„Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are atribuţii legate de desfăşurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securităţii naţionale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT. În cadrul şedinţei, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială.
Sursa citată informează că din analiza documentelor a reieşit şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligaţia de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligaţie impusă prin legislaţia electorală.
„Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalţi candidaţi care au fost recunoscuţi de algoritmii TikTok drept candidaţi la alegerile prezidenţiale, iar conţinutul promovat de aceştia a fost filtrat masiv, diminuând exponenţial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferenţial a fost potenţat cu nerespectarea de către TikTok a deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităţilor române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile deciziei BEC”, se precizează în comunicat.
Din această perspectivă, CSAT subliniază că a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.
În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
X“…generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali” “… în special Federaţia Rusă”. Clar, Putine e de vina ! 🙂 🙂
-
În cazul tău, problema e refuzul medicației, nu Putin… în rest 🤷🏻♂️
de data asta chiar sistemul va dat o lecție de excepție de democrație și capitalism ..
-
Care sistem? Atunci stereotipuri precum lături
-
vom continua .. studiază frate.
-
Matale da continui…cu delirul…🤷🏻♂️
-
-
Se știe că rușii și nord coreenii se implică cu atacu-ri cibernetice în politica și în societatea occidentală
-
Cu ce sa se implice? Cu cipuri din masinile de spalat? Fi serios, sunt redusi ca iacii din stepa.
pai SRI au spus ca nu au fost. care sunt incompetenti – voi sau ei?
Panica la CSAT ca lumea voteaza plecarea din NATO. Cine a pus ca Romania sa intre in acest pact ?
-
Cine a pus Finlanda si Suedia sa intre in NATO? Gandeste cu capul ala de-l tii pe umeri, nu-l folosi doar la a bea cola cu cipuri…
-
Cetatene, matale nici măcar nu cunoști istoria aderării României la NATO. Primul președinte român care a înaintat ideea aderării către NATO, chiar dacă nu foarte hotărât, a fost Iliescu, în 1993. Probabil pentru că, școlit în lumea politicii sovietice, bănuia că Rusia nu va renunța ușor la zonele ei de influență. Dar 31 de ani mai târziu, cei care nu cunosc politica recentă și mai ales politica rusă, precum matale, doar latră sloganuri anti-UE și anti-NATO.
Şi robotul semi-vorbăreţ ce a vegheat ? Urmărea cu ce navă super scumpă va părăsi palatul ? Şi dacă tot are atâtea case de ce să-i mai dăm una că doar nu o să doarmă în gara Sibiu cum de fapt ar merita !
STS infirma cele precizate in titlul articolului !