aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
„Salvați Teatrul Vechi!” Spectacole pro bono pentru Teatrul Hirschl?

„Salvați Teatrul Vechi!” Spectacole pro bono pentru Teatrul Hirschl?

De Adriana Barbu
la 13 July 2021 09:15
1 Comentarii

„Salvați Teatrul Vechi!” Spectacole pro bono pentru Teatrul Hirschl?

Teatrul Vechi din Arad, așa cum îl știm: abandonat!/Foto: JA
13 July 2021 09:15
Gheorghe Schwartz a decis să facă un apel către toți oamenii de cultură profesioniști și amatori, vedete ori simpli consumatori de artă, să dea o mână de ajutor în încercarea de a salva cel mai vechi edificiu teatral permanent din țară.
Scris de Adriana Barbu - Gheorghe Schwartz a decis să facă un apel către toți oamenii de cultură profesioniști și amatori, vedete ori simpli consumatori de artă, să dea o mână de ajutor în încercarea de a salva cel mai vechi edificiu teatral permanent din țară.

Trimite articolul

X

ARAD. Cine salvează Teatrul Vechi? Cui îi mai pasă de o clădire abandonată de autorități de prea mulți ani și care nu pare, nici acum, în ceasul al 12-lea, să capteze interesul oficialilor locali?

În urmă cu o săptămână, întrebam Primăria Arad ce pași s-au mai făcut pentru salvarea Teatrului Vechi din Arad, dacă s-a conturat protocolul de colaborare dintre ONG-urile care s-au înhămat la salvarea clădirii și Primărie. Răspunsul primit a fost scurt, sec și trist: nu s-a mai întâmplat nimic!

Pe când ne pregăteam să scriem aceste vești triste (mai așteptam doar răspunsul legat de ce s-a întâmplat în privința unei alte clădiri ce trebuia să intre în patrimoniul Municipalității – Fabrica Marta), am primit o scrisoare deschisă adresată de neobositul scriitor arădean Gheorghe Schwartz tuturor oamenilor de cultură și consumatorilor culturali. Prin această nouă scrisoare, scriitorul face apel la aceștia să vină să pună umărul la salvarea celui mei vechi edificiu teatral permanent din România, rugându-i să organizeze spectacole pro bono în acest scop, concerte, licitații de artă, licitații de carte rară etc.

În scrisoare, se face încă o dată prezentarea trecutului clădirii și a importanței sale istorice pentru Transilvania și România, pentru cultură, în general, dar se amintește pe scurt și ce se dorește a se realiza aici: o Casă a Artelor, spațiul generos oferind posibilități de desfășurare a cel puțin două spectacole în același timp, săli pentru expoziții permanente și expoziții temporare, curte pentru un parc de sculpturi, ateliere de creație, birouri pentru reviste de cultură, pentru muzeografi, librării, cafenele culturale, locuri pentru lansări de carte, muzeul teatrului etc.

„Salvați Teatrul Vechi din Arad, un monument de cultură ce ar putea renaște și arăta că țara aceasta nu este interesată doar de economia unei vieți second hand”, este unul dintre îndemnurile omului de cultură arădean care și-a asumat rolul de a coordona ONG-urile reunite în încercarea de a cumpăra Teatrului Hirschl.

În tot acest timp însă, Primăria nu suflă o vorbă despre teatru și salvarea lui.

Scrisoarea

Iată scrisoarea:

„În Arad (mai) există cea mai veche clădire destinată spectacolelor de teatru de pe teritoriul actual al României. O veche dispută pentru prioritatea aceasta o duce Aradul cu Oravița, primele reprezentații de pe cele două scene având loc la diferență de câteva zile sau săptămâni. Spre deosebire de monumentul cultural din Oravița – restaurat și în stare de funcționare – cel din plin centrul Aradului a fost lăsat să se dărâme, după tehnica <<nu are rost să-l demolăm noi, se va demola singur>>. Spre noroc, structura de rezistență mai este validă, restaurarea fiind încă posibilă. Cu toate acestea, Ministerul Culturii și Identității Naționale a renunțat la dreptul de preemțiune pentru încă un simbol al istoriei industriei de spectacole, deși actualul ministru se spune că ar fi provenit chiar din viața teatrală! La ora actuală, după dezinteresul față de mărturiile vieții lui Brâncuși la Hobița (<<În toamna anului 2018, casa lui Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit>> – Știrile ProTv .19.02.21.), soarta lăsării de izbeliște a monumentului arhitectonic de la Arad, abandonarea celui mai vechi teatru de pe teritoriul actualei Românii, rămas (încă) în picioare, reprezintă alt atac la identitatea noastră națională. (…)

