aradon.ro Web analytics


Ce se întâmplă cu aleșii locali? Curtea Constituțională a întors Ordonanța Guvernului

De Andreea Pintea

Ce se întâmplă cu aleșii locali? Curtea Constituțională a întors Ordonanța Guvernului

Reactualizat la:
Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională. De asemenea şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională.
Scris de Andreea Pintea - Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională. De asemenea şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională.

Judecătorii CCR spun că prelungirea mandatelor trebuie făcută prin Parlament si nu prin ordonanţă de urgenţă, mai exact se poate face doar prin lege. Iar data alegerilor locale va trebui să fie stabilită în interiorul perioadei cu care vor fi prelungite mandatele aleşilor locali. Astfel, Parlamentul va trebui sa discute cu Guvernul, in colaborare constitutionala.

Ce a transmis CCR, după deliberare

Legea privind prelungirea mandatelor aleşilor locali este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale sunt neconstituţionale.

Curtea a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale „consacră un paralelism legislativ nepermis”, având în vedere că, la data adoptării sale, era în vigoare OUG nr. 44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

„Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin.(5) din Constituţie”, arată CCR.

Obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost formulată de 71 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

În privinţa obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea OUG nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, Curtea Constituţională a dispus conexarea acestora.

În urma deliberărilor, CCR a admis cu majoritate de voturi obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că atât OUG nr. 44/2020, cât şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, contrare art.1 alin.(4) şi (5), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(6) din Constituţie.

„Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost realizată prin OUG nr. 44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba”, arată CCR.

Totodată, CCR precizează că Parlamentului îi revine sarcina de a reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern.

POZIȚIA LIDERILOR POLITICI

* Marcel Ciolacu le-a cerut, miercuri, liderilor celorlate partide parlamentare să promoveze împreună un proiect de lege cu privire la prelungirea mandatelor aleşilor locali cât şi cu privire la stabilirea datei alegerilor, ”pentru evitarea unui dezastru în administraţia locală”.

*Vicepremierul Raluca Turcan a spus, pentru MEDIAFAX, că decizia de miercuri a CCR, în urma căreia mandatele aleşilor locali nu mai pot fi prelungite, „este o nebunie”, aceasta punând în pericol funcţionarea statului român. „Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puţin de o lună, judecătorii Curţii Constituţionale pun în pericol funcţionarea statului român”, a afirmat Raluca Turcan.

*Liderul USR, Dan Barna, a declarat, referitor la decizia CCR privind alegerile locale, că Guvernul PNL a legiferat unde nu trebuia să legifereze, iar PSD, ALDE şi Pro-România au intervenit în Parlament ”fără să gândească prea mult”, doar din dorinţa de a-şi crea încă un avantaj electoral.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  În traducere: vin golanii din PSD sa tulbure iar apele, ca vin bani europeni , bani multi, si tropaie pe loc, pt ca e de furat

  • coman sava says:

   N-au loc de pnl, că de 16 ani pnl-ul tot fură cu gunoaiele lor de pdl-iști împuțiți , chiar nu vezi ce jeguri sunt pnl-iștii -? nu-i poți compara nici cu fasciștii , darămite cu un partid social democrat nu antisocial și amtiumanist ca acest impropriu numit pnl !!!! JEGURI DE JEGURI

 2. UT Arad

  A fost lansată cartea „Csala – Minunea blondă”
  ARAD. În această seară, la Teatrul de Vară a Centrului Municipal de Cultură Arad, în prezența a mai multor legende ale clubului UTA și nu numai, a fost lansată cartea „Csala – Minunea blondă”.

  ARADON Sport local

  FCC Baschet Arad și-a aflat grupele din cupă și LNBF
  „Galben-albastrele” au două adversare în prima fază din cupă și cinci în campionat.

  Local

  Creșterea salariilor profesorilor, votată de Parlament
  Plenul reunit al celor două camere din Parlamentul României – Camera Deputaților și Senat – a votat majorarea salariilor cadrelor didactice. 5

  Local

  Cinci cetăţeni din Siria şi Algeria, depistaţi la frontierele Nădlac I și II
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Nădlac I şi II au depistat cinci cetăţeni din Siria și Algeria, care au încercat să treacă ilegal graniţa în Ungaria. 1

  Local

  Tragere la sorți, la Tribunalul Arad
  ARAD. Tribunalul Arad anunță tragerea la sorţi a celor trei judecători din cadrul instituției care vor face parte din Biroul Electoral de circumscripţie Arad, ce se va constitui cu ocazia organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din data de  6 decembrie.

  Local

  Doar opt localități rămân cu restaurantele închise
  Lipova și Dieci sunt nou intrate pe listă, în timp ce Seleușul revine, după o săptămână de pauză. 1

  Local

  Scenariu roșu în nouă școli din municipiu și județ
  Teoretic, doar o școală va fi închisă, restul situându-se în scenariul verde sau galben. Practic, scenariul roșu se regăsește, în total, în nouă unități de învâțământ, însă vizează doar anumite clase. 1

  Local

  Problema deșeurilor, gestionată de specialiști
  Managementul deșeurilor este o problemă a societății actuale, tocmai de aceea este nevoie de formarea unor specialiști în domeniu. 1

  ARADON Sport local

  Bogdan Bulj așteaptă un sezon diferit
  Bogdan Bulj are deja experiență în sistemul cu turnee, după sezonul în China.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.