aradon.ro Web analyticsRampă de acces pentru persoanele cu handicap, cu scări la capăt?

De Adriana Barbu
Reactualizat la:

Rampă de acces pentru persoanele cu handicap, cu scări la capăt?

Foto:Facebook Cristian Adoc
Reactualizat la:
Aproape incredibil, dar dureros de adevărat: refacerea unei rampe de acces din zona 300 a „eşuat”. După modernizare, pare a fi nevoie la capătul rampei, de nişte scări pentru a putea urca pe mal!
Scris de Adriana Barbu - Aproape incredibil, dar dureros de adevărat: refacerea unei rampe de acces din zona 300 a „eşuat”. După modernizare, pare a fi nevoie la capătul rampei, de nişte scări pentru a putea urca pe mal!

Arad. Nu trece o zi fără ca arădenii să nu sesizeze pe reţeaua de socializare Facebook lucrările de proastă calitate care se execută în România, judeţul Arad, municipiu Arad. Ar fi greu să ţinem ritmul cu aceste sesizări, dar am decis ca măcar pe cele mai grave să le trecem şi noi în revistă, în speranţa că, măcar așa, ajunse în mass-media și arătate cu degetul, autorităţile se vor simţi rușinate de lucrările de proastă calitate şi vor lua atitudine, cerând firmelor care le-au executat să îndrepte erorile.

Cazul pe care l-am întâlnit astăzi pe Facebook, însă, ne-a șocat de-a dreptul, deși am urmărit un timp lucrarea și părea că mai rău nu se poate. Am comentat doar la început pe temă, pentru că modernizarea propusă de Primăria Arad la lucrarea ce face ţinta criticilor de astăzi ale arădenilor pare desprinsă din secolul trecut. Dar ce a urmat depăşeşte orice imaginaţie.

Rampa de acces gândită şi pentru persoanele cu handicap, biciclete, trotinete, cărucioare pentru copii de pe malul Mureşului, cea de a doua din zona 300, a intrat în procesul de reabilitare propus de Primăria Arad încă din primăvară. Numai că betonul aşa a fost turnat încât, la capătul acesteia, pentru a ajunge cu adevărat pe mal e nevoie de… nişte scări!

Ce spun arădenii despre rampă?

Iată ce spune arădeanul care a sesizat eroarea din lucrarea municipalităţii, însoţindu-şi cuvintele cu imaginile incredibile ale lucrării astfel executate: „Stau şi mă gândesc pentru ce draq mai există facultăţi de arhitectură. Nişte rampe/scări făcute prin anii ’80 au ajuns să fie renovate/reparate de nişte meseriaşi. Părerea mea este că lucrările sunt făcute în bătaie de joc. De ce să modifici o rampă pentru cărucioare/biciclete în aşa fel încât la capătul ei să ai nevoie de nişte scări? Bătaie de joc tot digul!”, a postat Cristian Adoc.

Părerile arădenilor au început să curgă imediat după postarea lui Cristian: „Aştia chiar îşi bat joc de tot pe ce pun mâna sau ciocanul? Cu ocazia rebordurării digului se ia în considerare că rampele de urcare/coborâre ajung în sau pornesc dintre două maşini parcate fără să aibă nici o legătură cu trecerea de pietoni? Nu se pot redesena acestea?”, se întreabă un arădean.

Execuţia dezastruoasă de pe dig l-a determinat pe un alt arădean să precizeze, cu ironie şi încercând să facă haz de necaz, faptul că „privesc zilnic minunăţia şi aştept finalul. Lucrează deja de peste 2 luni. Vreau să văd ce soluţie tehnică vor găsi la rampa ilustrată. Chiar sunt curios. Aproape sunt convins că vor săpa un tunel…”, dar un alt arădean i-a adus pe toţi cu picioare pe pământ precizând: „Am întrebat. Răspunsul e: scări. Sunt curios doar dacă aşa arată proiectul sau așa a înţeles constructorul”.

Din acest moment, postările arădenilor au devenit mai virulente: „Asta e deja brevet de invenție! Rampa cu scări!”, „E bătaie de joc. Dorel strikes again”, Acestea sunt fabuloasele proiecte de care este în stare Primăria Arad. Atât se poate din păcate!”.

