aradon.ro Web analytics

Controale în construcții și la plasatorii forței de muncă

De Andreea Pintea

Controale în construcții și la plasatorii forței de muncă

Reactualizat la:
ITM a desfășurat acțiuni de informare și control, având ca obiect companii din sectorul construcțiilor și din domeniul plasării forței de muncă în străinătate.
Scris de Andreea Pintea - ITM a desfășurat acțiuni de informare și control, având ca obiect companii din sectorul construcțiilor și din domeniul plasării forței de muncă în străinătate.

Inspectorii de muncă au desfășurat două campanii de control și informare. În perioada 11–23 mai 2020, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost implicați în două acțiuni de informare și control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor și întreținerii și reparării autovehiculelor. Cea de a doua acțiune a vizat verificarea respectării de către persoanele juridice care desfășoară activități de mediere și plasare a forței de muncă în străinătate.

Migrația forței de muncă

Este de notorietate faptul că migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent, mulți cetățeni apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate. Motivați de faptul că în contextul actual, generat de pandemia cu virusul COVID -19, riscurile la care se expun cetățenii români aflați în căutarea unui loc de muncă sunt mai mari, inspectorii de muncă au reluat controalele la agenții de plasare a forței de muncă ce prestează astfel de servicii pe raza județului Arad, în vederea verificării modului în care sunt respectate drepturile cetățenilor care solicită servicii de mediere, pentru obținerea unui loc de muncă la un angajator străin. Plecând de la considerentul că, nerespectarea dispozițiilor legale cauzează prejudicii grave solicitantului locului de muncă, inspectorii de muncă au verificat cu precădere dacă solicitanților le sunt percepute tarife de mediere, dacă le sunt aduse la cunoștință informații complete, respectiv date despre angajatorul străin, despre condițiile de muncă, de cazare, numărul de ore pe care va trebui să le muncească zilnic, în ce constată activitatea ce urmează să o presteze, remunerația ce o va primi pentru munca depusă”, punctează inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.

Amenzi de 37 mii lei

Deși la începtului lunii martie 2020, ITM Arad a efectuat verificări la agenții de plasare a forței de muncă, inspectorii au găsit din nou nereguli. „Toți agenții de plasare care activează pe raza județului Arad au fost din nou sancționați contravențional, valoarea amenzilor depășind 37.000 lei”, mai punctează Isac.

Inspecții pe șantiere

Inspectorii de muncă au decins și pe șantiere și în atelierele de întreținere și reparare a autovehiculelor, verificând în special securitatea și sănătatea în muncă, respectiv relațiile de muncă. „Având în vedere că în condițiile de pandemie din ultimele două luni, majoritatea șantierelor temporare și mobile de construcții precum și atelierele de reparare și întreținere a autovehiculelor și-au suspendat activitatea, în această perioadă, o dată cu revenirea la locurile de muncă a lucrătorilor, se impune o informare adecvată și un control riguros cu privire la respecarea normelor de igienă, de prevenire și protecție, cu precădere implementarea de către angajatori a unor măsuri specifice care să limiteze răspândirea coronavirusului COVID -19 la locul de muncă”, a specificat Ecaterina Isac.

23 de muncitori la negru

Inspectorii de muncă au mers în 80 de controale, în domeniul relațiilor de muncă fiind depistate un număr de 23 de persoane care prestau muncă nedeclarată.

Angajatorii la care au fost identificați lucrători ce prestau activitate fără contract individual de muncă sau fără a fi respectată obligația de a înregistra și transmite în termen angajarea în REVISAL, precum și cei la care s-au constatat încălcări ale normelor care reglementează sănătatea și securitatea în muncă, au fost sancționați contravențional, valoarea amenzilor depășind suma de 222.000 lei”, a subliniat Isac.

Informare pe instruire

Pe linie de securitate și sănătate în muncă, s-a avut în vedere în special informarea și conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor cu privire la instruirea suficientă și adecvată, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru specifice locului de muncă, la importanța acordării și purtării echipamentelor de lucru și a echipamentelor de protecție pentru prevenirea oricăror accidente și nu în ultimul rând pentru prevenirea răspândirii și infectării cu noul coronavirus COVID-19.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Calin says:

  Bun, dar ce nu scrieti ce s-a găsit in neregula la societățile care au ca domeniu de activitate plasarea forței de munca in străinătate? Asta, ca sa știm și noi!!!!!

 2. anonim says:

  Pe tiganii tot mai tupeisti, imbogatitii prin ilegalitati sub protectia unor sus-s pusi, cei ce poarta nenumarati disperati din sud sub cuvant ca ,,fac angajari,, in vest cine ii cauta si controleaza ?

 3. România

  Bolnav de Covid-19 la Terapie Intensivă la „Victor Babeș”, după ce a refuzat tratamentul cu Remdesivir
  Nu a vrut ca medicii „să facă experimente” pe el, așa că a refuzat tratamentul cu cel mai cunoscut antiviral în lupta cu SARS-Cov2. Vorbim despre un bărbat internat cu Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a spus „Nu” Remdesivirului. Acum e prea târziu pentru tratament. 6

  Local

  Noi zone pline de gunoi, identificate în Arad
  Comisarii Gărzi de Mediu – Comisariatul Județean Arad au inventariat mai multe depozite ilegale de deșeuri de pe raza municipiului Arad. 4

  UT Arad

  500 de fani utişti în Piaţa Avram Iancu
  ARAD. Succesul de care s-a bucurat iniţiativa de a organiza vizionarea jocului cu Turris Turnu Măgurele în Piaţa Avram Iancu pe un ecram gigant, i-a obligat pe cei de la UTA, în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad, să recidiveze. 1

  Local

  Ministrul Educației, Monica Anisie: Unii elevi vor studia online
  Ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat, luni, că sunt șanse mici ca școala să se redeschidă la toamnă, ea spunând că cel mai bun scenariu va fi acela în care o parte dintre elevi vor veni fizic la unitățile de învățământ, iar restul vor participa la cursuri din fața calculatorului. 3

  Local

  Cinci spectacole din partea Teatrului, pentru arădeni
  Cinci spectacole de teatru pentru cei mici și cei mari vor ajunge în mijlocul arădenilor în această săptămână.

  Local

  Violențe în familie la Pecica și în municipiu
  Pe numele a doi bărbați au fost emise ordine de protecție după ce aceștia și-au agresat soția, respectiv mama, în timp ce un al treilea bărbat a încălcat ordinul de protecție.

  Local

  Sub influența drogurilor și a alcoolului, la volan
  Polițiștii arădeni au depistat, în weekend, în trafic, trei conducători auto care se aflau sub influența drogurilor, respectiv a alcoolului. 2

  Local

  Restricțiile cu Ungaria: în ce condiții se poate tranzita și ce trebuie să știe cei din zona de frontieră
  MAE: Precizări de presă privind modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Ungariei în contextul pandemiei de COVID-19. 7

  Local

  UPDATE. Cinci cazuri noi de Covid-19 în Arad. Doi pacienți au refuzat spitalizarea
  Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, la ora 13, că Aradul a înregistrat în 24 de ore cinci noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2 – noul coronavirus. 15

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.