aradon.ro Web analytics

Proiectul pieţei volante, retras de pe ordinea de zi

De Diana Dutu
Reactualizat la:

Proiectul pieţei volante, retras de pe ordinea de zi

Reactualizat la:
Primarul Bibarţ i-a cerut iniţiatorului proiectului să întocmească o listă cu producătorii care doresc să participe la o astfel de piaţă. Dorian Curcanu: „Nu este datoria consilierilor locali să întocmească listă, ci a celor de la TOP.”
Scris de Diana Dutu - Primarul Bibarţ i-a cerut iniţiatorului proiectului să întocmească o listă cu producătorii care doresc să participe la o astfel de piaţă. Dorian Curcanu: „Nu este datoria consilierilor locali să întocmească listă, ci a celor de la TOP.”

ARAD. Vot amânat pe înfiinţarea şi funcţionarea Pieţei ţărăneşti de tip piaţă volantă în Piaţa Avram Iancu din Arad. Proiectul de hotărâre iniţiat de consilierul Dorian Curcanu a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CLM de luni, 22 februarie. Nu înainte de câteva discuţii prelungite pe marginea subiectului.

Startul acestora a fost dat chiar de Dorian Curcanu, care a prezentat câteva argumente în susţinerea acestui proiect. Alesul USR PLUS a făcut referire la pieţele săptămânale organizate în Austria sau Germania, în pieţe istorice, pe care Aradul le-ar putea lua drept model. A invocat şi pieţele volante din mai multe oraşe din România – Timişoara sau Sibiu. El a mai precizat că piaţa volantă din Arad ar urma să fie organizată doar într-o singură zi din săptămână, stabilită de către cei de la TOP.

PSD: Fără limitare

Pe subiect a intervenit şi consilierul PSD, Cosmin Buruc, care a apreciaz că „este o idee foarte bună cu aceste pieţe volante. Problema noastră este limitarea pe care domnul consilier a făcut-o la Piaţa Avram Iancu. Nu considerăm oportună o piaţă volantă în Piaţa Avram Iancu atâta timp cât avem Piaţa Catedralei mai jos, pe stradă, care… sperăm că nu mergem vertiginos spre desfiinţarea ei, ci spre modernizarea ei, poate chiar pe acest proiect de piaţă volantă, care ar putea fi extins şi pe cartiere.”

Invitaţie de la primar

A luat cuvântul şi primarul Călin Bibarţ care a vorbit despre posibilitatea ca Piaţa Catedralei „să devină o pietonală şi în anumite zile din an să poată fi şi piaţă volantă”. În ceea ce priveşte organizarea unei pieţe volante în Piaţa Avram Iancu, edilul a precizat că „nu e nimic nou sub soare. În mandatul trecut al Consiliului Local s-a dorit acest lucru. Domnul director Nistor s-a ocupat de acest subiect.” Apoi i-a recomandat lui Dorian Curcanu „să veniţi în faţa colegilor dumneavoastră consilieri cu o listă de doritori, de producători care doresc să participe la o astfel de piaţă volantă. Şi să vă spună şi în ce zile şi în ce locaţii. Ca să vă las dumneavoastră surpriza. Pentru că noi am avut-o.”

Nu este datoria consilierilor locali să facem listă, ci este datoria celor de la Târguri, Pieţe şi Oboare să întocmească această listă şi să facă anunţuri publice în direcţia aceasta” – a replicat iniţiatorul proiectului.

Doar trei produse tradiţionale

În continuare, directorul TOP Arad, Stelian Nistor, a informat despre experienţa pieţelor volante „pe care noi o avem încă din 2017”. El a vorbit despre târgul „Produs în Arad”, dar şi despre inexistenţa/ reticenţa producătorilor agricoli cu atestat de producător. „Toţi producătorii locali se regăsesc în pieţe. Vizavi de producătorii tradiţionali, în judeţul Arad sunt trei, confirmaţi de Direcţia Agricolă: plăcinta întinsă de Turnu, caşcaval Sofica din Hunedoara Timişană şi miere de prune Dorina din Aldeşti. Sunt doar trei produse tradiţionale, dintre care unul se află la noi în piaţă. Restul producătorilor agricoli pe bază de atestat se regăsesc în pieţe.”

În ciuda discuţiilor pe temă, nu s-a stabilit ce înseamnă „o piaţă eficientă”, câţi producători ar trebui să participe la o piaţă volantă pentru ca aceasta să fie considerată eficientă.

Să nu deranjeze estetic

Finalul intervenţiilor pe subiect i-a aparţinut consilierului UDMR Levente Bognar, care a insistat asupra necesităţii ca piaţa ambulantă să nu afecteze, să nu deranjeze estetic zona urbană în care se desfăşoară (prin infrastructura creată pentru funcţionare). „În principiu sunt de acord, însă trebuie foarte bine studiat, inclusiv Strategia de dezvoltare integrată a zonei protejate” – a conchis Bognar.

