aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
România
7 ani de la incendiul din clubul Colectiv. România nu are niciun centru pentru tratarea marilor arși

7 ani de la incendiul din clubul Colectiv. România nu are niciun centru pentru tratarea marilor arși

la 30 October 2022 10:55 Reactualizat la: 30 October 2022 17:39
6 Comentarii

7 ani de la incendiul din clubul Colectiv. România nu are niciun centru pentru tratarea marilor arși

Foto: EPA-EFE/Robert Ghement
30 October 2022 10:55 Reactualizat la: 30 October 2022 17:39
Ce am învăţat ca invidizi, ca stat şi ca societate după „momentul” Colectiv? Şapte ani mai târziu, există numeroase instituţii publice care nu au ieşire de incendiu funcţională, spitale în care încă nu există suficiente paturi pentru marii arşi, dar măcar, a crescut numărul pacienţilor cu arsuri grave care sunt trataţi în străinătate. România este ţara din Europa cu cele mai multe cazuri de mari arşi, dar priveşte neputincioasă: nu îi poate trata şi îi trimite în străinătate.
Ce am învăţat ca invidizi, ca stat şi ca societate după „momentul” Colectiv? Şapte ani mai târziu, există numeroase instituţii publice care nu au ieşire de incendiu funcţională, spitale în care încă nu există suficiente paturi pentru marii arşi, dar măcar, a crescut numărul pacienţilor cu arsuri grave care sunt trataţi în străinătate. România este ţara din Europa cu cele mai multe cazuri de mari arşi, dar priveşte neputincioasă: nu îi poate trata şi îi trimite în străinătate.

Trimite articolul

X

7 ani de la un incendiu ce putea fi evitat, unde 65 de tineri au murit arşi de vii, iar 180 au ajuns în spitale, cu arsuri. 7 ani mai târziu, România (încă) nu are niciun măcar un singur centru pentru tratarea pacienţilor cu arsuri grave.

7 ani de Colectiv şi schimbări puţine. Au trecut aproape două mandate parlamentare pline, dar îmbunătăţirile se lasă aşteptate, în timp ce marii arşi suferă sau îşi pierd viaţa. Ce a urmat după tragedie: a căzut un guvern, au fost 7 prim-miniştri, 8 miniştri ai Sănătăţii şi alţii la Justiţie şi MAI. Un fel de tabula rasa la nivel descriptiv, la nivel de nume, dar nu şi de facto.

Duminică, ONG-urile organizează un marş în Bucureşti, cerând dreptate şi schimbări reale.

În rest, oamenii încearcă să vorbească despre problemele din sistem. Dar nu-i ascultă nimeni. Spre exemplu, o profesoară universitară din Bucureşti dă voce problemelor din sistemul universitar în ceea ce priveşte siguranţa în caz de incendii şi alte pericole şi, la 7 ani după Colectiv, vorbeşte despre ce am învăţat din cea mai mare tragedie din ultimii 32 de ani. Aceasta arată că, deşi au trecut atâţia ani de la tragedie, multe instituţii de stat continuă să fie încremenite în timp şi nu au făcut îmbunătăţiri.

 

„7 ani de la Colectiv. Las aceste foto cu “ieşirea de urgenţă” dintr-o instituţie publică de învăţământ (care a avut un membru al comunităţii ars de viu în club). Nu contează ce instituţie, căci ce vreau să ilustrez este spoiala şi prefăcătoria cu care ne înconjurăm. Aşadar, o ieşire de urgenţă în clădire fanion, renovată şi reabilitată, în care sălile sunt cu tehnică modernă (care chiar funcţionează), dar care nu are uşă de urgenţă, iar cea pe care o denumeşte impropriu aşa e încuiată (cum se vede, instituţia ne invită să sunăm la 112 sau pe centrală la interior cutare sau la administratorul clădirii pe mobil). Ieşirea e, oricum, doar pentru unii. Dar nimic nu mai are importanţă pentru că se iese într-o curte interioară la rândul ei încuiată cu lacăt. Nu mai vorbesc că nu avem proceduri, că nu se fac simulări de incendiu sau cutremur, că cealaltă ieşire din instituţie (nu de urgenţă) e încuiată şi ea (căci nu avem portar), că intrarea/ieşirea se fac om cu om pe o uşă îngustă. Aici suntem. Da, am scris oficial. Nu, nu mi s-a răspuns. Da, am abordat fizic responsabilii clădirii: unul a zis că face ce i se spune, celălalt mi-a zis că EXISTĂ ieşire de urgenţă şi că atât s-a putut.”

O supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, Alexandra Furnea, a scris un jurnal – „Jurnalul lui 66. Noaptea în care ars”. Rudele celor care au murit caută (încă) dreptate.
SURSA: MEDIAFAX

Trimite articolul

X
Taguri:
7 ani de la Colectiv ,
colectiv ,
incendii ,
incendiu Colectiv
6 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Saxon says:
    October 30, 2022 at 11:30 am

