aradon.ro Web analytics

Tradiții de Anul Nou în lume

Reactualizat la:

Tradiții de Anul Nou în lume

Reactualizat la:
Revelionul este una dintre sărbătorile întâmpinate printr-o multitudine de tradiții și superstiții.
Scris de Vasile Filip - Revelionul este una dintre sărbătorile întâmpinate printr-o multitudine de tradiții și superstiții.

Focuri în aer liber

În multe locuri din întreaga lume, se aprind focuri pentru a sărbători sosirea Anului Nou. În Ecuador aceasta reprezintă arderea unor simboluri întruchipând anumite personaje. În Brazilia, pe bulevardul Paulista sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopții. Într-o astfel de sărbătoare, focurile de artificii sunt vestitoarele Noului An.

Pâinea de Anul Nou

În Grecia o pâine specială numită „Vasilopita” este servită de Revelion. Un bănuț se ascunde în interiorul acesteia când se pune la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopții și cine primește bucata cu premiul va avea noroc în anul care vine.

Cadouri

Nu este un lucru neobișnuit ca, de Revelion, să se facă și să se primească diferite cadouri. În Franța se marchează sărbătoarea numită „le Réveillon” cu alimente de lux, șampanie și cadouri. În Turcia, cadourile sunt schimbate în timpul unei sărbători a alimentelor tradiționale turcești.

12 boabe de struguri

În Spania există tradiția de a se mânca 12 boabe de struguri la miezul nopții de Revelion. Fiecare reprezintă o lună din anul ce urmează. În funcție de cât de dulce este așa va fi și luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.

Îmbrăcămintea

În lume se observă obiceiuri diferite în ceea ce privește îmbrăcămintea purtată de Revelion. În Filipine se poartă haine cu cercuri/buline. În Venezuela, cei care își caută sufletul pereche poartă lenjerie roșie. În Ecuador se spune că lenjeria galbenă aduce optimism în anul următor.

Superstiții

În Filipine se spune că aruncarea monezilor la miezul nopții semnifică creșterea veniturilor. În Mexic se întâlnesc mai multe superstiții: scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine și agățarea unor figurine în formă de oaie pe clanța ușii pentru prosperitate.

Noaptea Albă

În unele credințe creștine, Anul Nou mai este denumit și Noaptea Albă, atunci când comunitățile se adună pentru a aduce mulțumiri și rugăciuni pentru anul ce urmează. Obiceiul își are rădăcinile în anul 1732, dar i-a fost acordată o importanță deosebită în rândul sclavilor din America, când în 1863 au așteptat, de 1 ianuarie, zorii eliberării.

Șampania

Se pare că în întreaga lume cea mai populară băutură de Revelion este șampania. Peste tot în Europa și în America este însoțită de un toast. În Rusia o băutură din vodcă, suc de lămâie și apă de la robinet este denumită „apă murdară” și se bea pentru a opri ghinionul.

Sărutul

Se obișnuiește ca oamenii să se sărute la miezul nopții de Revelion. Poate fi considerat un gest romantic, dar este, de asemenea, un salut pentru Anul Nou între persoane ce își urează un an fericit, cu sănătate și noroc. Mai poate semnifica, între parteneri, un an plin de afecțiune.

Aruncarea unui obiect

De peste 100 de ani a fost păstrată tradiția de a se arunca o minge în Times Square, New York. Este cel mai cunoscut obicei de a arunca ceva la miezul nopții de Revelion. Acest lucru se întâmplă și în Hong Kong, Sydney, Rio de Janeiro, San Antonio și Sacramento, California. În alte locuri se aruncă diverse lucruri pentru a marca Anul Nou: în Easton, Maryland – un crab, în Atlanta, Georgia – o piersica, în New Orleans – o oală.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Amenzi dublate pe incendierea deșeurilor
  Poliția Locală Arad a aplicat amenzi cu o valoare dublă față de anul trecut pentru cei care au incendiat diverse deșeuri.

  Local

  Înaltpreasfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de Doctor Honoris Causa UVVG
  Înalta distincţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a fost acordată de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României.

  Local

  22 de cetăţeni străini opriți din drumul ilegal către Spațiul Schengen
  Poliţiştii de frontieră arădeni  au depistat 22 de cetăţeni din Pakistan și Afganistan care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în automarfare sau pe jos.

  Local

  Coroane depuse de Ziua Națională
  Pentru al doilea an, Aradul este lipsit de parada militară din centrul orașului, cu ocazia Zilei Naționale a României fiind organizată doar o ceremonie de depunere de coroane la Crucea Martirilor Unirii, din Parcul Eminescu.

  Local

  Ziua Națională, marcată cu „Simfonia spaniolă”
  ARAD. Filarmonica Arad dedică Zilei Naționale a României un concert în care va fi interpretată „Simfonia spaniolă”. 1

  România

  O nouă firmă de asigurări iese de pe piața de RCA
  Uniqa Asigurări, parte a grupului austriac Uniqa, a primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a ieşi de pe piaţa RCA, după ce City Insurance a intrat pe drumul falimentului, iar segmentul RCA a intrat într-o perioadă agitată, cu majorări de tarife. 2

  Local

  Creşă pentru 40 de copii, în Micălaca
  Va fi construită de Compania Naţională de Investiţii, în incinta Grădiniţei PP7 de pe Calea Radnei.

  România

  Tineri arădeni, în maieu prin Parâng
  Doi tineri din Arad au reușit să îi uimească pe salvamontiștii din Parâng, după ce au ales să plece pe munte în maieu. 9

  Mapamond

  Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile 
  Directorul executiv al Moderna anticipează că vaccinurile existente vor fi mult mai puţin eficiente în combaterea Omicron. Stéphane Bancel a avertizat că va dura mai multe luni până când companiile farmaceutice pot produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei.  14

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.