aradon.ro Web analyticsSuporterii echipei UTA nu sunt de acord cu demersul primarului Bibarț

De Leo Sfara

Suporterii echipei UTA nu sunt de acord cu demersul primarului Bibarț

ARAD. Așa cum era de anticipat, Suporter Club UTA a luat poziție față de „țigăneala” de ieri, de la Arena „Francisc Neuman”. Suporterii au luat foc când au văzut ce i-a trecut prin cap primarului Călin Bibarț, care a „aruncat” statuia baronului Neuman la tribuna a II-a.
Scris de Leo Sfara - ARAD. Așa cum era de anticipat, Suporter Club UTA a luat poziție față de „țigăneala” de ieri, de la Arena „Francisc Neuman”. Suporterii au luat foc când au văzut ce i-a trecut prin cap primarului Călin Bibarț, care a „aruncat” statuia baronului Neuman la tribuna a II-a.

Iată, în continuare, comunicatul celor de la Suporter Club UTA:

„Am rămas consternați când am văzut cum, în ciuda feedback-ului negativ ferm pe care Suporter Club UTA, prin reprezentanții săi, l-a dat autorilor ideii amplasării statuii baronului Francisc Neuman în tribuna a II-a a stadionului care îi poartă numele, fapta s-a produs astăzi, prin grija unor persoane care nu au nimic în comun cu fenomenul „UTA” și, din păcate, cu acel simț al istoriei și valorilor orașului Arad.

Precizăm din start că ideea unei statui a Baronului este una la care subscriem și pe care o aveam și noi în vedere. Însă tocmai pentru că vorbim despre cea mai importantă personalitate din istoria orașului nostru, considerăm că un asemenea proiect trebuia conceput și adus la viață cu respect pentru personalitatea Baronului și cu mare atenție la toate detaliile care, dacă nu sunt respectate, pot transforma o ideea generoasă într-un kitsch monstruos.

„Locul” baronului Francisc Neuman nu este nicidecum la tribuna a II-a iar scopul unei statui care îl reprezintă nu trebuie să fie „selfieurile” cu mâna pe după gâtul său și cu paharul de bere pus în mâna sa. Sunt niște imagini pe care nu dorim în niciun chip să le vedem pe stadionul Francisc Neuman.

Din punctul nostru de vedere statuia Baronului Neuman ar fi trebuit amplasată într-un spațiu public unde să fie accesibilă tuturor arădenilor în orice zi și la orice oră. Interiorul stadionului, indiferent cât de „generos“ ar fi programul de deschidere al arenei stabilit de primărie, nu îndeplinește acest criteriu. Creația de suflet a Baronului Francisc Neuman este fără îndoială UTA însă el a fost pentru Arad mult mai mult decât patronul acestui club. De aceea propunerea noastră pentru amplasare rămâne platoul din fața stadionului.

Nu avem nimic împotriva sculpturilor de tip „street art“ însă considerăm că acest gen de abordare nu se potrivește personalității Baronului. Locul Baronului nu poate fi decât acolo de unde privea meciurile echipei sale în realitate.

În cultura stadioanelor din România în general și din Arad în special, tribuna a doua se identifică cu presiunea asupra adversarilor, cu vehemența la adresa arbitrilor, cu un public în general pătimaș chiar dacă într-un fel diferit de cel în care se manifestă galeria. Din acest punct de vedere amplasarea Baronului în acel loc este o evidentă „nepotrivire de caracter“. Atât eleganța lui Francisc Neuman cât și pitorescul tribunei a II-a fac parte din farmecul și tradiția Bătrânei Doamne însă alăturarea lor în acest fel este forțată, inoportună și, din punctul nostru de vedere, o ofensă la adresa creatorului UTA-ei.

Chiar dacă relatările istorice vorbesc despre baron ca fiind un om apropiat de muncitorii fabricilor pe care le conducea, Francisc Neuman nu este, în raport cu UTA și Aradul, „un om între oameni”. Baronul Francisc Neuman prin descendența sa este unul dintre creatorii Aradului economic modern și fondatorul clubului UTA, pe care în primii ani l-a și condus spre două titluri de campioană în ciuda jugului comunist care se apropia din ce în ce mai amenințor și din cauza căruia a fost nevoit să părăsească tot ce a înfăptuit. Statuia sa la tribuna a II-a trădează reflexe politice totalitare pe care le speram uitate, este încă o deposedare (simbolică) a baronului de lucrurile pe care le-a construit cu pricepere și dragoste. Trimiterea sa în anonimat rezonează cu pedepsirea „exploatatorilor” și „chiaburilor” în forme pe care partidul comunist le-a mai practicat și cu alți oameni-simbol pentru Arad, cum ar fi arhitectul Szantay Lajos, constructorul multor clădiri simbolice din oraș, cel care și-a petrecut ultimii ani în podul palatului său naţionalizat, arzându-și cărțile pentru a se încălzi, fiind înmormântat într-o groapă anonimă din cimitirul Eternintatea, dar a cărui statuie a fost amplasată – în mod fericit – la intrarea în Palatul Cultural pe care l-a dăruit arădenilor.

