aradon.ro Web analyticsTrialog simultan la Timișoara

De Adriana Barbu
Reactualizat la:

Trialog simultan la Timișoara

Afișul expoziției Foto: FAN
Reactualizat la:
Trei artiste din vestul țării - Angelica Chici, Edit Cociuba, Reghina Tîrnoveanu - expun la Helios Timișoara. Vernisajul expoziției celor trei va avea loc luni, la ora 16.00.
Scris de Adriana Barbu - Trei artiste din vestul țării - Angelica Chici, Edit Cociuba, Reghina Tîrnoveanu - expun la Helios Timișoara. Vernisajul expoziției celor trei va avea loc luni, la ora 16.00.

Angelica Chici, arădeanca Edit Cociuba și Reghina Tîrnoveanu expun cele mai recente creațiile artistice la Galeria Helios din Timișoara. Expoziția intitulată„Trialog simultan”va fi vernisată luni, cu începere de la ora 16.00, și va cuprinde ceramică, tapiserie și pictură. Este vorba de un eveniment ce aduce în prim plan lucrările celor 3 artiste din vestul țării, animate de întrebări, principii și afinități estetice comune, lucrări care fac parte din cicluri creative recente. „În lucrările artistelor, culoarea și mesajul devin personaje principale, redate în linie, pată sau formă tridimensională cu ajutorul desenului, al picturii, al ceramicii sau al tapiseriei. (…) Comunicarea dintre cele trei femei-artist este reală, profundă, creativă, evolutivă. Culorile rafinate, mature, discrete, semnalează căutări cromatice îndelungate, etape de expresie plastică dobândite în urma unor vieți dedicate dialogului cu arta, cu istoria artelor și cu asumarea unei realități personale orientate sub semnul creației”, spune Andreea Foanene, curatorul evenimentului.

Dar cine sunt cele trei artiste care expun la Timișoara?
Potrivit curatorului expoziției din Timișoara, Angelica Chici, născută în 1954, începe să facă ceramică din 1973, alături de Iulia Dinescu, practicând artă focului până în 1989 la atelierul Școlii Populare de Artă condus de Iulia Dinescu. Studiază la Facultatea de Arte și Design, secția Restaurare-Conservare, din cadrul Universității de Vest Timișoara, promoția 2008 și participă la numeroase expoziții de grup și personale în țară și în străinătate. Prin intermediul ceramicii prezentate și în expoziția de acum, artista reușește să se desprindă de canoanele figurativului, accesând teritoriul atrăgător al artelor focului. Caracterul performativ al ceramicii, legătura cu materialele naturale, capacitatea experimentală a lutului îi oferă artistei orizonturi creative neașteptate.

Edit Cociuba, născută în 1954, este absolventă a Facultății de Arte plastice din cadrul Universității de Vest Timișoara, 1976, și a participat la numeroase expoziții de grup, colective în țară și în străinătate, precum Saloanele anuale 2000/2012 Sala Radio Sighet; 2016 ,2017, 2018, 2019, 2020 Arad; 2019 Bienala internațională de artă Kazanlak, Bulgaria; 2020 Bienala internațională de artă textilă Scythia Ivano Frankivsk; 2020 Trienala textilă internațională Texpoart Iași.

Din expozițiile personale menționăm: 2020, Arad, Galeria Alpha; 2019 Jimbolia, Muzeul Ștefan Jager, Timiș; 2018 Ivano Frankivsk, Ucraina și altele.

Artista, cu reședința în Vinga, va expune la Helios tapiserie cu profund caracter grafic, realizată prin tehnici clasice, cu atenție sporită pentru detalii. Sub puternica fascinație a desenului, artista prezintă acum tapiseriile cu caracter grafic, oferind iubitorilor artei provocarea „ochiului care gândește”

Reghina Tîrnoveanu, născută în 1949, este absolventă a Liceului de Arte din Timișoara, promoția 1968 și a Facultății de Desen IP 3, Universitatea Timișoara, în 1971. A participat și ea la numeroase expoziții de grup, saloane, expoziții colective, precum 2019 Bienala D’Oro la Kazanlak, Russe, Bulgaria; 2018 Salonul Centenar, București; 2018 Salonul Internațional Ion Andreescu, Buzău; 2018 Patrimoniul Cultural, Galeria Helios; 2016 Expoziția Internațională de acuarelă mică, Minicastra, Slovenia.

Picturile propuse pentru această expoziție sunt o nouă evadare din grafică spre culoare, într-un spațiu atemporal, creat prin spiritualizarea mesajului lucrărilor, tema aleasă fiind cea a crucii.

Așa cum am precizat, vernisajul expoziției va avea loc luni, de la ora 16.00, expoziția fiind prezentată de Adriana Foanene. Lucrările din expoziție vor putea fi admirate până pe 13 februarie.

„Comunicarea dintre cele trei femei-artist este reală, profundă, creativă, evolutivă. Culorile rafinate, mature, discrete, semnalează căutări cromatice îndelungate, etape de expresie plastică dobândite în urma unor vieți dedicate dialogului cu arta, cu istoria artelor și cu asumarea unei realități personale orientate sub semnul creației”, concluzionează despre expoziție curatorul Adriana Foanene.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Trei utişti convocaţi sub tricolor!

  Local

  "Șoferul" fără permis, implicat în accidentul mortal de pe autostradă, nu a fost reținut
  El este internat la Secția de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, suferind o fractură de gambă în urma accidentului de joi seara de pe autostrada Arad-Timișoara. Tânărul urmează să fie operat. Reprezentanții Biroului Poliției Autostrăzi Vest au spus că cel care se afla la volanul autoturismului, în care mai erau șase persoane, nu a fost reținut. Nici nu se știe dacă acest lucru se va întâmpla sau nu.

  Local

  Pecica reinventează trecerea de pietoni şi o trasează pe... trotuar
  Trotuarul este marcat de zebră chiar în faţa Primăriei Pecica, până la şosea, de unde în mod normal ar trebui să înceapă. 2

  Local

  Fără tramvaie între Podgoria și Ghioroc, sâmbătă dimineață
  Compania de Transport Public a anunțat, vineri, că sâmbătă dimineață nu vor circula tramvaiele pe tronsonul Podgoria-Micălaca-Ghioroc.

  Local

  Asociațiile de proprietari – atenționate în privința actualizării documentației
  ULAL reamintește, printre altele, obligația actualizării acordului de asociere, dar și votarea regulamentului condominiului. 1

  Local

  Vor să salveze școala din Gai
  Asociația Gai-Cartierul Nostru și-a stabilit obiectivul major al anului 2021: transformarea vechii școli într-un centru educațional, cultural și social.

  Local

  Teste de antrenament pentru Bac și Evaluare. 6 mii de elevi arădeni așteptați la examene!
  Au fost publicate noi teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a ce se pregătesc pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

  Local

  Averile parlamentarilor. Senatorul Sergiu Vlad
  Vedem cum a evoluat, între 2016 și 2020, averea fostului deputat – actualului senator USR de Arad, Sergiu Cosmin Vlad.

  Advertorial

  Așteptarea a luat sfârșit... Glasspandoor se deschide Duminică în centrul Aradului!
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.