aradon.ro Web analyticsTaxă de paragină pentru o mie de arădeni

Taxă de paragină pentru o mie de arădeni

Pentru că nu au început lucrări de reabilitare a faţadelor, arădenii somaţi anul trecut plătesc un impozit pe clădiri majorat cu până la 500 la sută.
Scris de M.B. - Pentru că nu au început lucrări de reabilitare a faţadelor, arădenii somaţi anul trecut plătesc un impozit pe clădiri majorat cu până la 500 la sută.

Aşa cum a avertizat încă de anul trecut, Primăria a început să aplice “taxa de paragină” pentru cei care nu şi-au executat lucrări de reparaţii la clădiri, în pofida somaţiilor primite. Este vorba de un impozit majorat cu până la 500 la sută, posibilitate dată de Codul Fiscal în cazul clădirilor şi terenurilor neîngrijite.

Pentru clădirile cu degradări majore – avându-se în vedere că cei mai mulţi dintre proprietarii somaţi nu au început demersuri în vederea obţinerii autorizaţiilor de începere a lucrărilor – Primăria a trecut la supraimpozitare. În această situaţie sunt 1.069 de proprietari, care au locuinţe în 391 de clădiri, peste 200 aflate în zona centrală a oraşului. Faţadele acestor imobile pot pune în pericol trecătorii, prin desprinderea tencuielii sau a unor elemente arhitecturale.

Reprezentanţii Primărei ne-au declarat că, dintre cei supraimpozitaţi, doar trei au depus contestaţii, în timp ce 74 de arădeni şi-au achitat deja “taxa de paragină”, în primele zile ale lunii ianuarie, plătind în total la bugetul local suma de 37.233 de lei.

Încă de la începutul anului trecut, o comisie de specialitate a Primăriei a inventariat toate clădirile şi terenurile şi a elaborat o fişă tehnică pentru fiecare, fiind constatate degradări majore la sute de imobile, în timp ce numeroase terenuri au fost găsite acoperite cu buruieni, moloz şi gunoaie. Pe baza evaluărilor, a documentaţiei şi a fotografiilor efectuate, comisia a emis aproximativ 16.000 de somaţii.

Proprietarii au primit termen până la 31 decembrie pentru a începe lucrări sau a face demersuri pe lângă autorităţi în vederea obţinerii avizelor necesare deschiderii şantierelor. Totuşi, Primăria a aplicat supraimpozitarea doar pentru imobilele foarte degradate.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  România începe vaccinarea cu doza a treia din 28 septembrie. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccin pe bază de ARN mesager
  Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 va începe în România în 28 septembrie, a anunţat miercuri pemierul Florin Cîţu. 9

  Local

  CJ, vot pe infrastructura rutieră din judeţ
  Paşi înainte pentru modernizarea drumurilor Mişca-Apateu-Berechiu, Seleuş-Şicula-Cermei-Berechiu-limită de judeţ Bihor, Şepreuş-Cermei-Beliu şi Mâsca-Măderat-Arăneag.

  Local

  Planuri pentru Festivalul Vinului
  Dacă restricţiile pandemice o vor permite, evenimentul va avea loc în perioada 15-17 octombrie. 1

  UT Arad

  UTA merge în Oltenia pentru Cupa României
  Arădenii debutează în competiția KO la Filiași. Balint spune că elevii săi au avut noroc la tragerea la sorți.

  Local

  Municipiul intră, de mâine, sub restricții
  Conform CJSU, la Sebiș, Archiș și Apateu localnicii au nevoie de certificatul verde pentru a avea acces la evenimente. 13

  Local

  Fără gaz în centrul Aradului, joi, de dimineaţa până seara
  Locuitorii pe de străzile Andrei Mureșan, Tudor Vladimirescu, Iulian Grozescu, Corneliu Coposu şi de pe Bulevardul Revoluției rămân fără gaz timp de o zi.

  Local

  Aradul are nevoie urgentă de medici de ATI
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a mandatat Direcția de Sănătate Publică Arad să solicite transferul a trei medici de ATI, de la alte spitale din țară. 10

  Local

  Bradul artificial de Crăciun va costa jumătate de milion de lei
  Consilierii locali sunt chemați să aprobe achiziția bradului artificial de Crăciun. Prețul acestuia ajunge la jumătate de milion de lei. 8

  Local

  Bucureșteni prinși comercializând haine contrafăcute într-o parcare din Arad
  Doi bucureșteni care ofereau spre comercializare, la prețuri reduse, haine inscripționate cu numele unor mărci consacrate, au fost depistați de jandarmii arădeni și s-au ales cu dosare penale și marfa confiscată. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.