Considerăm de asemenea puerilă justificarea că amplasată astfel, statuia va fi mult mai vizibilă la televiziune în timpul meciurilor. Nu suntem politicieni și probabil tocmai de aceea nu considerăm că apariția „cu forța“ la tv trebuie să fie scopul în sine al unui asemenea proiect. Nu credem că Baronul, dacă ar fi trăit în aceste timpuri, ar fi sunat după meciuri în studiourile televiziunii X pentru a-și face notorietate. De asemenea, explicația inițiatorilor proiectului nu stă în picioare nici din punct de vedere tehnic. Tribuna a doua nu apare decât în cadrele generale filmate în timpul transmisiunii meciurilor, cadre care nu vor putea surprinde o statuie amplasată în mijlocul publicului.

Există exemple în fotbal de statui amplasate în tribune, însă acestea reprezintă invariabil suporteri, vechi abonați de zeci de ani care au venit la stadion la fiecare meci, pe orice vreme, înfruntând boli și bătrânețe, până când au fost nevoiți să pornească pe ultimul lor drum. Locul unei statui dedicate lor, care înfățișează un anumit suporter special, ori unul generic, este în tribună. Fondatorul clubului trebuie „să stea” pe locul de onoare care i se cuvine deplin.

Solicităm Primăriei Arad, primarului Călin Bibarț și celor care au avut ideea proastă de a-l arunca pe baron în anonimat să mute statuia la tribuna I Coco Dumitrescu, într-o zonă centrală, care să poată fi asimilată tribunei oficiale. Este minima reparație morală ce se poate realiza, minimul compromis care mai poate șterge din rușinea care s-a produs astăzi.

Dacă baronul este exilat la tribuna a II-a, „printre oameni”, adresăm invitaţia domnului primar şi tuturor politicienilor administraţiei locale care fac paradă de costume „trendy“ în sectorul VIP al tribunei I Coco Dumitrescu, deveniți peste noapte mari utiști într-un oraş unde UTA nu are un teren decent de antrenament – fără să mai aducem în discuţie multiplele greşeli de proiectare/execuţie ale stadionului – să urmeze exemplul „popularității” Baronului și să urmărească de acum încolo meciurile UTA-ei din mijlocul spectatorilor de la tribuna a doua

Suntem convinși că aparatul de partid care și-a subordonat primăria, se va mobiliza în perioada următoare pentru a demonstra că proiectul este unul de succes. Vom vedea probabil zeci de arădeni care în zilele următoare vor da năvală pentru a se poza cu statuia Baronului. Însă toate aceste regii de teatru ieftin nu-i vor putea păcăli pe cei care înțeleg spiritul Aradului și esența personalității Baronului Francisc Neuman.

Pentru noi doar UTA contează!”

16 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Scobutil says:

  Daca nu ii facea o statuie era mare bai
  Daca au facut-o e si mai mare bai
  Daca o da jos din trib. II dece a dat-o
  Daca baba avea un k oi era Ministra de razboi

  Gigi contra sunt si vor fi peste tot in lume…

 2. BPA says:

  Rog autoritatile sa mute statuia la Tribuna 1.
  Acolo e locul corect pt Baron.

 3. Mihai Izbaste says:

  CE va mai agitati , de parca ar fi ceva zeu.

 4. Gigi contra says:

  Banuesc ca astazi va fi publicat si comentariul meu…

 5. cartonasul rosu says:

  Penibil, este cuvântul de ordine.
  Mai lipsește să puneți o statuie al lui Ceaușescu ( sau al lui Petru Groza) la tribuna 1 și kitsch-ul este total .

 6. Teretean says:

  Bibi lovite-ar slogu și pe tine și pe botoxat. Tia luat-o înainte balaurul asta, își iubește mai mult grajdul decât tine scaunul de primar :https://youtu.be/yJabZvQZLIM Ce fac bețivani și curvele din structura de administrație a județului Arad? Plin Aradul de vinzatori evazioniști veniți din toate colturile tarii iar borfasi statului se ascund prin birouri.

 7. Wtf says:

  Nu sa schimbat mentalitatea tampita.
  Inca ne mai urmărește perioada de trista amintire a lu don falcone si vad ca si acum a ramas la fel, inca chiar mai proasta.
  Ba primaru lu pește nu tu tre sa te pozezi acolo ca tu nu sti ce inseamna acest club pentru Arad.
  Voi doar va agatati politica de istoria acestui oras pentru care voi nu faceti nimic.
  Nu meritati sa conduceti acest oras voi politicieni aserviti unor interese, si doar sa auda lumea de voi.

 8. Liana Herczog says:

  Bibi are abonament la Uta plătit sau a primit gratis ca doar stadionul e a lui ca doar e din primărie.Politrucii stau la vip dar baronul cel care a făcut Uta nu are loc de ei.Jenant.

