aradon.ro Web analyticsCertificatul digital COVID-19, aprobat de Parlamentul European. Când vom intra în posesia documentului

Certificatul digital COVID-19, aprobat de Parlamentul European. Când vom intra în posesia documentului

Foto: FAN
Reactualizat la:
Eurodeputaţii au aprobat miercuri, definitiv, certificatul digital al UE privind COVID-19. Certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. Ţările Uniunii Europene nu vor putea impune restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie.
Eurodeputaţii au aprobat miercuri, definitiv, certificatul digital al UE privind COVID-19. Certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. Ţările Uniunii Europene nu vor putea impune restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie.

Plenul Parlamentului European a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă şi 51 abţineri (cetăţenii Uniunii) şi cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă şi 46 abţineri (resortisanţi ai ţărilor terţe).

Certificatul european COVID-19

Certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda şi falsificarea.

De când e valabil certificatul în UE

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie. În acelaşi timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Fără carantină şi restricţii de călătorie suplimentare

În cadrul negocierilor dintre instituţii, eurodeputaţii au obţinut un acord pentru ca ţările Uniunii să nu poată impune restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepţia cazului în care [ele] sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice”. Va trebui să se ţină seama de dovezi ştiinţifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre şi Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte.

Ţările Uniunii sunt încurajate să asigure posibilităţi de testare uşor accesibile şi la preţuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă. Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

Toate ţările Uniunii trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă şi certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naţionale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgenţă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Toate datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecţia datelor. Certificatele vor fi verificate offline şi nu se vor păstra date cu caracter personal.

Certificatul COVID. Paşii următori

Textul trebuie acum să fie adoptat oficial de Consiliu şi publicat în Jurnalul Oficial. El urmează să intre în vigoare imediat şi să se aplice începând cu 1 iulie 2021.

SURSA: MEDIAFAX

36 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Charlie says:

  Ei bine, acum întregul puzzle a prins contur. Măștile încep să dispară! “Laboratorul biologic din China din Wuhan face parte din Glaxosmithkline, care (de altfel) aparține lui Pfizer!” Cineva care face un vaccin viral care a fost (accidental) eliberat într-un laborator biologic din Wuhan și (accidental) finanțat de Dr. Fauci. cine (din întâmplare) face publicitate vaccinului! „GlaxoSmithKline este (accidental) condus de departamentul financiar Black Rock, care (accidental) gestionează finanțele Fundației Deschise, care (accidental) conduce AXA franceză! Întâmplător, Soros deține compania germană Winterthur, care (accidental) a construit un laborator chinez în Wuhan și a fost cumpărată de alianța germană, care (întâmplător) are un acționar Vanguard, care este (accidental) acționar la Black Rock, care ( accidental) controlează băncile centrale și gestionează aproximativ o treime din capitalul de investiții din lume. Black Rock este, întâmplător, principalul acționar al MICROSOFT, deținut de Bill Gates, care (apropo) este acționar la Pfizer (care, îți amintești, vinde vaccinul miracol) și (s-a întâmplat) este acum primul sponsor al… cuiva! Acum înțelegeți cum un liliac mort fiind, căci fusese mâncat de un șarpe, vândut pe o piață umedă din China a infectat întreaga PLANETĂ?! Dacă da… copiați și redirecționați… probabil articolul va fi eliminat în curând de pe toate media! Hai cu berbeacii la strunga vaccin

 2. roman says:

  ce aiureala
  se stie ca
  1. vaccinul nu ofera imunitate totala
  2. si cei vaccinati pot transmite virusul dupa vreun contact involuntar cu un infectat sa fie clar
  3. nu se stiu inca reactiile adverse pe termen mediu si lung
  4.sunt oameni cu tot felul de comorbiditati carora le interzis acest vaccin , astia nu au cum sa aiba asemenea ”pasaport” si sunt discriminati fata de cei vaccinati Si atunci de ce acest asa zis pasaport ?

 3. Vasile says:

  Ce bucurie. Ce activitate au aleșii aleșilor noștri. Libertatea de mișcare este grav afectată cu condiționarea vaccinului. Parcă ieri, alaltăieri se zicea că trebuie ca și Romănia și Bulgaria să aibă dreptul la libertatea de mișcare, fără control vamal. Din contră azi se hotărește contrariul.

  • anonim says:

   Fals. Pașaportul nu se referă doar la cei vaccinați. Citește articolul cu atenție.

