aradon.ro Web analytics

Premierul a cerut instituţiilor implicate în combaterea pandemiei de COVID-19 să amplifice acţiunile de control

Reactualizat la:

Premierul a cerut instituţiilor implicate în combaterea pandemiei de COVID-19 să amplifice acţiunile de control

Foto: gov.ro
Reactualizat la:
Premierul Ludovic Orban le-a cerut prefecţilor şi şefilor de instituţii cu atribuţii în combaterea pandemiei de COVID-19 să amplifice la "limita maximă posibilă" controalele, pentru a asigura respectarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor.
Premierul Ludovic Orban le-a cerut prefecţilor şi şefilor de instituţii cu atribuţii în combaterea pandemiei de COVID-19 să amplifice la "limita maximă posibilă" controalele, pentru a asigura respectarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor.

“Ne confruntăm cu o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri. Datoria noastră, ca instituţii ale statului, ca reprezentanţi care au funcţii de conducere în instituţiile statului, este (…) să luptăm cu toate armele legale pe care le avem la dispoziţie pentru apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor. Scopul acestei întâlniri este acela de a suna mobilizare generală a instituţiilor statului care au atribuţii în lupta împotriva epidemiei, acele instituţii care au atribuţii de control pentru a determina o amplificare la limita maximă posibilă a acţiunilor de control pentru a respecta asigurarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor. (…) Scopul principal al acestei şedinţe este acela de a îmbunătăţi coordonarea între instituţii şi de a creşte eficienţa măsurilor pe care le luăm şi acţiunilor de control pe care le organizăm”, a declarat Ludovic Orban sâmbătă, la şedinţa în sistem videoconferinţă cu prefecţii, şefii structurilor MAI şi ai celorlalte instituţii şi autorităţi cu atribuţii în gestionarea situaţiei generate de creşterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

Premierul a subliniat că este clar că există zone şi activităţi unde autorităţile se confruntă cu o încălcare mai gravă a regulilor care generează riscuri majore pentru sănătatea cetăţenilor care participă la aceste activităţi sau intră în contact cu alţi oameni.

“Obiectivul nostru clar este de a ne asigura că orice actor instituţional din zona publică sau privată este angajat în respectarea regulilor. De asemenea, că aceia care nu respectă regulile pot fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile legii. (…) Este clar că această creştere a numărului de cazuri ne indică printre zonele prioritare, centrele urbane. Este clar că pe litoral sau în staţiuni, staţiuni de munte sau în alte zone există încălcări semnificative ale regulilor. Este adevărat că încă avem focare, un număr mare de cazuri provin din focare, din spitale, din centre de bătrâni sau din anumite companii care, probabil, nu respectă regulile, dar rata de dispersie a cazurilor este mai mare decât în urmă cu 2 luni sau 3 luni, deci este evident că avem un număr de persoane care nu s-au îmbolnăvit în focare “, a spus Orban.

Premierul s-a referit la activităţile care trebuie controlate cu prioritate.

“În ceea ce priveşte comerţul, solicit orientarea controalelor în supermarketuri, în pieţe, cu precădere în pieţele închise sau semi-închise. De asemenea, cred că va trebui să controlăm şi târguri, bâlciuri, chiar dacă se organizează în aer liber, va trebui să asigurăm respectarea regulilor”, a spus Orban.

El a cerut, totodată, intensificarea controalelor pe zona transportului public, la metrou şi în zona transportului feroviar.

“Transportul public, aici, în Bucureşti, este foarte important să cereţi şi susţinerea Poliţiei Locale a municipiului Bucureşti, să asigurăm respectarea regulilor în metrou. În metrou sunt sute de mii de beneficiari ai serviciului de transport, zilnic. Riscul de transmitere, în cazul în care nu sunt respectate regulile, este foarte mare. Avem nevoie de o prezenţă constantă, ritmică în metrou pentru a asigura respectarea regulilor. De asemenea, transportul pe cale ferată, transportul feroviar, în special transportul spre destinaţiile de vacanţă, spre mare, spre munte sau spre destinaţii care asigură trenuri pline, trebuie asigurat în mod obligatoriu respectarea regulilor. Transportul interjudeţean, transportul cu autocare, de asemenea, Poliţia de circulaţie, ISCTR – vor trebui să fie extrem de prezenţi.Transportul feroviar, aveţi Poliţia TF, care va trebui să fie extrem de activă şi să asigure respectarea regulilor”, a spus Orban.

