aradon.ro Web analyticsTaxă de acces de 450 de euro pe o stradă din Subcetate

De M.B.

Taxă de acces de 450 de euro pe o stradă din Subcetate

Strada Diogene este pe un teren privat, iar proprietarul a decis să-i anunţe pe locuitori că nu vor mai putea trece pe acolo fără să plătească un abonament lunar.
Scris de M.B. - Strada Diogene este pe un teren privat, iar proprietarul a decis să-i anunţe pe locuitori că nu vor mai putea trece pe acolo fără să plătească un abonament lunar.

Situaţie pe cât de inedită în Arad, pe atât de scandaloasă, cel puţin pentru o parte dintre locuitorii cartierului Subcetate. Pe strada Diogene, din zona imobiliară Casaom, a fost instalat un panou prin care locuitorii blocurilor şi caselor sunt anunţaţi că vor trebui să plătească o taxă lunară pentru a mai folosi respectivul drum. Iar sumele solicitate de către proprietarul terenului pe care se află strada nu sunt deloc mici, ba chiar la nivelul chiriei lunare pentru un apartament dintr-o zonă bună a oraşului.

Între 120 şi 450 euro

Panoul a fost instalat lângă sensul giratoriu de la intrarea în zona Casarom. “Proprietate privată. Teren în curs de grăniţuire. Locatarii riverani interesaţi de abonamente de acces pot transmite solicitări la adresa de e-mail: acces.subcetate@gmail.com, menţionând tipul de locuinţă folosit (casă sau apartament), numărul de persoane şi numărul de autovehicule. Tarife standard: casă cu teren – 450 euro/lună, apartament 3 camere – 180 euro/lună, apartament 2 camere – 120 euro/lună. Tariful standard include accesul pentru 3 persoane şi un autovehicul”. Este tot ce scrie pe panou, fără un număr de telefon sau numele proprietarului terenului. De altfel, am trimis şi noi un e-mail la adresa indicată, încercând să luăm legătura cu cei care au pus panoul, însă nu ni s-a răspuns până la publicarea acestui articol.

Acuză Primăria

Locatarii sunt bulversaţi. Ei dau vina pe Primăria Arad, care după finalizarea zonei Casarom şi falimentul dezvoltatorului nu a preluat infrastructura. Astfel, în procedura insolvenţei s-au vândut toate parcelele pe care le mai deţinea Casarom, inclusiv străzi, ele figurând în cartea funciară drept terenuri pentru construcţii. În acest fel, Diogene a devenit o stradă privată, iar proprietarul poate avea diverse pretenţii.

“Nu se poate aşa ceva! Conform legii, accesul la proprietate trebuie garantat. Cum să plătim nişte sume exorbitante ca să ajungem acasă? Primăria are toată responsabilitatea pentru că s-a ajuns aici şi o vom da în judecată”, ne-a declarat proprietarul unei case.

“Mai vedem câţi se vor conforma şi vor plăti aceste taxe! Evident, nimeni nu ne va putea opri să trecem pe stradă ca să ajungem acasă. Noi când am cumpărat locuinţe aici, aveam incluse şi drumurile. Că între timp strada a fost vândută, pentru că Primăria nu a preluat infrastructura şi utilităţile, noi nu suntem de vină. Nu vom da niciun leu nimănui! Să pună bariere şi trecem prin ele!”, ne-a spus, revoltată, o altă locuitoare de pe Diogene.

Bloc în sens giratoriu

Cele aproximativ o sută de familii din zona Casarom mai au o problemă veche. Şi terenul pe care se află sensul giratoriu, practic accesul către strada Diogene şi locuinţele lor, este tot privat, iar proprietarul a anunţat încă din 2018 că doreşte să construiască un bloc în intersecţia respectivă. Ar avea trei etaje şi un etaj retras, iar la parter ar exista spaţii comerciale. Lângă acesta, s-ar mai construi trei imobile, pentru că proprietarii deţin o parcelă cu o suprafaţă totală de 3.268 metri pătrați.

