aradon.ro Web analytics

Se înființează Agenția de Achiziții Publice Timișoara. Dominic Fritz cere reforma totală a sistemului de achiziții locale

Reactualizat la:

Se înființează Agenția de Achiziții Publice Timișoara. Dominic Fritz cere reforma totală a sistemului de achiziții locale

Foto: Facebook
Reactualizat la:
Toate achizițiile publice făcute de Primăria Timișoara și de instituțiile din subordine vor fi centralizate de Agenția de Achiziții Publice Timișoara (UCA), o structură nouă care va funcționa ca o societate comercială și care va avea sediul în clădirea Incuboxx. Aceasta va avea cinci sau șase angajați și apare în urma unui protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice.
Toate achizițiile publice făcute de Primăria Timișoara și de instituțiile din subordine vor fi centralizate de Agenția de Achiziții Publice Timișoara (UCA), o structură nouă care va funcționa ca o societate comercială și care va avea sediul în clădirea Incuboxx. Aceasta va avea cinci sau șase angajați și apare în urma unui protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

TIMIȘOARA. Potrivit Tion.ro, primăria Timișoara pune în consultare publică un proiect de hotărâre „privind înființarea unei unități de achiziții publice centralizate în municipiul Timișoara sub forma unei societăți comerciale cu răspundere limitată, cu denumirea Agenția de Achiziții Publice Timișoara S.R.L.”. Va funcționa ca unitate de achiziții centralizate (UCA), conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice și va fi, de fapt, o societate comercială cu răspundere limitată.

Reprezentanții PMT susțin că municipalitatea a fost selectată de Agenția Națională a Achizițiilor Publice pentru a participa la un proiect pilot.

„Anual, din bugetul local, cheltuielile pentru achiziția de bunuri și servicii se ridică la circa 300 de milioane de lei. 60% din aceste achiziții se derulează de mai multe entități din subordinea CLT. Estimările echipei de proiect arată că în cazul achizițiilor centralizate la o singură entitate, economiile la bugetul local ar fi între 18 și 27 milioane de lei/ anual, într-un scenariu minimal”, transmite Serviciul Comunicare din cadrul Primăriei Timișoara.

Potrivit aceleiași surse, costul operării agenției este estimat la aproximativ 1,5 milioane de lei în primul an de funcționare, urmând să ajungă la 3 milioane de lei în anul al patrulea de la înființare. În primii trei ani finanțarea va veni de la bugetul local, prin aprobări date de consiliul local, sub formă de majorare a capitalului social.

Fiecare instituție care va face parte din UCA va plăti o taxă procentuală aplicată la valoarea achizițiilor derulate, pentru plata serviciilor externalizate. Iar susținerea de la consiliul local va scădea gradual, pe măsură ce tot mai multe instituții își vor derula procesele de achiziție prin agenție. Calculul celor din PMT spune că, în al patrulea an de funcționare, noua structură se va autofinanța în întregime.

Fritz: Vorbim de reformarea din temelii a sistemului de achiziții publice local

„Noul mod de lucru va genera economii semnificative la bugetul local, de ordinul zecilor milioane de lei. Cum se vor derula achizițiile publice? O singură entitate – noua Agenție – cu personal specializat în achiziții publice va organiza procedurile pentru toate cele 13 instituții: caiete de sarcini mai bine întocmite, criterii de atribuire mai clare și stricte pentru a ne asigura de calitatea produselor și serviciilor cumpărate, conformitate cu legislația pentru a reduce întârzierile. În următorii ani, vorbim practic de reformarea din temelii a sistemului de achiziții publice local”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Principalii „clienți” ai Agenției de Achiziții Publice Timișoara vor fi: Municipiul Timișoara, Direcția Fiscală, Serviciul Public de Administrare a Centrului Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în sectorul Automotive, Sport Club Municipal Timișoara, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială, Serviciul Public Creșe, Centrul de Proiecte, Casa de Cultură, Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely, Teatrul de Stat German, Filarmonica Banatul, Serviciul Public Asistență Medicală Școlară.

Categoriile de achiziții care vor fi incluse în actul de înființare a Agenției se referă la cheltuieli de funcționare a acestor entități: tehnologia informației, managementul clădirilor de birou/facilităților, servicii profesionale, energie, management birou. Adică achiziții de pixuri, de calculatoare, de servicii de consultanță și altele.

Potrivit reprezentanților primăriei, Agenția va avea cinci sau șase angajați, în prima fază, dar dacă numărul utilizatorilor va crește vor fi angajați mai mulți oameni.

Pentru ca noua structură să fie înființată, consiliul local trebuie să aprobe înființarea UCA, structură care va avea sediul social în clădirea Incuboxx de pe Calea Circumvalațiunii, unde vor fi închiriate de la primărie două birouri – 105 și 106 – în suprafață de 108,16 mp. Chiria va fi de 5 euro/mp/lună timp de cinci ani.