Pentru că așa cum spunea un arădean la postarea de mai sus – „Ar trebui făcut ceva cu proiectul acesta până nu e prea târziu” -, pentru că în viziunea noastră o astfel de lucrare e de neacceptat (de abia trecusem cu vederea, fără a face comentarii care să fie etichetate mai apoi drept răutăcioase și părtinitoare, faptul că în Arad investiţiile propuse şi executate au imaginea unora care se făceau secolul trecut prin alte orașe, chiar și din România), am întrebat reprezentanţii Primăriei Arad dacă au sesizat problema, dacă au contactat deja constructorul, dacă au l-au sancționat deja, dacă i-au cerut să refacă lucrarea.

Ce spune Primăria Arad

Potrivit răspunsului remis de Primăria Arad, lucrurile stau altfel decât le văd arădenii. Municipalitatea spune că accesul pe acea rampă era anterior dificil pentru persoanele cu handicap, iar acum se va face un acces facil pe o parte, iar pe cealaltă se vor realiza trepte:„Lucrările de amenajarea a rampelor de acces pe malul Mureșului nu s-au încheiat, prin urmare nu putem vorbi despre recepție. În cazul semnalat de dvs. este vorba despre amenajarea unei rampe a cărei pante să permită accesul persoanelor cu dizabilități. Geometria rampei vechi ridica unele probleme din acest punct de vedere, motiv pentru care aceasta a fost modificată. Astfel, se va realiza rampa accesibilă persoanelor cu dizabilități, o parte din vechea rampă va fi desființată, iar pe porțiunea rămasă se vor realiza trepte”.

O investiție de 650.000 de lei

Reamintim cititorilor că, potrivit anunţului făcut de însuşi edilul local Călin Bibarţ, în toamna anului trecut, Primăria Arad a decis să reabiliteze 41 de scări de acces, însumând o suprafață de peste 1.600 mp și 14 rampe de acces (dintre care 2 vor fi noi), însumând o suprafață de aproape 1.000 mp, în contul a 650.000 de lei. Se dorea ca „prin această acțiune să continuăm investițiile menite să redea farmecul Aradului, pentru un oraș cât mai atractiv, pentru Arad”, intenția fiind, tot potrivit primarului „de a continua înfrumusețarea Aradului și de a veni în întâmpinarea dorinței multor arădeni”.

Temeri justificate?

Se mai spunea atunci că intervenția este necesară în condițiile în care aici nu s-au mai făcut reabilitări, treptele și rampele având o vechime de peste 30 de ani și fiind „atât de necesare pentru accesul în această zonă de promenadă iubită în mod deosebit de către arădeni”. Numai că fix despre acces facil pare să nu mai fie vorba aici. Se dovedeşte încă o dată că temerea exprimată în trecut de mulți dintre arădeni, ar putea fi pe deplin justificată. Mulţi se temeau că, dacă Primăria Arad se va apuca cumva de lucrări pe malul Mureşului, atunci se va strica și această zonă încă frumoasă a oraşului.

 

32 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. sandokan says:

  Cine face receptia acestor lucrari sa se gandeasca daca la el acasa era facuta lucrarea cu scarile si rampele daca era multumit!!

 2. aradean says:

  Ca la noi, la nimeni ! Asta s-a votat asta avem . Punct!

  • pua says:

   ok… cu cine trebuia sa votez sa fie bine amu?

   • Dd says:

    …Cu oricine altcineva!

    Când persiști pe o solutie VERFICAT FALIMENTARĂ (în câte mandate a avut Falcă&Co.) și să nu ÎNCERCI măcar, pe oricine altcineva, pe motiv că “nu pare mai bun” , dar FĂRĂ SĂ FI APUCAT SĂ-L VERIFICI la treabă, e o dovadă cat se poate de elocventă de “limitare crasă în gândire” a aradenilor…

    Din păcate! 😣

 3. claudiu- says:

  Aici sunt banii dumneavoastra!!!