Ameninţă cu proces

Locuitorii vor să oblige în instanţă Primăria să preia infrastructura prin expropriere, care ar fi singura posibilitate legală rămasă. Ei acuză administraţia locală că a asistat pasiv la vânzarea infrastructurii aprobată prin PUZ odată cu devoltarea zonei de locuinţe.

I-am mai întrebat şi în 2018 pe reprezentanţii Primăriei de ce nu a fost preluată infrastructura Casarom, însă nu ni s-a răspuns. Au spus că se vor documenta asupra problemei şi vor reveni cu detalii, ceea ce nu s-a întmplat. Întrebaţi şi de această, răspunsul a fost acelaşi, că vor verifica situaţia infrastructurii şi a străzii Diogene.

Eşecul Casarom

În Subcetate, Casarom ar fi trebuit să ridice sute de vile, pe un teren de 60 de hectare obţinut de la municipalitate, suprafață cuprinsă între strada Diogene și intrarea în Sânicolau Mic. Pentru că firma nu și-a respectat angajamentele, municipalitatea a recuperat în instanţă 30 de hectare din terenul cedat de administrația condusă de fostul primar Dorel Popa.

58 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cucu says:

  interesant de aflat cine este proprietarul…
  si desigur, orice problema are cel putin un membru PSD in mijlocul ei…Dorel Popa.

  • #cugetdecinumairezist says:

   Ai gasit vinovatul in stil specific penelisto-iohannisto-hashtagist, Popa e la inceput nu la mijloc si nici nu mai poate fi tras la raspundere. La mijloc si peste tot in rest tot Falca & Co este. Eu zic ca daca pesedistii au devalizat ca nemernicii penelistii sa fie iertati ca nu ei au inceput, sunt doar niste victime nevinovate saracii. Da un search la “specialarad afacerea sau tunul casarom”

   • marincas says:

    Corect!!!

    Totusi Dorel Popa a vandut 65 de hectare pe 16.500 de $$$. Pret Dubios de mic!!! De unde a inceput furtul??
    Falca & Co au profitat si ei si au continuat furtul! falca fiind Mai vinovat decat Dorel, pe care il acuza in campnia din 2004 de smeuri si promitea ca va rezilia intelegerea ceea ce nu a facut-o. hai sa fim echidistanti.

    • Dan says:

     👍 Corect!

     Administratia Falca & Co. (crede ca ) se ascunde de ani de zile in spatele mizeriilor PSD-iste, dar de propriile mizerii sau ,chiar, DE CONTINUARE A ACELOR VECHI MIZERII (cazul de fata, cazul Mucius Scaevola 18, cazul Parktronic, etc), nu spun nimic !!!

     Cand, in cazul de fata si in cazul Mucius Scaevola 18, Primaria PUTEA SA CUMPERE PT INTERESUL PUBLIC STRINGENT (!!!) respectivele parcele, oamenii ei prefera sa cumpere terenuri in Micalaca, de la anumiti apropiati, cica pt “extinderea parcarilor”.
     Ok, poate si alea erau necesare (desi o analiza la fata locului, nu prea confirma) , dar cele doua situatii de mai sus SUNT ABSOLUT STRINGENTE.

     Si, totusi, daca oamenii lui Falca n-au nici un interes in zona, atunci, pe cetatenii din acele zone, Primaria efectiv se cacă ! ☹
     Asta E REALITATEA, “oricat ne-am ascunde dupa deget”…!

    • Doriangrey says:

     Ti as putea povesti multe de mizerabilul ala de dorel popa, si de ciumatii astia rosii pesedisti.. Va urma

   • cucu says:

    PSD si PNL = aceeasi mizerie
    aici scrie de un membru PSD deci spun de PSD, unde scrie de PNL acolo zic de PNL.

