aradon.ro Web analytics

CET se împrumută să cumpere gaz

De Alin Gherasim

CET se împrumută să cumpere gaz

Reactualizat la:
CET Arad, sub supravegherea unei societăţi de insolvenţă, continuă să se împrumute pentru a putea furniza căldură şi apă caldă.
Scris de Alin Gherasim - CET Arad, sub supravegherea unei societăţi de insolvenţă, continuă să se împrumute pentru a putea furniza căldură şi apă caldă.

ARAD. Chiar dacă este sub supravegherea unui judecător sindic, chiar dacă a fost desemnată o firmă de insolvenţă care să încerce să redreseze financiar societatea, chiar dacă încasează milioane de lei lunar de la populaţie pentru căldură şi apă caldă, CET Arad continuă să se împrumute cu milioane de euro pentru a cumpăra gazul necesar producerii agentului termic şi energiei electrice. Într-un comunicat de presă, CITR, firma de insolvenţă care supraveghează CET Arad, ne anunţă victorios că centrala a primit încă un împrumut, de această dată în valoare de opt milioane de euro. Asta după ce, pentru a putea asigura căldura arădenilor în luna ianuarie, CET a mai luat un credit de trei milioane de euro. Practic, în numai două luni, centrala s-a mai îndatorat cu 11 milioane de euro.
Însă anunţul victorios al CITR, care spune că CET Arad se va moderniza cu aceşti bani, este doar un mare „fâs”. Pentru că, după conversaţii purtate cu reprezentanţii firmei de insolvenţă, am ajuns la concluzia că şi aceşti opt milioane de euro vor fi folosiţi, în cea mai mare parte, pentru achiziţia de gaze naturale necesare producerii căldurii şi energiei electrice. „Această sumă (n.r. opt milioane de euro) reprezintă capitalul maxim pe care CET îl poate debloca pentru finanțarea materiei prime necesare activității operaționale în cursul anului 2020. CET Arad a beneficiat deja de trei milioane de euro pentru achiziția gazului necesar producției de energie termică și electrică pentru luna ianuarie”, ne spun, triumfători, cei de la CITR.

O parte în investiţii
În acelaşi comunicat de presă se mai arată faptul că o parte din împrumutul de opt milioane de euro, respectiv 2,5 milioane, vor fi alocaţi pentru garanțiile aferente contractului de închiriere a unui număr de 14 noi motoare termice și pentru producția de energie electrică și termică aferentă acestor motoare, iar o altă parte, nespecificată, va ajuta CET Arad să obţină anumite certificări. „Finanțarea de opt milioane de euro va asigura capitalul de lucru necesar activității în vederea acreditării pentru furnizarea de Servicii Tehnologice de Sistem, care va conduce la eficientizarea și rentabilizarea CET Arad. În plus, contribuie la investiția în închirierea celor 14 motoare termice necesare pentru a propulsa activitatea CET-ului. Diferența până la opt milioane de euro va fi folosită pentru achiziția gazului necesar producției de energie termică și electrică pentru anul 2020 și pentru acoperirea garanțiilor aferente contractului de închiriere a celor 14 motoare termice”, spun reprezentanţii CITR.

„Aceeaşi Mărie, altă pălărie”
Ce concluzii se pot trage de aici? Nu unele prea optimiste. Chiar dacă sunt supravegheaţi atât de un judecător sindic, cât şi de o firmă de insolvenţă, cei de la CET continuă să se împrumute cu sume colosale pentru a-şi asigura gazul necesar. Ce se întâmplă cu banii arădenilor care îşi plăteasc apa caldă şi căldura? Intră într-o „gaură neagră” de unde dispar fără urmă. Iar faptul că strategia CET Arad nu s-a schimbat prea mult ne este recunoscută chiar de către cei de la CITR. Întrebaţi cu ce diferă strategia actuală de management al CET faţă de strategia trecută, stabilită de conducerea centralei, cei de la firma de insolvenţă ne-au spus faptul că, în prezent, „este o strategie comună CITR-CET Arad și principalii creditori, parte din procesul de restructurare și eficientizare, care este implementată sub atenta supraveghere a judecătorului sindic și a creditorilor din procedură”. Vorbe frumoase, dar fără consistenţă.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mircea says:

  Stimată d-nă.
  Cu regret, constat că afirmațiile d-voastră sunt ,parțial adevărate, parțial greșite sau VOIT greșite.
  Nu cred că nu știți realitatea.
  CET ARAD furnizează agentul termic primar, Centralei de termoficare pe hidrocarburi,care furnizează căldura și apă caldă către populație și instituții ȘI CARE ÎNCASEAZĂ banii !!!!
  Până în acest moment, CET ARAD , nu a primit nici un leu pentru agentul primar , în această iarnă !!!
  Nu mai prezentați FALS, situația.
  Datoria de redactor, ar trebui să fie , informarea corectă a cetățenilor, nu manipularea opiniei publice cu știri false.