 9. Robot statueee si colorat says:

  Adică asta e în loc de poză nu ai statueta pe scaun bună și realizarea asta cu unul în plus chiar de bine dar să fi fost colorat un pic deci să nu fie chiar aiurea alb-negru să fie colorat să aibă niște funcții acolo da cameră de luat vederi în urechi să aibă nu știu ceva care să asculte să fie și pe un post din ăsta de santinela păi se poate repara care-i problema așa da amintire amintire folositoare

 10. Le are cu..... says:

  Ca utist batran le propun d-lor Suporter Club UTA sa mute statuia baronului FN la tribuna 1-a si sa caute investitori puternici pentru UTA ! Ala cu Alexandrion si moldovean de ce da bani la CS Steaua in loc de UTA,dar mai ales aradeanul GEORGE TUCUDEAN (cu familia) ce da anual la Dinamo 1948 Euro…in loc sa ajute UTA !!!! Mariuse si d-le Cosma ajutati UTA,nu pe cainii dusmani,,,,,!D-zeu nu doarme George si familia ta…..!Hai UTA !

 11. Bibi e un iobag, ce vreti…?! atata poate!

 12. Ivona Ivona says:

  Sincer nu era o idee rea… Nu stiu cum e facuta statuia, ca nu am vazut-o. Daca nu este kitsch si e facuta de un artist cunoscut nu inteleg de ce ar fi o problema…. Mi se pare chiar faina ideea. Daca ar fi pus la vip in loja atunci nu ar avea acces lumea la el. Asa sta intre oamenii pentru care a facut clubul uta…. Mie nu mi se pare ca il dezonoreaza…. Daca statuia era in fata, selfiurile oricum ar fi aparut… Asa pare ca este si el la meci… Ii trece si lui Bibi o idee mai buna prin capul gol si nici aia nu va place….

 13. Conservatorul says:

  Dacă sunt atât de moraliști SCU să elimine și comportamentul grotesc a unora din peluze și inclusiv muzica stridentă de tip rock care nu are de a face cu personalitatea F Neuman,
  Asta dacă tot se cred moraliști. . .

 14. Mugu says:

  Daca puneau statuia la tribuna VIP ii eclipsa pe mormolocii de acolo

 15. esi says:

  pe suporterii astia disperati de viata n ai cum sa ii multumesti vreodata. nici nu stiu pt ce ati mai publicat asta, ca sa se enerveze vreun cre*n si sa mai faca ceva aiureli ‘de dragul echipei’? niste disperati fara minte si fara viata

 16. Dan says:

  Dupa ce am vazut poza ce insoteste articolul, sunt de acord ca nu are ce cauta acolo. Si poate si statuia ar trebui mutată…

 17. Local

  Activitate suspendată la ghişeele DGASPC
  Pentru a preveni și limita cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus DGASPC Arad suspendă preluarea la ghișeu a dosarelor de încadrare în grad de handicap.

  Local

  Centrele de vaccinare din municipiul Arad, deschise zilnic, între orele 8-20
  Între 29 şi 31 octombrie, Primăria şi DSP organizează Maratonul Vaccinării, pe holul Palatului Administrativ. 1

  Local

  COVID în Arad: 4.108 cazuri active, 395 sunt internați în spital
  Numărul infectărilor este în continuă creștere în Arad. De joi până vineri au fost depistate 407 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2, numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei ajungând la 33.236 de cazuri. 1

  Local

  Restricții actualizate în județ: unde rămâne carantina de noapte și cine scapă de unele măsuri?
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad s-a reunit vineri, 22 octombrie, pentru a actualiza restricțiile din localitățile arădene în funcție de ultimele incidențe calculate.

  ARADON Sport local

  Enterocolita face ravagii la „VI-FE”!
  ARAD. În plin „val 4” al pandemiei de COVID, gruparea fotbalistică de Liga 4, Victoria Felnac, se confruntă cu altfel de probleme de ordin medical. 1

  ARADON Sport local

  Saladea arbitrează Zăbrani – Socodor!
  ARAD. Prima etapă a returului Ligii 4 la fotbal programează câteva confruntări interesante. Iată programul jocurilor şi arbitrii delegaţi de Comisia Judeţeană a Arbitrilor din cadrul AJF Arad:

  Local

  Și-a luat banii înapoi pe colet. Acum este cercetată pentru furt
  A dat 150 de euro pentru a achita un colet pe care îl aștepta, iar într-un moment de neatenție a curierului, și-a luat banii înapoi. Acum, femeia este cercetată de polițiștii din Chișineu-Criș pentru furt.

  Local

  Acte false descoperite la frontierele Curtici și Nădlac
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Curtici și Nădlac II au depistat doi cetățeni din Benin care au prezentat la controlul de frontieră un pașaport și o carte de identitate, ambele având însemnele autorităților din Franța, ce s-au dovedit a fi false.

  Local

  Trei mașini implicate într-un accident pe strada Steagului
  Un bărbat de 68 de ani care conducea un autoturism a intrat în coliziune cu o mașină la volanul căreia se afla un arădean de 38 de ani. În urma impactului, autovehiculul sexagenarului a fost proiectat într-o mașină condusă de o femeie de 33 de ani.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.