aradon.ro Web analyticsSaracia din pretul caldurii

Reactualizat la:
Reactualizat la:
ARAD. Primăria renunţă la subvenţia locală la căldura livrată populaţiei şi o înlocuieşte cu ajutoare pentru cei „vulnerabili”.
Scris de A.D.B. - ARAD. Primăria renunţă la subvenţia locală la căldura livrată populaţiei şi o înlocuieşte cu ajutoare pentru cei „vulnerabili”.

Gata cu subvenţia la căldură pentru toţi arădenii care sunt legaţi la sistemul centralizat de încălzire. Subvenţia generalizată va fi înlocuită cu ajutoare pentru cei consideraţi vulnerabili. Un procent care ar putea ajunge în cele mai optimiste dintre calcule la 60% din numărul celor care până acum se bucurau de subvenţia generalizată.

Acesta este anunţul făcut joi de primarul Gheorghe Falcă şi citymanagerul Claudia Macra. Cei doi au prezentat valoarea ajutoarelor locale pe care Primăria le va acorda din noiembrie, categoriile de arădeni care vor beneficia de ele, modul în care a fost gândit acest sistem, pentru a completa ajutoarele pe care deja le oferă statul pe aceeaşi temă şi sumele pe care arădenii care nu vor avea parte nici de subvenţii, nici de ajutoare le vor plăti, pe lunile de iarnă, pentru căldură: 307,42 lei per gigacalorie.

Vor intra în categoria celor tăiaţi de la subvenţiile din prezent şi ajutoarele din viitor toţi cei care vor câştiga per persoană în familie mai puţin de 1.100 lei pe lună. Toţi ceilalţi vor avea parte de ajutoare fie de la stat, fie şi de la stat şi de la Primărie.

Ultima condiţie, dură, este să respecte noile prevederi legale privind ajutoarele: fără mai multe bunuri imobile, fără maşini cu capacitate cilindrică mare, fără animale etc. Primarul susţine, însă, că, în noua formulă propusă acum la transparenţă de Primărie, marea majoritate a celor care au cu adevărat nevoie de ajutor de la autorităţi vor plăti pentru căldură mai puţin decât în anul trecut.

„Proiectul privind aprobarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei şi stabilirea unor măsuri de protecţie socială în perioada sezonului rece” va fi pus la transparenţă, miercuri, 19 octombrie, Primăria Arad urmând să organizeze o dezbatere publică pe această temă. Edilul a prezentat joi tabelele în care au fost cuprinse veniturile pe cap de membru de familie, ajutorul acordat de stat pentru căldură şi ajutorul pe care îl va aloca din noiembrie Primăria Arad celor consideraţi „vulnerabili”. „Ne-am gândit la o compensare din valoarea efectivă a facturii, alta decât cea care este oferită de stat, dar o compensare care să nu meargă şi către cei care îşi pot permite lejer să îşi plătească factura. Să nu fie ca şi în cazul subvenţiilor generalizate acordate până acum tuturor, şi celor bogaţi, şi celor săraci”, a prezentat primarul, mulţumit, soluţia propusă de executiv.

Ajutoare diferenţiate

Falcă a adăugat că, în timp ce statul a alocat ajutoare pentru căldură în funcţie de venitul obţinut pe familie şi numărul de membri de familie, Primăria a venit să acorde ajutoare tot pentru căldură luând în calcul veniturile pe membru de familie şi numărul de membri – „căci dacă stau în acelaşi tip de apartament, deşi veniturile pe membru de familie şi factura la căldură sunt aceleaşi, aceasta e mai uşor de suportat când în casă trei oameni au venituri de 600 de lei sau doar doi”. Primarul susţine că a venit astfel în sprijinul familiilor cu două şi trei persoane, unde veniturile pe familie pot fi mari, dar împărţite pe membru de familie şi raportate la cheltuieli sunt mici. „Am compensat astfel ajutoarele statului”, a punctat primarul.

307 lei/ gigacaloria, fără subvenţii

Cert este că anul trecut toţi arădenii au plătit 203 lei/ gigacalorie (din valoarea totală de 307 lei/gigacaloria) iar de acum vor plăti cu toţii cei 307 lei/ gigacaloria, preţul real al producţiei şi distribuţiei agentului termic, fără a-l mai camufla în subvenţii. Cei consideraţi, însă, de Primărie şi stat vulnerabili vor avea parte de ajutoare, în unele cazuri de până la 95% din valoarea facturii. Primarul susţine chiar că o parte din cei care vor primi ajutoare vor plăti din noiembrie mai puţin decât au plătit pentru agentul termic anul trecut!