   • anonim says:

    Lui #cugetdecinumairezist. Cugetattorule, acolo chiar e afacerea primarului Popa cel mort si ingropat si bine acoperit cu hartii de doamna Rodica ce-i purta de grija . Mai vezi cronologia faptelor. Nu e Falca ingeras, dar sa fim drepti si sa dam Cezarului ce e al Cezarului.Ca multe matarpazlacuri a facut si Popa dar a avut cine sa-l ascunde bine.

  • Sârbu Viorel says:

   Indidul asta care se da proprietar a auzit de dreptul de servitute.

 2. Someru says:

  Numai in putregaiul din Romania se poate intampla asa ceva. nu m-ar mira ca cel care cere banii sa fie unul dintre cei care candideaza zilele astea pentru un mandat si sa arunce cu noroi in concurenta. Si sa promita ca va face si va drege… Ar fi interesant de stiut numele. numai in romania si Congo se mai poate asa ceva…

 3. Chris says:

  Pariu ca se gasesc cativa oligofreni sa plateasca.
  Afacerea pocaiasca de acolo pare ca merge in continuare..

 4. Anonim says:

  Are autorízatie de constructie pt panoul publicitar

 5. DeVinSpin says:

  Tarifele sunt cu TVA ?
  Se emite factura ?
  Plata se poate face in rate ?
  Daca imi cumpar cal, pot trece gratuit ?
  Ambulanta, pompierii, politia, salubritatea, platesc si ei taxa ?
  Daca circuli cu motoreta platesti ?
  ….se da pe caiet ?
  :))))

 6. marca inregistrata says:

  Urmariti niste articole din Special Arad in legatura cu afacerea Casarom,cine este in spatele actiunii sau inactiunii Primariei si veti mai vedea o afacere marca inregistrata,nu spui de cine,persoana importanta….

  • marincas says:

   spun eu cine: inceputa de Dorel Popa (PSD) in 2001 care vinde 64 hectare cu 16.000 $$$ (cam 0.5$/mp), stagneaza pana in 2004 cand Falca (PNL!!) ajunge primar care se tot cearta cu patronul grec de la CASAROM.
   Falca simte miros de “afacere” banoasa si prin cateva decizii CLM iarta toate incalcarile facute de Casarom. Prefectul ataca deciziile consiliului iar in 2009, un judecator apropiat de PNL Arad da dreptate CLM in defavoarea Prefectului.
   Restul este treaba simpla: Tehnodomus (firma de casa a PNL) cumpara iute 25.9 hectare de la Casarom.

   Judecatorul este recompensat cu functie la Bucuresti, afaceristii murdari primesc banii pe terenuri iar noi aradenii ramanem cu buzele umflate.

   Pretul in Subcetate este minim 100 euro/mp in ultimii ani, cine a urmarit constant preturile la terenuri in arad stie ca nu exagerez.

   Sa nu uitam ca in SUbcetate are falca vila. prin interpusi evident.

   Ne-am lamurit cu PNL si PSD in Arad. sa avem intelepciunea sa NU ii mai votam?

 7. Patrascu says:

  Bercea aista multt a dat de furca aradenilor. Dupa Ariola din Vladimirescu unde iar a fost o increngatura ticaloasa, acum subcetate🤔 Acum poate va desteptati si numai votati liberali. Marchiza Luci din Valea Seculici 🤓 nu intervine cu argumente? Pentru a finantare a bugetului de cartier propun taxa de coborire in cartier 😎cobori platesti 5lei urci sa iesi din cartier platesti 10lei.