O lună de studiu

La propunerea primarului, în aşteptarea rezultatului analizei făcute de TOP pe subiect, Dorian Curcanu şi-a retras proiectul de pe ordinea de zi. Peste o lună de zile, în martie, va fi adus din nou în CLM. În această perioadă, TOP s-a angajat să dea anunţuri în presă pentru a vedea câţi producători agricoli cu certificat (nu intermediari) sunt interesaţi să-şi vândă produsele în piaţa volantă. Se va lua legătura şi cu Direcţiile Agricole din judeţele vecine (chiar de la Bekes şi Szeged) pentru a vedea câţi producători de acolo ar fi dispuşi să participe la piaţa volantă din Arad.

Piaţă ţărănească volantă în Piaţa Avram Iancu

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Stefan51 says:

  ha,ha,ha,va spusei,nema producatori,i-ati fugarit de 20 de ani ,fiecare isi are clientela formata prin alte orase,nu ii mai intereseaza aradul,as fi curios oare citi din producatorii din seleus,macea,curtici vin in pietele aradului?

 2. anonim says:

  La ce piete volante ? Sunt piete agroalimentare aproape in fiecare cartier, de ce nu le curata politia locala de bisnitari si de pilaritele angajate de bisnitarii ce fac contarbanda cu legume din Ungaria ? Sa ramana in pietre exclusiv satenii ce isi vand surplusul din gradini si gospodarii, fara sa mai fie terorizati de bisnitarii si de tiganii de ocupatie vanzatori de tigari si parfumuri contrafacute ce au ocupat pietele si mentin in ele o atmosfera de de balci mizerabil, agrementat cu cersetorii si hotii lor de buzunare si cu murdarie aruncata de ei peste tot.
  Culmea, langa Piata Mare e un post de pol locala – degeaba .

 3. pietar says:

  Cu alte cuvinte, Dl. Primar ne informeaza ca producatorii locali din zona Aradului, spre deosebire de producatorii agricoli din alte tari mai vestice, sunt total neinteresati sa-si vanda roadele muncii nu tocmai usoara intr-o piata volanta civilizata. Aflam ca ei insista sa vanda numai si numai alaturi de toti samsarii care au pus stapanire pe cele doua piete din zona centrala si care, in cel mai bun caz, le cumpara marfa pe bani marunti. Interesant este ca Piata Avram Iancu, in vremurile cand Aradul era chiar un oras, era piata volanta pentru tot felul de producatori agricoli, mestesugari, comercianti, etc.. Fara filozofii si dezbateri savante functiona perfect. La fel si Piata Catedralei, Piata pompierilor.
  Daca Primaria ar fi capabila sa ofere infrastructura necesara fara a super birocratiza acest demers, ceea ce ma indoiesc, probabil ca o asemenea piata ar avea succes. Daca ar fi puse la dispozitia producatorilor tarabe unitare, manevrabile cu usurinta de oricine, usor de montat si demontat , nu cele din tabla colorata cu care se mandreste domnul primar, surse de curent pentru cei care au rulote cu vitrine frigorifice, locuri de parcare suficiente pentru producatori si cumparatori totul ar putea fi rezolvat simplu, fara prea mare zarva.
  Cat despre ingrijorarea D-lui fost viceprimar cu multe mandate in spate Bodnar, pot sa-l linistesc ca aceste piete intregesc peisajul urban in orase ca Salzburg, Viena, Budapesta, Szeged, … Lista ar putea cuprinde numele tuturor oraselor importante si a celor mai putin importante din Europa situata la vest de oraselul Arad. Atentia dansului ar fi mai potrivit sa se indrepte inspre cladirile istorice care se afla intr-o stare de semiruina, panourile cu reclame de prost gust, agresive, care strica intr-adevar imaginea unei piete istorice, vitrinele prafuite, realizate din profile de tamplarie din aluminiu, PVC, sau ce s-o mai fi gasind in camara fiecaruia, distrugerea sistematica a cladirilor prin asa zisa renovare a fatadelor, totul sub privirile ingaduitoare a celor care ar trebui sa opreasca asemenea lucrari, inspre grupurile compacte de oameni ai strazii care isi au domiciliul in zona si care au luat in stapanire deja Piata.
  Si Donule Primar Bibart, tocmai pentru ca Piata Catedralei este deja piata, o piata volanta nu are ce cauta acolo. In care zi din saptamana considerati ca aici ar trebui sa fie piata “normala si in care volanta?

 4. Intrebare says:

  De ce nu un obor de vite ?

