aradon.ro Web analytics
Sărbătoarea vinului la Pâncota

Sărbătoarea vinului la Pâncota

O sărbătoare frumoasă, la care din păcate au lipsit micii şi marii proprietari de vie din Pâncota și Măderat. Au fost prezenţi, în schimb, producătorii zonei viticole Șiria.
Scris de Butaru - O sărbătoare frumoasă, la care din păcate au lipsit micii şi marii proprietari de vie din Pâncota și Măderat. Au fost prezenţi, în schimb, producătorii zonei viticole Șiria.

Pâncota. Weekendul celei de-a doua săptămâni a lui septembrie 2019 a adus în comunitățile Pâncota și Măderat bucuria a două evenimente speciale: Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită sâmbătă, 14 septembrie, și Sărbătoarea vinului, ediția a XI-a, celebrată duminică, 15 septembrie, în Parcul central, cu muzică bună, cu dansuri modern, cu jocuri folclorice, derulate pe o scenă cu decor specific sărbătorii, cu vin, cu preparate culinare tradiționale, cu jocuri distractive.

Deschiderea oficială a revenit primarului urbei, Dan Ștefan Pocrișer, care a salutat participanții și interpreții artistici și a mulțumit colectivului de organizare, Consiliului Local și Centrului Cultural Județean Arad pentru susținerea financiară a evenimentului, a urat succes interpreților, iar publicului „multă sănătate, o după-amiază minunată, să vă simțiți bine alături de noi, Dumnezeu să fie cu noiˮ. S-a continuat cu slujba de binecuvântare a roadelor viței-de-vie, săvârșită de preoții Bisericii Ortodoxe Pâncota, Flavius Ardelean, Aurel Leonardo Doca, Petru Dărău, sprijiniți de grupul coral bărbătesc al bisericii. Preotul Flavius Ardelean a făcut vorbire despre efectele variate ale vinului, despre vrednicia lui în a veseli omul, despre cumpătare în consumul de vin, despre veselia sufletului când această licoare minunată se bea cu măsură, despre amărăciunea sufletului, despre certuri și cădere când se bea mult sau când se face beție. Iar la ospățul vinului să nu mustrăm, să nu necăjim și să nu batjocorim aproapele. „Să consumăm așadar cu măsură vinul, să ne bucurăm atunci când ne veselește inima, să fim în comuniune, pace și bună înțelegere sufletească, și pentru toate acestea să-I mulțumim lui Dumnezeu…ˮ, a încheiat păstorul urbei.

Au lipsit producătorii

Oferta cu produse viniviticole nu a avut darul să satisfacă. Nici micii proprietari de vie, nici marii proprietari de vie din Pâncota și Măderat n-au reușit să onoreze sărbătoarea, deși vinurile albe, roșii, rosé, seci, demiseci, dulci, demidulci, respective vinurile Cabernet, Merlot, Burgund, Pinot Noir, Riesling, Muscat Otonel, Mustoasă de Măderat, Fetească Neagră sunt apreciate atât în localitate, cât și în țară sau în străinătate. Ar fi fost o bună ocazie de promovare a cramelor din Pâncota și Măderat, cât și a fermierilor viticoli de aici. În schimb, au onorat sărbătoarea vinului de la Pâncota producătorii zonei viticole Șiria, cu ofertă de vinuri servite la litru, la doi litri, la pahar, precum și vinuri îmbuteliate.

Programul artistic

Programul de scenă, amplu, de bun nivel artistic, în prezentarea lui Sorin Dorobanțu, a debutat cu „îngerii frumoși în albˮ din trupa de dans modern – copii – „Urbhanize Shortiesˮ Pâncota, coregrafia Antonia Gillio. Au urcat mai apoi în scenă trupele Azur și Mini Azur, coordonate de Sandu Covaci și Olga Dokopil Covaci, cu evoluții frumoase, cu eleganță, pe ritm liniștit de vals, în ținute de scenă deosebite. Solistele Patricia Corbei și Maya Toadere, ambele foarte talentate, în vârstă de 11 ani, ne-au întâmpinat cu folclorul muzical din zona centrului viticol Măderat. Delectare muzical-folclorică, de petrecere, de joc din zonele Arad, Bihor, Banat, au oferit soliștii vocali Valentina Negrea, Mădălina Motorca, Maria Ignișca, Petrică Neag, cât și Maria Rașca și Dorel Banci din ansamblul folcloric „Cununița UVVGˮ – Sântana, precum și invitații speciali Mihaela Boda și Mile Movan. Prietenii folclorului din Ansamblul „Podgoriaˮ Pâncota – tineri –, au impresionat prin folclor coregrafic de calitate, prin bună exprimare scenică, apreciate.

