aradon.ro Web analyticsReacție la atacurile fără precedent la adresa jurnaliștilor

Reactualizat la:

Reacție la atacurile fără precedent la adresa jurnaliștilor

Reactualizat la:
Mai multe materiale, care nu au nici cea mai mică legătură cu vreun gen publicistic, și-au făcut simțită prezența pe paginile unui portal pentru a fi mai apoi distribuite pe o serie de grupuri de Facebook sau, drept comentarii, chiar pe portalul de știri www.aradon.ro ori pe alte site-uri de știri din Arad. Autorul acestor materiale, încercând să se ascundă sub umbrela genului publicistic pamfletar, și-a făcut un obicei în a formula atacuri împotriva jurnaliștilor din presa arădeană.
Mai multe materiale, care nu au nici cea mai mică legătură cu vreun gen publicistic, și-au făcut simțită prezența pe paginile unui portal pentru a fi mai apoi distribuite pe o serie de grupuri de Facebook sau, drept comentarii, chiar pe portalul de știri www.aradon.ro ori pe alte site-uri de știri din Arad. Autorul acestor materiale, încercând să se ascundă sub umbrela genului publicistic pamfletar, și-a făcut un obicei în a formula atacuri împotriva jurnaliștilor din presa arădeană.

Ani la rând, am ignorat picanteriile și fantasmagoriile din materialele găzduite pe acel portal care, prin limbajul injurios, extrem de vulgar, utilizat cu depășirea decenței minimale, pe care orice exprimare cu caracter public trebuie să o conțină atunci când este cuprinsă într-o publicație ce se adresează publicului larg,prin insultele personale gratuite, exced satirei ca element de tehnică literară.

Am considerat că principala noastră datorie este să-i informăm pe cititorii noștri cât mai corect cu putință, să ne corectăm greșelile și să nu ne uităm cu ochi de experți și doctori docenți în ograda colegilor din presă, marșând pe libertatea de care trebuie să se bucure aceasta și pe nevoia unei societăți sănătoase de a avea cât mai mulţi „câini de pază”.

Din păcate, ultimele materiale publicate de acest portal au depășit limitele imaginabile ale bunului simț, au coborât mult sub nivelul minim acceptabil al unei informări, al oricărui gen publicistic, au scurmat în latrinele unei societăți pe care nimeni, dar absolut nimeni, nu și-o poate dori atât de josnică, doar pentru a inventa neadevăruri grotești, în scop de dezinformare a opiniei publice prin denigrare.

Materialele la care facem referire nu conțin doar informații cât se poate de false, ci și o indiferență totală față de modul în care mass-media de orice fel ar trebui să se documenteze și un limbaj pe care îl poți întâlni cel mult pe pereții toaletelor abandonate ale unor gări din localități uitate de civilizație.

Atacurile vin ca urmare a faptului că jurnaliștii trustului nostru de presă au înțeles să-și documenteze până la capăt materialele, indiferent de subiectele sau persoanele vizate de acestea. Rândurile găzduite de respectivul portal nu pot fi, din păcate, etichetate mai mult decât o defecație de ură și frustrare, însoțită de ilustrații furate, cu încălcarea tuturor regulilor jurnalistice, dar și a legilor drepturilor de autor.

Pamfletele” la care facem referire nu au nimic în comun cu acea „luptă acerbă cu metehnele societății”, cu acel „instrument pus la îndemâna veghetorilor dintotdeauna ai adevărului și ai condiției umane firești, fără distorsiuni și tertipuri degradante”, cu acel negativism fățiș, dar întotdeauna sincer”, nimic de a face cu „expresivitatea implicită care te duce cu gândul la oratoria anticilor”, aşa cum pamfletele autentice sunt descrise în manualele de jurnalism.

Înțelegem orice tip de demers jurnalistic care se bazează pe argumente și informații reale, orice mod de redactare a adevărurilor, așa cum le percepe fiecare jurnalist, orice critică adusă altor publicații, dar am decis că nu vom mai accepta niciun fel de atac furibund la adresa jurnaliștilor noștri și a produselor noastre mass-media, nicio abordare care este sub demnitatea oricărui om de presă.

Ca atare, indiferent care sunt substraturile acestor atacuri de cea mai joasă speță, indiferent cine susține un astfel de limbaj și astfel de acțiuni, cei care le promovează vor trebui să răspundă pentru vorbele și faptele lor. Trustul nostru de presă va solicita, ca atare, intervenția justiției, pentru remedierea derapajelor de neimaginat ale acestui portal.

Vom proceda așa cum am procedat întotdeauna în chestiuni care au fost puse de alții sub semnul întrebării, dar pe care până acum am decis să nu le facem publice, pentru că am considerat că țin de bucătăria noastră internă: am evitat mitocăniile, războaiele suburbane și subumane pe care alții și-au dorit, mereu, să le poarte cu noi, în speranța că astfel își vor demonstra forța, tupeul și vor crește pe scara socială, în ierarhia media ori în ochii altora. Am mers pe calea justiției: am apelat la avocații firmei, care au reprezentat în instanță cauza jurnaliștilor noștri.