    Da, așa sunt Romanii, le place sa repete la nesfârșit tot felul de numere. 20,30, 33 ani de la revoluție, iar de Crăciun o frecam cu tot felul de babalâci necunoscuți care se perinda prin televiziuni cu același veșnic subiect “cine a tras în ’89” de s-au săturat și morții de aceleași povesti. Apoi a venit “Colectiv” și de ani de zile ne f.teti la cap cu aceeași poveste căutând ca niște răzbunători sadea (că deh așa e romanul, ranchiunos și răzbunător). Apoi a venit rândul lui Dincă. Un an jumate numai de el am auzit de ni se făcea lehamite și pierise și compasiunea pt victime. Apoi a venit Sfântul Cocos. Iarăși pentru mai bine de un an asta prima, nu pentru că cereau oamenii ci pt că presa și media românească sunt infantile și se agata cu dinții de un subiect rasucindu-l pe toate părțile până nu mai prezintă nici un interes și, chiar și atunci se insista cu nesimțire, uneori inventând updateuri abjecte in goana după rating. In final mass media a fost salvată de războiul din Ucraina. Daca la inceput au sărit românii cu mic cu mare să ajute, acum s-au scârbit de îndesarea repetitivă a acelorași informații în căpșoare, furnizate de minunata mass-media. Voi nu știți să veniți zilnic cu ceva nou, cu ceva frumos. Nu! 80% din știri sunt accidente, crime, violuri și bătăi. Apoi vine Ucraina. Periodic, Revoluția, Dincă, Colectiv și Covid. Asta e tot ce puteți, pentru mai mult ar fi nevoie de mai multa minte.

    Reply
    • Saxon says:
      October 30, 2022 at 11:32 am

      Sfântul Covid (in text)

      Reply
    • cinefil says:
      October 30, 2022 at 1:50 pm

      Pai, ce sa faca si cei din mass-media, daca, absolut nimic nu se poate rezolva in RSR, hmm? Nici dosarele cu crimele de la Revolutie, nici dosarele mineriadelor, nici dosarele crimelor de la Colectiv, samd!

      Reply
  2. Venife says:
    October 30, 2022 at 2:13 pm

    “niciun singur centru” este pleonasm ! Forma corecta : “niciun centru”. In rest, subiect arhidezbataut in care nu mai crede “niciun singur” roman ca va fi ceva bun, cel putin in viitorul apropiat…

    Reply
    • cinefil says:
      October 30, 2022 at 6:35 pm

      “Nici macar un singur centru”.

      Reply
  3. Balciu says:
    October 30, 2022 at 2:36 pm

    La fel dezvoltatorii fac cartiere in care nu respecta nici o norma isu cu complicitatea primariei corupte vezi vladimirescu …

    Reply
  4. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    3
    Fermierul Dimitrie Muscă protestează împotriva Austriei: a închis conturile bancare și boicotează OMV
    4
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    5
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    6
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    7
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    8
    Povestea unui polițist controversat din Chișineu-Criș
    9
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul
    10
    UPDATE. Femeie de 69 de ani, din Arad, dispărută după ce a ieșit cu câinele la plimbare

    Mapamond

    O profesoară din Singapore este căutată de Interpol pentru că și-a ajutat elevii să trişeze la examene
    O profesoară de liceu din Singapore este căutată de Interpol, care facilitează cooperarea poliţienească între 194 de ţări.

    Local

    Pompierii, eroii zilei
    O zi de sâmbătă cu 18 misiuni pentru pompierii militari din cadrul Detaşamentului Arad şi 4 intervenţii pentru pompierii voluntari din judeţ.

    Local

    GALERIE FOTO
    Circulaţia tramvaielor, blocată de un copac căzut pe reţeaua de contact, la Podgoria
    În ciuda intervenţiei prompte, problema nu va fi rezolvată până la miezul nopţii, astfel că tramvaiele vor putea circula din nou pe centru doar dimineaţă.

    Local

    GALERIE FOTO
    Primăria Arad: „Suntem la datorie. Vă rugăm să aveţi răbdare”
    ARAD. După „o după-masă şi o seară cam grea” – cum însuşi edilul Călin Bibarţ a caracterizat ziua de sâmbătă – municipalitatea arădeană a transmis cetăţenilor că cei din Primărie, Gospodărirea Comunală, Direcția Edilitară şi Poliția Locală „sunt la datorie, în mijlocul acțiunii şi muncesc pentru a elimina pericolele imediate cauzate de vântul puternic de astăzi.

    Mapamond

    Vikingii erau însoțiti de cai, porci şi câini în călătoria lor spre "Valhalla"
    Oasele de animale domestice găsite de arheologi indică că vikingii care navigau din Scandinavia în Anglia au transportat cai, câini şi porci.

    Mapamond

    O tânără din Canada a câștigat la loto din prima incercare, 48 de milioane de dolari
    Când Juliette Lamour a câştigat un jackpot la loto din prima încercare, adolescenta sensibilă a apelat imediat la un consilier financiar, care este tatăl ei, scrie BBC.

    România

    Actorul Anthony Delon, la pas prin Parcul Brătianu din Oradea
    Actorul va începe, luni, filmările la „21 de rubini”, alături de Mickey Rourke și de mai multe vedete din România. 1

    România

    FOTO
    Caraș-Severin: Adolescent de 14 ani mort după ce un copac a căzut peste maşina în care se afla
    Incident tragic la intrarea în Reşiţa, judeţul Caraş-Severin. Un adolescent de 14 ani a murit după ce a căzut un copac peste mașina în care se afla. Părinții au ajuns la spital în stare de șoc.

    Local

    Avarii în reţeaua electrică. Intervenţiile E-Distribuţie, îngreunate de vreme
    Codul galben de vreme rea i-a lăsat, sâmbătă, fără curent electric pe mai mulţi consumatori din judeţul Arad.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.