aradon.ro Web analytics

Provocarea de sub Podul Traian

De Adriana Barbu
Reactualizat la:

Provocarea de sub Podul Traian

Atelierele Particles #4 sau cum prinde viață un loc mort, prin intervenția CitiZenit/Foto: FAN
Reactualizat la:
În aceste zile au loc atelierele propuse de CitiZenit în pregătirea Particles#4, care vor schimba aspectul deplorabil al unei zone de pe mal, cea din vecinătatea Podului Traian.
Scris de Adriana Barbu - În aceste zile au loc atelierele propuse de CitiZenit în pregătirea Particles#4, care vor schimba aspectul deplorabil al unei zone de pe mal, cea din vecinătatea Podului Traian.

ARAD. Câteva provocări au loc în aceste zile în oraş, iar acestea aparţin tinerilor de la CitiZenit, care continuă proiectul lor curajos pentru Arad (Particles #4) cu câteva ateliere.

„Am început cu entuziasm atelierul de creație mobilier urban și cel de artă murală! Primele zile ale acestora au însemnat discuții, plimbări, perspective noi și teme de casă. În următoarele zile, participanții vor începe intervențiile pe Malul Mureșului alături de coordonatorii lor”, fusese anunțul făcut de membrii oragnizaţiei pe reţeaua de socializare Facebook.

Între timp, atelierele s-au animat serios iar rezultatele intervenţiilor sunt pe cale să se facă vizibile și să facă cunoştinţă cu arădenii curioşi să afle cum se pot transforma, sănătos şi frumos, locuri moarte de prin oraş.

Mai mulți artiști arădeni – Ildiko Biro, Dinu Perva,Teo Cociuba, Maria Tămășan, Raluca Rusu, Alex Ciobota, Diana Serghiuță-Popa – sunt coordonatorii atelierelor iar aceştia au atras o grămadă de tineri, veniţi să fure din meserie şi să schimbe, cât se poate, imaginea unui oraş obosit. Iar intervenția din aceste zile parcă s-a mulat extrem de bine pe Arad, pentru că soarele a lipsit iar griul cotidian a cucerit parcă şi mai multe zone din oraş.

Atelierele sunt doar o parte din proiectul mult mai amplu pe care cei de la CitiZenit l-au pregătit şi care, pe 9 octombrie, le propune arădenilor să asculte muzică live în acest loc al intervențiilor de acum, la Particles Festival #4!

În pregătirea concertului Jurjak

Cei de la Jurjak vor fi prezenți, sâmbătă, 9 octombrie, de la ora 21:00, în acest spațiu cu totul nou pentru arădeni. Va fi vorba despre un concert electrizant și alternativ pe Malul Mureșului, sub piciorul Podului Traian.

„Muzician, regizor și artist vizual, Jurjak (George Petroșel) a lansat până acum două albume de studio: Lemon Blues (2016) și Blues Berry (2018), pe care se regăsește și piesa <Imnul Minerilor>, nominalizată la premiile Gopo pentru soundtrack-ul filmului <Planeta Petrila>. Muzica lui Jurjak are influențe blues, electro, rock și folk – reunite sub o amprentă stilistică proprie – un trademark recognoscibil încă de la primele acorduri. Din formula live a trupei fac parte muzicieni experimentați precum Dan Minel Stoica (chitară, clape), Daniel Olteanu (tobe) și Narcis Axinte (bass)”, este descrierea care a însoţit anunţul concertului de sâmbăta viitoare.

Organizatorii Particles #4 îi invită pe arădeni astfel la festival:

Vino între 8 şi 10 octombrie pe Malul Mureşului pentru a descopri un nou spaţiu transformat prin artă şi cultură. Coagulăm toate particulele prin arte vizuale, film, ateliere, discuţii, muzică, dans şi performance.Un festival cum n-a mai fost până acum în Arad, Particles Festival #4”, descriu evenimentul organizatorii.

Pe scurt, Asociația CitiZenit speră ca, prin această ediţie de festival, să redescopere, să pună pe tava Aradului un spațiu cu potențial cultural și natural, care să devină un reper pentru petrecerea timpului liber, readus la viața prin artă și activare comunitară”.

Ce s-a întâmplat până acum? Ce urmează?

În cadrul acestui amplu proiect CitiZenit a avut loc până acum și un concurs de proiecte artistice care a vizat artiștii profesioniști sau amatorii de artă din Arad și Timișoara, care şi-au dorit să realizeze un proiect artistic în spațiul festivalului. Proiectele selectate în cadrul concursului sunt acum puse în practică prin acoperirea costurilor de producție și asistență şi vor fi vizibile pe Malul Mureșului, în apropierea Podului Traian, între 8 şi 10 octombrie 2021, în cadrul Festivalului Particles #4.

