aradon.ro Web analyticsProiectul pieţei volante din „Avram Iancu”, readus în CLM

De Diana Duțu

Proiectul pieţei volante din „Avram Iancu”, readus în CLM

Dacă în urmă cu câteva luni proiectul a fost asumat de Dorian Curcanu, acum are mai mulţi iniţiatori: toţi aleşii USR PLUS.
Scris de Diana Duțu - Dacă în urmă cu câteva luni proiectul a fost asumat de Dorian Curcanu, acum are mai mulţi iniţiatori: toţi aleşii USR PLUS.

ARAD. Dacă în şedinţa CLM din februarie 2021 proiectul alesului USR PLUS Dorian Curcanu a fost retras de pe ordinea de zi, înfiinţarea unei pieţe volante în municipiul Arad revine în actualitate. De data aceasta, noul proiect de hotărâre este asumat de întreg grupul USR PLUS din CLM, urmând a fi votat în şedinţa ordinară de joi, 22 iulie.

Miercurea, timp de 6 ore

Potrivit documentului citat, piaţa volantă „Street Market” ar urma să funcţioneze în Piața Avram Iancu, pe o suprafață de minimum 300 de metri pătraţi, cu posibilitate de extindere în limita suprafeței disponibile. Piaţa se va organiza în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 8.00-14.00, cu posibilitatea schimbării zilei, în funcție de adaptarea la nevoile producătorilor locali. Comercianții care vor expune și comercializa marfă în piața volantă vor trebui să facă dovada deținerii certificatului de producător.

Iniţiatorii proiectului arată că Regulamentul de organizare și funcționare, precum și tarifele aferente pieţei volante „Street Market” în Piața Avram Iancu vor fi aprobate prin Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Arad, la propunerea SC Târguri Oboare Pieţe SA Arad. Tot TOP va fi mandatată să întreprindă demersurile necesare obținerii tuturor avizelor și autorizațiilor necesare conform legii pentru înființarea și funcționarea pieței volante „Street Market” în Municipiul Arad.

„În cazul Zilelor Aradului, precum și al altor evenimente organizate sub autoritatea sau cu aprobarea Primăriei Municipiului Arad, funcționarea pieței volante se suspendă temporar, pe perioada desfășurării respectivelor evenimente” – se precizează în document.

Argumente

Proiectul de hotărâre iniţiat de USR PLUS pare a fi pe placul Executivului Primăriei care, prin serviciile şi direcţiile de specialitate, le propune aleşilor aprobarea documentului. În susţinerea acestei recomandări, sunt aduse următoarele argumente:

*faptul că acest tip de comerț este desfășurat și în alte localități din România, cu un real succes; *necesitatea asigurării unor locații cât mai avantajoase din punct de vedere comercial pentru desfacerea produselor producătorilor autohtoni de produse agro-alimentare; *localizarea centrală a Pieței Avram Iancu care permite accesul facil către aceasta; *faptul că în locația menționată s-au mai desfășurat evenimente de tip street-food, ceea ce denotă interesul comercianților și faptul că există posibilitatea de realizare a branșării la utilități; *faptul că societatea comercială Târguri, Oboare și Piețe SA Arad are experiența necesară pentru a asigura toate facilitățile necesare funcționării, inclusiv autorizarea acesteia; *faptul că în județul Arad există producători de produse agro-alimentare care sunt interesați să desfășoare activități comerciale în astfel de locații; *faptul că prin desfășurarea unui astfel de comerț se poate reînvia caracterul rustic-tradițional al Pieței Avram Iancu.

Să adăugăm şi argumentele iniţiatorilor proiectului: *faptul că acest tip de comerț volant este desfășurat și în alte localități din România, având un real succes; *protejarea tradițiilor existente la nivel local, precum și a producătorilor locali, afectați negativ de activitatea lanțurilor mari de magazine; *oportunitatea reînvierii tradițiilor specifice, într-o epocă a disoluției elementelor cu valoare seculară; *ralierea la trendul Uniunii Europene de a susține activitățile desfășurate de micii producători; *receptivitatea arădenilor la discuțiile inițiate de consilierii locali USR-PLUS pe raza județului Arad privind posibilitatea înfiinţării unor pieţe volante, în sensul că aceștia s-au arătat vădit interesați de aplecarea factorului politic la nevoile lor; *diminuarea veniturilor încasate de producătorii locali pe întreaga perioadă a pandemiei de COVID-19 și dorința acestora de a recupera din pierderile suferite din motive independente de voința lor.

