aradon.ro Web analyticsReparaţii de 7 milioane de lei la Staţia de sortare a deşeurilor

De Diana Dutu

Reparaţii de 7 milioane de lei la Staţia de sortare a deşeurilor

Investiţia se va resimţi atât la Staţia de sortare, cât şi la instalaţii, dotări şi spaţii aferente.
Scris de Diana Dutu - Investiţia se va resimţi atât la Staţia de sortare, cât şi la instalaţii, dotări şi spaţii aferente.

ARAD. Consilierii locali municipali au aprobat, în ultima lună a anului trecut, cu unanimitate de voturi, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiție „Reparaţie capitală Staţie sortare, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor, dotărilor şi spaţiilor aferente”.

Staţia de sortare a deşeurilor e situată pe Şoseaua de Centură Nord, în zona CET Arad, fiind pusă în funcţiune în anul 2007. Terenul pe care e amplasată se află în proprietatea SC Polaris M. Holding SRL, iar Staţia este proprietatea Municipiului Arad, fiind dobândită ca bun de retur de la Polaris.

În prezent, serviciul public de salubrizare menajeră în municipiul Arad este asigurat de către SC Retim Ecologic Service SA. Delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor municipale în Stația de sortare Arad a fost dată prin gestiune directă către SC Recons SA.

„La ora actuală, Staţia prezintă mai multe categorii de deficiențe – tehnice, de securitate şi de mediu – care sunt contrare normelor europene privind autorizarea funcționării acestor categorii de utilaje. Având în vedere că investițiile aferente stației se pot finanța din bugetul local, s-a considerat oportună realizarea documentației. Astfel, este necesar să intervenim pentru ca investiţia propusă să aducă Staţia de sortare a deşeurilor în parametrii de funcţionare care vor îndeplini ţintele de gestionare a deşeurilor incluse în legislaţia în vigoare. Lucrările de reparaţie capitală se execută pentru staţia de sortare, instalaţii, dotări şi spaţiile aferente” – se arată în Referatul de aprobare a investiţiei, document ataşat proiectului de hotărâre.

Întrebări şi răspunsuri

Încă dinainte de votarea acestui proiect, consilierul Gheorghe Furău a întrebat executivul Primăriei „cât ne costă reparaţiile la această Staţie de sortare?”. I-a răspuns directorul Direcţiei Tehnice, Elena Portaru: „Lucrările propuse în cadrul documentaţiei sunt lucrări de reparaţie capitală a Staţiei de sortare. În conţinutul documentaţiei se observă care instalaţii şi echipamente se înlocuiesc în totalitatea lor. Valoarea totală a investiţiei este de 7.524.228 de lei din care construcţii-montaj 1.713.978 de lei.”

Imediat după ce a primit răspunsul, Gheorghe Furău a insistat: „Întrebarea este dacă, în continuare, Reconsul va rămâne cel care va gestiona această Staţie de sortare. Şi… mai deservim şi alte unităţi administrativ-teritoriale, respectiv Lipova şi Chişineu Criş? Sunt implicate şi aceste unităţi în aceste cheltuieli? Întreb pentru că, ştim bine, dacă nu ne încadrăm şi dacă nu vom funcţiona cum trebuie cu această Staţie de sortare, urmează sancţiunile – pentru că tot acest program a costat 30 de milioane de euro şi sunt bani europeni.”

De data aceasta, a răspuns primarul Călin Bibarţ: „Din câte ştiu, la momentul în care va fi funcţională, fiind o verigă în acest circuit, Staţia de sortare va deservi şi alte UAT-uri pe zone: I, II şi V. Ea fiind proprietatea municipiului – fie că o va folosi Reconsul, fie că va fi concesionată către altcineva – Primăria Arad va primi redevenţă. De aceea bagă bani şi va primi bani.”

Odată ce discuţia a ajuns în acest punct, Gheorghe Furău a subliniat: „Am văzut că în Arad lucrează firme din Deva, Timişoara, Oradea… mă refer la salubritate. Ar fi păcat ca după ce le punem la punct cu societăţile arădene care sunt dependente de Primărie, să le scoatem la licitaţie şi să pierdem…” Nici nu a apucat să-şi termine ideea, că edilul i-a şi dat replica: „Va fi decizia Consiliului Local Municipal. Aşa cum am decis toţi, împreună, să o dăm în concesiune la Recons, nu e nicio problemă…” Nici Gheorghe Furău nu s-a lăsat: „Am mai avut şi alte concesiuni – vezi salubritatea arădeană sau altele – şi până la urmă au venit alte judeţe…”

În patru luni

Pe acelaşi subiect a intervenit şi consilierul Marin Lupaş, curios să afle „care e stadiul lucrărilor de reparaţii şi când începe activitatea Staţiei de sortare”. L-a lămurit Elena Portaru: „Durata prevăzută a lucrărilor este de patru luni. După aprobarea documentaţiei în Consiliul Local (decembrie 2019-n.r.), în perioada imediat următoare, se pot demara celelalte etape”.

