Relația românului cu salamul poate fi considerată sfântă. Într-o țară care a trecut prin greutățile raționalizării mâncării, prezența cărnurilor în dietă este pusă la mare loc de cinste. În ceea ce privește tipul de cărnuri, vorba conform căreia cea mai bună legumă este porcul ar trebui să ne spună destul de multe despre ce putem găsi în farfuriile unei familii obișnuite.
Salamul este un alt preparat căutat prin hypermarketuri, supermarketuri și măcelării din întreaga țară. Lista de cumpărături este invariabil completată cu salam de vară, salamul Sinaia. Dacă toate acestea sunt cunoscute pentru tine, iată ce alte sortimente un pic mai exotice merită atenția ta.
Înainte de a începe, trebuie să înțelegi că, dacă există o țară cu o pasiune mai mare față de salam, aceea este Italia. Pepperoni, Mortadella, Salsiccia, Prosciutto și Speck sunt printre cele mai cunoscute variații. Dacă îți place salamul de Sibiu si nu numai, atunci merită să le încerci și pe următoarele:
Salamul Coppa
Cunoscută și sub numele de capicola în SUA sau capocollo în sudul Italiei, Coppa este o bucată de carne de porc cu mușchiul întreg, care este maturată sau uscată timp de o lună. După aceea, este condimentată diferit în funcție de regiune. În Parma, se folosește puțin mai mult decât sare, în timp ce, în Piacenza, se folosește nucșoară, scorțișoară și cuișoare. De asemenea, poate fi aromatizat cu rozmarin, usturoi, piper negru, semințe de coriandru, ardei iute proaspăt, vin, usturoi și multe alte ingrediente.
Luat din partea din spate a gâtului și din partea superioară a umărului porcului, gustul poate varia în funcție de tipul de carne folosit. Părțile mai grase, cum ar fi umărul de porc, îi conferă o textură mai moale, dar și o aromă mai dulce, în timp ce tipurile mai slabe sunt mai ferme, mai uscate și mai savuroase. Coppa se consumă de obicei ca aperitiv rece sau pe paste, cum ar fi cu sos bolognese, dar o puteți împacheta și într-o omletă pentru micul dejun.
Salamul Guanciale
Făcută din carne de porc, guanciale a fost maturată cu sare înainte de a fi gata de a fi consumată. De obicei, se adaugă și piper, dafin și ienupăr pentru a-i spori aroma. Acest cârnat gustos conține, de obicei, mult mai multă grăsime decât tipuri precum pancetta, ceea ce conferă un plus de aromă tăieturii mai fine. Cu toate acestea, ca urmare, este mult mai bun pentru gătit decât pentru a fi consumat crud și este un element crucial al sosurilor populare precum carbonara. Vei ști că mănânci paste autentice carbonara când singurele ingrediente din farfurie sunt paste, ou, guanciale, pecorino, sare și piper.
Salamul Bresaola
Bresaola este diferită de majoritatea celorlalte tipuri de salam de pe această listă deoarece, în timp ce acestea sunt făcute din carne de porc, bresaola este din carne de vită pură. Este uscată la aer și apoi învechită timp de cel puțin șase luni înainte de a putea fi consumată. Își primește numele de la cuvântul italian broccolo, care înseamnă “germeni”, deoarece atunci când acest cârnat trece prin procesul de uscare, tipurile de mucegai numite penicillium înfloresc deasupra. Bresaola poate fi, de asemenea, preparată cu carne de vițel care a fost învechită timp de aproximativ șase luni înainte de a intra în procesul de maturare.
Are o aromă profundă, pământie – și uneori este ușor afumat pentru a ajuta la maturare – și poate fi servit feliat ca parte a unui platou antipasto sau amestecat în mâncăruri cu paste, cum ar fi lasagna.
Salamul Lardo
Lardo este untură de porc moale, cremoasă, condimentată și maturată. Această delicatesă italiană este preparată de secole din grăsime de porc, sare, piper și condimente precum nucșoară sau scorțișoară, înainte de a intra în procesul de maturare timp de aproximativ șase luni.
Versiunea autentică este realizată cu slănină de porc din Italia, care a fost maturată timp de aproximativ 60 de zile înainte de a fi tăiată subțire și servită, adesea deasupra pâinii, ca aperitiv. Gustul său este caracterizat de un gust onctuos și picant, cu o aromă de condimente aproape de grătar. Atunci când este consumat ca atare, acest tip de salam este de obicei servit cu un vin roșu.
Trimite articolul
XSi cele romanesti?
-
Sa te pun la tombola…esti prost de dai in gropi. Vezi producatorul,loaza !
-
Soric,soia,amelatori (E-uri)cat cuprinde !