aradon.ro Web analyticsTrichineloza, pericolul din sezonul de iarnă

De Andreea Pintea

Trichineloza, pericolul din sezonul de iarnă

Pericolul îmbolnăvirilor de trichineloză creşte în sezonul de iarnă, atunci când se consumă mai multă carne de porc de la animalele din gospodărie.
Scris de Andreea Pintea - Pericolul îmbolnăvirilor de trichineloză creşte în sezonul de iarnă, atunci când se consumă mai multă carne de porc de la animalele din gospodărie.

ARAD. Perioada sărbătorilor de iarnă are ca specific şi sacrificarea porcilor, iar consumul de carne de porc creşte şi riscul îmbolnăvirilor de trichineloză. În acest context, Direcția de Sănătate Publică Arad a făcut câteva recomandări pentru arădeni, scopul principal fiind prevenirea îmbolnăvirilor.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boală răspândită în întreagă lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urmă consumului de carne infestată. Larvele nematodului parazitează musculatura mamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special carne de porc, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Boală nu se transmite de la om la om. Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de: a) consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; b) unele obiceiuri culinare: prepararea termica “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, carnat uscat sau afumat, șuncă; c) achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; d) tăierea clandestină a animalelor.

Semnele infectării

„Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, dureri abdominale, grețuri, vărsături și diaree care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminata. Ulterior apar edeme (umflare) ale pleoapelor si buzelor, urticarie, dureri musculare, adinamie(scăderea forței musculare), tulburări nervoase și cardiovasculare. Gravitatea bolii este direct proporțională cu cantitatea de carne infestată, ingerată și masivitatea infestării ei si este influențată de rezistența organismului. Decesele sunt datorate complicațiilor cardiovasculare (miocardita) si neurologice (encefalita, mielita). La apariția primelor semne de boală se recomandă prezența la doctor”, explică dr. Horea Timiș, director DSP Arad.

Recomandări pentru arădeni

DSP Arad recomandă arădenilor să achiziționeze animale de la unități avizate sanitar; să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora; la tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o mașină de tocat, destinată acestei activități, și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite; să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit; în timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masă de carne pentru o perioada îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; prelucrarea termică a resturilor/ măruntaielor/ sângelui, provenite de la vânat/ porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Indreica says:

  Obligatoriu examen trichineloscopic, efectuat pe probe de mușchi( pilier diafragmatic) recoltate de la porcii sacrificați în gospodăriile populației!

 2. cucu says:

  Minciuni! Nu exista trichineloza! E o manipulare!
  Stop trichinelozei! Stop Covit!

 3. tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.