aradon.ro Web analyticsRomânii ai căror venituri cresc vor plăti rate reale mai mici în 2022?

Românii ai căror venituri cresc vor plăti rate reale mai mici în 2022?

În ultimul raport publicat de BNR cu privire la evoluția ratei inflației, se arată că la nivel global s-au înregistrat creșteri de prețuri importante în ceea ce privește bunurile de larg consum. Din păcate, dinamica acestor creșteri a depășit, în majoritatea cazurilor, valorile anticipate, urcând, astfel și mai mult deasupra țintelor de inflație stabilite de mai multe bănci centrale.
În ultimul raport publicat de BNR cu privire la evoluția ratei inflației, se arată că la nivel global s-au înregistrat creșteri de prețuri importante în ceea ce privește bunurile de larg consum. Din păcate, dinamica acestor creșteri a depășit, în majoritatea cazurilor, valorile anticipate, urcând, astfel și mai mult deasupra țintelor de inflație stabilite de mai multe bănci centrale.

Și în România rata anuală a inflației a înregistrat creșteri semnificative în trimestrul 4 al anului 2021, ajungând în luna decembrie până la 8,19 %, cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimul deceniu. Atât la nivel global, cât și la nivel național, inflația a continuat să fie întreținută de creșteri considerabile ale prețurilor la produsele din domeniul energetic, alimentar sau alte materii prime.

În ceea ce privește creditele, inclusiv dacă este vorba de credite ieftine si rapide, nivelul inflației joacă un rol foarte important în stabilirea dobânzilor, prin intermediul politicilor monetare, deoarece obiectivul băncilor centrale este, în primul rând, acela de a asigura stabilitatea prețurilor, iar pentru a-și atinge obiectivele apelează la principalul instrument al politicii monetare: rata dobânzii. Prin urmare, o rată mare a inflației determină majorarea dobânzii de politică monetară, fapt petrecut recent, când BNR a decis majorarea acesteia la o valoare de 3 % pe an, de la 2,5 %, precum și creșterea la 2% pe an a ratei dobânzii la depozite.

Cum pot ajunge românii să plătească rate mai mici?

Deși presiunea inflaționistă înregistrează cea mai ridicată valoare în această perioadă, specialiștii foxycredit.com estimează că, anul acesta, dobânzile bancare, inclusiv cele la credite, nu doar la depozite, au toate șansele să nu depășească inflaţia care a a înregistrat un ritm de creștere mult mai rapid.

Printr-un calcul simplu, care se bazează pe aprecieri reale în care valoarea ROBOR se situează între 5-6% pe an și o marjă a băncii între 2%-3% relevă faptul că dobânzile pentru creditele acordate în lei, nu vor trece de pragul de 9-10%, în timp ce inflația este estimată în perioada următoare la 10,15%. În plus, dacă previziunile BNR care indică un vârf al inflației în acest an de 11,2% se vor adeveri, dobânzile se vor situa cu cel puțin 2 puncte procentuale sub rata anuală a inflației.

Prin urmare, dobânzile la creditele contractate au toate șansele să rămână pe tot parcursul anului 2022, și începutul anului 2023 sub inflație, iar cei care au credite vor avea de câștigat, acest lucru fiind posibil, cu condiția ca și veniturile să crească în același ritm cu cel al inflației.

Mai mult decât atât, creditele care depind de indicele IRCC şi nu de indicele ROBOR vor avea și mai mult de câştigat, deoarece acest indice de referință, deși în creștere în această perioadă, se situează cu cel puțin 1-1,5 puncte procentuale sub valoarea ROBOR. În cazul creditelor cu dobândă fixă pe o perioadă cuprinsă între 3 și 7 ani, profitul obţinut atunci când dobânzile se situează sub rata inflaţiei, se poate prelungi pe o perioadă mai mare de timp, cel puțin până la finalul anului 2023 când, conform previziunilor BNR indicele de inflaţie va ajunge sub valoarea de 3,5%.

Pentru creditele în euro, subvenţionarea acestora de către bănci este şi mai mare deoarece în cazul acestor credite, dobânzile depind direct de nivelul indicelui Euribor, care a înregistrat mult timp o valoare negativă și care în prezent se situează în jurul valorii de -0,4% la trei luni și -0,2 % la șase luni.

De asemenea, specialiștii afirmă că un câștig real pentru orice tip de credit contractat este posibil numai în cazul în care veniturile debitorului cresc în același ritm sau mai mult decât inflaţia. Deși la nivel mediu lucrurile stau cât se poate de bine, INS (Institutul Național de Statistică) a raportat pentru primul trimestru al anului 2022 creșteri salariale de 11%, față de perioada similară a anului trecut, din păcate, aceste creșteri nu se regăsesc în salariile tuturor românilor.

În cazul creditelor contractate de companii, câștigul real este posibil dor în cazul în care creşterile ratei inflației se regăsesc în preţul produselor finite puse în vânzare pe piaţă.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  Local

  Ioan Tamaș a solicitat eliberarea din funcția de inspector șef al IPJ Arad
  Chiar dacă îndeplinește condițiile de pensionare, acesta a solicitat prelungirea rămânerii sale în sistem. Râmâne de văzut unde își va continua activitatea, dar mai ales cine îl va înlocui la cârma IPJ Arad.

  Local

  „Moise” domină topul primelor 20 de medii de la Evaluarea Națională
  9 din primii 20 de elevi din Arad, în funcție de mediile obținute la Evaluarea Națională, sunt de la Colegiul Național „Moise Nicoară”.

  ARADON Sport local

  Shereen Sutherland va juca în Grecia
  Extrema pleacă după jumătate de sezon de la FCC Baschet UAV Arad, unde nu a impresionat.

  UT Arad

  Șteau și Maxim vor să ajute cât mai mult la UTA
  Tinerii veniți de la Gaz Metan Mediaș au jucat o repriză în amicalul cu Maritsa, Șteau marcând primul gol arădean.

  Mapamond

  Focuri de armă într-un club pentru homosexuali din capitala Norvegiei. Două persoane au fost ucise şi cel puţin 14 sunt rănite
  Două persoane au fost ucise şi 14 rănite sâmbătă într-un schimb de focuri de armă într-un club de noapte şi pe străzile din apropiere din capitala Norvegiei, Oslo, a anunţat poliţia norvegiană. 2

  UT Arad

  Ilie Poenaru: „E important că am marcat 5 goluri, în rest nu sunt mulțumit”
  Antrenorul UTA-ei a vorbit despre greșeli de interpretare și poziționare și că echipa are mult de lucru din punct de vedere tactic.

  Local

  Conducerea Baroului Arad: „Atenție la falșii avocați!”
  Cine are acces gratuit la asistență juridică, cum să ne ferim de avocații falși care bântuie pe coridoarele Tribunalului, cum se dorește reducerea taxe de timbru în ceea ce privește partajele și cum o asociație nou înființată poate veni cu sfaturi și ajutor pentru cei care au probleme juridice – cele mai importante puncte atinse de Baroul Arad în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, 24 iunie, de Ziua Avocatului Român.

  Ştiri sportive

  Robert Glință, calificat în finală la 50 m spate la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta
  Înotătorul român Robert Glinţă s-a calificat vineri în finala probei de 50 m spate la Campionatul Mondial de la Budapesta. El a evoluat în a doua semifinală pe care a terminat-o pe locul 4, cu timpul de 24,54, al şaselea din cele două serii cumulate.

  UT Arad

  UTA s-a impus la scor în primul amical 
  Utiștii au marcat cinci goluri după ce bulgarii au deschis scorul, în repriza secundă. 

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.