 4. anonim says:

  Peste tot in oras la trecererile de pietoni sunt praguri din borduri ce pot sa si rastoarne caruciorul unei persoane cu ghandicap ori al unui bebelus . Nu mai exista acele mici pante care sa ii ajute . Dar ce le pasa borduristilor primariei si celor de la PORR despre asta ?!? Ei si muncitorii aia prosti ai lor doar banii multi ce ii vor lua pe munca prost gandita si prost facuta ii asteapta. In tot centrul unde s-au decapat trotuarele pentru diverse lucrari poti sa iti rupi gatul din cauza denivellarilor, si crapaturilor din asfaltul si dalele atat de prost pozitionate si refacute. Cine a receptionat si pentru cat munca aceea facuta in dorul lelii ce urateste trotuarele si le face periculoase ?
  Nici asta nu il intereseaza pre primarul ales pentru ca sa se ocupe de binele orasenilor ?

 5. pamflet real says:

  Vreau sa comunic ilustrilor si dobitocilor care au dat votul pentru PNL ca ne doare in cot de aspectul Aradului .Banul sa iasa pentru partid,pentru liderii sai,ca asta e important !! Asa ca peste vreo trei ani,cind veti vota din nou ca prostii,sa ne votati pe noi in continuare,caci Aradul are viitor de aur,cel putin pentru “‘crema”‘ sa.

 6. Adoc Cristian says:

  Lucrarile nu sunt gata inca. Dvs ca jurnalist ati putea merge la fata locului sa faceti o cercetare mai ampla. Sa verificati eventual proiectul, sa vorbiti cu proiectantul si constructorul. Eu am primit raspunsurile de la muncitori deoarece la fata locului nu era nici un sef. Cred ca este inca posibil sa se corecteze ceea ce nu este in regula.

 7. denis2 says:

  Mai toate rampele din Arad sunt gândite de oameni ce n-au habar ce e ăla handicap!

  Care persoană cu handicap în scaun pe rotile ar putea să urce SINGUR vreuna dintre ele?

  Pentru că de fapt asta ar trebui să fie grija societăţii: să nu fie dependenţi de alţii. Pentru că scări erau dependenţi de mila unuia şi altuia.

  Mi-a milă de cei ce au gândit asemenea rampe!

  • Stefan51 says:

   panta rampei nu ar trebui sa fie mai mare de 8grade,nu am vazut in arad una care sa se incadreze,la receptie ar trebui sa asiste macar o persoana cu handicap care, sa imprumute caruciorul primarului sau proiectantului sa-i demonstreze cum se poate folosi

   • anonim says:

    Stefan 51, credeti ca acest primar care a mințit pe fata ca va „continua înfrumusețarea Aradului,, va face ceva pentru oras ? Va face ce va face doar pentru el si pt cercul lui de interese . vedeti cat de murdar e orasul, cat de paraginit e bulevardul central unde vezi doar vitrine acoperite cu carpe pictate sa nu se vada ce e dupa ele, vezi doar gainatul in care te feresti sa nu calci si cersetorimea ce nu te lasa sa treci linistit pe strazi.Nu se mai iese la plimbare pe bulevard ci doar se trece in graba unde au oamenii interese. Pe bulevard adasta doar bisnitarii, traficantii, cersetorimea si stalpii de cafenele dupa 12, cand fac ochi si se apuca de ,,afaceri,,

    • Stefan51 says:

     nu cred,din nefericire sint convins,de aceea nici nu l-am votat,aradul a devenit o “palarie”mult prea mare si pentru falca,daramite pentru bibart,dar dobitoacele ce-si zic aradeni asta si-au dorit

 8. anoinim says:

  Observati atent poza : in Zona 300, nu era nici o floare care sa fie pusa de primarie, si nu mai sunt nici cei cativa trandafiri pusi de riverani, Nu a pus vreodata primaria pe coama digului nici un pom sa intareasca digul si sa faca cat de cata umbra si racoare pe Faleza, dar banci au pus odata . Acolo locuiesc cetateni de alt rang decat cei din dreptul primariei si a crasmelor de la Faleza ? Unii cu mai putine drepturi la facilitati ?