Remember

Reamintim, la şedinţa CLM din februarie, proiectul pieţei volante a fost retras de pe ordinea de zi la recomandarea primarului Călin Bibarţ. Acesta a sugerat că producătorii locali nu sunt interesaţi de o astfel de piaţă. Directorul TOP i-a ţinut isonul, precizând totodată că în judeţul Arad sunt atestaţi doar trei producători tradiţionali. În luna aprilie, USR PLUS a anunţat că, în urma evaluării interesului pentru înfiinţarea unei pieţe volante, a numărat 133 de producători locali și alți comercianți care doresc să vândă într-o astfel de piaţă. În acelaşi timp, făcând o analiză similară, TOP a reuşit să identifice un singur producător interesat.

Să vedem care va fi rezultatul votului de joi, din CLM.

Şi în alte locuri

Proiectul de hotărâre mai prevede mandatarea SCTOP SA Arad de a întreprinde toate demersurile necesare pentru a identifica oportunitatea înfiinţării unor alte pieţe volante „Street Market” pe domeniul public al Municipiului Arad (cum ar fi, de exemplu, în Parcul Regina Maria, Piața Arenei, Piața Gării etc.).

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gerula says:

  Idea e foarte buna…,in Franta,Belgia ,Germania,Danemarca…etc, se intampla acest lucru, dar atentie …, in aceste piete isi etaleaza marfa doar producatorii adevarati ,nu aia pe care ii vad de ani de zile in piata !!!

 2. blindguardian says:

  idee de kkt… hai sa ne intoarcem la 1900 cand acolo era piata… Avem Piata Mare la 500 m, avem Piata Mica la 1 km … le-ati lasat sa fie parazitate de bisnitari, si acuma cum nu aveti putere sa faceti curatenie acolo, infiintati o piata noua… O sa fie ca in anii 80, se va sti ca la Arad e piata miercurea… in loc sa mergem inainte, mergem inapoi .. de ce nu reinviati proiectul cu modernizarea Pietei Mici? Bagate buldozere, ca oricum e o buda, si facut un ansamblu frumos, modern , cu etaj, cu clima si tot ce trebuie? Dar doar pt producatori.. Din cate stiu s-a facut o piata noua langa Piata Mare.. Cu aia ce va fi? Avem bani de risipit aiurea? E 2021 .. De ce nu va stresati sa faceti o platforma online, moderna pt ca taranii sa isi vanda marfa online si sa livreze personal? Exista foarte multi care vand pe grupuri de pe FB si livreaza de acasa… si treaba merge ca unsa.. Nu va place pt ca nu puteti monetiza aceasta varianta? Nu va place online pt ca nu pot castiga prietenii cu firme contracte? sau?

  • pt blindguardian says:

   ia spune tu ocosule cati tarani au internet si au conditii sa isi vanda marfa online?
   Iti vin ideile astea precum fluturii….da!

   • blindguardian says:

    esti mai ingust la minte ca o crapatura in perete.. esti constient ca piata se adreseaza DOAR celor cu certificat de producator? adica celor cat de cat profesionisti? adica nu la tanti Florica de 79 de ani de la Gurba cu 200 mp gradina.. si oricum … si daca ar fi asa, daca are cine sa te aduca cu masina la piata, la Arad, are si cine sa iti puna 2 anunturi pe net si sa te duca sa livrezi marfa, tot odata pe saptamana cum e si piata, doar ca nu mai stai in soare/ploaie/frig cateva ora….. si da, multi “tarani” au net pe telefon si FB, chiar daca numai pt a vorbi cu copii plecati departe…

    • Nelu says:

     Nu maăbăgam in disputa ta cu celălalt postac dar ce te faci cu micii producători de la sate ce vin la piață si nu au o productie care să le permită o vânzare pe net sau să-si angajeze om să le vanda marfa pe net?
     Deja in situatia asta apare un intermediar care costă . Asa că….