 8. Daniel says:

  Proprietarul terenului procedeaza corect dacä ESTE PROPRIETAR: Vinovat pentru situatie este ARHITECHTUL SEF- numit si tinut in brate fe buldozerul Aradului. Cum s-a construit färä autorizatie de construire??? Lucrarea trebuie desfiintatä , aducerea terenului la forma initialä, daca mai e in termen, iar nemultumitii pagubiti sa dea in judecata PRIMARIA:

  • Naivul says:

   Daca procedeaza asa este e escroc. Pana acum un an sau doi sigur nu era terenul lui. Si era strada acolo de cel putin 10 ani. Sa cumperi o strada, chiar daca in acte apare ca teren constribil, si dupa aceea sa ceri bani de acces se numeste extorcare. Daca tie, Daniel, ti se pare ca procedeaza corect, iti doresc sa ti se intample si tie la fel, sa vezi ce bine e sa te ameninte cineva ca iti da drumul in casa in care ai investit ani de munca contra cost. Nu pot crede ca unui om care are cat de cat constiinta i se poate parea ca procedeaza corect.

   • conservator says:

    Naiuvule… Hai facem strada prin curtea ta. Ca tu nu esti excroc. Fii tu fraierul ce plateste impozit pe teren si altii se folosesc de el. Nu are nici o relevanta ca 10 ani nu a cerut taxa. spune multam nu injura.

 9. Florin says:

  Aradul, e singurul oras din Romania unde straziile private nu sunt preluate de Primarie. Domnul Falca atunci in functie nu avea interes sa faca demersuri pentru dezvoltator, astfel s-a ajuns aici. E bine ca s-a creat un precedent si probabil vor mai aparea astfel de strazi “scumpe” .

  • conservator says:

   Vorbesti prostii . Si in oradea sunt numeroase strazi private… unde doar proprietarii au acces si este cu bariera…

 10. UnChirias says:

  Mergeti din nou in cartier. Panoul are design nou :))

 11. Gigi says:

  Tehnodomus a cumparat terenul. … mai departe faceti calculele

 12. Zdremte says:

  Mizeria asta a putut fi posibila datorita competentilor din administratia lu Falca Botox, unde este dna? ende este procurorul care incaseaza 20.000lei pe luna? in tara asta numai este de stat, in curand vom plati toti taxa pe oxigen la vreun smecher care sta in bahamas pe spatele nostru.

 13. Indidul asta care se da proprietar a auzit de dreptul de servitute .

 14. Anom says:

  Scurta lectie de drept administrativ: PRIMARIA E O CLADIRE, NU ARE PERSONALITATE JURIDICA! ffs

 15. Al says:

  Ce bine ar fi sa va si documentati. Primaria nu a recuperat nimic in instanta, cele 30 de ha sunt de fapt strazile cartierului care nu a fost construit de Casarom.

 16. Popa says:

  Sa ma cac pe partidele voastre…Nu iti poate impune nimeni sa treci pe str.. ce propietate privata viseaza ala.. poate ar merita intre 120-450 de pumni in cap sa isi revina

 17. Elekes Stelian says:

  Stop joc! Deci, daca firma Casarom a primit 60 de hectare de la municipalitate si prin instanta a recuperat 30 de hectare inapoi datorita faptului ca nu s-a realizat intregul ansablu rezidential, cine e proprietarul? Privat nu are cine sa fie, clar. Deci, tot Primaria. Asa ca nu intaleg cine mama naiba pretinde cu acte ca ar detine strada!!!?…in afara de municipalitate. Daca nu s-au facut cumva intre timp acte false!!

 18. PUG says:

  Nu cred ca se face nimic fără PUG aprobat de primărie.

 19. Anonim says:

  Imi pare rau pentru cine o sa locuiește în continuare ca eu plec în câteva luni, dar în timpul asta dacă o sa apara o bara in cel mai bun caz o sa dau în ea cu tancul meu…..si dupa varog frumos sa ma caute proprietarul!!!

