aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
Mapamond
SpaceX a prins în zbor o parte a mega-rachetei Starship. Cealaltă treaptă a rachetei a explodat după ce a amerizat în Oceanul Indian

SpaceX a prins în zbor o parte a mega-rachetei Starship. Cealaltă treaptă a rachetei a explodat după ce a amerizat în Oceanul Indian

la 13 October 2024 23:40
4 Comentarii

SpaceX a prins în zbor o parte a mega-rachetei Starship. Cealaltă treaptă a rachetei a explodat după ce a amerizat în Oceanul Indian

Foto: EPA-EFE/SPACE X
13 October 2024 23:40
Compania spaţială americană SpaceX a reuşit duminică, în cadrul celui de-al cincilea zbor-test al rachetei sale Starship, să prindă pentru prima dată treapta inferioară a acestui lansator greu pe rampa lui de lansare din statul Texas cu ajutorul unor braţe metalice gigantice, realizând astfel o nouă performanţă inginerească inedită în încercarea sa de a construi un vehicul reutilizabil pentru călătoriile spre Lună şi spre planeta Marte, informează agenţiile de presă internaţionale.
Compania spaţială americană SpaceX a reuşit duminică, în cadrul celui de-al cincilea zbor-test al rachetei sale Starship, să prindă pentru prima dată treapta inferioară a acestui lansator greu pe rampa lui de lansare din statul Texas cu ajutorul unor braţe metalice gigantice, realizând astfel o nouă performanţă inginerească inedită în încercarea sa de a construi un vehicul reutilizabil pentru călătoriile spre Lună şi spre planeta Marte, informează agenţiile de presă internaţionale.

Trimite articolul

X

Racheta americană, a cărei primă treaptă se numeşte “Super Heavy”, a fost lansată la ora locală 07:25 (12:25 GMT) de la baza pe care SpaceX o deţine în Boca Chica, Texas, iar a doua treaptă a rachetei, denumită Starship şi care dă numele întregului vehicul spaţial, a ajuns în spaţiu după ce s-a separat de lansator la o altitudine de aproximativ 70 km, înainte de a începe apoi manevrele pentru întoarcerea sa pe Terra, potrivit Reuters.

După separarea cu succes a celor două trepte ale rachetei, Super Heavy a aprins din nou trei dintre cele 33 de motoare Raptor ale sale pentru a-şi încetini coborârea rapidă spre rampa de lansare folosită de SpaceX, în timp ce se îndrepta spre turnul de lansare. Turnul este prevăzut cu două braţe metalice mari, supranumite “baghete”.

Cu motoarele turate, treapta Super Heavy, înaltă de 71 de metri, s-a poziţionat între braţele turnului de lansare, agăţându-se de acesta cu ajutorul celor patru aripioare ale sale pe care le utilizează pentru a se ghida prin aer.

Duminică, SpaceX a testat această manevră delicată pentru prima oară.

pic.twitter.com/ZOvkj5idCY

— Elon Musk (@elonmusk) October 13, 2024

“Turnul a prins racheta!!!” a scris Elon Musk pe reţeaua de socializare X după un zbor de nouă minute al treptei Super Heavy, care s-a încheiat prin acea tentativă reuşită de prindere a vehiculului spaţial.

La rândul ei, treapta Starship şi-a continuat zborul timp de aproximativ o oră şi a revenit apoi pe Terra, amerizând în Oceanul Indian. A reuşit pentru prima dată o amerizare controlată în acest ocean cu ocazia precedentului său zbor de testare, realizat în urmă cu câteva luni, relatează AFP.

Starship rocket booster caught by tower pic.twitter.com/aOQmSkt6YE

— Elon Musk (@elonmusk) October 13, 2024

Totuşi, după zborul său din această duminică, treapta superioară Starship a explodat la câteva secunde după ce a atins apele Oceanului Indian, relatează site-ul futurism.com, care vorbeşte despre imagini spectaculoase ce au arătat “o bulă de foc masivă, un final dramatic pentru un test de lansare care s-a desfăşurat, până atunci, ca la carte”.