El a solicitat amplificarea controalelor şi la terase, restaurante, benzinării.

“Terasele, ştim foarte clar, mai ales sunt terase de fiţe, terase unde nu se respectă regulile şi unde nici măcar personalul angajat nu respectă regulile, iar multora dintre patronii de terase nici măcar nu le trece prin cap să facă cel mai mic demers de a asigura respectarea regulilor. Să ştiţi că şi în benzinării avem probleme, în special în benzinăriile care duc spre destinaţii de vacanţă şi asta nu vă spun din auzite, vă spun din experienţa proprie. Oamenii alimentează şi, dacă nu au mască, normal, ca să plătească, sunt lăsaţi să intre fără mască. Ori, asta nu e acceptabil”, a afirmat Orban.

Şeful Executivului a adăugat, totodată, că, în opinia sa, sunt unele cluburi care “ar trebui închise”.

“Şi aici va trebui să ne gândim foarte serios dacă nu luăm şi noi măsuri care au fost luate în alte ţări, ca după ora 22:00 sau 23:00 să se închidă astfel că tipuri de activităţi. (…) Avem informaţii clare că sunt restaurante în spaţii închise care, fructificând reglementarea conform căreia se permite organizarea de evenimente private în spaţii închise cu până la 20 de persoane, de fapt au deschis şi servesc clienţii în interiorul restaurantelor aflate în spaţii închise. Cred că şi în hoteluri este important să asigurăm respectarea regulilor, că şi aici avem semnale privitoare la hoteluri”, a completat Orban.

Orban a punctat că Poliţia locală trebuie să fie prezentă la locurile de joacă pentru a atrage atenţia părinţilor sau bunicilor că îşi pun în pericol copiii dacă utilizează locurile de joacă şi în parcurile unde se joacă şah, table.

El s-a referit şi la zonele de interacţiune cu cetăţenii ale instituţiilor publice, menţionând ANAF, Direcţiile de Impozite şi Taxe Locale, Registrul Comerţului, precum şi la cele ale companiilor care furnizează servicii şi trebuie să asigure respectarea regulilor pentru clienţii lor care vin să îşi plătească facturile.

Nu în ultimul rând, premierul a solicitat implicare maximă prefecţilor şi tuturor serviciilor deconcentrate implicate: Direcţiile de Sănătate Publică, Direcţiile Sanitar-Veterinare, Oficiile de Protecţia Consumatorului, ITM, Inspecţia Muncii.

“Toate structurile care au atribuţii de control trebuie să colaboreze cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, cu Poliţia, cu Jandarmeria, cu Poliţia de Frontieră, cu toate structurile care sunt implicate, să formeze echipe comune acolo unde este necesar un control. (…) Solicit către toate instituţiile de control să comunice toate rezultatele controalelor, locurile în care nu se respectă, măsurile care au fost luate, pentru ca să se înţeleagă foarte clar de către cei care nu respectă legea, cei care nu respectă regulile de protecţie sanitară că vor fi amendaţi şi că vor suferi consecinţele legi. Vă solicit, domnilor prefecţi, să verificaţi zilnic, să faceţi un plan zilnic de acţiune, să urmăriţi implementarea planului de control, împreună, evident, cu conducătorii de la nivel naţional ai instituţiilor, să informaţi constant opinia publică privitoare la măsurile care se iau”, a mai spus el.

La videoconferinţă au mai participat ministrul Muncii, Violeta Alexandru şi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

SURSA: AGERPRES

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  • anonim says:

   👍👍👍 Are perfecta dreptate autorul acelor randuri , cred ca poporul e satul de magari pe post de conducatori …pacat ca acest popor e atat de tolerant incat asteapta ca cutitul sa i ajunga la os , vorba proverbului ….

