aradon.ro Web analytics


Un medic arădean din prima linie acuză Primăria de abuz

De Diana Duțu
Reactualizat la:

Un medic arădean din prima linie acuză Primăria de abuz

Reactualizat la:
S-a aflat la dispoziţia DSP din 16 martie şi a mers peste tot unde a fost trimisă, unde a fost nevoie de ea. Izolată, în prezent, la domiciliu pentru că a fost contact direct, la locul de muncă, cu mai multe persoane confirmate COVID, dr. Adina Matea s-a trezit cu un salariu diminuat cu 20% pe luna martie!
Scris de Diana Duțu - S-a aflat la dispoziţia DSP din 16 martie şi a mers peste tot unde a fost trimisă, unde a fost nevoie de ea. Izolată, în prezent, la domiciliu pentru că a fost contact direct, la locul de muncă, cu mai multe persoane confirmate COVID, dr. Adina Matea s-a trezit cu un salariu diminuat cu 20% pe luna martie!

Adina Matea e medic la Cabinetul medical şcolar nr.10 din municipiul Arad, aflat în subordinea Primăriei. De când cu starea de urgenţă declanşată pe fondul pandemiei de coronavirus, s-a aflat la dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică Arad, mergând acolo unde a fost trimisă, în prima linie, în lupta cu SARS-CoV-2. Nu se plânge deloc de asta, e medic, consideră că e normal să meargă acolo unde e nevoie de ea. Nu aşteaptă felicitări pentru că-şi face treaba şi nici bonusuri financiare. Dar faptul că, după toate astea, Primăria i-a diminuat salariul, fără nicio explicaţie, i se pare strigător la cer!

Povestea cea absurdă

Iată povestea absurdă pe care o trăieşte dr. Adina Matea, aşa cum ne-a relatat-o chiar ea: „Sunt medic angajat al Primăriei Arad. Am fost pusă, împreună cu 79 de colegi asistenţi şi medici, la dispoziţia DSP, din 16 martie 2020, conform cerinţelor pe care le-a avansat Guvernul. În prezent, mă aflu în izolare impusă de DSP pentru că am fost contact direct, la locul de muncă, cu mai multe persoane confirmate COVID. Deşi, pe toate sursele de comunicare, Guvernul, primul ministru, ministrul Sănătăţii, dr. Arafat transmit recunoştină şi mulţumiri personalului medico-sanitar şi spun că vor recompensa într-un oarecare mod activitatea personalului medico-sanitar în lupta cu coronavirusul, totuşi, în cazul meu, Primăria Arad a comis un abuz. Şi anume diminuarea salariului pe luna martie cu aproximativ 20% net. Fără motiv, fără explicaţii. Deşi, în fapt, eu am efectuat maximum de ore suplimentare dintre toţi colegii mei delegaţi la DSP: 48, din care o parte de noapte. Au fost colegi care au făcut 8 ore suplimentare, dar au fost şi colegi care nu au avut deloc ore suplimentare, au stat acasă şi au luat salariul integral. Doar mie mi-a fost diminuat. Nu am cerut nimic în plus, deşi mi-am pus în pericol sănătatea, atât a mea, cât şi a familiei – după cum se vede, sunt acasă –, mi-am pus în pericol familia de origine – două persoane vârstnice de peste 70 de ani cărora, de o vreme, nu mai are cine să le furnizeze alimente –, dar nu asta e important… ci faptul că, fără nicio explicaţie, mi se diminuează salariul. În loc să am parte de suport psihologic, de încurajare în această perioadă de luptă – pentru că eu am ieşit afară, în comunitate, să lupt cu un duşman necunoscut –, persoane ascunse după birouri, pe care nu le-am văzut de o lună şi ceva, continuă să procedeze la fel de abuziv ca şi pe perioada de pace. Şi îmi diminuează salariul cu 20%, fără nicio explicaţie. Nu am putut vorbi cu nimeni din Primărie, audienţele s-au suspendat, eu sunt izolată la domiciliu… le-am trimis doar un email în care le-am prezentat problema mea. Am cerut doar salariul de luna trecută. Atât. Consider că trebuie să-mi fac datoria faţă de ţară, faţă de comunitate pentru că aşa este firesc şi pentru că sunt medic. Este în regulă, nu mă plâng de asta. Dar mi se pare strigător la cer că nici măcar cât mi se cuvine nu mi se dă. Mi se pare strigător la cer că în această perioadă pe care ne pregătim să o depăşim şi în care încercăm să devenim mai buni, mie mi se întâmplă ce mi se întâmplă. E o tristeţe care nu poate să ducă la nimic bun” – ne-a povestit dr. Adina Matea.

DSP a asigurat toate fondurile

Dr. Matea a ţinut să mai precizeze că „l-am contactat pe domnul director Timiş de la DSP şi dânsul s-a arătat consternat de acest abuz şi mi-a confirmat că DSP a trimis toată suma necesară salariilor complete pentru cei din reţeaua de medicină şcolară”.