   “Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19.”

 4. Mda says:

  Intrebarea e cine va raspunde cand in urma acestei campanii criminale din cauza careia multi se vaccineaza doar conform reclamei care spune ca “vaccinul contine libertate de miscare” validate de acest “certificat digital COVID -19” se aleg in schimb cu un certifcat de deces https://www.gandul.ro/stiri/un-licean-de-18-ani-din-bacau-a-facut-infarct-in-urma-rapelului-cu-vaccinul-pfizer-19643086 … presupun ca pt vaccinofili medicii care sustin ca e de la proteina spike sunt niste incompetenti. Si Dr Sucharit Bhagdi care tot avertizeaza saracul in van ca asta se va intampla e bagatelizat de toti acefalii. Pentru unii maniaci ar fi relevant doar daca ar muri toti sau un procent mare, acum nu mai e asa importanta viata celor putini cat era de importanta la inceputul “pandemiei” cand sloganul era “fiecare viata conteaza” pentru justificarea masurilor antisociale idioate.

  • SN says:

   Chiar mă întrebam oare ce-ai pățit de nu ai amintit azi de Baghdi. M-am liniștit: nimic. Totuși nuca a lovit puternic în perete 😁

   • Mda says:

    Daca doar atat ti-a sarit in ochi la aceasta postare e doar dovada cat esti de spalat pe creier. Vezi-ti de trollismele tale “anti-conspirationist antivacciniste” eventual cere ceva studii clinice sa dovedeasca spusele cardiologilor mincinosi. Adios ca esti varza si ma lasa rece analizele tale repetitive 🔚

    P.S. La S. Bhagdi mai bine nu-i pronunta numele ca doar il maculezi, limiteaza-te la Arafat, Gheorghita sau altii de nivelul(sa nu zic teapa) lor.🔚

   • NS says:

    Esti cam needucat incearca pe Luc Montagnier, Kary Mullis si cand ai terminat poti trece la doctor Byram Bidle.

    Pana atunci poti citi tot despre arma bio lui Fauci si gasca PCC.

    https://assets.documentcloud.org/documents/20793561/pages/leopold-nih-foia-anthony-fauci-emails-p2286-xlarge.gif?ts=1622571396826

    • SN says:

     Amuzant cum se activează petardele PCA, dar mereu cu aceleași povesti și aceleași strategii. Măcar funcționează reciclarea deșeurilor,nu?! 😁

    • Covid says:

     Mama!!! Astia stiu si engleza! De medicina, nu mai vorbesc! Pentru ei medicina e de relaxare. Astept un link si in chineza, daca tot sunteti doctori. Mai am totusi o intrebare: cu cat ati luat totusi bac-ul? Ca de facultati nu cred ca e cazul sa va intreb, nu?

    • SN says:

     @NS,
     Bănuiesc că ești nou în discuția cu pricina dacă după atâta timp vii să ne vorbești despre coada de la prună, gaura din covrig și beneficiile apei calde 🤦🏻‍♂️

 5. Mda says:

  Politrucii si forurile decidente europene/mondiale se gandesc la binele cetatenilor si iau masuri considerate corecte de cei care precis vor considera corect si ce a facut acest domn pentru binele omenirii: https://www.youtube.com/watch?v=6FyBSHF-1Q0 . Pana la derularea acestui proces cei care sustineau ca s-au facut asemenea atrocitati erau considerati “conspirationisti” sau “antivaccinisti” . Asta e modelul medicului “vaccinist” iar cei (din pacate tot mai putini) care sustin contrariul respectand juramantul dat sunt catalogati sustinatori de pseudostiinta, negationisti ai evolutiei stiintifice, etc…. da.

  • SN says:

   Și nu putea lipsi dovadă irefutabilă a adevărului, evident, într-un video de pe YouTube. Dacă apare ceva într-un video pe YouTube imposibil să nu fie adevărat. Gata, cu asta m-ai convins 😂😂😂
   Realizez că haznaua PCA e mai mare decât credeam. 🤷🏻‍♂️

   • Mda says:

    😂👍Acel video a fost facut in timpul “interviului” si postat SI PE youtube… doar ca e pe youtube pt tine schimba ce se vede? Da, foarte relevant, parca vad ca daca te filmeaza cineva in timp ce urli maniacal “Vaacciiiinaaaatiiivaaaaaaa, vaaaacciiiinaaaaatiiiiivaaaaaaa !!!!”si pune filmarea pe youtube ai sa zici ca ala nu esti tu ci ai recunoaste doar de ai vedea la TVR. Esti pueril🤡