Ce lucrări se vor executa?

Prin lucrările ce vor fi executate, Primăria susţine că „se vor rezolva integral deficienţele tehnice ale Staţiei de sortare, aducând întreg complexul la un nivel ridicat de siguranţă, calitate şi randament”.

Iată ce se va face, efectiv: reparaţia capitală şi modernizarea echipamentelor viabile tehnologic, înlocuirea instalaţiilor şi echipamentelor neperformante cu echipamente moderne, înlocuirea tabloului de comandă şi control, precum şi a sistemului de operare a acestuia, instalarea unui extractor pentru folii, precum şi banda de legătură aferentă, montarea echipamentului perforator de echipamente tip PET, instalarea unei cabine de sortare în zona platformei de sortare, înlocuirea tabloului de comandă şi control, precum şi a sistemului de operare a acestuia, înlocuirea încărcătorului frontal, înlocuirea cântarului de 30 tone cu un cântar de 60 tone, precum şi reparaţii capitale ale celor două autospeciale.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Stefan51 says:

  va bateti joc de banii aradenilor,statie din 2007 care nu a fost folosita nici macar 5ani,domnilor consilieri gunoiul e mina de aur,nici o primarie responsabila nu externalizeaza serviciul de colectare a gunoiului-,vorbim de lumea buna nu de romanica-o primarie in care numirile pe posturi de conducere se fac pe baza de competente,nu pe baza “competentei”sotiei amanta vreunui politruc ,

 2. Mapamond

  O găină atacată de un şoim a fost salvată de un cocoş şi o capră, într-un video viral
  O găină care ciugulea iarbă liniştită a fost atacată de un şoim, acum trei zile, într-o gospodărie. Acesta a pândit momentul când înaripata era singură şi s-a năpustit cu ghearele asupra ei, dorind să o-nhaţe. O cameră de supraveghere a surprins incidentul şi graţie filmării, putem aprecia mai mult animalele de fermă. 4

  România

  CNCAV: 10.184 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore
  Un număr de 10.184 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 7.689 reprezintă prima doză şi 2.495 doza a doua, potrivit unei informări transmisă, sâmbătă, de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. 12

  România

  Noi scumpiri: Producătorii anunță că apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%
  După ce prețul energiei electrice și al gazului metan a urcat, o nouă scumpire este așteptată în România.

  România

  N-a mai prins tortul! Nuntă încheiată tragic după ce nuntașii l-au aruncat pe mire și l-au scăpat
  O nuntă din Băile Felix s-a încheiat la doar o oră de la începere, după ce nuntașii l-au luat prind surprindere pe mire și l-au aruncat în sus. Finalul a fost tragic deoarece, aceștia l-au scăpat din brațe. Tânărul a ajuns la spital cu coloana fracturată în două locuri. 12

  Local

  Proiectul blocurilor din Grădişte merge înainte
  PUZ-ul a fost avizat de Comisia de Urbanism, un proiect de HCLM vizând investiţia a fost afişat la transparenţă. 8

  Local

  Marţi, la Expo, se deschide GastroPan
  ARAD. Expoziția internațională GastroPan, cel mai important eveniment de tehnologii și soluții pentru industria de panificație, cofetărie și HoReCa din Europa Centrală și de Sud-Est, își deschide porțile marți, 21 septembrie și își așteaptă vizitatorii până în 23 septembrie inclusiv.

  România

  Accident cu trei victime, în Timiș. Două fetițe au fost rănite, după ce o femeie a intrat cu mașina în copac
  Trei persoane, printre care două fetițe în vârstă de 7 și 9 ani, au fost rănite într-un accident, pe un drum din Timiș. Femeia aflată la volan a intrat într-un copac, iar mașina s-a răsturnat în afara părții carosabile. 1

  Local

  Eroii Detaşamentului Păuliş, comemoraţi în zonele de luptă
  O serie de evenimente comemorative s-au derulat în cursul zilei de sâmbătă, 18 septembrie. 18

  ARADON Sport local

  Marius Copil a restabilit egalitatea în meciul cu Portugalia (1-1), din Cupa Davis
  Echipele masculine de tenis ale României şi Portugaliei sunt la egalitate, 1-1, după primele meciuri de simplu ale întâlnirii din primul tur al Grupei Mondiale I a Cupei Davis, sâmbătă, în Sala Sporturilor ''Horia Demian'' din Cluj-Napoca, în urma victoriei reuşite de Marius Copil cu 6-4, 6-3 în faţa lui Gastao Elias.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.