 5. Ghiocel de toamnă says:

  Pfffffoooaaaaiiii,abia aștept să vina duminică și să vad producătorii de carne,cum taie oleacă de coasta de vita sau oaie,cu barda,dar m a întreb :ce va face Marin?
  Și oare de ce nu se poate face căcatul asta de idee de circ,in parcul Reconcilierii???că deja arata frumos,lasati Avram Iancu,a ți zis că faceți parcare subterană,tunel,etajata,nicidecum….o volanta cu ceapa și croampe….iar “producătorii locali”când ora sa audă de alte taxe..că doar vin să vândă Intr o piață volanta in inima orașului ….ora sa va bage pula n cur…

 6. Paraschivo... says:

  Și ceilalți care vând în piața …cum dracu și împart o legătură de pătrunjel in două piețe odată?sau ei vor sta că prostii acolo la Turnul de apă singuri,in ziua aceea?sau vreți să o închideți in ziua pietei volante?
  Macar știți ce va așteaptă din punct de vedere logistic și al infrastructurii?
  Faceți voi curățenie în ce piețe aveți,lăsați ideile geniale pt cei care pot…
  Aveți altceva mai important de facut…o educație pe la bugetarele cu curul mare din primărie ,nu ar strica….voi,sunteți acolo pt a ne satisface noua(pulimii)rezolvarea de probleme și a ne ușura viața în urbe!
  Nu uitați că sunteți aleși de noi!mai mult sau mai puțin …

 7. Local

  Copacul care a „crescut” în mijlocul Bulevardului
  Un copac plantat cum nu se putea mai nepotrivit a ajuns „vedetă” pe rețelele de socializare, iar mobilizarea, inclusiv a administrației locale, a fost una ce poate ar trebui regăsită și în remedierea altor și altor probleme din oraș. 3

  ARADON Sport local

  Medaliaţi la Cupa DKMD la gimnastică
  TIMIŞOARA. Talentaţii sportivi arădeni pregătiţi de Gabi Haş s-au remarcat la competiţia rezervată copiilor și juniorilor, Cupa DKMD, desfășurată pe Bega într-o companie selectă, unde s-au întrecut cu alţi sportivi din țară, dar și din Serbia.

  Local

  CET „înghite” milioane după milioane
  Alte 11 milioane de lei ar urma să fie alocați către CET Hidrocarburi, sumele alocate de la bugetul local în acest an urcând la 42,8 milioane lei. 9

  ARADON Sport local

  Sancţiuni record după „cazul Şimand”!
  ARAD. Comisia de Disciplină din cadrul AJF Arad, preşedinte Ovidiu Ispas, a „tăiat în carne vie”, după incidentele de la jocul de Liga 4 dintre Şoimii Şimand şi CS Socodor, joc întrerupt în min. 88, după agresarea arbitrului Darius Leah de jucătorii echipei din Şimand. 2

  Local

  UPDATE. Amenințare cu bombă la Galleria Mall. Un bărbat a sunat la 112 anunțând că va arunca în aer centrul comercial
  ARAD. Desfășurare impresionantă de forțe la Galleria Mall, centrul comercial de la ieșirea din Arad spre Nădlac, luni în jurul orei 14:00. Echipaje de Poliție, Jandarmerie și de la Poliția Locală au fost văzute înconjurând centrul comercial. Ce s-a întâmplat de fapt? UPDATE: Bărbatul de 31 de ani, internat la Spitalul de Psihiatrie Timișoara 29

  Local

  Țigări de contrabandă, confiscate din Vlaicu și Piața Mică
  ARAD. O arădeancă de 44 de ani și un tânăr de 29 de ani, din județul Mureș, au fost depistați de polițiști în Piața Mihai Viteazul, respectiv în Piața Fortuna, în timp ce ofereau spre comercializare țigări de contrabandă, netimbrate, de diferite mărci, potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Județean de Poliție.

  Local

  Nădlăcan de 26 de ani a dat o spargere la un restaurant din Vlaicu
  ARAD. A dat o spargere pe Calea Aurel Vlaicu. 3

  ARADON Sport local

  Meci amânat pentru anul viitor!
  ARAD. Se întâmplă în fotbalul judeţean. După ce Victoria Felnac nu a mai ajuns la Beliu, pe 23 octombrie, pentru meciul din cadrul primei etape a returului Ligii a 4-a, prezentând acte medicale că a avut mai mulți jucători bolnavi, Asociația Județeană de Fotbal Arad a amânat jocul pentru sâmbătă, 27 noiembrie.

  ARADON Sport local

  Agaţă ghetele-n cui după 19 ani de rugby!
  ARAD. Invariabil vine o zi când ... se va sfârşi. A simţit-o şi Daniel Stoica, cel mai vechi component al echipei arădene de rugby, care acum două decenii evolua sub numele Contor Zenner şi care a făcut parte din generația de excepție a rugby-ului arădean, care a devenit vicecampioană națională în anul 2006. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.