aradon.ro Web analyticsComunitatea evanghelică lutherană din Nădlac, în sărbătoare

Comunitatea evanghelică lutherană din Nădlac, în sărbătoare

Reactualizat la:
Timp de două zile, slovacii au marcat împlinirea a 500 de ani de la realizarea Reformei de către dr. Martin Luther.
Scris de Butaru - Timp de două zile, slovacii au marcat împlinirea a 500 de ani de la realizarea Reformei de către dr. Martin Luther.

La sfârșitul acestei săptămâni, în cadrul Bisericii Evanghelice Lutherane din România, parohia slovacă Nădlac, a avut loc jubileul reformei – 500 de ani de la inițierea reformei bisericii de către dr. Martin Luther (1517–2017). Cu această ocazie, la Nădlac s-au organizat mai multe evenimente concentrate pe parcursul a două zile, în dorința de a manifesta mulțumirea generației actuale de slovaci evanghelici pentru opera Reformei, pentru întreaga moștenire religioasă și națională a strămoșilor.

Conferință

Printre primele manifestări a fost conferința cu tema „Influența Reformei asupra Nădlacului și a Ținuturilor de Jos“, al cărei scop a fost sublinierea importanței Reformei în evoluția istorică, în întreaga existență, de mai bine de două secole, a slovacilor evanghelici din Nădlac și influența acestei comunități active asupra întregii zone, de promotor al progresului și al dialogului interconfesional. La această conferință au participat cu referate mai multe cadre universitare, oameni de cultură din România Slovacia, Ungaria și Serbia.

CL, ședință solemnă

După încheierea conferinței a urmat ședința solemnă Consiliului Local Nadlac, în prezența a trei episcopi evanghelici lutherani din Slovacia – episcop general al bisericii evanghelice Miloš Klátik, episcopul Districtului de Apus Milan Krivda, episcopul Districtului de Răsărit Slavomír Sabol -, cât și a prefectului judetului Arad Cosmin Pribac. La această ședință solemnă au fost înmânate medalii comemorative și diplome de excelență membrilor Consiliului Local, primarului Ioan Radu Marginean, viceprimarului Dusan Somrak și secretarului primariei, Alexandru Gros. Tot în cadrul ședinței au fost prezenți și primarii orașelor partenere, Spišská Nová Ves, Jelšava, Pukanec, din Slovacia și Bački Petrovac din Serbia. Diplome de excelență au fost acordate atât reprezentanților acestor orașe, cât și conducerii UDSCR care a participat la ședință.

Program cultural

După ședință a urmat un concert de orgă în biserica evanghelică, concertul fiind susținut de MgA Janko Siroma PhD. Ziua s-a încheiat printr-un program cultural susținut de fanfara Nadlačanka, fanfara „Mostárenka“ din orasul Brezno, Slovacia, fanfara Liceului de Artă din Brezno, cât și ansamblul folcloric Salašan din Nadlac.

Slujbă divină

A doua zi a început cu slujba divină oficiată de episcopii din Slovacia și episcopul Bisericii Evanghelice-Lutherane din România, Adorjáni Dezső-Zoltán. La slujbă a participat și vicarul general al Diecezei Romano Catolice de Timişoara Johann Dirschl, Protopop ortodox Preot iconom stavrofor Axente-Flavius Petcuţ din Arad și alți reprezentanți ai bisericilor din localitate și localitățile vecine. În cadrul slujbei divine au cântat doua coruri ale bisericii evanghelice lutherane din Nădlac – Corul „Clubului inimilor Tinere“, Corul evanghelic „Cantate“, cât și corul bisericii ortodoxe din Nadlac. La slujbă au mai participat președintele CJ Arad, Iustin Cionca, Jarko Furik, deputat în Parlamentul României, Adrian Merka, președintele UDSCR. Și în cadrul slujbei divine festive au fost înmânate diplome de excelență și medalii comemorative. Pe lângă oaspeți, au primit aceste distincții protopopul Protopopiatului Slovac din cadrul Bisericii Evanghelice-Lutherane din România Ludovic Bobcsok, curatorul protopopial Stefan Kovacs, protopul adjunct Gheorghe Dusan Vanko, cât și reprezentanții parohiei gazdă, preotul paroh Gheorghe Balint și curatorul Pavel Nagy-Gyuris Krokos.

După încheierea slujbei, a fost dezvelită o placă comemorativă în amintirea acestei manifestări.

Scrisori de salut

Această manifestare a fost salutată prin scrisori de salut din partea președintelui României, Klaus Werner Iohannis, președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, Casei Regale a României, ministrului Culturii Republicii Slovace și a altor instituții de cultură și de stat din România și Slovacia.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” au jucat mai bine, dar tot au pierdut
  FCC Baschet UAV Arad a pus mai multe probleme în meciul doi al semifinalei.

  Local

  Vremea rea a decalat uşor programul „curăţeniei generale”
  Începută la 1 aprilie, acţiunea Primăriei Municipiului Arad continuă până la 26 mai.

  România

  Lista statelor din zona galbenă, actualizată. Carantină obligatorie pentru românii care se întorc în țară din Germania, Turcia și Grecia
  CNSU a adoptat joi după-masa prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Totodată a fost actualizată și lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune carantina la întoarcerea în țară. 2

  Local

  Furturi din case la Pecica
  Polițiștii din Pecica cercetează mai mulți tineri care au săvârșit furturi din imobile. Aceștia au pătruns prin efracție în locuințe și au sustras bunuri: de la aragaz, la televizor și de la haine la plăpumi. 2

  Local

  Soluţii pentru posibilele inundaţii de la Bata
  Consiliul Judeţean Arad a găzduit o întâlnire în care s-a dezbătut situaţia cu potenţial periculos din comuna Bata, respectiv posibile inundaţii catastrofale.

  Advertorial

  10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a îți vopsi părul
  Dacă te-ai gândit să îți schimbi look-ul prin a-ți vopsi părul, există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

  Local

  Cer despăgubiri de mii de euro pentru un test pozitiv!
  O familie din Arad cere 11.000 de dolari despăgubiri, în urma unui test pozitiv de Covid, pe care îl contestă. Cei doi soți stabiliți în Australia au pierdut biletele de avion, vinovat fiind testul cu pricina. 11

  ARADON opinii

  Sfaturile lui Reli. Avem o viaţă înainte. Să o trăim frumos şi demn
  Dorinţa de a rămâne tinere şi frumoase ne duce de multe ori în pragul disperării.

  UT Arad

  Balint e sigur că Hermannstadt se va agăța de orice șansă
  UTA joacă, mâine, de la ora 17.30, pe Arena „Francisc Neuman”, un meci la finalul căruia play-outul ar putea fi mai puțin lipsit de griji.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.