 

“Amerizare confirmată!” precizează un mesaj publicat de SpaceX pe contul său oficial de pe reţeaua de socializare X.

“Felicitări întregii echipe SpaceX pentru un captivant al cincilea zbor-test al rachetei Starship!”, au adăugat reprezentanţii companiei americane.

Splashdown confirmed! Congratulations to the entire SpaceX team on an exciting fifth flight test of Starship! pic.twitter.com/FhCGznq9RO

— SpaceX (@SpaceX) October 13, 2024

În pofida acestei explozii, CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a declarat că zborul de duminică reprezintă o victorie uriaşă.

“Treapta superioară a rachetei a aterizat exact la ţintă! Al doilea dintre cele două obiective a fost şi el atins”, a adăugat el, referindu-se la prinderea treptei Super Heavy cu braţele robotizate ale turnului de lansare şi la amerizarea controlată, la punct fix, a treptei superioare în Oceanul Indian.

Potrivit CNN, compania SpaceX nu intenţiona să recupereze treapta scufundată în ocean. În schimb, inginerii săi exersează o manevră care ar putea fi utilizată pentru ca această treaptă a rachetei Starship să aterizeze pe uscat în viitor.

Cele două trepte ale rachetei Starship – cea mai mare şi mai puternică din lume – ar trebui, atunci când programul de dezvoltare a lansatorului va fi finalizat, să fie recuperate şi reutilizate după fiecare zbor. Obiectivul este acela de a putea lansa mai multe vehicule în spaţiu, mai rapid şi la costuri mult mai mici, aminteşte AFP.

Compania miliardarului Elon Musk intenţionează să utilizeze racheta Starship pentru colonizarea planetei Marte. Dezvoltarea acestei rachete spaţiale este totodată monitorizată îndeaproape de NASA, care se bazează pe ea pentru a îi readuce pe astronauţii americani pe suprafaţa Lunii.

Noua metodă de prindere la aterizare reprezintă cel mai recent progres reuşit de compania SpaceX în campania sa de “testare până la eşec” a unei rachete complet reutilizabile, proiectată să transporte o încărcătură mult mai mare pe orbită, echipaje de oameni pe Lună şi, ulterior, pe Marte – destinaţia finală imaginată de CEO-ul Elon Musk.

Racheta Starship este compusă dintr-o primă treaptă, denumită Super Heavy, deasupra căreia este montată a doua treaptă, Starship, care dă, prin extensie, numele întregului lansator spaţial.

Super Heavy are o înălţime de 70 de metri, iar întreaga rachetă ajunge la înălţimea totală de 120 de metri.

Dezvoltarea acestui lansator greu a fost însă marcată de o serie de accidente, relatează DPA.

În timpul unui prim test în aprilie 2023, întregul sistem al rachetei a explodat la doar câteva minute după lansare. În timpul celui de-al doilea test, în noiembrie 2023, cele douătrepte ale rachetei s-au separat cu succes, iar treapta superioară a continuat să zboare, dar, la scurt timp după aceea, ambele trepte au explodat în incidente separate.

În martie 2024, racheta a fost lansată cu succes în spaţiu în cel de-al treilea zbor de testare fără pilot, dar a fost apoi distrusă în timpul revenirii sale pe Terra. În cadrul celui de-al patrulea test, realizat în iunie 2024, Starship a efectuat prima sa aterizare controlată, dar rămăseseră totuşi anumite probleme tehnice care trebuiau să fie reglate.

Obiectivul celui de-al cincilea zbor-test, desfăşurat în această duminică, a fost acela de a încerca “prima întoarcere la locul de lansare şi prinderea rachetei Super Heavy”, au declarat reprezentanţii SpaceX.