Am fost prezenți la poliție ori de cât ori am fost chemați și am făcut precizări ori de câte ori ni s-a cerut acest lucru din partea legiuitorilor și forțelor de ordine, am publicat toate replicile care au vizat punctual materiale publicate de noi, am oferit dreptul la replică tuturor celor care s-au simțit nedreptățiți și am prezentat în instanță punctul nostru de vedere față de plângerile făcute de cei care au atacat pe cale legală materialele publicate de noi. Am crezut și credem pe mai departe că acesta este mersul firesc al democrației și că astfel se poartă războaiele într-o lume civilizată.

Am făcut-o în cel mai decent mod cu putință și așa vom face şi pe viitor, indiferent în ce subterane vor să ne poarte unele personaje,mânjind imaginea întregii prese arădene și coborând limbajul în cele mai abjecte locuri ale societății românești. Rolul presei este și acela de a încerca să educe o societate și nu de a o îngropa în dejecții.

Vom rămâne aici, ca echipă unită, indiferent de atacurile viitoare, condamnând astfel de practici și cerând dreptate celor care sunt îndreptățiți să o facă în astfel de cazuri: Justiției.

Semnatari

Adriana Barbu, redactor șef

Sorina Ambruș, redactor

Simona Butaru, redactor

Ioana Costaș, reporter

Adrian Dodean, redactor

Diana Duţu, redactor

Alin Gherasim, redactor

Gabriela Groza, secretar general de redacție

Andreea Pintea, redactor

Eugen Rogojan, redactor

Daniel Scridon, redactor

Leonard Sfîra, redactor

Andreea Vlase, reporter

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Mii de israelieni au sărbătorit în stradă plecarea de la putere a lui Benjamin Netanyahu. Israelul are un nou premier
  Parlamentul Israelului a aprobat, duminică seară, învestirea noului Guvern, care va fi condus prin rotaţie, de Naftali Bennett şi Yair Lapid, punând capăt celor 12 ani în care Benjamin Netanyahu a fost permament prim-ministru.

  Mapamond

  Danemarca elimină masca de protecție, de luni. Măsura a fost cerută și în Germania
  Danemarca elimină masca de protecție, de luni. Ministrul german al Justiției, Christine Lambrecht, a cerut statelor federale să revizuiască obligativitatea de a purta mască. Și în Germania se cere ridicarea obligativității de a purta mască, având în vedere cifrele raportate.

  Local

  Persoanele cu dizabilităţi, „interzise” la bazinul din Subcetate
  O arădeancă în scaun cu rotile se luptă mai degrabă cu autorităţile din Arad decât cu propria dizabilitate. 10

  România

  Motociclist rănit grav într-un accident pe DN 76, lângă Beiuș. A fost solicitat elicopterul SMURD
  Accidentul a avut loc duminică, 13 iunie, pe DN 76, la ieșirea din localitatea Beiuș spre Pocola. 6

  UT Arad

  Juniorii utişti cu gândul la trofeu
  BUCUREŞTI. DigiSport transmite luni, ora 14, în direct, de la Mogoşoaia, confruntarea dintre UTA şi Viitorul Constanţa, finala Ligii Elitelor Under 17 la fotbal.

  Local

  Covid Arad: Niciun caz nou de infectare, în ultimele 24 de ore
  În acest moment, în județul Arad mai sunt 53 de cazuri active, dintre care 28 la persoane internate în spital. 4

  România

  Recomandări de la ministrul Educației: fără triaj epidemiologic și plexiglas la examenele naționale, rămâne obligatorie masca
  Noi recomandări către inspectoratele școlare județene în preajma Evaluărilor Naționale. Ministrul Educației dorește să „elimine rigiditatea excesivă”, așa că propune eliminarea triajului epidemiologic și a panourilor plexiglas la examenele naționale care urmează. 2

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen, fotbalistul danez care s-a prăbuşit pe teren: „S-a agăţat de viaţă”
  Presa internaţională scrie că, cel mai probabil, Christian Eriksen a suferit un stop cardio-respirator. Fotbalistul din selecţionata Danemarcei a căzut brusc pe teren fără ca cineva să-l lovească. Fotbalistul danez Christian Eriksen s-a prăbuşit la jumătatea meciului de deschidere al echipei sale la Euro 2020. 1

  Ştiri sportive

  EURO 2020: Sunt puţine şanse ca Eriksen să mai joace vreodată fotbal, afirmă un specialist britanic
  Sanjay Sharma, profesor de cardiologie sportivă la St George's University din Londra, consideră că internaţionalul danez Christian Eriksen are puţine şanse să mai joace vreodată fotbal, după criza cardiacă pe care a suferit-o în cursul meciului dintre selecţionata ţării sale şi cea a Finlandei, disputată sâmbătă la Copenhaga, în cadrul EURO 2020, informează cotidianul The Independent.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.