 9. Ochiul de verde says:

  Parcă văd că răspunsul Primăriei a fost redactat de un ”consilier” de taină al primarului,unul care-l alintă cu ”Bibi al meu”.Numai unul ca el putea să încerce să ne impună să vedem alb ceva ce este negru și să ne mai spună,apoi,că avem noi ceva cu sărmanul primar.Care primar există,e sublim dar ( de la o vreme)lipsește cu desăvîrșire!De ce nu se recunoaște că au dat-o în bară și de ce nu spun că vor repara greșeala?!Pentru că e greșeală!Să vii să spui că accesul era ”greoi” este o insultă la bunul simț și o minciună gogonată pe care,sunt sigur,sute de locuitori riverani o pot demonta cu ușurință!Dar,domnul Bibarț,e mai ușor să-ți pui trepădușii să ne suipe în față decît să recunoști că ai greșit!Halal,dragă Bibi!

 10. Nino@gmail.com says:

  Lucrările de amenajarea a rampelor de acces pe malul Mureșului nu s-au încheiat, prin urmare nu putem vorbi despre recepție. În cazul semnalat de dvs. este vorba despre amenajarea unei rampe a cărei pante să permită accesul persoanelor cu dizabilități. Geometria rampei vechi ridica unele probleme din acest punct de vedere motiv pentru care aceasta a fost modificată. Astfel, se va realiza rampa accesibilă persoanelor cu dizabilități, o parte din vechea rampă va fi desființată, iar pe porțiunea rămasă se vor realiza trepte.

  • Ionică says:

   Stimate domnule ”NICO”,în cazul dumneavoastră este valabilă cu vîrf și îndesat adagiul care zice că ”de tăceai,filozof rămîneai”!Adică despre ce vorbim?”Dificultățile” despre care amintiți au fost determinate,în timp,de neglojența crasă a celor care au în administrare faleza Mureșului,în ansamblul ei.Concret,rampa de urcare dinspre Splaiul Ghe.Magheru către faleză – cea blocată acum! – s-a surpat din pricină că acolo s-a produs,în timp,o eroziune a terenului.Pe care ”administrațiile” succesive ale orașului nu au observat-o.Prea e departe zona 300 de …Primărie.Așa fiind,acum,cînd cu reamenajarea,ar fi trebuit rezolvată,mai întîi,problema creată de acea surpare pentru ca,apoi,să se poată pune în discuție refacerea rampei pe acel sens de urcare.Nu s-a vrut,nu s-a știut cum sau,pur și simplu,oamenii care au lucrat acolo s-au plictisit să mai bibilească acea lucrare.Care,după cum o pot adeveri riveranii,a luat,oricum,”prea mult” timp.Pe scurt:chestia e gogonată rău.Adică,ajutăm persoanele cu dizabilități obligîndu-le să facă niște sute de metri în plus pentru a-și exercita un drept garantat de lege,în loc să ne ostenim să găsim o rezolvare -SIMPLĂ ȘI DELOC COSTISITOARE! – prin care să repărăm greșeala pe care am făcut-o.Dar pentru asta,exact,ar trebui,mai întîi,să recunoaștem că am greșit!Ceea ce este,pentru alte Bibarț și ai săi,foarte greu.Dacă nu cumva,imposibil!

 11. Alexandrion says:

  Atunci cand ITM-ul, Inspectia in Constructii, Dirigintele de Santier si nu in ultimul rand beneficiarul lucrarii accepta muncitori fara nici o calificare adusi din cele mai sarace zone ale tarii si care se preocupa in Arad mai mult cu fapte penale pentru ca altceva nu cunosc,rezultatul va fi acesta si nu este singura situatie in care firmele de constructii acceptate de primarie isi dovedesc incompetenta !!!

 12. petre says:

  asta e cum e… dar la Pancota cand termini cumparaturile de la piata si te intorci acasa, traversezi o trecere de pietoni care da in … SANȚ :)))
  pentru curiosi, este la intersectia strazii Libertatii cu strada Gheorghe Doja si coborarea de pe podul de masini

 13. Ion Creanga says:

  Praf! Ca s liftul de la podul de pe strand. Bah Bibi da tie nu ti rusine in pana mea? Primar de 2 ani si nu faci nimic… Te mai scoala Dumnezeu din pat?

 14. eu says:

  pe cea veche nu puteai uraca cu caruciorul pentru ca exista riscul de rasturnare, dar cel mai bine ar fi sa verifice totusi cineva cu un carucior daca poate fi folosita noua rampa. e cel mai simplu asa. dar , oare de ce nu se scrie despre policlinica municipala care NU ARE rampa de acces pana la liftul din interior ? cei cu carucioare nu au dreptul sa intre in policlinica ?