Care sunt atelierele care s-au derulat, se derulează și se vor derula în aceste zile în pregătirea festivalului? Un atelier de peisagistică, susținut de Raluca Rusu și Alex Ciobotă (grupul Studio Peisaj) desfășurat sub motto-ul „Locuri colective”, atelier axat pe exercițiul de a crea locuri de întâlnire, intersecție, așezare și socializare pornind de la mediul ambiental și de la peisaj. Un atelier de creație-instalație, ce va avea loc pe 4 și 5 octombrie, între orele 14 și 19. Maria Tămășan va coordona atelierul „(de)(re)Construct”, care propune participanților un exercițiu de descifrare a spațiului pentru a identifica și evidenția elementele valoroase pentru patrimoniu: monumentele istorice, locuri de importanță semnificativă, elemente naturale. Rezultatul atelierului va fi o instalație – lucrare colectivă – care să sublinieze prezența patrimoniului în peisajul urban.

Un atelier de mobilier urban, între 27 septembrie și 7 octombrie, susținut de Ildiko Biro și Teo Cociuba (ID design studio), atelier care își propune amenajarea spațiului care se află la intersecția dintre liniile imaginare trasate între râul Mureș, Podul Traian, cetatea veche a Aradului – cetatea turcească, Casa Vămii și complexul industrial Teba. Amenajarea a început deja prin curățarea spațiului și se va concentra pe crearea unor elemente de mobilier urban și a unor spații de relaxare și contemplare care să implice activități colaborative și de meșteșug. Un atelier de artă murală, între 27 septembrie și 8 octombrie, coordonat de Diana Serghiuță-Popa și care îi invită pe participanți la crearea unei lucrări murale colective, ce să adauge un strop de culoare în spațiul festivalului. Participanții se vor familiariza în cadrul atelierului cu tehnici de pictură murală și vor realiza împreună o compoziție care să reflecte spațiul înconjurător și creativitatea colectivă.

La acestea toate se adaugă atelierul care a avut loc joi, cel de șezlonguri împletite, ocazie cu care meșterul popular Constantin Perva le-a arătat participanţilor, între orele 10 și 19, tehnici de meșteșug popular prin care să construiască obiecte utilitare folosind fibre vegetale sau lemnoase. Din acest atelier au rezultat șezlonguri care vor rămâne în zona festivalului, reprezentând o soluție sustenabilă de intervenție în spațiu și de transformare a peisajului urban.

Organizatorii Particles #4

Festivalul Particles este organizat de Asociația CitiZenit, iar concursul de proiecte artistice şi atelierele au loc în cadrul proiectului „Laborator intraurban. Spații interculturale”. Proiectul CitiZenit are ca scop punerea în valoarea a unui spațiu cultural prin intervenții interdisciplinare și implicarea comunității locale şi este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Centrul Municipal de Cultură Arad.

 

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Prenume nume says:

  Bine ca mai avem și astfel de oameni, oameni care au făcut mai multe decât Bibart de la început de mandat

 2. Tuluz-Lotrec says:

  Frumos! Oameni preocupati cu adevarat de orasul asta! Felicitari!

 3. Mocofan-club says:

  Jos pălăria!

 4. claudiu- says:

  felicitari !!!

 5. Local

  Patinoarul, deschis începând de weekend-ul viitor
  Promisiunea îi aparţine primarului Călin Bibarţ, dar este condiţionată de condiţiile meteorologice. Accesul se poate face fără certificat verde, dar masca de protecţie e obligatorie.

  UT Arad

  UTA știe programul până la finalul anului
  ARAD. După ce am anunțat ziua meciului cu FC Botoșani, au apărut și datele de disputare a celorlalte jocuri din Liga I, până la finalul anului.

  Local

  Modernizarea Policlinicii CFR, la final
  Lucrările de recompartimentare şi modernizare a fostei Policlinici CFR au fost finalizate. 1

  Local

  Afacerişti chinezi la Consiliul Judeţean
  1

  Local

  A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Franța și Portugalia, în zona roșie, Spania, în zona galbenă
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat, vineri, lista țărilor și teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. 3

  Local

  Bradul de Crăciun a ajuns în fața Primăriei!
  Iluminatul festiv al bradului de Crăciun va fi pornit, ca în fiecare an, pe data de 5 decembrie, la ora 19.00, când în fața Primăriei este așteptat și Moș Nicolae. 3

  Local

  Peste 4.500 de elevi arădeni fac ore online
  În săptămâna 6-10 decembrie 2021, peste 4.500 de elevi din județul Arad vor urma cursurile online.

  Local

  Liderii studenților din România se decid la Arad
  În acest weekend, studenții din 30 de universități din țară și-au dat întâlnire la Universitatea Aurel Vlaicu, cu scopul de a-și alege viitoarea conducere.

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” revin în fața fanilor cu Phoenix
  FCC Baschet UAV Arad repetă formula cu o dublă la Arad și Timișoara cu Phoenix CSU Simona Halep Constanța.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.