 2. Ferenc says:

  As fi curios cu ce condiții au fost creditati, și de cine. Informația ar trebui sa fie publica. Poate pe o scrisoare de garanție a Primariei. Altfel nu vad. Valoarea activelor nete a CET Arad este negativa. Nu are nici un indicator financiar care sa-l facă eligibil pentru credite.

 3. Garneata says:

  Ia sa treaca pe butelii, ce mama dreacu’ !

 4. Eu nu plec says:

  De salariile angajatilor nu ziceti nimic, care muncesc si își dau tot interesul, acestea fiind restante de 2 luni, energia electrica se încasează, insa salariile câtorva persoane sunt la zi, aceștia fiind angajati de catre marele investitor (P B), pt. a supraveghea amplasarea motoarelor termice, fiind pe statele de plata S. C. CET ARAD, pt ei sunt bani, delegațiile, biletele de avion si hoteurile sunt platite de catre CET.

 5. mike says:

  cine tine acest colos falimentat de falca prin furt in viata?gaura neagra ar trebui verificat unde ajung banii ziaristule hai ca nu e greu!

 6. Byss says:

  Unde dai unde crapi.Nai inteles articolul.Dezinformezi oamani d-nul Mircea……..

  • Mircea says:

   Elemente din articol si modul in care sunt prezentate nu corespund realitatii. Cele afirmate de mine sunt corecte.Unde este dezimformarea din partea mea ? Citez ,,chiar dacă încasează milioane de lei lunar de la populaţie pentru căldură şi apă caldă, CET Arad continuă să se împrumute cu milioane de euro pentru a cumpăra gazul necesar producerii agentului termic ‘ ,

 7. Local

  50 de porţii de mâncare pe zi pentru medicii arădeni
  Asociaţia Toys Story, Restaurantul Ratio şi firma Italia LaGusta oferă medicilor, începând de luni, masa de prânz şi speră că şi alţi arădeni li se vor alătura.

  Oameni

  "Coronavirus Challenge": Un "influencer" care a lins vasul unei toalete publice - testat pozitiv COVID-19
  COVID-19: Un influencer a fost testat pozitiv cu virusul după ce a făcut „Coronavirus Challenge". Tânărul a lins un vas de toaletă

  Local

  Maşinile de poliţie ne cântă imnul naţional
  Măsură... interesantă anunţată de către reprezentanţii Poliţiei Române şi, ulterior, de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad. 3

  Local

  Declaraţie online pentru ieşitul din casă, dar semnată de mână
  Putem să ne completăm declaraţia pe proprie răspundere online, dar trebuie să o semnăm de mână.

  Local

  139 de persoane în carantină și 1.775 autoizolate la domiciliu în Arad
  Direcţia de Sănătate Publică Arad anunţă faptul că, sâmbătă dimineaţa, la ora 9:00, în judeţul nostru se aflau 139 de persoane cazate în centrele de carantină.

  Local

  “Ţara arde, baba se piaptănă” pe munţii din Arad
  Măsuri pe cât de bine intenţionate, pe atât de hilare luate de către autorităţi, pentru a combate răspândirea coronavirusului. 6

  Local

  Medic de la Spitalul Județean Arad: „Dacă nu izolăm în scurt timp contacţii, ne umplem”
  E semnalul de alarmă tras de către un medic al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. 32

  România

  CORONAVIRUS. 160 de noi cazuri, în România
  Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus confirmate pe teritoriul României a ajuns la 1.452.

  Local

  Minunile naturii din Arad: cerbul carpatin, surprins în „Lunca Mureșului”
  O prezență care nu poate trece neobservată: cerbul carpatin (Cervus elaphus), cel mai mare erbivor din Parcul Natural „Lunca Mureșului” Arad. Imagini video surprinzătoare, surprinse de angajații Parcului. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.