 15. Anonim says:

  Știți ca sunt absolventi de arhitectură care nu stiu ciiti si interpreta detaliile dintr-un plan de construcții ?

 16. eu says:

  Pentru astia care o dati cu Politica!!!!! In Romania nu mai exista pregatire profesionala, nu mai exista facultati de arhitectura care sa pregateasca adevarati arhitecti, nu mai exista constructori…EXISTA..numai carpaci betivi, tuciurii care nu stiu sa-si scrie numele ! Oricare care era la putere cu asa specimene tot lucrari de rahat ieseau. Primarul Bibart…..a dat cu stangul in dreptu cu alegerea meseriasilor si a firmei care produce ororile astea! PS: nu am stiut ca dupa ce e turnat beton “iarba” creste in asfalt!

 17. Ivona Ivona says:

  Alte investitii marca PNL pengtru orasul Arad si aradeni.. Vai de voi…. Mergeti la Oradea sa vedeti ce face acolo pnl, nu hotie ca la arad.

 18. Darth Vader says:

  Va rog sa transmiteti Primariei Mun. Arad faptul ca in acea zona ar trebui plantati arbori pe toata sectiunea digului, pt a beneficia de umbra pe trotuar si fixarea solului.

 19. Tavi says:

  Cand nu ai ce face si nu te pricepi la nimic, te apuci sa behai ca nimic nu este bine, ca si cand ai fii profesor universitar doctor honoris causa in toate domeniile. Mai bine reface Primaria si CL proiectul cum vor asa-zisii specialisti behaitori de pe aici, apoi, daca nu sunt multumiti si vor cum era cand au sesizat, sa le fie imputata toata lucrarea sa se invete minte sa mai behaie si alta data.

 20. România

  Orban își anunţă demisia: Categoric nu voi vota Guvernul Ciucă. Îmi dau demisia
  Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a anunţat, joi seara, că desemnarea lui Nicolae Ciucă premier într-un govern minoritar susţinut de PSD a fost „picătura care a umplut paharul” şi săptămâna viitoare va demisiona din Grupul Parlamentar PNL. 3

  Mapamond

  S-a modificat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia în zona roşie
  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat joi lista ţărilor şi teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Lista intră în vigoare începând de duminică.Potrivit deciziei CNSU, în zona roşie au intrat Belgia, Austria, Grecia, Belarus şi Jersey. 2

  Local

  CLM a dat bani pentru spital şi CET Hidrocarburi
  Se vor executa de urgenţă reparaţii la instalaţia de oxigen de la fostul Municipal. La CET se plătesc subvenţiile pentru căldură. 1

  Local

  Icoane pe sticlă. „Pictăm să ajutăm”
  ARAD. Dacă simţiţi nevoia să faceţi o faptă bună, Arhiepiscopia Aradului vă oferă ocazia să vă puneţi dorinţa în practică. În plus, rămâneţi şi cu un... semn al propriei generozităţi care să vă amintească, în timp, de bucuria de a vă fi dovedit iubirea faţă de aproapele.

  Local

  Reactor nuclear din Rusia, oprit temporar din cauza unei defecţiuni
  Un reactor nuclear din sudul Rusiei a fost oprit temporar după detectarea unor scurgeri de vapori care nu au generat creşterea radioactivităţii, iar autorităţile ruse afirmă că incidentul nu prezintă riscuri, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul francez Sud Ouest. 1

  Local

  Lansarea volumului „Cultură și civilizație chineză”
  Volumul al IV-lea al cărții „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze” a fost lansat în Sala Ferdinand. 2

  Local

  Restricțiile pentru fiecare localitate, disponibile pe www.cetăteanactiv.ro
  Platforma a fost lansată în luna aprilie, de către Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu un informatician voluntar. 2

  Local

  Zece localități cu restricții de circulație
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, joi, în ședință, noile restricții în funcție de incidența cazurilor.

  ARADON opinii

  ARADON OPINII Țara în care o să ne facem bine de luni
  De luni o să încep să mă organizez mai bine. Eu şi ţara mea începem de luni să trăim mai sănătos. O să ne facem calcule mai bune, pentru a reuşi cumva să trecem de iarna asta fără să ne omoare scumpirile. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.