aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
România
Record negativ: România este pe primul loc în UE la traficul de persoane

Record negativ: România este pe primul loc în UE la traficul de persoane

la 19 December 2022 17:56 Reactualizat la: 19 December 2022 17:58
1 Comentarii

Record negativ: România este pe primul loc în UE la traficul de persoane

Foto: Pixabay
19 December 2022 17:56 Reactualizat la: 19 December 2022 17:58
Comisia Europeană a propus luni consolidarea normelor care previn şi combat traficul de persoane, o infracţiune transfrontalieră care afectează toate statele membre.
Comisia Europeană a propus luni consolidarea normelor care previn şi combat traficul de persoane, o infracţiune transfrontalieră care afectează toate statele membre.

Trimite articolul

X

În fiecare an, peste 7 000 de persoane devin victime ale traficului de persoane în UE. Comisia Europeană arată, luni, că se poate preconiza că această cifră este mult mai mare, întrucât multe victime rămân necunoscute. Costul anual al traficului de persoane în UE se ridică la 2,7 miliarde euro. Majoritatea victimelor sunt femei şi fete, dar proporţia victimelor de sex masculin este, de asemenea, în creştere, în special sub forma exploatării prin muncă.

Formele de exploatare au evoluat în ultimii ani, criminalitatea având din ce în ce mai mult o dimensiune online. Acest lucru necesită noi acţiuni la nivelul UE, întrucât traficanţii beneficiază de oportunităţi de a recruta, a controla, a transporta şi a exploata victimele, precum şi de a-şi transfera profiturile şi de a intra în contact cu utilizatori din UE şi din afara acesteia.

Normele actualizate vor oferi instrumente mai puternice pentru ca autorităţile de aplicare a legii şi cele judiciare să investigheze şi să urmărească penal aceste noi forme de exploatare, de exemplu, prin asigurarea faptului că utilizarea cu bună ştiinţă a serviciilor furnizate de victime ale traficului de persoane constituie o infracţiune. Propunerea Comisiei Europene prevede sancţiuni obligatorii şi împotriva întreprinderilor, nu numai împotriva persoanelor fizice, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. Propunerea vizează, de asemenea, îmbunătăţirea procedurilor de identificare timpurie şi de sprijinire a victimelor în statele membre, în special prin crearea unui mecanism european de orientare destinat victimelor.

În special, normele actualizate prevăd includerea căsătoriilor forţate şi a adopţiilor ilegale printre tipurile de exploatare pe care le acoperă definiţia directivei. Statele membre vor trebui să incrimineze aceste fapte în dreptul lor penal naţional ca trafic de persoane. De asemenea, normele includ o trimitere explicită la infracţiunile de trafic de persoane comise sau facilitate prin intermediul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, inclusiv al internetului şi al platformelor de comunicare socială şi sancţiuni obligatorii pentru persoanele juridice implicate în infracţiuni de trafic de persoane, cum ar fi excluderea acestora de la posibilitatea de a primi beneficii publice sau închiderea temporară sau definitivă a unităţilor în care a avut loc infracţiunea de trafic de persoane. De asemenea, includ mecanisme naţionale oficiale de orientare destinate victimelor pentru a îmbunătăţi identificarea timpurie şi îndrumarea acestora pentru a li se acorda asistenţă şi sprijin; se va crea baza pentru un mecanism european de orientare prin numirea unor puncte focale naţionale, dar şi intensificarea reducerii cererii prin incriminarea persoanelor care utilizează în cunoştinţă de cauză serviciile furnizate de victime ale traficului de persoane.

Eurostat urmează să publice date anuale privind traficul de persoane la nivelul UE.

În prezent este rândul Parlamentului European şi al Consiliului să examineze propunerea. După adoptarea noilor norme, statele membre vor trebui să le transpună în legislaţia lor naţională.

Traficul de persoane este o infracţiune transfrontalieră, care afectează toate statele membre. Rămâne o ameninţare gravă în UE, în pofida progreselor înregistrate în ultimii ani pentru combaterea acesteia. Cel de al patrulea raport privind progresele înregistrate în combaterea traficului de persoane, publicat luni, oferă o imagine de ansamblu, bazată pe fapte, a aspectelor-cheie privind traficul de persoane în UE. Începând din 2011, Directiva privind combaterea traficului de persoane a reprezentat cadrul juridic al eforturilor UE de prevenire şi combatere a acestui fenomen. A oferit un temei juridic pentru un răspuns solid în materie de justiţie penală şi pentru standarde ridicate de protecţie şi sprijin pentru victime. Cu toate acestea, evoluţiile recente impun o actualizare a normelor în vigoare.

Potrivit raportului CE, primele cinci ţări din UE în ceea ce priveşte cetăţenia victimelor traficului de persoane, în funcţie de numărul acestora, au fost următoarele: România, Franţa, Italia, Bulgaria şi Polonia. Primele cinci ţări din afara UE în ceea ce priveşte numărul de victimelor traficului de persoane în UE au fost: Nigeria, China, Moldova, Pakistan şi Maroc. 37% din totalul victimelor înregistrate erau cetăţeni ai ţării în care au fost înregistrate (trafic intern).