L-am contactat şi noi pe directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, dr. Horea Timiş, care ne-a declarat: „DSP a asigurat toate fondurile privind salariile medicilor şcolari, atât fondul de salariu, cât şi plata orelor suplimentare a personalului medical care a participat la activitatea pe perioada pandemiei COVID-19 la frontieră. Fiind asigurată întreaga sumă solicitată de Primăria Arad privind plata salariilor, hotărârea revine Primăriei Arad a cărei angajată este doamna dr. Adina Matea.”

Primăria… verifică, verifică, verifică

Aşadar, problema rămâne în ograda Primăriei – instituţia care a stabilit, fără nicio explicaţie, diminuarea salariului medicului aflat în prima linie în lupta cu coronavirusul. Am solicitat municipalităţii arădeneexplicaţiile pe care dr. Adina Matea şi toţi cei care empatizează cu situaţia sa au dreptul să le primească.

Săptămâna trecută, când am interpelat pentru prima dată municipalitatea pe acest subiect, ni s-a transmis că „sesizarea a fost înregistrată la Primăria Municipiului Arad și au fost dispuse verificări în vederea clarificării situației. Vom reveni cu amănunte în momentul în care le vom avea.” Am decis să aşteptăm clarificările. Şi am aşteptat timp de aproape o săptămână. Şi nu doar că am aşteptat să primim detaliile promise de Primărie, ci le-am solicitat zilnic. Şi zilnic ni s-a repetat că „se fac verificări”. Asta în condiţiile în care am adresat o întrebare câte se poate de simplă: de ce i s-a diminuat cu 20% salariul doctoriţei Adina Matea. Primăria a luat această decizie, deci Primăria are răspunsul la această întrebare. E firesc să îl aibă deja pentru că în baza acestui răspuns a luat decizia diminuării salariului.

De ce este nevoie să se mai facă verificări? Nu s-au făcut sau nu trebuiau făcute aceste verificări înainte de a se decide sancţionarea medicului? Ce se verifică, de fapt, acum? Cât de complicate sunt verificările încât e nevoie de o săptămână pentru a răspunde la o întrebare simplă? Nu cumva încearcă Primăria să evite răspunsul la întrebarea pe care i-am adresat-o, acoperindu-se de verificări şi răs-verificări?


UPDATE: Primăria: „inadvertenţă birocratică”

La câteva ore după publicare, municipalitatea a reacţionat la articolul „Medic <faultat> de Primărie, transmiţându-ne următorul punct de vedere: „În cazul semnalat de dvs. vorbim despre o inadvertență birocratică. Prin urmare, am rugat Direcția de Sănătate Publică Arad să pună în aplicare prevederile ordinului 643/472/2020 și să refacă inclusiv pontajul aferent lunii martie, astfel încât personalul medical delegat în cadrul DSP Arad să poată fi plătit conform prevederilor acestuia.”

Cât de clarificatoare e poziţia Primăriei rămâne să stabilească fiecare. Noi deducem că de „inadvertenţa birocratică” s-ar face vinovată Direcţia de Sănătate Publică, dar tot nu înţelegem de ce un medic a luat salariul diminuat cu 20% iar ceilalţi au luat salariul integral… Rămân, în continuare, şi alte întrebări fără răspuns.

24 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan says:

  Vai-si-amar cata “competenta” este la Primaria Arad… Daca niste oameni CARE AU FOST IN PRIMA LINIE si nu au fugit ca sobolanii prin concedii medicale, demisii sau pensionari, sunt tratati asa, ce sa ne mai asteptam noi, “muritorii de rand” , sa ne fie rezolvate competent si decent, problemele noastre …?!
  Daca niste oameni, aparent, sprijiniti de toate forurile de conducere ale tarii, sunt tratati “cu sictir” de niste amarati de functionarasi, incompetenti, frustrati si nesimtiti, ce sa ne mai asteptam noi, ceilalti…?!
  Asta inseamna atatia ani de “domnie” Falca: si-a angajat la toate nivelurile Primariei, oameni, functionarasi, “dupa chipul si-asemanarea sa” !

  • Kempf says:

   De ce nu candidezi tu sa vedem ce poti

   • Cetatean says:

    D-le Kempf!Dacă era.i d-ta in locul doctoritei,cred că n-ai fi ținut partea ,,capabililor” din primarie! 50% din angajați,habar nu au ce spun sau fac!

   • Dan says:

    Poate nu ti-as fi raspuns “d-le Falca” (sau care dintre acolitii lui esti…), dar prea va consideri “lideri providentiali” , voi astia care v-ati cocotat pe niste functii nemeritate. Prea aveti impresia ca “s-ar opri Pamantul” daca n-ar fi “genialitatea” voastra, iar noi, muritorii de rand, nu putem dacat sa va multumim ca existati…!