Conform proiectului de hotărâre care va ajunge pe mesele consilierilor locali, UCA va fi condusă de asociatul unic, Municipiul Timișoara, prin Consiliul Local al Municipiului Timișoara. Agebția va avea trei administratori, numiți de asociatul unic, împuterniciți conform Actului constitutiv.

Printr-o altă hotărâre de consiliu local se va numi un administrator provizoriu, care va avea un mandat de patru luni. Organigrama UCA nu poate fi văzută încă, pentru că proiectul de hotărâre urcat pe site-ul primăriei nu are toate „fișierele atașate”. Nu a fost anunțată nici data dezbaterii publice, în cazul în care aceasta va avea loc, deși primăria transmite că proiectul intră în consultare publică.

Oficialii municipalității spun că sunt ajutați în implementarea proiectului de expertiza celor de la Banca Europeană pentru Investiții, Consorțiul Ernst&Young, Agenția Federală pentru Achiziții Publice din Austria și Ramboll Europa de Sud-Est.

SURSA: TION.RO

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Inca o agentie in care sa fie angajati sa taie frunze la caini si sa ia salarii grase protejatii si neamurile politicului

 2. Gigi says:

  Bravo nea Fritz! … ti as fi si mai recunoscator daca ai mai aduce vreo 500 de mii frati de ai tai… sa i plantam prin administratie.. poate am scapa de ciuma care ne acopera de vreo 30de ani incoace… si am duce nivelul de trai din tara asta mai aproape de cel din tara din care vii matale.

 3. Mocofan-club says:

  Păi trebuia să intre Bunul Dumnezeu pe fir și timișorenii, prin voturile lor, ca să ni-l dea pe acest fritz, ca un exemplu de seriozitate, corectitudine și clar viziune!

 4. teddy-eddy says:

  Am înte les că ș-a schimbat numele în Dominic Frig ??????? au e doar un zvon ? Acum vreo 60 sde ani când eram locatar al Căminului studenâesc … parcă 11, al Electrotehnicii … era cald, apă caldă la chiuvetele din camere (2 studenți), la dușurile din băi …

  • Unul oarecare says:

   Aia a fost in timpul regimului comunist.Acuma magigianul DONIMIC FRIG are grija de sanatatea locuitorilor orasului.Va dati seama in apartament cald iesi afara in frig si gata ai luat o raceala,si apa calda daca de speli cu ea virusi se simt bine si nu pleaca dar de apa rece fug asa ca maestrul are grija de sanatatea locuitorilor

   • TEO says:

    Poate să ai ceva dreptate. Personal, cred că e mI convenabil să risc o gripă de la calorifer sau apa caldă. Am riscat acum vreo 20 de ani montându-mi o microcentrală Și încă mai trăiesc

 5. România

  Patru primari plecați de la PSD la PNL s-au întors la Social-Democrați
  Patru primari care au fost aleşi din partea PNL „se întorc” la PSD, anunţă liderul PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina. 2

  Local

  Aglomerație la frontieră: sute de minute de așteptare pentru automarfare
  Șoferii de „TIR” au nevoie de răbdare, în continuare, în drumul lor spre țările vecine. Poliția de Frontieră Română anunță valori de trafic crescute la automarfare, la granița dintre România și Ungaria, dar și între România și Bulgaria.

  Local

  Un deținut din Arad, suspectat că ar fi folosit metoda „accidentul” din spatele gratiilor
  Înșelăciune prin metoda „Accidentul”: o femeie în vârstă de 85 de ani, din Sibiu, a fost sunată de un deținut din Penitenciarul Arad, cerându-i-se suma de 4 mii de lei pentru o operație a fiului său. O fată de 16 ani a ridicat banii de la victimă, însă a fost prinsă de polițiști. 1

  ARADON Sport local

  Remarcaţi pe tatami din Serbia

  UT Arad

  UTA a căzut pe locul 9!
  2

  ARADON Sport local

  Pas cu dreptul în Liga Elitelor U19

  ARADON Sport local

  Încă o pierdere pentru boxul arădean!
  Adolf Ivanovici a pierdut cel mai important meci, cel cu virusul COVID-19! 3

  Local

  Curtici, orașul cu cea mai mare incidență din țară. Municipiul Arad, pe locul 3
  Orașul arădean Curtici continuă să înregistreze cea mai mare incidență din țară, în rândul orașelor.

  Local

  93 de cazuri, din care două reinfectări, la Arad
  93 de cazuri de Covid-19 au fost raportate în județul Arad, de luni până marți, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Arad. 20

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.