   • Mda says:

    E posibil ca personajul din video vorbea cu vreun troll cu multe nume https://www.youtube.com/watch?v=6e30rzO9GR0 cine o fi? ca fiind pe youtube nu poate fi Becali, o fi un filozof in timp ce analizeaza fenomenologia spiritului.😎

    • SN says:

     Stimabile, iarăși rostogolești aceleași povești arhicunoscute și aceleași generalizări exagerate. A propos de lamentarea ta cu discuția la subiect, ai exemplificat perfect cum adepții PCA distorsionează subiectul unei discuții prin comentariul tău nerelationat cu tema articolului, comentariu care nu reprezintă un răspuns la un alt comentariu.
     Dacă omul a greșit (Plotkin) în raport cu anumite practici sau reguli, perfect ok să fie sancționat, dar asta nu dovedește nimic despre eficiența sau ineficiența, respectiv despre siguranța sau nesiguranța vaccinurilor, ci ceea ce faci tu e un caz clasic de tu quoque.
     Tu chiar mai crezi că țin strategiile astea cu mine. Ești novice, stimabile.😉

     • Mda says:

      NIMENI si NIMIC nu iti va putea dovedi tie ceva anti-vaccin indiferent de sursa. Se pare ca nu ai observat ca in asertiunea mea de la care a pornit discutia nu am zis nimic despre vaccin ci doar despre modelul uman/comportamental al vaccinistilor in frunte cu protagonistul clipului care are “urmasi” devotati si bine spalati pe creier… cu toate ca s-ar putea sa nu fie adevarat fiind de pe youtube. Nu am nici o strategie nici cu Tine nici cu altii, doar opinii personale, te supraestimezi ca de obicei.

     • SN says:

      Da, sigur. Ai stabilit tu cu profunzimea și inteligența ta sclipitoare că acesta este modelul 😆. De fapt, nu ai făcut altceva decât să-ți activezi un stereotip negativ…Nu e singurul, ai tolba plină de ele.
      Și nu putea lipsi clasicul deja, ad-hominem. Nu întâmplător ai ales clipul cu Becali ca reprezentativ pentru modul tău de gândire și exprimare.
      Cum tot spuneam, autocaracterizarile și proiecțiile tale sunt extrem de precise 🤷🏻‍♂️😉

 6. Revelo says:

  N-am inteles nimic! Sunt prost, recunosc.
  Totuși care este diferența de tratament la trecerea granițelor în interiorul UE între cei care au un astfel de certificat și cei care nu-l au?
  Și dacă există diferențe cum pot ele să fie altceva decât tratament diferențiat și discriminatoriu?

  • Covid says:

   Hai sa te lamuresc. In anumite tari(majoritatea de fapt) nu poti intra dacat cu conditia sa indeplinesti una din conditiile:
   1. Ai test PCR negativ
   2. Ai trecut prin boala
   3. Esti vaccinat
   Fara una din aceste conditii. tara respectiva nu te lasa sa intri(isi protejeaza cum poate propria populatie, de infectare).
   Acest certificat are un cod QR care se scaneaza in doua secunde si ca atare, poti sa intri sau nu. E vorba de fluidizarea traficului, ca sa nu stea cineva sa ia la purecat hartiile tale.
   Asa ca, nu e vorba de discriminare. Poti intra in ce tara vrei si daca esti nevaccinat, dar iti trebuie un test PCR negativ.

   • A-radu says:

    Nu ar fi discriminare dacă testul PCR ar fi gratuit cum e vaccinul sau dacă vaccinul ar costa cât un test PCR, până atunci nu exista egalitate de tratament, asta poți să înțelegi?

    • anonim says:

     Mai sunteti multi zguduiti?😂😂😂
     Cutremuratilor😂😂😂

    • Covid says:

     Statul roman ti-a oferit o varianta gratis. Ca tu nu vrei din diverse motive sa o folosesti, e treaba ta. Ai cealalta varianta. Deci, nu iti interzice nimeni sa calatoresti. Ba dimpotriva! Tocmai pentru a nu discrimina pe nimeni, statele din toata lumea au vaccinul gratuit, chiar si rusii.