 20. Alex says:

  Tehnodomus firma de casa a lui falca

 21. Cetatean says:

  Este vorba , evident, de “Constituire de grup infractional, in scopul obtinerii de foloase necuvenite”.
  Asocierea lichidator – cumparator – arhitect sef al municipiului – primar (primari) este evidenta. Nu este nici primul si nici ultimul caz de acest fel din Romania. Concret:
  – Primaria – pe vremea raposatului Primar Popa, a vandut la Casarom, la un pret cu 2 ordine de marime mai mic decat cel al pietii, terenul din subcetate
  – Lichidatorul – stia ca vinde o strada de acces, strada care, intr-o tara normala, trebuia cedata imediat inapoi municipalitatii sau, in cel mai rau caz, CU PRIORITATE ABSOLUTA familiilor care locuiesc pe strada. Se pare ins ca infractorul principal (cumparatorul), i-a promis o suma suficienta (sau cota-parte din incasarile viitoare) ca sa inchida ambii ochi.
  – Cumparatorul – daca era interesat de o constructie (desi, conform PUG, zona era initial destinata caselor P, P+1, P+M si atat), putea sa ia un alt lot, deoarece este teren suficient in zona. Este insa evident, ca scopul principal era casa obtina foloase fara sa investeasca ntr-o constructie, ci prin santajarea locuitorilor din zona. Smecherie tipica de infractor.
  – Arhitectul – sef al municipiului. Dupa ce a primit partea, nu a mai “vazut” ca la eliberarea PUZ-ului pentru constructia-momeala se blocheaza accesul locuitorilor de la case si blocuri existente. Probabil, spertul primit sau, cel putin primis, l-a facut “nevazator”. Sau, poate a fost numit politic, chiar daca era total incompetent ?
  – Primaria – mai precis, succesiunea de Primari, si-o fi primit si ei niste “atentii”, altfel, nu se explica preturile de vanzare, neinterventia in lichidarea cu iz infractional al Casarom, acceptarea unui PUZ, si acesta cu un prinuntat gust de infractiune.

  Din pacate, nu cred ca Prefectura (care, si ea, a inchis ani buni ochii) sau justitia din Romania pot sa rezolve problema. Dupa cum se cunoaste, justitia romaneasca are ca stil de lucru tergiversarea, prin amanari infinite, a tuturor proceselor.

  • Anonim says:

   ,,Succesiunea de primari”.
   O informație pt. uituci, de la evenimentele din dec. ’89 încoace, cu excepția primului primar care a stat doar câteva luni, toți primarii Aradului au avut dosare penale !

 22. Edita Jorza says:

  Cautati solutia, nu vinovatul!

 23. singapore says:

  România – țară condusă de nemernici. Modelul Singapore ar trebui adoptat și la noi. Curățenie generală la sânge în putregaiul ăsta politic înțesat de hoți și mafioți

  https://stirileprotv.ro/stiri/stirileprotv-special/povestea-lui-lee-kuan-yew-omul-care-a-facut-din-singapore-un-disneyland-unde-functioneaza-pedeapsa-cu-moartea.html

  • Nervi says:

   Daca s-ar introduce modelul Singapore , dupa 2 saptamani , 3sferturi din populatie ar avea vanatai.

  • #cugetdecinumairezist says:

   Am impresia ca dumitale iti cam placea ce era pe vremea lui Ceausescu. Din toata politica comunista de kkt al acelui ipochimen de sorginte chineza sunt de acord doar cu pedeapsa cu moartea pentru unele infractiuni grave, asta in speranta ca nu pot exista erori judiciare ceea ce la noi e cam greu. Inainte sa faci apologia unor dictatori comunisti informeaza-te si de “background”, da un search la “Operation Coldstore” . Paradoxal pe astia cu asemenea mentalitati nu vin hashtagii sa-i faca ”ciuma rosie” ca in neomarxismul lor le place ideea.

 24. aradean says:

  Asa ceva doar sub âdministratia mafiota a lui Falconeti _ Bibartse poate !! In nici o tara din lume nu exista asa ceva !! Ciudat ca Primaria Mafiei nu actioneaza !!

 25. Game over says:

  Daca intru pe jos cat platesc? 3 lei ca la zona libera Curtici la dna Bibart?

 26. eu says:

  Euro e moneda nationala?

