nici măcar forțelor combatante.
Cândva Perla Munților Apuseni, stațiunea Moneasa, cuibărită într-o mică depresiune de pe valea Moneasa, la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la altitudinea medie de 280 de metri, nu-i mai îmbie pe turiști nici cu apele sale termale. Discoteca, celebră în anii 90, e zăvorâtă de zeci de ani. Nici munții din zonă nu mai sunt căutați de iubitorii naturii, după furtuna din toamna lui 2018. În absența celor care iubesc drumețiile, urșii par să se fi întors la Moneasa. Nici drumul care ar urma să lege stațiunea de județul vecin și să o relanseze, un drum de care se vorbește de ani de zile, nu a ajuns la bani. Alte planuri și viziuni nu par să existe pentru singura stațiune de interes național din Arad.
În acest moment, singura gură de oxigen a Monesei (localitate considerată ani de zile ca având cel mai curat/oxigenat aer din România) sunt biletele de tratament oferite de stat, anul acesta la Hotel Panoramic și Vila Tanamera. Codru Moma pare și el scos nițel din amorțire de aceleași bilete de tratament balnear și recuperare a capacității de muncă, oferite de Casa de Pensii, vârstnicii fiind pe mai departe atrași de acest hotel mamut.
Monesei nu mai are cine să-i scrie
Moneasa a rămas însă „înghețată”, de ani de zile, în plimbările de pe aleea principală, acum decorată cu câteva ornamente tipice de Crăciun (un staul, un Moș Crăciun cu sania sa cu reni și câteva ghirlande cu becuri), tablele jucate la Hotel Parc și discuțiile vârstnicilor de la Codru Moma. Apariția câtorva tineri prin stațiune pare, ca atare, mai de fiecare dată, surprinzătoare.
Când hotelurile vor dispărea de pe lista națională a ofertei pentru biletele de tratament, când Codru Moma nu va mai atrage defel vârstnicii, iar Parcul va renunța la încăpățânarea de a supraviețui în orice condiții, moartea stațiunii Moneasa va trebui făcută publică. Altfel, ca-n povestea colonelului lui Marquez, vom trăi pe mai departe în județ cu stațiunea moartă de ceva vreme, pe care o parfumăm din când în când, dar care va începe oricum să miroasă a descompunere tot mai tare.
Lovitura de grație: tichetele de vacanță
Ultima grea lovitură primită de Moneasa a fost pandemia, dublată apoi de eliminarea tichetelor de vacanță. În 2020, gradul de ocupare a locurilor de cazare în stațiune a fost la o medie de 30%, dar cele mai multe locuri au fost ocupate cu ajutorul acestui instrument de plată, dispărut între timp. În 2019, gradul mediu de ocupare a locurilor de cazare a fost de 75% din capacitate (din totalul de aproximativ 1.700 de locuri în hoteluri, pensiuni, vile şi tabăra pentru copii). Previziunile sunt dintre cele mai sumbre pentru finele lui 2021 și 2022. Niciun afiș sau banner nu anunță în stațiune că aici se va organiza orice în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

Pentru ce era cunoscută Moneasa

Moneasa era cunoscută pentru cure aero şi helioterapeutice de care puteau beneficia turiştii aici, cure care permiteau refacerea organismului după boli infecţioase şi după stări de surmenaj. Principalele indicații terapeutice specifice staţiunii Moneasa erau pentru afecţiuni ale sistemului nervos periferic, afecţiuni neurologice periferice şi centrale, afecţiuni ginecologice cronice, nevroză astenică şi afecţiuni asociate, boli metabolice şi de nutriţie. La acestea se adăugau beneficiile apelor bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, cu efect binefăcător în cazul asteniei nervoase și al îmbolnăvirilor aparatului locomotor și a sistemului nervos periferic, instalațiile pentru băi calde cu apă minerală în căzi și bazine, kinetoterapia, gimnastica medicală, instalațiile de electro și fizioterapie, masajul, împachetările cu parafină, bazinele cu apă mezotermală în aer liber, solarii pentru aerohelioterapie și altele. Nuferii fuseseră și ei prezenți aici cândva.
37 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Zam says:

  Aprindeti si o lumanare …daca tot e priveghi.
  Nu va mai fi statiune din Moneasa in veci.