Programul artistic al Ansamblului folcloric „Cununițaˮ, coregraf Ioan Dărău, a încântat prin suitele de dansuri populare mixte, prin interpretare la cote valorice profesioniste, la fel și grupul instrumental folcloric al aceluiași ansamblu. La buna desfășurare a manifestării cultural-artistice a toamnei au contribuit, cu bucurie, cu dăruire, cu talent, Ansamblul folcloric „Podgoriaˮ Pâncota – copii, formațiile instrumental-folclorice „Romanticˮ și „Ciprian Pădureanˮ. Un moment plăcut și hazliu l-au constituit jocurile distractive, în special jocul cu frânghia, în coordonarea lui Sorin Dorobanțu.

Așadar, o duminică relaxantă, cu frumuseți artistice, cu vinuri din dealurile Șiriei. Să ne bucurăm în continuare de un pahar de vin bun pe zi, de Pâncota sau Măderat, pentru că, spun cunoscătorii, aduce sănătate, zâmbete vieții și scânteie dragostei. Să nu uităm de mustoasa de Măderat, mândria măderătanilor: „e cel mai sănătos vin, te înveselește, fără să-ți dea dureri de cap, chiar dacă ar fi să-l bei de dimineață până-n searăˮ, spunea zâmbind un localnic, parafrazându-l pe Ioan Slavici.

Marcell Gorcea

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Sergiu Bîlcea: „Obiectivul echipei PNL este să nu ratăm nicio finanțare europeană”
  „Echipa politică liberală vine cu direcții pentru dezvoltarea Aradului”, a punctat deputatul Sergiu Bîlcea. 3

  Local

  Apel pentru lifturile de la ORL și Reumatologie
  Licitația pentru lifturile de la spitalul ORL se va relua, după ce nicio firmă nu a răspuns solicitării făcute de administrația locală. 2

  Local

  Aradul – lider național la testarea Covid în cabinetele medicilor de familie (vezi lista)
  138 de medici de familie s-au înscris în acest program de testare. Testarea este gratuită și se realizează cu teste rapide. 6

  Local

  40.935 de dosare pentru 82 de judecători
  Pe rolul Tribunalului și al judecătoriilor din județul Arad au fost înregistrate în cursul anului 2021, 40.935 de cauze nou intrate, a căror soluționare a fost asigurată de 82 de judecători și 152 de grefieri, asistenți judiciari, agenți procedurali, aprozi, funcționari publici, şi personalul contractual angajat al instanțelor, se arată în bilanțul instituției. 1

  Local

  14,4 milioane pentru plata în avans a gazului pe martie
  Alocarea acestei sume către CET Hidrocarburi ar urma să fie votată în şedinţa CLM de joi, 27 ianuarie. 1

  Local

  Aradul vrea un nou Spital Municipal
  Un milion de lei pentru Studiul de Fezabilitate al viitorului Spital Municipal. Suma ar urma să fie bugetată în 2022. 3

  Local

  200 de ani de teologie ortodoxă arădeană
  Bicentenarul va fi marcat printr-o serie de evenimente publice, care se vor desfășura pe parcursul acestui an. 1

  Local

  1.600 de pozitivi și 4.000 de contacți își așteaptă deciziile de carantinare
  DSP spune că volumul de muncă este foarte mare, motiv pentru care a apelat, din nou la voluntari. Deciziile sunt importante pentru generarea concediilor medicale. 3

  Local

  Autoturism pe contrasens pe autostrada Arad-Nădlac. Șoferița, o tânără din Arad, amendată și lăsată fără permis
  Polițiștii Biroului de Poliție Autostradă au lăsat o tânără de 22 de ani, din Arad, fără permisul auto pentru 60 de zile și i-au aplicat, totodată, o amendă de 870 de lei. Totul, după ce șoferița a fost filmată rulând cu mașina pe autostrada Arad-Nădlac, pe contrasens. 28

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.