    Hai sa-ti raspund “filozofule” : intamplator n-ai nimerit-o… Chiar ocup o anumita functie “in slujba oamenilor” (nu ca cea de primar, dar tot una pentru oameni). Si, surprinzator pt unii ca tine, chiar am respectul oamenilor PT. CA MA DEDIC ACTIVITATII de care ma ocup si NU INTERESELOR PERSONALE!!!!
    Nu candidez la Primarie pt ca o asemenea candidatura e “o palarie”, poate, prea mare si mi se pare corect ca fiecare sa-si evalueze cinstit capabilitatile si SA NU-SI IA MAI MULT DECAT POATE DUCE !!!
    Clar domnu’…?

    • Kempf says:

     Sa inteleg ca lucrati cu acoliti?
     Detineti functia nemeritat?
     Vorbiti din experienta?
     Si da existam si o sa ne alegem liderul.
     Schmarozer

 2. Vlad Tepes says:

  Capusele astea din primaria Arad au niste salarii de nici nu va puteti imagina. La fel si cei de la Politia locala. Majoritatea angajati pe pile sau pe culoare politica (portocalie). De a aceea a ajuns Aradul “un sat intre doua orase mari”!

 3. Calin says:

  De cand a plecat Falca din primarie, astia nu mai sunt capabili nici sa numere banii :-)))) I-a luat Falca pe toti :-)))

 4. Ela says:

  Rusine Primariei Arad. Vinovatul sa fie dat afara. In judecata cu ei!

 5. petre says:

  Coronav. a adus pe podium corecta ierarhizare a societatii;in fruntea/varful piramidei ar fi normal sa fie SANATATEA,si poate ca singura cu pensii speciale!!! Esta revoltator si impardonabil evenimentul legat de retributia doamnei doctor. Toate institutiile publice ar trebui urgent deparazitate,cladirile dezinfectate,si ”de la capat”!! MULTA,MULTA SANATATE DOAMNEI DOCTOR SI TUTUROR CELOR DIN PRIMA LINIE!!!!!!!

 6. Maria says:

  Nu e corect ca a primit salariu diminuat, dar doamna doctor școlar in zilele ei normale de serviciu nu o interesează prea mult medicina, prin toate grădinițele /școlile pe unde a figurat in loc sa ajute mai mult incurca, nu are simțul răspunderii și era mai ușor să meargă la DSP cu minciuni pt. a trimite controalele. Deci doamna doctor, roata se învârte. Dumnezeu să te apere de rău!

 7. Sorin says:

  Buna asta cu prima linie :))))))

 8. Local

  Camionagiii stau la cozi kilometrice pentru a ieși din țară
  Unul dintre șoferii de camion care stau la coadă pentru a ieși din țară pe la Vama Nădlac II spune că „avem o coadă de 20 de kilometri”.

  Local

  Vezi cine sunt primarii județului Arad pe următorii patru ani
  PNL va conduce CJA și 53 de primării din județ, PSD va avea edili în 15 primării, UDMR în cinci, un primar va fi de la Pro România, iar patru independenți, unii susținuți de PNL sau PSD, vor decide în patru comune.

  Local

  Procese verbale completate greșit în secțiile de votare din municipiu
  Centralizarea datelor electorale la nivelul municipiului este îngreunată de întocmirea greșită a proceselor verbale încheiate în secțiile de votare.

  Local

  Revine filmul francez la Arad, între 1 și 4 octombrie
  „Filmul francez la feminin” este motto-ul ediției de anul acesta a Festivalului Filmului Francez, care se va desfășura în opt orașe din țară, printre care și Aradul.

  Local

  Ioan Radu Mărginean a câştigat la 10 voturi Primăria Nădlac
  Primarul în funcţie, care a candidat ca independent, a obţinut 1.222 de voturi, în timp ce un alt independent, Mircea Onea, a obţinut 1.212 voturi.

  Local

  Samuel Caba: „Se pare că nu am fost destul de convingători”
  Arad. Candidatul Partidului Republican la fotoliul de primar al Aradului crede că nu a fost destul de convingător în aceste alegeri dar pune scorul de doar 1,2% obținut la alegerile locale și pe seama celor doar 8 săptămâni pe care le-a avut la dispoziție de când a intrat în jocul politic al toamnei. 3

  Local

  Sântana continuă cu Daniel Tomuța, care a obținut al treilea mandat de primar
  Conform rezultatelor parțiale publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, liberalul Daniel Tomuța a obținut cel de-al treilea mandat de primar al orașului Sântana fără mari emoții.

  Local

  14.329 voturi pentru mandatul de primar al Aradului
  Biroul Electoral Central vine cu primele date parțiale în urma scrutinului din 27 septembrie. Cu o prezență la urne de puțin sub 30% și un număr total de voturi de aproximativ 44 de mii, Primăria Municipiului Arad a fost câștigată cu 14.329 de voturi. 24

  Local

  Valentin Bot, primar pentru al cincilea mandat la Șiria
  ȘIRIA. Valentin Bot s-a impus fără emoții la Șiria și a ajuns astfel la cel de al cincilea mandat în funcția de primar al comunei arădene. 6

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.