 2. 1970 says:

  Generatia anilor 1970 ( maxim) daca ar mai interesa Moneasa, ceilalti sunt plictisiti și îsi doresc cu totul altceva.

 3. critic says:

  De circa 20-25 ani,toate administratiile ce s-au perindat pe la judet si in plan local,au reusit sa aduca statiunea la moarte clinica.Inchisoarea pe viata ar fi o pedeapsa prea blinda pentru acesti ndivizi ;au fost citiva oameni inimosi ce au incercat sa faca ceva,inclusiv medici,insa li s-au pus bete in roate; caile de acces au fost neglijate,daca nu intentionat distruse,unele cladiri monument ignorate,astfel ca Moneasa a murit….Invitati la priveghi sunt toti politrucii care au contribuit.

 4. paul says:

  Nu e posibil că în anul 2021 o stațiune de interes național sa nu aibă măcar un bancomat.Turistiii trebuie sa meargă în localitatea Sebis pt. a scoate bani ceea ce este inadmisibil.

  • Răzvi says:

   Ești prost informat , la intrarea in hotel Parc e un bancomat, așa că nu mai dezinforma

  • Bonnke Striblea says:

   Ce e aia Sebis ? De ce injuri? Groapa aia de gunoi cu miros de peste stricat numesti tu sebis? Bine ar fi o invazie ruseasca peste Romania sa se trezeasca in romanime simtul realitatii. Din 1989 ati distrus tot ce se putea distruge. Alcoolisti si lenesi de clasa. Dar vreti filme porno la tv si chioscuri ticsite cu reviste pentru adulti. Bata-va Dumnezo !

 5. Mocofan-club says:

  Moneasa, aidoma stațiunii Herculane, și ale celorlalte stațiuni, Sodoma & Govora!

 6. Mitza says:

  Răzvi draga te rog sa mergi și sa scoți bani de la acel bancomat

 7. Doru cascadoru says:

  Delăsare cât încape, administrații nepăsătoare și corupte. Păcat

 8. Polarizare sociala. says:

  Milionarii (de carton sau nu) merg în Duba. Restul populatiei nu are bani nici de încălzire. Cota unica,dispariție clasa de mijloc.

 9. MIRCEA DE LA MONEASA says:

  Cum scrieti ca nu e lume in statiune? Nu vedeti ca nu mai au unde parca si sunt nevoiti sa parcheze pe alee!!!Politia vede aceste poze?BMW (normal,nu?)a stat parcat mai multe zile pe alee si se pare ca nu l-a deranjat nimeni!

 10. Danezu says:

  La altitudinea aia și temperatura ridicată tu vrei partie de ski ? Nu ești sănătos la bila

 11. Tata says:

  In poxe ataya bine far primaru a stiut ce yre facut si nu a fort inteles ca orice invesyite yre sustinuta si de primaria !ocala dar macar 50 de oameni in plus ca sa fie si pe teren si la birou si sa fie sustinatori ai acest domeniu imobiliar si natural sa fie itretinut si ne exti za duse decat in domeniul de conservare a naturi si bio divsrsitati agrementul de spe si plimbari pe trasee de inbunayatire a sanatati si accesul la alte satee siiiii ca fiecare casa si cabana sa fis

 12. Baron says:

  Nu va agitati….Totul este calculat,dupa reteta stiuta…Initial trebuie ruinat absolut totul,lasat intentionat de izbeliste,apoi niste licitatii de fatada,de preferinta dupa faliment,nu se vinde nimic,preturile de strigare scad automat si conform algoritmului,vor prelua haturile niste politicieni…Teoretic nici asta nu ar fi atat de grav,doar sa nu lase Moneasa sa moara…Nu m-ar deranja o Taverna Pecicana sau o Moara cu Noroc,pe acolo,pentru cei care pricep ideea…O cea mai mica partie de sanius,de schi,cablu,tunuri de zapada…Nu exista “nu se poate”…NU SE VREA!!!Ca sa ai ce face pe acolo….Pe aceiasi kilometri parcursi,merg anual in Arieseni cateva weekend-uri…Acolo se poate,dupa buget….Nu vreau lux,modestie sa fie,decenta,ca sa ma simt bine,dar nici epoca de piatra…

 13. Cristian Coseri says:

  Si nu cumva aveti pretentii cu tupeu sa vina strainii, nemtii sau americanii sa va renoveze Statiunea? Voi numai sa aveti alcool disponibil dimineata devreme…. Putori ambulante !