     • blindguardian says:

      pai de ce nu elibereaza spatiu pt ei la Piata Mica si la Piata Mare? Avem 2 piete permanente deturnate de la scopul lor.. stiu ca e mai simplu sa mai faci inca una decat “curat” in celelalte 2, dar fii sigur ca si asta noua va fi capusata intr-un fel sau altul in scurt timp …

 3. Lazar Mircea says:

  Ar fi benefic, dar piata adevarata pentru producatori adevarati sa fie, nu pentru “bisnitari”, suntem satui de ei in pietele actuale…

 4. Alexandrion says:

  Daca in loc de „Street Market” s-ar numi “Piata Stradala” , alesii locali ar avea dureri in gusa ? Inca un loc de recreere distrus de ciuma galbena in Arad . Si mai are nesimtirea primarul Aradului sa urce pe silozuri pentru a indentifica terenuri pentru a construi un parc pe strada Poetului in beneficiul cetatenilor aradeni , RUSINE GOLANILOR

 5. old says:

  Ati inebunit ? Piata volanta in “buricul” Aradului? Nicaieri in lume nu se organizeaza acest gen de piata saptaminala in zone turistice pietonale. Dar chiar de ar fi o piata de acest gen facuta in alt loc din Arad ziua de Miercuri in intervalul orar propus nu prea ar avea clienti.

 6. f.b. says:

  Mutati Piata Catedralei in fata Primariei, daca tot trebuie mutata, si terminati cu magariile!

 7. Mapamond

  Austria a decretat „pandemia nevaccinaţilor”. Noul cancelar se gândeşte să introducă lockdown
  Numărul în creşte al infecţiilor l-a determinat pe cancelarul austriac Alexander Schallenberg să declare „pandemia nevaccinaţilor”. Guvernul studiază varianta unei noi perioade de izolare doar pentru cei care refuză imunizarea cu ajutorul serurilor. 20

  Local

  Peste 100 mii de persoane vaccinate în Arad: 2.644 în ultimele 24 de ore!
  Campania de vaccinare s-a relansat în ultimele zile, după ce situația pandemică a escaladat, numărul infectărilor fiind tot mai mare, cazurile medii și grave ajungând să „sufoce” spitalele, iar ambulanțele cu greu mai fac față solicitărilor. 5

  România

  Traficul online de droguri ilegale împotriva Covid
  42 de site-uri au fost blocate în Italia, după ce au făcut publicitate sau au vândut ilegal diferite tipuri de medicamente, inclusiv împotriva Covid-19. 1

  România

  Studiu CNCAV: Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19!
  CNCAV a realizat studiul de eficienţă a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluţia persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporţie covârşitoare împotriva infectărilor, a spitalizărilor şi a deceselor. 10

  Local

  17 decese în 24 de ore! Peste patru mii de arădeni se tratează la domiciliu
  Cu peste 500 de cazuri depistate în ultimele 24 de ore, Aradul a ajuns la un total de infectări de 33.944 de cazuri. Din păcate tot în ultimele 24 de ore, 17 arădeni și-au pierdut viața fiind infectați cu COVID, astfel că numărul total al deceselor de la începutul pandemiei ajunge la 1.226. 4

  Local

  Apel către medicii de familie să își deschidă telefoanele
  ARAD. Presiunea e extrem de mare pe sistemul medical arădean, iar medicii de familie sunt primii în relația cu pacienții. 12

  Local

  Certificatul verde e obligatoriu! Lista completă a locurilor unde trebuie prezentat documentul
  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus noi restricţii. Una dintre principalele măsuri este obligativitatea de a prezenta certificatul verde la intrarea în m instituţiile publice. 29

  Local

  Aradul în colaps? Peste 500 de cazuri într-o zi și un sistem medical pe punctul de a ceda
  Cât mai poate rezista Aradul valului COVID? Cât mai pot continua în acest ritm cadrele medicale? Cât va mai dura până când ventilatoarele și stațiile de oxigen vor claca? 81

  Local

  Primarul din Ineu, mesaj din fața spitalului: Fiți responsabili, măcar acum!
  INEU. „Fiți responsabili în ceea ce privește sănătatea voastră și a celor din jur, sănătatea mea și a familiei mele”, este mesajul pe care primarul din Ineu, Călin Abrudan l-a transmis chiar din fața spitalului din Ineu, spital suport-COVID. 16

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.