 27. vali says:

  Cei care locuiesc in zona strazii Diogene pot sa iasa si in alte stazi ( ocolesc putin) si nu au nici o tangenta cu stada…sa-l lase pe proprietar sa samene cartofi ci ceapa…

 28. Antic says:

  Diogene nume de strada predestinat.Dacă el umbla cu lampa aprinsa ziua la amiaz ca sa caute un OM,se pare ca timpurile s au reîntors ,nu e nimic nou sub soare.intradevar greu de găsit un om si mai ales omenie

 29. Tractoristul says:

  Foamea de bani ,in Arad foamea de bani pe unii îi transforma in jigodii.Am tractor si plug merg la noapte merg pe strada Diogenie

 30. anti pocaielnitze says:

  Aradu asta e distru de catre pocaiti care au in sange nepotismele,sa faca pe sfintii si lacomia.
  biserica de la 5 colturi care luase foc ,,accidental” anul trecu a primit bani de la primarie,si acum isi fac bisericutza high tech,sa nu le transpire palmile cu care se roaga si isi bat copiii si sa isi auda predica high quality.dupa o mica analiza a modificarior,toate au fost achizitionate din banii primiti?
  au primit mai mult fata de cat sa declarat?
  daca au avut ei bani sa faca toate modificarile,de ce au mai luat bani primariei?

 31. Cosmin says:

  Este o prostie nu va impacientați… Sa păcălit proprietarul terenului
  Este obligat prin lege sa dea drept de servitute.. Nu poți îngrădi accesul la bunul tau.. Consultați un avocat bun. Succes..

 32. Marcelusu says:

  Nu are mare importanta ce a fost in trecut. Problema este in actualitate. Primaria Arad este condusa de un tembel paranoic si nimeni nu a avut curajul de a se opune Cretinului Sef. Este inadmisibil ca o strada de acces importanta , pe care se afla 10 blocuri si 20 de case sa nu fie preluata de Primarie. Traim in Arad niste situatii de lumea a 4a, si sa nu vorbim de restul minunatiilor…….

 33. bozgo says:

  Blestematul de dorel !!!

 34. Local

  Discuția secretă: zile de literatură și film, la Arad
  Discuția secretă, festivalul internațional de literatură, va aduce în fața publicului arădean zeci de scriitori români, maghiari și sârbi.

  ARADON Sport local

  Finala Cupei României se joacă la Pecica!
  ARAD. Oficialii Asociaţiei Judeţene de Fotbal Arad au decis ca finala Cupei României la fotbal, faza judeţeană, ediţia 2022-2023, să se dispute la Pecica sâmbătă, 4 iunie, de la ora 17,30.

  Local

  Cum ne păzim de hoții care fură din autoturisme? Recomandările polițiștilor
  Ultima zi din cadrul evenimentului național ”Săptămâna Prevenirii Criminalității” a fost dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului și siguranței rutiere.

  Local

  Peste 115 persoane, ajutor de la SMURD
  Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad anunță că în ultimele 4 zile, peste 115 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

  UT Arad

  Caută jucători pentru UTA
  Noul antrenor, Ilie Poenaru, a confirmat două nume, dar mai are câteva ţinte.

  Local

  Florina Ionescu rămâne manager al spitalului. Contestaţiile nu au schimbat rezultatul concursului
  Cele 46 de sutimi câştigate, cumulat, de cei doi candidaţi care au depus contestaţii nu au modificat rezultatul final al concursului pentru funcţia de manager al SCJU Arad. Ce declară candidatul câştigător?

  Local

  Bîlcea: „Investițiile Aradului în sănătate trebuie să crească”

  Local

  La Arad, lansări de carte ce schimbă destine

  Mapamond

  Titlurile de politețe „doamnă” și „domnișoară”, interzise la Turneul de Tenis de la Wimbledon
  Organizatorii Wimbledon au transmis că nu vor mai folosi apelativele „doamnă” și „domnișoară” atunci când vor vorbi despre lista câștigătorilor turneului de tenis. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.