  • Anonim says:

   Corect! Primul betivan al localitatii Moneasa este primarul! El este cel care, daca vrea, bineînțeles cu ajutorul consilierilor, sa propună si sa adopte măsuri pt. a atrage investitori pt. dezvoltarea zonei.
   Ce atractii exista pt. turisti la acest moment ? Pt. ce sa vina?

 14. Peghi says:

  ??????? Cineva care de bună voie alege să plătească dublu pentru servicii pe jumătate?????
  Asta a fost și este în continuare situația în România.
  Guvernanții are trebui să petreacă în stațiunilor noastre pe care le au ruinat cu deciziile luate și promisiunile neîmplinite.
  Românul de rând va continua să meargă din ce in ce mai rar la jecmănit din moment ce nu mai rămâne nimic în bogilarăș pentru așa lux.
  Se moare în casă de frig după afacerile încurajate de președinții din trecut și a celui present.
  Unde e economia liberă? Guvernanții produc legi scuturate din mânecă care sunt bețe în roate.
  Numai o economie LIBERĂ DĂ REZULTATE.
  Acu, mă opresc aci.
  DOAMNE AI MILĂ DE NOI!

 15. Adevarat says:

  Ăsta-i adevarul ! F.puturosi romanii! Deja toti viseaza sa lucreze 4 ore pe zi si sa castige 4000 lei pe lunâ. Exact ca cei ce ne conduc.

 16. Dezna says:

  101 ani de administratie romaneasca.
  Se vede clar competenta si harnicia neamului.
  Omul sfinteste locul.

 17. aradean 1 says:

  Mafia din politica de rahat de dupa 89 doar distruge si fura aducind orasul Arad , Statiunea Moneasa si multe altele locatii din judet in prapastie !! Criminalii astia ar fi fost nainte de 89 toti incarcerati ca sunt pui pe linga cei de din naintea de 89 !! La plutonul de executie cu ei !!

 18. Benko Robert Mihai says:

  Dacă tăceai filozof râmăneai. Am fost în august și cum spunea domnul Paul mai sus bancomat nema.

 19. Hutanu says:

  Sa va fie rusine tradatori de neam si tara, nu meritati decat streang si esafod,ultima este o rusine ceea ce comentati,am fost in septembrie la Moneasa a fost supeb.Rusine sa va fie in veci si pururea mincinosilor.

  • Rat pack says:

   A fost superb?
   Ai fost baut tot timpul? Ori ai tras in piept ceva?
   Stii vb.aia ..nu exista femeie urata doar bautura prea putina.

 20. Gunoierul says:

  Ar trebui sa se numeasca “maneasa” , pt ca e foarte cocalareasca locatia.

 21. Gogu says:

  Este vina Primarului care apară interesele hoților de lemne din zona,chiar am fost anul acesta vroiam sa vin în zona moneasa cu o mașină de Streeat Food și mi sa spus chiar de Primar ca deranjez dacă fac de mâncare și întru în conflict cu Restaurant Tanamera care nu știu al cui este dar în fine asa primar în viata mea nu am văzut de vina sunt autoritățile ca nu iau masuri toată stațiunea este defrișata de la Ranușa pina la Moneasa și chiar Politia Locala sta la pândă la biserica din Ranușa sa nu vina ceva control ,vai siamar

 22. Anonim says:

  Eu am fost de 1 decembrie la Hotel Codru Moma și am găsit curățenie,renovare și condiții ft.bune.

  Piscina interioara ft.curata și peste

  săptămâna se fac și tratamente ft.bune !!!

  Am înțeles ca se închide pana în februarie pt.ca e și pandemie, dar în rest a fost super !!!