   • Revelo says:

    Eu aș vrea să știu cum justifică majoritatea țărilor la care faci tu referire că cei cu certificat au mai multe drepturi decât cei fără certificat?
    Ce atestă certificatul, că nu ai covid, că îl ai dar nu-l poți transmite? Nu. Este recunoscut oficial că vaccinarea nu te ferește de o eventuală infectare și nici de posibilitatea transmiterii hiper-super infecției. Astfel certificatul covid atestă doar vaccinarea, o infectare anterioară și o relativă neinfectare. Reiau întrebarea: de ce cei care s-au infectat dar fiind asimptomatici nici nu și-au dat seama, de cei care s-au infectat dar s-au tratat singuri, de cei care nu s-au vaccinat fiindcă au afecțiuni care recomandă nevaccinarea, de cei care nu au fost niciodată infectați sunt pasibili de sancțiunea obligării la realizarea uni test (adesea irelevant) costisitor care va trebui reluat cu fiecare ocazie impusă de autoritățile unui stat sau al altuia și care reprezintă o imensă presiune pentru vaccinare?
    Oricum apare un tratament diferențiat între cei vaccinați și cei neaccinați, între cei cu certificat covid și cei fără în sensul că cei cu certificat covid nu suportă restricțiile care sunt impuse celor fără certificat?

 7. Mapamond

  Mii de israelieni au sărbătorit în stradă plecarea de la putere a lui Benjamin Netanyahu. Israelul are un nou premier
  Parlamentul Israelului a aprobat, duminică seară, învestirea noului Guvern, care va fi condus prin rotaţie, de Naftali Bennett şi Yair Lapid, punând capăt celor 12 ani în care Benjamin Netanyahu a fost permament prim-ministru.

  Mapamond

  Danemarca elimină masca de protecție, de luni. Măsura a fost cerută și în Germania
  Danemarca elimină masca de protecție, de luni. Ministrul german al Justiției, Christine Lambrecht, a cerut statelor federale să revizuiască obligativitatea de a purta mască. Și în Germania se cere ridicarea obligativității de a purta mască, având în vedere cifrele raportate.

  Local

  Persoanele cu dizabilităţi, „interzise” la bazinul din Subcetate
  O arădeancă în scaun cu rotile se luptă mai degrabă cu autorităţile din Arad decât cu propria dizabilitate. 10

  România

  Motociclist rănit grav într-un accident pe DN 76, lângă Beiuș. A fost solicitat elicopterul SMURD
  Accidentul a avut loc duminică, 13 iunie, pe DN 76, la ieșirea din localitatea Beiuș spre Pocola. 6

  UT Arad

  Juniorii utişti cu gândul la trofeu
  BUCUREŞTI. DigiSport transmite luni, ora 14, în direct, de la Mogoşoaia, confruntarea dintre UTA şi Viitorul Constanţa, finala Ligii Elitelor Under 17 la fotbal.

  Local

  Covid Arad: Niciun caz nou de infectare, în ultimele 24 de ore
  În acest moment, în județul Arad mai sunt 53 de cazuri active, dintre care 28 la persoane internate în spital. 4

  România

  Recomandări de la ministrul Educației: fără triaj epidemiologic și plexiglas la examenele naționale, rămâne obligatorie masca
  Noi recomandări către inspectoratele școlare județene în preajma Evaluărilor Naționale. Ministrul Educației dorește să „elimine rigiditatea excesivă”, așa că propune eliminarea triajului epidemiologic și a panourilor plexiglas la examenele naționale care urmează. 2

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen, fotbalistul danez care s-a prăbuşit pe teren: „S-a agăţat de viaţă”
  Presa internaţională scrie că, cel mai probabil, Christian Eriksen a suferit un stop cardio-respirator. Fotbalistul din selecţionata Danemarcei a căzut brusc pe teren fără ca cineva să-l lovească. Fotbalistul danez Christian Eriksen s-a prăbuşit la jumătatea meciului de deschidere al echipei sale la Euro 2020. 1

  Ştiri sportive

  EURO 2020: Sunt puţine şanse ca Eriksen să mai joace vreodată fotbal, afirmă un specialist britanic
  Sanjay Sharma, profesor de cardiologie sportivă la St George's University din Londra, consideră că internaţionalul danez Christian Eriksen are puţine şanse să mai joace vreodată fotbal, după criza cardiacă pe care a suferit-o în cursul meciului dintre selecţionata ţării sale şi cea a Finlandei, disputată sâmbătă la Copenhaga, în cadrul EURO 2020, informează cotidianul The Independent.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.