aradon.ro Web analyticsVaccinarea anti-COVID, între lipsa cererii şi cereri neonorate

De Diana Duțu

Vaccinarea anti-COVID, între lipsa cererii şi cereri neonorate

Foto: EPA-EFE/Robert Ghement
Chiar dacă cei care vor să facă doza 4 de vaccin nu sunt deloc mulţi, ei se confruntă cu probleme.
Scris de Diana Duțu - Chiar dacă cei care vor să facă doza 4 de vaccin nu sunt deloc mulţi, ei se confruntă cu probleme.

ARAD. S-a împlinit o săptămână de când a început vaccinarea cu cea de a 4-a doză de vaccin împotriva COVID-19. Din 17 până în 23 mai 2022, doar 29 de persoane din judeţul Arad apelaseră la medicii de familie pentru a li se administra cea de a patra doză de vaccin. Asta în ciuda faptului că 183 de cabinete medicale de medicină de familie din judeţul Arad au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

Nicio opţiune la Pâncota

Dincolo de dezinteresul general manifestat pentru imunizarea împotriva COVID, există şi persoane care au dorit să primească doza 4 de vaccin dar nu au reuşit să se vaccineze. De pildă, cititorul nostru B.P. din Pâncota ne-a spus, necăjit, că „ieri am fost la medicul de familie să fac cea de a patra doză, pentru că toată lumea spune «faceţi-vă a patra doză dacă vreţi să fiţi imunizaţi mai bine». Şi doctorul mi-a spus că ei n-au primit nicio doză de vaccin împotriva COVID şi nici nu ştiu nimic despre acest lucru. La noi, în Pâncota, sunt mai mulţi medici de familie şi niciunul nu ştie nimic. Într-un oraş, să nu fie unul care să facă acest vaccin?! Eu ce sa fac? Unde să mă duc să-mi fac a patra doză?” – întreabă cititorul nostru.

El ne-a mai spus că primele două doze de vaccin anti-COVID i-au fost administrate la spitalul din Ineu, iar cea de a treia la Centrul de vaccinare de la Pâncota (desfiinţat, între timp, ca toate celelalte din judeţ).

183 din 230 de cabinete

Trebuie precizat că, în această etapă a vaccinării împotriva COVID-19, dozele de vaccin se administrează exclusiv la cabinetele medicilor de familie (cel puţin în judeţul Arad, aşa stau lucrurile). Nu toţi medicii de familie, însă, administrează vaccinul anti-COVID. Ci doar aceia care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru vaccinarea anti-COVID. Iar un medic de familie nu poate fi obligat să facă contract cu CAS pentru vaccinarea împotriva COVID.

În judeţul Arad sunt, în total, 230 de cabinete de medicină de familie aflate în relaţie contractuală cu CAS. Dintre acestea, însă, doar 183 au contract pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Cel puţin aşa rezultă de pe Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, a Guvernului României (www.vaccinare-covid.gov.ro).

Telefon prealabil!

Din cele 183 de cabinete, cele mai multe – 66 – sunt în municipiul Arad. Alte 27 de cabinete de medicină de familie unde se face vaccinare anti-COVID sunt în localităţi din mediul urban: 6 la Lipova, câte 5 la Ineu şi Nădlac, 4 la Curtici, 3 la Sântana şi câte 2 la Pecica şi Chişineu Criş. Constatăm că două oraşe din judeţul Arad nu le oferă locuitorilor lor şansa vaccinării împotriva COVID-19: Sebiş şi Pâncota. Opţiunea cea mai rezonabilă aflată la dispoziţia sebişenilor şi pâncotanilor care vor să facă vaccinul este Ineul, cu ale sale 5 cabinete unde se face imunizare anti-COVID. Cu recomandarea ca pacienţii să dea un telefon în prealabil, pentru a se asigura că medicul e aprovizionat cu doze de vaccin. Recomandarea e valabilă pentru toţi cei care vor să facă vaccinul, indiferent de localitate sau de medicul de familie.

DSP Arad: cu 137 mai puţine cabinete!

La scurt timp după ce ne-am adresat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad pentru a afla numărul persoanelor vaccinate cu doza 4, instituţia a transmis un comunicat de presă tocmai pe tema vaccinării cu doza 4. Documentul include şi „lista cabinetelor de medicină de familie în cadrul cărora se efectuează activitate de vaccinare în judeţul Arad”. Iar această listă cuprinde doar 46 de cabinete medicale, nu 183 – câte figurează pe site-ul guvernului. Aşadar, o diferenţă de 137 de cabinete!

Am contactat-o pe directoarea DSP Arad, Geanina Potolia, pentru a afla cum se explică această diferenţă. Iată răspunsul său:

„Sunt mulţi dintre medici care nu mai vor. Deşi s-au înscris la Minister că vor face vaccinarea, în momentul în care am trimis solicitare către dânşii, ne-au refuzat. De aceea e diferenţa aşa de mare. Şi, doar dacă o să aibă cereri, ne vor solicita vaccinul. Dar dânşii, ca să le trimitem noi vaccin, nu vor. Cei 46 ne solicită anumite cantităţi de vaccin, noi le trimitem; de obicei joia facem distribuţia. Cei care ne solicită au pacienţi care le solicită, la rândul lor, pentru a face doza a patra de vaccin. Şi mai sunt medici care îşi iau să aibă în cabinet, în caz că solicită, să aibă flacoanele acolo. Sunt mulţi care au refuzat sau, doar dacă au cereri, ne vor solicita vaccin.”

8 cazuri noi în 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în judeţul Arad s-au înregistrat 8 cazuri nou confirmate de COVID, ridicând numărul total al infectărilor la 69.029 (de la începutul pandemiei până la 24 mai 2022). 13 pacienți diagnosticaţi cu COVID (9 adulţi şi 4 copii) erau internaţi, marţi, în spital, 4 dintre ei (doar adulţi) la ATI. Incidenţa COVID înregistrată în judeţul Arad este de 0,31/1.000 de locuitori.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  Local

  Accident cu șase victime, din care un copil de 4 luni, pe autostradă, în apropiere de Pecica

  România

  Laszlo Balint a debutat cu victorie la Universitatea Craiova
  Universitatea Craiova a învins categoric echipa germană Arminia Bielefeld, la debutul noului tehnician Laszlo Balint în fruntea oltenilor. Tânărul atacant Jovan Markovic, a marcat două din cele 4 goluri ale craiovenilor. 1

  UT Arad

  UTA recrutează pentru echipa de scouting
  Clubul caută colaboratori la nivel național, cu vârsta minimă de 18 ani, cărora le va oferi training specializat.

  Mapamond

  Novak Djokovic critică interdicţia impusă jucătorilor ruşi şi bieloruşi
  Sârbul Novak Djokovic, campionul en-titre, şi-a reiterat opoziţia faţă de interdicţia generală impusă de Wimbledon jucătorilor din Rusia şi Belarus, înainte de debutul turneului al cărui câştigător en titre este, el încercând să câştige al şaptelea titlu de simplu masculin la Londra. 2

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj. 1

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei. 1

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 14

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 3

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.