 1. Bubbu says:

  Controale mai trebuie sa ne inchideti cu totul ca parca nu de la noi intra bani la buget, daca se poate si cu cateva amenzi in plus la buget voi nu va suparati.
  De ce nu luati masuri si sa controlati bisericile in frunte cu cel de la Constanta care face ce vrea si ce il taie capul.
  Ar trebui sa va dati demisia pentru incompetenta nu sa ne mintiti si sa nu lasati presa sa declare si alte lucruri despre Covid.
  Demisia si lasati oamenii sa lucreze.

 2. luci says:

  De 5 luni tot luati masuri care se contrazic ,ce sa faca politia sau alte institutii daca nu dati legi concrete,Va faceti ca luati masuri ,dar nu va intereseaza decit alegerile ,puterea ,Nu colaborati cu nici un partid ,ne bagati in SARACIIIIIIIIIIEEEEEEEEEE,,Distrugeti economia,totul ca un buldozer care nu o sa lase nimic in urma lui.Nu sunteti capabili ,alegeti alti oameni din pnl care sa stie ce sa faca,Voi nu mai sunteti credibili,Ati dat exmlu in urgenta chefuind in Biroul lui ORBAN cu bautura si mancare,batindu-va joc de popor,Cum pot sa mai aiba romanii incredere in voi???Sunteti multumiti sa vedeti oamenii fara serviciu,cu rate pe care nu le pot achita, Din cauza voastra se intimpla dezastrul tarii …O sa ajungem izolati de celelalte state,doar din vina voastra domnilor.Ce faceti cu imprumuturile de milioane de euro,?Cred ca va asigurati spatele vostru.

 3. Stefan51 says:

  Astăzi,respectind prețioasele indicații ale conducătorului mult iubit,un desant de broscuțe ninja a aterizat pe ștrand,echipați ca de intervenție,cu masca și mănuși la30G într-o mare de oameni în costume de baie,erau de un ridicol absolut,stupizenie împinsă la extrem

 4. SATTAN 666 says:

  govern de doi lei
  scarab imi este de toata guvernarea asta! si de cea trecuta si de cea viitoare!
  voi guvernanti janghinosi …nu vedet-i cat de jalnici sunteti?si nenorocirea de psd si pnl. nu facet-I altceva decat sa furati!
  oriunde voi fugi nu cred ca este prea departe de voi!

 5. BAGABONTU says:

  Prima data sa te inchida pe tine tampitule, ca nu respecti NIMIC !

 6. Local

  Aradul a înregistrat alte 32 de cazuri de COVID-19
  De luni până marți, în județul Arad au fost înregistrate 32 de noi cazuri de infecție cu SARS-CoV2, ajungându-se la un total de peste 1.300. 1

  Local

  Cu taxi spre graniţa cu Ungaria
  Poliţiştii de frontieră de la Vărşand au depistat, în două taximetre, opt cetăţeni din Turcia care se îndreptau către graniţa cu Ungaria, cu intenţia de a trece ilegal în ţara vecină. 1

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” își pun speranțele în finanțarea pe noua lege
  FCC Baschet Arad speră să primească finanțare de la autoritățile locale pe Legea 115/2020. 2

  Local

  66 de note mărite la titularizare
  După rezolvarea contestațiilor, 66 de note ale candidaților arădeni la examenul național de titularizare au fost mărite.

  Mapamond

  Putin: Rusia are primul vaccin anti-COVID-19 din lume. O fiică a lui și l-a injectat
  Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că una din fiicele sale şi l-a injectat, potrivit Reuters, EFE, AFP şi DPA. 5

  România

  Oliviu Gherman, fost președinte al Senatului, a murit la 90 de ani
  Fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman a murit, la vârsta de 90 de ani. 2

  Local

  Folk și film în Grădiște
  Centrul Municipal de Cultură Arad îi invită pe arădeni la un spectacol de folk și la proiecția unui film documentar, joi, 13 august.

  Local

  Școala din Apateu, într-un program de educație digitală
  Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici” din comuna Apateu este una dintre cele 35 de școli care s-au alăturat programului de educație digitală „Școala din valiză”.

  Local

  COVID-19. 1.215 cazuri noi, din 19.500 de teste
  În jur de 19.500 de teste au fost procesate în ultimele 24 de ore la nivel național, înregistrându-se 1.215 cazuri noi de infecție cu SARS-CoV2. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.