Calcule, bani, ajutoare

Arădenii care câştigă pe membru de familie sub 155 lei pe lună, vor beneficia conform proiectului de 90% compensare din valoarea facturii de la bugetul de stat şi 5% compensare de la bugetul local în cazul unei familii cu 2 persoane, 3% în cazul unei familii cu trei persoane şi 2% pentru patru persoane sau mai multe. Lista continuă cu cei care au venituri între 210 şi 260 de lei pe membru de familie, care vor primi o compensare de 80% de la stat şi de 5%, 3% sau 2% de la Primărie. Ajutoarele de la Primărie cresc pe măsură ce cresc şi veniturile pe membru de familie (situaţie în care se diminuează subvenţia de la stat), dar scad odată cu creşterea numărului membrilor din familie, căci, potrivit primarului, una este să acorzi ajutor la o familie de două persoane care câştigă pe cap de membru de familie 610 lei şi alta pentru o familie de patru persoane care câştigă pe cap de membru de familie tot 610 lei. Limita până la care se acordă subvenţii este de 1.100 lei pe membru de familie, caz în care compensarea de la stat este egală cu zero, însă cea a Primăriei va fi de 15% din valoarea facturii în cazul unei familii cu două persoane, 8% în cazul familiilor cu trei persoane şi 5% în cazul familiilor cu mai mult de patru persoane.

Cele mai mari subvenţii pe care Primăria Arad are de gând să le ofere vin pentru familiile care obţin lunar un venit pe membru de familie între 480 şi 540 lei, de 540 – 615 lei şi de 615 -786 lei, ajutorul local fiind de 20% în cazul familiilor cu două persoane, 15% în cazul celor cu trei persoane şi 8% în cazul cu patru persoane.

Singura diferenţă este că statul acordă primei categorii menţionate o subvenţie de 20%, celei de a doua una de 10% , iar în cel de al treilea caz doar 5%.

Pe pagina noastră de internet – www.aradon.ro puteţi consulta tabelele cu subvenţii precum şi întregul proiect de hotărâre. Tot aici veţi afla şi tarifele gândite de Primărie drept ajutoare pentru persoane singure, care pot ajunge până la 22% ajutor local (în cazul unui venit cuprins între 540 şi 1.082 lei) şi până la 100% ajutor de la stat (în cazul unui venit de până la 155 lei).

Cât plătim cu adevărat

Cei care nu vor beneficia de nici un tip de ajutor, vor plăti pentru căldură pentru un apartament cu o cameră 300 de lei pe lună, pentru unul cu două camere aproximativ 400 de lei, iar pentru trei camere undeva pe la 500-600 lei. Totul pentru că nu vor mai beneficia nici de subvenţia locală de 28% din costul gigacaloriei.

„Trebuie calculat şi moral ajutorul la căldură şi noi aşa am făcut”- Gheorghe Falcă

adriana.barbu@informmedia.ro

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Advertorial

  Cele mai importante sfaturi pentru a folosi un hoverboard în siguranță
  Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare?

  România

  Guvernul lansează un nou pachet de măsuri sociale și economice de la 1 iulie: 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici, rate amânate și stop angajărilor la stat
  Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

  România

  Poliția testează o aplicație de mobil care fotografiază numărul de înmatriculare pentru a afla dacă mașina are asigurare sau nu
  Poliția Română testează o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva secunde dacă o mașină este asigurată sau nu. Aplicația va deveni operațională în acest an.

  Mapamond

  Lituania își retrage ambasadorul din Rusia
  Administraţia Lituaniei a anunţat, luni după-amiază, că îşi va retrage ambasadorul din Rusia de la data de 1 iunie, în contextul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina, informează agenţia Reuters. 1

  Mapamond

  Un diplomat rus de la Națiunile Unite și-a dat demisia, spunând că nu i-a fost „niciodată atât de rușine” de țara sa
  Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume. 1

  Mapamond

  Noi cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie
  Încă 36 de cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autorităţile sanitare, citate de Sky News.

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.