Aşa cum a avertizat încă de anul trecut, Primăria a început să aplice “taxa de paragină” pentru cei care nu şi-au executat lucrări de reparaţii la clădiri, în pofida somaţiilor primite. Este vorba de un impozit majorat cu până la 500 la sută, posibilitate dată de Codul Fiscal în cazul clădirilor şi terenurilor neîngrijite.
Pentru clădirile cu degradări majore – avându-se în vedere că cei mai mulţi dintre proprietarii somaţi nu au început demersuri în vederea obţinerii autorizaţiilor de începere a lucrărilor – Primăria a trecut la supraimpozitare. În această situaţie sunt 1.069 de proprietari, care au locuinţe în 391 de clădiri, peste 200 aflate în zona centrală a oraşului. Faţadele acestor imobile pot pune în pericol trecătorii, prin desprinderea tencuielii sau a unor elemente arhitecturale.
Reprezentanţii Primărei ne-au declarat că, dintre cei supraimpozitaţi, doar trei au depus contestaţii, în timp ce 74 de arădeni şi-au achitat deja “taxa de paragină”, în primele zile ale lunii ianuarie, plătind în total la bugetul local suma de 37.233 de lei.
Încă de la începutul anului trecut, o comisie de specialitate a Primăriei a inventariat toate clădirile şi terenurile şi a elaborat o fişă tehnică pentru fiecare, fiind constatate degradări majore la sute de imobile, în timp ce numeroase terenuri au fost găsite acoperite cu buruieni, moloz şi gunoaie. Pe baza evaluărilor, a documentaţiei şi a fotografiilor efectuate, comisia a emis aproximativ 16.000 de somaţii.
Proprietarii au primit termen până la 31 decembrie pentru a începe lucrări sau a face demersuri pe lângă autorităţi în vederea obţinerii avizelor necesare deschiderii şantierelor. Totuşi, Primăria a aplicat supraimpozitarea doar pentru imobilele foarte degradate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!