Actualul Primar al Aradului a promis că, dacă și populația va dovedi că este interesată de soarta acestei clădiri, implicându-se în recuperarea materială a moștenirii oferite comunității locale de către Iacob Hirschl, va completa din fondurile Primăriei suma necesară cumpărării. La un apel făcut de noi cu câteva luni în urmă, și-au dat acordul peste două mii de arădeni și nu numai arădeni.

Cum la Arad și în întreaga țară, în ciuda discursurilor patriotarde și a nenumăratelor manifestări festiviste s-au pierdut simboluri naționale de nerecuperat, par întemeiate temerile că edificiile complexului Hirschl sunt vânate de mai mulți interesați de poziția urbanistică excelentă și în loc de cultură să apară fie un bloc, fie o altă destinație. Orașul vuiește de zvonistică.

Ceea ce dorim este ca teatrul și clădirea să fie recuperate, iar complexul să devină o Casă a Artelor, spațiul generos oferind posibilități de desfășurare a cel puțin două spectacole în același timp, săli pentru expoziții permanente și expoziții temporare, curte pentru un parc de sculpturi, ateliere de creație, birouri pentru reviste de cultură, pentru muzeografi, pentru Direcția de Patrimoniu (chiar și pentru cea care nu ne-a dat niciun răspuns la solicitarea noastră via Minister), iar spațiile comerciale ar putea deveni librării, cafenele culturale, locuri pentru lansări de carte, muzeul teatrului (care nici el nu mai există din inițiativa unui director de tristă amintire). Și câte nu s-ar putea face într-o asemenea clădire marcată de tradiții și de istorie?

Apelul acesta se adresează nu numai cetățenilor persoane fizice și conducătorilor de instituții în spiritul <<Dați un leu pentru Ateneu>>, ci, în primul rând, artiștilor din toată țara: rugăm să se organizeze spectacole pro bono pentru acest scop, concerte, licitații de artă, licitații de carte rară etc.

Prin reacțiile la primul nostru apel, Aradul a arătat că are o societate civilă interesată de supraviețuirea prin cultură și suntem convinși că și în țară există o asemenea atitudine, la fel cum am fost contactați și de români, germani, evrei, maghiari etc., plecați fizic de pe meleagurile arădene, dar rămași cu nostalgia acestui loc.

SALVAȚI TEATRUL VECHI DIN ARAD, UN MONUMENT DE CULTURĂ CE AR PUTEA RENAȘTE ȘI ARĂTA CĂ ȚARA ACEASTA NU ESTE INTERESATĂ DOAR DE ECONOMIA UNEI VIEȚI SECOND HAND! SAU?

Donațiile, sponsorizările, încasările de pe urma unor activități culturale (pentru că pentru cultură ne străduim să salvăm ce se mai poate salva de barbaria pragmatismului demolator) se pot vira în

Contul în lei: RO13BACX0000000400826005

Contul în euro: RO4OBACX0000000400826004

Cu accepțiunea lor, toți acești donatori vor apărea pe o placă la vedere în „Centrul Cultural Teatrul Vechi din Arad”.

Scepticism, solidaritate sau provocare

Aproape de finalul scrisorii, Gheorghe Schwartz pare să-și piardă optimismul lăsând parcă loc la alte speculații:

„În caz că proiectul SALVAȚI TEATRUL VECHI nu se va finaliza, sumele adunate vor fi redirecționate către alte proiecte culturale”.