 23. Neecoo says:

  Unde sunt brazii seculari din centru? Ati castrat toata estetica si caracterul statiunii! sa va fie rusine! Ati furat si ati distrus vila Nufarul! Sa va stea in gat!

 24. Ioan Jupanu says:

  Din pacate Moneasa a ajuns in colaps.Tin minte ca primul concediu cu ai mei, eram copil ,a fost prin 1969-70, am fost cazati la o gazda , am servit masa la pensiunea de langa actualul schit, mergeam la strand, ne plimbam cu barca pe balta de la Moneasa, am fost la Izoi, am vazut balta cu nuferi, inca nu erau construite Hotel Moneasa (acum in paragina), inca functiona Baza de tratament din drum catre Grota Ursului, toate acestea fiind construite pe vremea Imperiului Austro-Ungar.Dar a venit “revolutia din 1989 si s-a distrus tot.Acolo unde si-a facut hotel fostul politician aradean de etnie maghiara,fost director la strandul din Arad (sincer nu imi aduc aminte de nume), cum treceai poduletul de la popicarie era ceva de vis, mergeam cu corturile din lauf cu prietenii sa stam cateva zile, munte, vale, aproape de terenul de fotbal al echipei Moneasa, aproape de baruletul circular de peste parau

 25. Crasnic says:

  După priveghi inmormantarea apoî parastasul.Apropo se face și coliva cu bomboana pe ea?

 26. Patrascu says:

  Mutati puburile cu terase si cluburile de noapte , legalizati consumul de iarba si infintati uniuniunea swingerilor din Moneasa in memoria nicoara cret din fieful Indagrara si sigur ve-ti revigora turismul. Vor sosi italieni, elvețieni, francezi dornici sa bata cuiul in alta gaura.

 27. Mapamond

  Marea Britanie se teme de război: o invazie a Rusiei în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume
  Premierul britanic Boris Johnson a atenţionat joi Rusia că orice fel de incursiune în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume şi a repetat că Londra susţine cu hotărâre suveranitatea şi integritatea Ucrainei.

  Local

  Bărbatul care nu a oprit la semnalele polițiștilor, intrând în coliziune cu un tren a fost arestat. Avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge
  Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad anunță că bărbatul de 34 de ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în urmă cu trei zile, la Vinga, a fost reținut, iar ulterior a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis propunerea de arestare preventivă. În urma analizelor s-a stabilit că bărbatul avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge, în momentul producerii incidentului. 4

  ARADON Sport local

  Andreea Popescu se pregătește cu o nouă antrenoare
  Talentata înotătoare de la CSM Arad se recuperează, cu gândul la Campionatul Național din martie. 1

  Local

  Opt persoane din 21, prezentate la arestare
  Opt persoane au fost prezentate la arestare în urma perchezițiilor de miercuri dimineața, judecătorul de drepturi și libertăți admițând cererea de arestare preventivă în cazul a patru dintre ele.

  România

  Revoltător: angajaţii parlamentarilor, salarii de lux!
  Salariile angajaților la cabinetele aleșilor din România cresc cu sume de la 250 de lei până la 760 de lei. Măsura a fost luată deja de conducerea Parlamentului. 6

  Local

  Ministrul Apărării Naționale, la Arad
  Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, va efectua vineri, 21 ianuarie, vizite de informare în garnizoanele Arad și Timişoara. 3

  Local

  Spațiu Privat Virtual devine obligatoriu!
  Începând cu 1 martie, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, înrolarea în SPV devine obligatorie.

  Local

  Realitatea de la frontiera Nădlac II
  ARAD. S-a stat aproape două ore în coadă la ieșirea din țară la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, joi, chiar și când aplicația care ar trebui să-ți spună, în timp real, timpul mediu de așteptarea din vămile țării indica o ședere de 30 de minute aici. 2

  România

  Ce spun Arafat și Gheorghiță despre o eventuală relaxare a restricțiilor în România
  Putem discuta despre ridicarea restricţiilor în România, dar nu în acest moment, declară şeful DSU, Raed Arafat. „Riscul ar fi mult prea mare şi nu cred că cineva îşi asumă un astfel de impact”, îl completează Valeriu Gheorghiţă. 15

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.