aradon.ro Web analyticsRoşia toxică din supermarketul arădean?

Reactualizat la:

Roşia toxică din supermarketul arădean?

Reactualizat la:
O arădeancă a descoperit, după ce și-a cumpărat roșii dintr-un supermarket, că una din roșii era încolțită pe dinăuntru. Roșia buclucașă a provocat un val de discuții. Este sau nu toxică? Ce spun specialiştii?
Scris de Cristian Cotuna - O arădeancă a descoperit, după ce și-a cumpărat roșii dintr-un supermarket, că una din roșii era încolțită pe dinăuntru. Roșia buclucașă a provocat un val de discuții. Este sau nu toxică? Ce spun specialiştii?

O arădeancă a cumpărat de la un supermarket o roşie care, în interior, avea plante verzi. Conform specialiștilor, semințele tomatei au germinat din cauza tratamentului și a condițiilor de depozitare. Nimeni nu poate ști, însă, cu certitudine, dacă roșiile de acest fel sunt sau nu toxice. Cea care a fotografiat tomata a căutat răspunsuri la înterbarea de mai sus pe Facebook, întrebând dacă cineva este competent pentru a putea oferi un răspuns clar la o curiozitate firească: „Ce naiba mâncăm? Cum se poate întâmpla așa ceva?”. Cum era de așteptat, fenomenul este considerat unul straniu de către toți cei care au văzut roșia în care au germinat semințele. Iar faptul a generat, desigur, o serie de discuții pro și contra.

Pesticide și hormoni

Iată ce spune un cumpărător: „Nu este normal așa ceva. Dacă ați găsi așa ceva, la ce v-ați gândi? Prea mult îngrășământ, cum zicea bunicul meu. Nu e normal…”. O altă arădeancă spune și ea că „o astfel de transformare se produce din cauza pesticidelor și a hormonilor”. „Mă gândesc că au celuloză, hormoni și substanțe chimice cele din supermarketuri. De aceea ar trebui să vină oamenii la piață să își cumpere că, oricum, sunt mai ok cele de la producători”, ne spune un comerciant.

Este primul fenomen de acest gen

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Protecția Animalelor – DSVSA, Viorel Agud, spune că acesta „este primul fenomen cu care ne confruntăm în acest domeniu. Nu am mai văzut așa ceva la noi, pentru că sigur fiecare lot de legume și fructe este verificat”.

L-am interpelat pe Florin Gornic, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Arad, pe care l-am întrebat: „Ar trebui să ne sperie această roșie sau nu?”. „Dacă se face legarea cu produse chimice este un lucru care se întâlnește destul de des. Dacă se folosesc doze normale nu sunt toxice. Dacă sunt venite din alte părți, nu știm ce și cât s-a folosit… Teoretic este posibil, dar dacă nu știm proveniența, nu știm nimic. Legislația prevede să se facă verificări prin sondaj, dar sondajul se face unul, doi, trei dintr-un camion plin cu marfă”, a declarat Gornic.

În Ungaria, legile sunt respectate

Dincolo de specialişti şi afirmaţiile lor, un comerciant ne spune că la noi legea nu este respectată. „Ungurii sunt campioni în sensul calității mărfurilor. Ei respectă tehnologia de producție a legumelor și sunt obligați să își pună eticheta, fiecare producător pe marfa sa, și au inclusiv un cod care arată cum se produc și ce substanțe folosesc. Deci, dacă aplică prea multi nitrați sau substanțe, ai data culegerii mărfii cu adresă cu tot… Pe când la noi? Vai și amar, categoria a III-a și a IV-a”, ne explică comerciantul.

Nu crede că este un pericol

Până la urmă, am decis să ne reîntoarcem cu întrebările la directorul DSVSA care ne expune una dintre posibilele ipoteze pentru roșia ciudată. „Ca să mă pot pronunța în acest caz, sigur că trebuie făcute niște analize. Presupun ca această super-încolțire se datorează faptului că legumele au fost tratate cu niște substanțe pentru menținerea îndelungată a prospețimii și au fost păstrate în niște condiții de temperatură care să permită acest lucru. Nu cred că produsul este periculos pentru consum”, a conchis șeful DSVSA.

A aruncat-o, din păcate, la gunoi

Cea care a descoperit roșia ale cărei semințe au germinat nu a mai consumat-o. Mai mult, a aruncat-o la gunoi. Astfel, autoritățile nu au mai putut lua probe din ea pentru analize. Totuși, reprezentanții DSVSA vor verifica celelalte produse existente în depozitul supermarketului de proveniență.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Se caută morfina de la Spitalul Județean
  Peste 6000 de doze de morfină folosite pe o secție ATI Covid a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, secție care numără...12 paturi. Au fost folosite doze triple la pacienții internați sau unde s-a „dus” opioidul?

  Local

  UPDATE. Trafic oprit pe DN7, între Săvârșin și Birchiș în urma unui accident în care au fost implicate două camioane
  Circulația este deviată pe DJ 707 A. Accidentul rutier nu s-a soldat cu victime. 

  Local

  Dezastru la concursul pentru controlori la Nădlac
  Doar 5 din 31 de candidaţi au reuşit să treacă de proba scrisă pentru postul de controlor de trafic la Nădlac II. 1

  Local

  Se deschide, cu întârziere, ştrandul din Curtici
  CURTICI. Bugetul votat târziu, dar şi unele lucrări care au trebuit realizate pentru obţinerea autorizaţiilor necesare au făcut ca ştrandul de la Curtici să nu se deschidă în luna mai, cum se întâmpla de obicei, ci, în cel mai fericit caz, în a doua parte a lunii iunie.

  Oameni

  Indianul cu cea mai numeroasă familie din lume a decedat. Bărbatul a lăsat în urmă 38 de soţii, 89 de copii şi 36 de nepoţi
  Ziona Chana, indianul cu 38 de soţii, 89 de copii şi 36 de nepoţi, a murit duminică. Bărbatul ar ar fi suferit de diabet şi hipertensiune. 2

  Local

  „Opal”, centru de zi pentru adulţi cu dizabilităţi
  O investiţie de 680.842,54 de lei, inaugurată luni de DGASPC Arad, pe strada Mierlei din cartierul Grădişte. 1

  Local

  Membri noi în Comisia de ordine publică
  1

  Local

  A venit a doua tranșă de bani pentru plata personalului din centrele de vaccinare
  Suma de două milioane de lei acoperă, la zi, cheltuielile cu personalul și facturile aferente activității în centre. 1

  Local

  USR continuă cu Sergiu Vlad la Municipiu
  Conferința municipală de alegeri a USR Municipiul Arad s-a desfășurat sâmbătă, iar Sergiu Vlad continuă în fruntea organizației. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.