Mai multe state membre au evidenţiat utilizarea metodei „lover boy” de către traficanţi pentru ademenirea copiilor şi a femeilor tinere în scopul exploatării sexuale. În perioada de raportare, Europol şi Eurojust au sprijinit în special România, Franţa şi Spania în două operaţiuni diferite care vizau reţele infracţionale care recrutau victime prin intermediul metodei „lover boy”. „Lover boys” sunt traficanţi de persoane care, de obicei, operează încercând să să facă fete sau băieţi tineri să se îndrăgostească de ei, manipulându-i, pentru a-i exploata, de exemplu în industria sexului.

În aprilie 2021, Comisia a prezentat şi Strategia UE de combatere a traficului de persoane (2021-2025), axată pe prevenirea infracţionalităţii, aducerea traficanţilor în faţa legii, protejarea victimelor şi consolidarea capacităţii lor de acţiune. Evaluarea şi posibila revizuire a Directivei privind combaterea traficului de persoane pentru a o face adecvată scopului a fost una dintre acţiunile-cheie ale strategiei. Întrucât infracţiunea de trafic de persoane este comisă adeseori de grupări organizate, Strategia de combatere a traficului de persoane este strâns legată de Strategia UE de combatere a criminalităţii organizate. Protejarea societăţii împotriva criminalităţii organizate şi, în special, combaterea traficului de persoane reprezintă o prioritate în cadrul Strategiei UE privind uniunea securităţii.

SURSA: MEDIAFAX

Trimite articolul

X
Taguri:
comisie ,
record negativ ,
romania ,
trafic de persoane ,
uniunea europeana
1 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Daniel says:
    December 20, 2022 at 2:24 pm

    Din punct de vedere technic, indeplinim toate conditiile pentru a intra in Schengen, numai ca austriecii si olandezii nu pricep, trebuie boicotati.

    Reply
  2. Cele mai citite știri

    1
    Tragedia de pe Mureș, povestită de martori
    2
    VIDEO. Doi motociclişti din Arad au uimit pe toată lumea când au trecut pe lângă un bebeluș care dormea
    3
    OPINII. Rețeta unei tragedii: Mureșul, alcoolul, inconștiența și improvizația
    4
    Barca răsturnată pe Mureș era cârmuită de un bărbat din Semlac și se pare că ar fi lovit un obstacol înainte de a se răsturna
    5
    Cutremur cu magnitudinea de 4.6, lângă Lipova
    6
    Cardurile pentru alimente oferite de Guvern vor fi încărcate înainte de Paște
    7
    Crişan, executat de sârbi?
    8
    UPDATE. Cadavru văzut în Mureș, în zona 3 Insule. Pompierii transmit că anunțul făcut prin apel la 112 nu se confirmă în teren
    9
    Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, despre cutremurul din Arad
    10
    UPDATE. Încă un cadavru scos din Mureș. Victima, identificată ca fiind nădlăcanul de 32 de ani

    Mapamond

    Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat să îl cenzureze
    Liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre el şi i-a avertizat că o asemenea greşeală ar putea conduce la o reacţie a poporului rus împotriva lor în lunile următoare, scrie Reuters.

    Local

    UPDATE. Cod portocaliu de vreme rea în municipiu, anunțat prin Ro-Alert
    Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de viijelie, valabil până la ora 18:00. Sunt vizate municipiul Arad și localitățile Lipova, Vladimirescu, Zimandu Nou, Zăbrani, Fântânele, Livada, Păuliș, Șiștarovăț.

    România

    O femeie a murit subit, în Băile Felix, în urma unui stop cardiac
    Odată ajunși la fața locului, polițiștii n-au mai putut decât să constate decesul femeii.

    UT Arad

    Juniorii de la UTA au pierdut finala Ligii de Tineret
    TÂRGOVIȘTE. Primul lucru ce a sărit în ochi la finala Ligii de Tineret, care a început cu jumătate de oră întârziere, din cauza proastei organizări, a fost prezența în primul unsprezece al oltenilor al lui Baiaram, jucător cu peste 100 de prezențe în prima ligă de fotbal a României. Totuși, după zece minute, acesta s-a accidentat și a fost schimbat.

    UT Arad

    UTA, doar remiză cu Gloria Buzău
    Elevii lui Mircea Rednic au jucat foarte slab prima repriză. În partea secundă puteau câștiga. 4

    Local

    A fost tăiat „cel mai în vârstă stejar din Arad”
    Copacul se afla în Parcul Eminescu şi arăta a fi sănătos. Aşteptăm să aflăm motivele pentru care Primăria a decis tăierea stejarului. 8

    România

    Sindicatele din educație anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
    Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie, au anunţat duminică Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "SPIRU HARET".

    Local

    Incendiu la un magazin alimentar din Chișineu-Criș
    ARAD. Duminică, în jurul orei 13:00, pompierii militari ai Detașamentului Ineu - Garda 2 Chișineu-Criș au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un magazin alimentar din orașul Chișineu-Criș. 1

    Local

    GALERIE FOTO
    GALERIE FOTO | Jazzul a ajuns în Cetatea Aradului
    ARAD. A doua seară de JAZZAR i-a adus pe arădenii iubitori de muzică de calitate în Cetatea Aradului. Pe scenă au urcat Edina & Friends, Moonlight Breakfast și Blazzaj care au oferit publicului momente de excepție. 2
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.