Sursa: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
brate metalice gigantice ,
elon musk ,
Inginerie ,
luna ,
marte ,
prins in zbor ,
racheta Starship ,
rampă de lansare ,
SpaceX ,
spatiu ,
Super Heavy ,
test ,
Texas ,
vehicul reutilizabil ,
zbor ,
zbor-test
4 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. fâs cu foc says:
    October 14, 2024 at 9:02 am

    Doar ” mașinile cu motor cu combustie ” poluează, asa incearca bolna v i i de la bru cs e sa ne minta.

    Reply
    • Anonimul arădean says:
      October 16, 2024 at 9:59 am

      Da, măi, e plin de rachete din astea pe stradă…rareori mai vezi câte un autoturism 😁
      PS. Nu uita să-ți iei tratamentul de la psihiatru 😁

      Reply
  2. Jiji official says:
    October 14, 2024 at 10:01 pm

    Dintr-un eșec în altul…Dar are balta pește 🐟🐟🐟

    Reply
    • Anonimul arădean says:
      October 18, 2024 at 11:06 am

      Făcuși un rezumat al carierei tale de pescar 😁

      Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    6
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    7
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    8
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“
    9
    A apărut primul candidat pentru... Primăria Arad
    10
    Cine vine antrenor la UTA?

    Local

    ADVERTORIAL
    Cum să alegi prosoapele perfecte?
    Cumpărarea prosoapelor este un proces delicat. Sigur, vrei să cumperi prosoape moi și luxoase, dar ce înseamnă cu adevărat densitatea bumbacului? Și cum faci diferența dintre bumbacul turcesc și cel egiptean sau cum alegi dintr-un curcubeu de culori și modele?

    Local

    Arad și Békés investesc împreună în aparatură medicală de ultimă generație
    Proiectul transfrontalier, în valoare de peste 9 milioane de euro, vizează dotarea unităților medicale din cele două județe cu aparatură medicală de ultimă generație.

    Advertorial

    Comunicat de presă
    „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată”. „Apel de proiecte gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României”.

    România

    Pensiile se recalculează, locurile de muncă se păstrează: Angajații temporari rămân în sistem
    Procesul complex de recalculare a pensiilor din România, care vizează aproape 5 milioane de beneficiari, primește un sprijin legislativ esențial.

    Local

    Tatăl agresor de la Bârsa a fost reținut
    Tatăl celor doi copii de 13 și 15 ani, din comuna Bârsa, care au obținut recent ordin de protecție față de părinți, a fost reținut miercuri seară.

    Mapamond

    VIDEO
    VIDEO. Explozie a unei mega-rachete Starship a companiei SpaceX, în timpul unui test
    O mega-rachetă Starship a companiei SpaceX, a multimiliardarului Elon Musk, a explodat în timpul unui test de rutină, la baza Starbase din Texas, Statele Unite, fără a exista răniți, au anunțat joi autoritățile locale, transmite AFP. 1

    UT Arad

    Ultima şansă pentru cei în probe la UTA!
    Amicalul cu Progresul Pecica, decisiv pentru cei dornici de a purta tricoul Bătrânei Doamne în viitorul sezon de Superligă. 4

    Local

    Percheziții în Arad, în cazul unor firme de ride-sharing
    Polițiștii timișeni au efectuat, joi dimineață, percheziții în șapte județe, printre care și Arad și Timiș, într-un dosar de evaziune fiscală, în care sunt vizate mai multe firme de „transport alternativ”.

    Local

    ADVERTORIAL
    Cum să alegi prosoapele perfecte?
    Cumpărarea prosoapelor este un proces delicat. Sigur, vrei să cumperi prosoape moi și luxoase, dar ce înseamnă cu adevărat densitatea bumbacului? Și cum faci diferența dintre bumbacul turcesc și cel egiptean sau cum alegi dintr-un curcubeu de culori și modele?
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.