La finalul scrisorii, într-un PS, scriitorul mai amintește că „Acesta este și un test de solidaritate chiar și pentru vremuri de austeritate: sunt capabili oamenii de artă – creatori, interpreți, consumatori de cultură – să fie solidari pentru frumos în România anului 2021? Mai reprezintă frumosul interes sau vrem doar să supraviețuim pur și simplu?”. Iar noi am mai întreba doar atât: suntem capabili să salvăm orice?

Trimite articolul

X
Taguri:
apel ,
consumatori de arta ,
Gheorghe Schwartz ,
oameni de cultura ,
primaria arad ,
salvare Teatrul Vechi ,
Salvați Teatrul Vechi ,
scrisoare deschisa ,
Teatrul Hirschl
1 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Rat pack says:
    July 13, 2021 at 12:18 pm

    Calusarii adica viniiturile sa se abtina de la comentarii.

    Reply
  2. Cele mai citite știri

    1
    Înalt oficial european după ce a stat la coadă în vama cu Ungaria, în contextul aderării României la Schengen: „Nu e acceptabil”
    2
    10.000 de euro amendă pentru o sală de fitness care a postat pe Facebook video cu bătaia dintre doi clienți
    3
    La mare, la noi, în Mamaia Nord, noua perlă a litoralului: plaje late, meduze, blocuri de sticlă și „zmeurică”
    4
    Vezi cine sunt poliţiştii din Arad care primeau şpagă pentru permise
    5
    Răsturnare de situație la UTA!
    6
    Patru polițiști și un instructor auto, reținuți pentru 24 de ore în urma descinderilor de la „Permise”
    7
    Polițist băut, implicat într-un accident în zona Vârfurile
    8
    O a treia victimă a accidentului de pe Arad-Șiria a murit la spital
    9
    Doi morți și 6 răniți în accidentul de pe Arad-Șiria
    10
    Uţu Rohozneanu, „ars” de Petre Geamănu

    Mapamond

    Uniunea Europeană lansează prima fază a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră
    Uniunea Europeană a lansat duminică prima fază a primului sistem din lume ce impune tarife la emisiile de CO2 pentru oţel, ciment şi alte bunuri importate, în încercarea de a împiedica produsele străine mai poluante să îi submineze tranziţia ecologică, informează Reuters.

    Local

    Foto/Video| 44 de percheziții la contrabandiștii de deșeuri din Arad și alte patru județe
    La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi conduse un număr de aproximativ 40 persoane, în vederea audierii.

    Mapamond

    Explozie puternică la Ankara, în apropierea Parlamentului
    O explozie puternică s-a produs duminică dimineaţa în centrul capitalei Ankara, în apropiere de Parlamentul turc care urmează să-şi reia activitatea în cursul zilei după vacanţa de vară, informează AFP.

    Mapamond

    Trei nave-cargo au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră
    Trei nave-cargo au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră după ce au fost încărcate, folosind „coridorul umanitar” temporar înfiinţat de Kiev după retragerea Rusiei din acordul cu Ucraina privind tranzitul de cereale, relatează Reuters.

    ARADON Sport local

    Șoimii Lipova, singura învingătoare
    A fost o etapă „neagră” pentru patru din cinci echipe arădene în C8.

    Local

    Patru trenuri oprite în gări, între Ilteu şi Câmpuri Surduc
    Traficul feroviar de călători a fost întrerupt în cursul nopții între stațiile Ilteu şi Câmpuri Surduc, din cauza ruperii liniei de contact.

    UT Arad

    Cine e de vină, cine a greșit?
    Mircea Rednic asigură: „Nu vom ajunge în situația de a pica sau de a fi la baraj”. 1

    România

    A rămas cu mașina blocată în betonul proaspăt turnat, în Oradea
    Strada a fost închisă încă de vineri seara, din cauza lucrărilor Companiei de Apă Oradea. Conform martorilor, mai multe mașini ar fi intrat în beton, din cauză că, după plecarea cifei, nu a fost pus la loc semnul cu accesul interzis.

    Local

    Salariul minim brut pe ţară creşte la 3.300 lei de la 1 octombrie
    Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 3.300 lei lunar, începând cu 1 octombrie 2023, ceea ce reprezintă o creştere cu 10% faţă de nivelul actual de 3.000 de lei.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.